új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Orbán Viktor, Szijjártó Péter és Kövér László lovas huszárok és katonai tiszteletadás mellett fogadta Ferenc pápát a budai Várban, a Szent György téren. Novák Katalin államfő a pápa mellett külön erre az alkalomra – egy magyar asztalos által – készített széken foglalt helyet. 

    Felhangzott a vatikáni és a magyar nyelvű himnusz is, ugyanis Ferenc pápa nemcsak egyházfői, hanem államfői tisztségben is érkezett.  Az ünnepélyes fogadáson a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia és a kormány delegáltjai is részt vettek.

  • Ferenc pápa konvoja 11 óra után néhány perccel érkezett meg a Sándor-palotához a Szent György térre. Helyszínen tartózkodó kollégánk videót is készített az egyházfő érkezéséről.

    Így érkezett meg Ferenc pápa a Sándor-palotához
  • Ferenc pápa konvojára egyelőre várni kell.

  • Tudósítónk jelentése szerint még meg sem érkezett a pápa a Sándor-palotába, de már kisebb tömeg várja őt a budai Várban. A Tóth Árpád sétány le nem zárt szakaszán telefonokkal, fényképezőgépekkel várják a konvoj érkezését. A rendőrök kordonok felállításával néhány száz méterrel kifelé terelik az embereket. 

  • Kaszás Tamás, az Index fotóriportere a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren örökítette meg Ferenc pápa érkezését Budapesten. Nézze meg fotógalériánkat! 

  • A páncélozott, golyóálló üveggel felszerelt pápamobilt egy svájci gárdista vezeti, a konvojjal együtt több útvonalopció szerint közelítik meg a Budai Várat. Három katonai helikopter biztosítja a légteret az egyházfő és kísérete felett. 

    Mint korábban megírtuk, az útvonalakat a biztonsági szakemberek tüzetesen átvizsgálták, a csatornafedeleket lehegesztették. Ferenc pápának korábban egy Lamborghinit és egy Chryslert is felajánlottak, de ő visszautasította ezeket, mondván, hogy olyan autóval szeretne közlekedni, amit egy átlagember is megengedhet magának. 

  • A pápalátogatás előtt az Index vendége volt a Központi Papnevelő Intézet rektora, a Magyar Katolikus Egyház püspöke, Martos Levente Balázs.

    A Konkrétan legújabb adásában Rónai Egon arról is beszélgetett többek közt Martos Levente Balázzsal, hogy:

    • várhatóan miről fog beszélni Ferenc pápa Magyarországon;
    • nehezebb-e ma jó papnak lenni, mint régebben;
    • a cölibátusról;
    • valamint a gyermekvédelem kérdéséről.
  • Az idős egyházfő lassan, botjára támaszkodva szállt ki Budapesten a repülőgépből, majd végigsétált a kigördített vörös szőnyegen. Ferenc pápa fogadta a magyar egyházi delegáltak és kormánytagok köszöntését. Végül beszállt a világos Fiat anyósülésére. Egytucatnyi jármű kíséretében hagyta el a repülőteret. Irány a Sándor-palota. 

  • Adását megszakítva, rendkívüli hírben számolt be Ferenc pápa Magyarországra érkezéséről a brit közszolgálati csatorna, a BBC.

  • Megérkezett Budapestre Ferenc pápa gépe, a kormányzati delegáció tagjai között Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is jelen van.

    A miniszter közösségi-oldalán jelentkezett be a Liszt Ferenc Repülőtérről:

    „ebben a rendkívül nehéz időszakban különösen felértékelődik az apostoli látogatás. Imádkozunk, hogy a béke hangja minél messzebbre, minél erősebben elhallatszódjon” – írta Szijjártó Péter.

  • Budapesten a Liszt Ferenc repülőtéren 9:50 perckor landolt Ferenc pápa gépe. 

    Ferihegyen Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes köszönti elsőként a szentatyát, a reptéren a fogadó kormányzati delegáció tagjai között Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója is jelen van.

    A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia fogadóbizottsága és Erdő Péter bíboros esztergom–budapesti érsek az elsők között üdvözli Magyarországon a katolikus egyházfőt.

    Az apostoli nuncius és a protokoll főnök felment a repülőgépre, míg a hátsó lépcsőn a 70 fős kíséret, valamint újságírók hagyták el a gépet. Kinyílt a repülő első ajtaja, ahol a szentatya elhagyta a gépet. A repülőtéren a hivatalos fogadó bizottságon kívül gyerekek is üdvözlik a pápát. 

  • „Hamarosan a Karmelita kolostorba érkezik a Szentatya” – írta újabb posztjában Orbán Viktor, aki már tegnap délután is posztolt angol nyelven arról, hogy várja a pápa látogatását. 

    A fotó tanúsága szerint a miniszterelnöki hivatalnál már a vatikáni zászlót is felhúzták.

  • A Budapesti Liszt Ferenc Repülőtéren lévő kolléganőnk arról számolt be, hogy a Ferenc pápát fogadó delegáció egyelőre nem látható még, de a vörös szőnyeget már kivitték és a sajtó képviselői a helyszínen várakoznak. 

    A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia kenyérrel és sóval üdvözli az egyházfőt. Mint korábban elmondták, olyan ajándékot kerestek, ami illik Ferenc pápa népszerűségéhez és összetett szimbólumot hordoz. A kenyér és a só az élet örökkévalóságának és folytonosságának szimbólumai. „Aki kenyeret és sót ajándékoz valakinek, az óvni akarja a másik embert a szerencsétlenségtől és a betegségektől. Magyarországon a kenyér a család jólétét, bőségét, termékenységét szimbolizáló és biztosító alapvető táplálék, általában valaminek a kezdetekor kap szerepet” – idézte szavaikat a Magyar Kurír

    Hivatalosan csak 11 órakor érkezik meg Ferenc pápa a Sándor-palotához, de már most több rendőrautóba futott másik kollégánk a Szentháromság tér és a Dísz tér között.

  • A rendszerváltás turbulens környezetében vállalkozott Szent II. János Pál pápa első apostoli útjára Magyarországra 1991. augusztus 16–20-án. Ezután a katolikus egyházfő másodszor 1996. szeptember 67-én járt az országban. A lengyel pápa elnökölt a kommunista rendszer bukása utáni első magyar vértanú boldoggá avatásán is: Apor Vilmos püspökén, akit 1945 nagypéntekén szovjet katonák öltek meg − írja a Vatican News

    A magyar egyház kiemelkedő eseményei közé tartozott a kommunizmus utáni első évtizedben a Magyar Millennium megünneplése 20002001-ben, arra emlékezve, hogy Szent István a katolikus hitre térítette az országot. Ennek alkalmából II. János Pál pápa 2001. július 25-én apostoli levelet küldött a magyar katolikusoknak.

  • Ferenc pápa − szolgálatának kezdete óta tartó szokásához híven − a Santa Maria Maggiore-bazilikába ment el szerdán következő apostoli útja előtt, amely a magyar fővárosba, Budapestre vezet − írta meg a Vatican News

    A látogatás elvezeti őt Európa szívébe, „ahol továbbra is a háború jeges szelei fújnak” − fogalmazott Ferenc pápa. 

    Azt is megjegyezte, hogy ez az utazás kiegészíti korábbi, 2021. szeptember közepén tett budapesti látogatását, amikor részt vett a városban megrendezésre került Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson.

    A Szentatya szerdai látogatásán a Santa Maria Maggioréban imádkozott a Salus Populi Romani (A római nép üdvössége) nevű Mária-kép előtt, amely ikon már a rómaiak által is nagy tiszteletnek örvendett.

    A Szentszéki sajtóirodája szerint Ferenc pápa a kerekesszékében ülve néhány pillanatig csendben imádkozott a Boldogságos Szűzanya képe előtt. Miután a Szentatya az ő védelmét kérte a közelgő útra, visszatért a Vatikánba.

  • A hivatalos program szerint szállt fel Ferenc pápa repülőgépe, 8 óra 10 perckor indult el a Fiumicino reptérről Budapestre. A Liszt Ferenc Repülőtéren a Flightradar24 szerint 9 óra 50 perckor fog landolni.

    A pápa gépe 9 óra 20 perc körül át is lépte a magyar légteret. Jelenleg Marcali közelében száll a repülőgép.

  • Pietro Parolin bíboros, a Vatikán külügyminisztere szerint Ferenc pápa háromnapos budapesti látogatása demonstrálja elkötelezettségét egy testvériesebb társadalom építése iránt a háború által megsebzett és „a második világháború óta a legnagyobb menekültválságot” átélő Európában − írja a Vatican News

    Azt mondanám, hogy ez az utazás egy kicsit olyan, mint egy ígéret boldog beteljesülése. Mint tudjuk, a Szentatya másfél évvel ezelőtt, 2021 szeptemberében Budapestre utazott a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus zárórendezvényére; és ennek keretében az ünnepi szentmisén kívül számos találkozóra került sor: magánjelleggel a hatóságokkal, majd a püspökökkel, végül más felekezetű keresztényekkel és a zsidó közösségek képviselőivel. Ezzel az apostoli útjával, amelyet most tesz, a Szentatya mindenekelőtt folytatni kívánja korábbi budapesti látogatását, és ezért az idő nagy részét a magyar nép különböző csoportjaival való találkozásoknak szenteli

    − fogalmazott.

  • „Indulás előtt a pápa a Szent Péter-székesegyház körül élő hajléktalanok egy 15 fős csoportjával találkozott rövid időre a Szent Márta Házban” – írja a Vatikán Twitter-oldalán. 

    A közlemény szerint az egyházfő az ITA Airways (volt Alitalia) légitársaság A320 neo repülőgén utazik Budapestre. A légitársaság egy korábbi munkatársa elmondta, hogy a pápa utazásakor az ITA Airways mindig két hasonló felszereltségű géppel készül, ha az egyik véletlenül műszaki hiba miatt nem tudna elindulni, akkor a másik azonnal rendelkezésre álljon és időben el tudjanak indulni. 

    A felvételen látszik, hogy Ferenc pápa a biztonsági személyzet kíséretében maga száll be a gépbe és egy bot segíti a járását. 

  • A miniszterelnök a Twitteren angol nyelven üzent Ferenc pápának és a világnak tegnap este, miszerint várja látogatását. „A miénkhez hasonló zaklatott időkben elengedhetetlen emlékeznünk arra, hogy mi tart össze bennünket, és a hit az az alap, amelyre egy stabil jövőt építhetünk. Isten áldja budapesti utazását” – írta Orbán Viktor. 

  • Ferenc pápa budapesti látogatása miatt számos forgalmi korlátozásra, lezárásra, menetrendváltozásra kell számítani a fővárosban. Ebben a cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

    Pénteken (április 28-án) ezek a legfontosabb változások.

    10 órától 11 óráig lezárják

    • a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2. – M4 autóút – M0 autóút – M5 autópálya – Nagykőrösi út – Gyáli út – Könyves Kálmán körút – Rákóczi híd – Pázmány Péter sétány – Műegyetem felső rakpart – Szent Gellért tér – Szent Gellért rakpart – Döbrentei tér – Krisztina körút – Dózsa György tér – Palota út – Dísz tér – Szent György utca – Szent György tér útvonalat.

    12 órától 13 óráig 

    • a Dísz tér – Palota út – Dózsa György tér – Krisztina körút – Hegyalja út – BAH-csomópont – Jagelló út – Apor Vilmos tér – Stromfeld Aurél út útvonalat.

    16 óra 30 perctől 18 óra 30 percig 

    • a Stromfeld Aurél út – Apor Vilmos tér – Jagelló út – BAH-csomópont – Hegyalja út – Erzsébet híd – Szabadsajtó út – Kossuth Lajos utca – Astoria – Károly körút – Bajcsy Zsilinszky út (Bazilika) útvonalat.
  • „A katolicizmus Magyarországon igen élénk. Ez egy olyan katolicizmus, amely erősen liturgikus alapokon nyugszik, de olyan katolicizmus is, amelynek nagy a társadalmi kitárulkozása” − mondta el a Vatican Radio-nak adott interjújában az amerikai születésű Michael Wallace Banach érsek, Magyarországra akkreditált apostoli nuncius, aki a nemzetközi jog szerint a pápai állam budapesti nagykövetének számít.  

    Nyilvánvaló, hogy Ukrajna része a látogatás hátterének, a látogatás előkészítésének. Már csak földrajzi szempontból is, Magyarországnak közös határa van Ukrajnával. A Szent Erzsébet-templomban, úgy tudom, lesz néhány ukrán menekült, akik beszélni fognak Ferenc pápához, de lesznek olyan ukránok is, akik részt vesznek a szentmisén és más eseményeken. Nyilvánvaló, hogy a mi vágyunk a béke. Azt hiszem, ezt mindenki szeretné. Valószínűleg ez is része lesz Ferenc pápa üzenetének itteni látogatásakor

    − tette hozzá.

  • A hivatalos program szerint szállt fel Ferenc pápa repülőgépe, 8 óra 10 perckor indult el a Fiumicino reptérről Budapestre. A Liszt Ferenc Repülőtéren a Flightradar24 szerint 9 óra 50 perckor fog landolni.

    Ferenc pápa kíséretében egy ápoló és egy orvos is utazik – áll a Vatican News tájékoztatásában. A delegációban a szokásos tagokon kívül a Keleti Egyházak Kongregációjának prefektusa, Claudio Gugerotti érsek is jelen lesz, valamint a Püspöki Kongregáció prefektusa, Robert Francis Prevost püspök, akik rendhagyó módon csatlakoztak most a pápai úthoz.

    Matteo Bruni korábban elmondta, hogy a moszkvai ortodox egyház Budapestre helyezett képviselőivel a tervek szerint nem találkozik a pápa, ugyanakkor nem zárható ki egy ilyen találkozás a különböző eseményeken.

    Április 28–30-a között Budapesten találkozik a politikai és vallási vezetőkkel, a papsággal, fiatalokkal, szegényekkel, menekültekkel és az egyetemi élet képviselőivel.

  • Tisztelt olvasóink!

    Ferenc pápa április 28. és április 30. között apostoli látogatást tesz Magyarországon. A látogatás csúcseseménye a budapesti Kossuth téri szentmise lesz, amelyet április 30-án, vasárnap mutat be a szentatya. Részletes programját itt találja.

    Ferenc pápa április 28-án 10 órakor érkezik a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre. Hivatalos fogadtatása nem nyilvános esemény. A pápa ezt követő pénteki programja:

    • 11.00: Ünnepélyes fogadtatás a Sándor-palota előtti téren (Szent György tér) (nem nyilvános esemény).
    • 11.30: Udvariassági látogatás a köztársasági elnöknél a Sándor-palotában (nem nyilvános esemény).
    • 11:55: Találkozás a miniszterelnökkel (nem nyilvános esemény).
    • 12.20: Találkozás az állami hatóságok, a társadalmi élet és a diplomáciai testület képviselőivel a Karmelita kolostor épületében (nem nyilvános esemény).
    • 17.00: Szent István-bazilika – Találkozás a püspökökkel, papokkal, diakónusokkal, szerzetesekkel, papnövendékekkel és lelkipásztori munkatársakkal.

    A pápalátogatás legfőbb eseményeit az Index is nyomon követi. Tartsanak velünk, és értesüljenek elsőként a legfontosabb eseményekről!