új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség közölte, hogy a makádi árvízvédelmi töltés lezárása megtörtént, az állatok védelme érdekében a Makádi Vadásztársaság a teljes partszakaszon több száz kilogramm kukoricát szórt szét, hogy a kimerülten menekülő vadak minél hamarabb erőre kaphassanak.

    A Makádi Tógazdaság árvízvédelmi munkálatai közben az RDHSZ halászai az elöntött erdőben

    egy kimerült vadmalacot és egy őzgidát mentettek meg a fulladásos halál elől az őket már jócskán ellepő megáradt Dunából.

    A két kis jószágot átadták a Makádi Vadásztársaság munkatársainak, akik a biztosan szárazon maradó távolabbi erdőrészletbe szállították őket. A vadcsemeték magukhoz tértek. A plató lenyitásakor a vadmalacka egyszerűen leugrott és bevágtatott az erdőbe, így róla nem sikerült a „Free Vadmalacka” videót elkészíteni – írták.

    Az őzike – akit saját érdekében le kellett „béklyózni” – kicsivel tovább lábadozott, de később erőre kapva ő is bevette magát a növényzetbe. Felhívták a figyelmet, hogy ha menekülő állatot látunk, ne közelítsünk felé, mert megijedve visszafordulhat az ártérre, ami akár a pusztulását is okozhatja!

  • Győrnél már tetőzött a Duna Nagybajcsot és Gönyűt érintve. A víz nagy iramban halad a főváros irányába. A Mosoni-Duna tetőzését még ezután várják, akkor még megközelítőleg tíz centiméterrel emelkedik a vízszint, az előrejelzések szerint ez nagyjából jövő hét elején következik majd be – derül ki az M1 Híradó adásából. 

    Gönyűnél az árhullám elhaladását követően megkezdődött az apadás, erről a város önkormányzata osztott meg egy galériát.

  • Különleges segítséget kaptak az Országos Vízügyi Főigazgatóság munkatársai.

    És akkor induljon a nap Daisyvel, a bátor árvízi kutyával, aki ismét segíti a kollégákat

    – írták a közösségi oldalukon. 

    Az árvízi kutyáról egy fényképet is csatoltak, a négylábú segítség láthatóan felkészült a pénteki eseményekre.

  • Saját Facebook-oldalán jelentkezett be az éjszaka Pilismarótról Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter. A tárcavezető arról írt, hogy a településen a területvédelmi tartalékosok, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rendvédelmi szakos hallgatói „lelkesen és fegyelmezetten dolgoznak a gátakon, hogy megvédjék a településeket a víz betörésétől”.

    A miniszter közlése szerint Pilismaróton, Mosonmagyaróváron, Szentendrén, Vácon és Hegyeshalmon zajlott éjszakai katonai védekezés.

  • Minden olyan területen, ahol az árvízvédelmi előrejelzések alapján fennáll a veszélye, hogy nem lesz megközelíthető a település, a Magyar Posta előbb kézbesíti a nyugdíjakat – közölte a vállalat.

    A társaság 20 településen hozott árvízvédelmi intézkedéseket a küldemények biztonságos kézbesítése érdekében, és egyes településeken közel 300 nyugdíjas számára kézbesítette előre a nyugdíjat.

    Az érintett települések listája a Posta oldalán megtekinthető.

  • A Duna áradása, illetve a védekezési munkák miatt egyre több helyen kell forgalomkorlátozásokat bevezetni – közölte az Útinform.

    Pest vármegyében:

    • A 2-es főút le van zárva, Sződliget előtt, a 28-as és a 29-es kilométer között, valamint Vác közelében, a 32-es és a 34-es kilométer között is. A javasolt terelőút az M2-es autóút,
    • A 11-es főúton, Dunabogdány térségében, a 33-as és a 35-ös kilométer között csak a fél útpálya járható,
    • A 12-es főúton, Nagymaroson is nagy erőkkel folyik a védekezés. A 12-es és a 13-as kilométer között csak egy sáv járható. A főút elejét pedig egy 4 kilométeres szakaszon lezárták, a forgalmat észak felé, a 2-es főút irányába terelik,
    • A 1201-es, Szob–Hont összekötő utat, az IpolydamásdLetkés közötti szakaszon a 3-as és 8-as kilométer között lezárták,
    • Az 5101-es, CsepelRáckeveKiskunlacháza összekötő utat, a 22-es és a 30-as kilométer között lezárták,
    • A Szentendrei szigeten a TahitótfaluKisoroszi közötti út egy két km-es szakaszát víz borítja. A 13-as és a 15-ös kilométer közötti szakasz van zárva. Kisoroszit jelenleg közúton nem lehet megközelíteni,
    • A Budakalász-Metro bekötő úton a 0-s és az 1-es kilométer között is teljes az útzár,
    • A TahitótfaluVác összekötő úton, a 3-as és 4-es kilométer között teljes útzár van.

    A fentieken kívül Pest vármegyében a Duna menti kerékpárutak és komphoz vezető utak nem járhatók, így

    • a HorányDunakeszi komphoz vezető út,
    • a VácSződliget kerékpárút, az 1-es és az 5-ös kilométer között,
    • Szentendre közelében a BudapestSzentendre EV6 kerékpárút, a 2-es és a 3-as kilométer között,
    • és a Megyeri híd alatti kerékpárút van lezárva.

    Nem használható a DunakesziHorányi komphoz vezető út,

    • a Vác–Tahitótfalu komphoz vezető út is le van zárva,
    • a Szentendre–Szigetmonostori révhez vezető út,
    • Szigetmonostor–Határcsárdai komphoz vezető út,
    • a Leányfalu–Pócsmegyeri komphoz vezető út,
    • valamint a Dunabogdányi hajóállomáshoz vezető út is le van zárva.

    Szintén Pest vármegyei hír, hogy az Ipolydamásd országhatárhoz vezető utat egy 500 méteres szakaszon árvízi védekezés miatt kellett lezárni. Ennek folytán a Helemba határátkelőhely sem használható, a határátlépés nem lehetséges. Ott a kerékpárút sem használható.

    Komárom-Esztergom vármegyében:

    • A 10-es főúton, Dunaalmás és Almásfüzitő között, a 72-es és a 75-ös kilométer közötti szakaszt lezárták,
    • A 10-es főúton, Süttő és Neszmély között lezárták a 62-es és a 67-es kilométer közötti szakaszt az árvízi helyzet miatt,
    • A 11-es főutat teljes szélességében lezárták Dömösnél, a 46-os és a 49-es kilométer között,
    • A 11-es főutat teljes szélességében lezárták Esztergom nyugati határában, a 67-es és a 72-es kilométer között, itt ideiglenes gátat építettek,
    • A 117-es főúton, Esztergom térségében, a 10-es és a 14-es kilométer között ugyancsak 60 kilométer per órás sebességkorlátozást rendeltek el.

    Győr-Moson-Sopron vármegyében:

    • A Duna magas vízállása miatt a lezárták a Győr-Moson-Sopron vármegyei 14-es főúton található Vámosszabadi ártéri hidat és ezzel együtt a határátkelőhelyet is. A lezárás érinti a teljes közúti forgalmat, így az autósok Győr-Moson-Sopron vármegyében az M15-ös autóutat, Komárom-Esztergom vármegyében pedig a 13-as főúti Monostori hidat használhatják kerülőútként.
    • A 96505-ös jelű kerékpárutat a 3-as és 4-es kilométer között teljes szélességében lezárták Dunaszeg és Ásványráró között.

    Bács-Kiskun vármegyében:

    • a Tass hajóállomáshoz vezető út teljes szélességben le van zárva,
    • a Dunaújváros révhez vezető utat lezárták.

    Fejér vármegyében:

    • a SzigetújfaluErcsi komphoz vezető utat lezárták,
    • a LórévAdony komphoz vezető út is lezárásra került.

    A Dunán levonuló árhullám miatt szükségessé vált a gemenci vadállomány védelme.

    A közúti balesetek megelőzése érdekében az alábbi forgalomkorlátozásokra számítsanak:

    Bács-Kiskun vármegyében:

    • 60 kilométer per órás sebességkorlátozást rendeltek el az 55-es főúton, Baja és Pörböly között,
    • az 51-es főúton, Baja és az M9-es autóúti csomópont között 60 kilométer per órás sebességkorlátozás van érvényben
    • hasonló forgalomkorlátozást vezetnek be az 51144-es jelű, BajaSzeremle közötti összekötő úton. A megengedett maximális sebesség ott is 60 kilométer per óra.

    Tolna vármegyében, az 55-ös főúton, Baja térségében, a 104-es és a 111-es kilométer között 60 kilométer per órás sebességkorlátozás van érvényben.

    A Duna vonalán az árvízvédelmi területeken élénk a vadmozgás, így a közutakon közlekedők fokozott figyelemmel és óvatossággal közlekedjenek.

  • „Területvédelmi tartalékos katonák és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rendvédelmi szakos hallgatói lelkesen és fegyelmezetten dolgoznak a gátakon, hogy megvédjék a településeket a víz betörésétől” – írja Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a Facebook-oldalán.

    A miniszter a katonákkal együtt a „fronton” töltötte az éjszakát.

  • A Duna magas vízállása miatt az M2-es metró nem áll meg a Batthyány téren, illetve a 19-es és a 41-es villamosok közlekedése is megváltozott. Az árvíz miatti lezárások aktuális helyzete nyomon követhető a bkk.hu/arviz oldalon.

    Ahogy azt korábban a BKK már jelezte, szeptember 20-án, pénteken üzemkezdettől lezárták az M2-es metró Batthyány téri állomását. A vonatok ma már csak áthaladnak az állomáson, le- és felszállni nem lehet. A Batthyány téri metróállomás lezárásának idején a 39-es busz a Széll Kálmán tér és a Batthyány tér között sűrűbben és nagyobb befogadóképességű, csuklós autóbuszokkal közlekedik.

    Mától korlátozták a 19-es és a 41-es villamos közlekedését is a Széchenyi Lánchíd térségében. A 41-es villamos a Krisztina körút felé, az 56-os villamos vonalán közlekedik, a 19-es villamos pedig két szakaszon jár: a Bécsi út felől csak a Batthyány téri, illetve a Clark Ádám téri ideiglenes végállomásig (felváltva), Kelenföld felől pedig a Clark Ádám tér megállóhelyig.

    Mindeközben a BKK sűrűbben indítja a nagykörúti 4-es és 6-os villamosokat, illetve több járat közlekedik az 1-es villamos vonalán is.

  • „Lassú emelkedés várható Budapestnél, szombat estig még körülbelül ötven centiméterrel fog emelkedni a Duna vízszintje, ezt követően lassú apadásnak indul a folyó” – mondta Láng István országos vízügyi főigazgató az M1 aktuális csatorna 48 perc című hírháttérműsorának csütörtöki élő adásában.

    Láng István hangsúlyozta, hogy nagy az árvíz és nehéz a védekezés. Elmondta, hogy a Duna átlagos vízszintje ugyan mintegy ötven centivel elmarad a 2013-as áradás vízszintjétől, de a védvonalak terhelése így is igen jelentős. Arról tájékoztatott, hogy jelenleg tetőzésközeli állapotban van a Duna Nagybajcsnál, de péntektől már várhatóan elindul az apadás a folyó északi szakaszán.

    Arról is beszélt, hogy a védekezés ideje hosszabb lesz, mint ahogy azt korábban tervezték, mert a vártnál lassabb az apadás. Ennek oka, hogy a Borisz ciklon kitörését követően Németországban jelentős eső esett, így az árhullám „kétpúpú” volt.

    A főigazgató elárulta, hogy arra méretezik a védekezést, „ami száz évben egyszer fordul elő”, vagyis a 2013-as árvíz után felülvizsgálták és megemelték a „mértékadó árvízi hozamot”, a korábbi, másodpercenkénti 10 500 köbméterről 11 200-ra és azóta ennek megfelelően építik ki a védvonalakat. 

    A szakértő azt is elárulta, hogy Kisoroszi jövő hét keddszerda magasságában „szabadul fel”. 

  • Üzenőfalat csináltak a Tahitótfaluban található homokzsákokon – tette közzé Vitályos Eszter kormányszóvivő a Facebook-oldalán.

  • Hétfőn még arról írtunk, hogy Gergő nem kapott segítséget, ezért szombatra biztos elönti házát a víz. A segítség ugyan megérkezett, otthona egy része viszont már szerdán víz alá került. Gergő viszont már nem érzi magát egyedül a küzdelemben, ezért reménykedik abban, hogy a telken található többi ingatlant meg tudja védeni.

    Az erről készült beszámolónkat az alábbi linken olvashatja el.

  • Hamarosan Budapesten is tetőzhet a Duna, amelynek vízszintje már 8 méter felett van, azonban a főváros már készen áll az évtized legnagyobb árvízére. A Margit-szigeten komoly fejtörést okozott az áradás, ugyanis a déli lejtés miatt a homokzsákok nem mindenhol egyforma magasak.

    Kismaroson a legkritikusabb a helyzet, az ott lakók már csónakkal közlekednek az utcákon is, míg Baján az elmúlt 11 év legnagyobb árvizére készülnek. Csütörtök reggel az Árvízinfo címmel tartott sajtótájékoztatón Orbán Viktor elmondta, hogy mikor hagyhatja el az árvíz az országot.

    Az elmúlt nap összefoglalóját az alábbi linken olvashatja el.

  • Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere a Facebook-oldalán írt arról, hogy jóval a tetőzés előtt befejeződtek a munkálatok. A fővédvonalon 9 méteres magasságig épültek ki a szükséges helyeken az ideiglenes gátak. A védművek kiegészítő megerősítését is elvégezték kollégáink a biztonság fokozása érdekében.

    Eddig minden a terv szerint halad, de a neheze még csak most jön. Vigyázzunk egymásra, vigyázzunk Budapestre!

    – fogalmazott.

  • A budapesti rendőrök a polgárőrökkel közösen biztosítják az árvízzel veszélyeztetett és a védelmi munkálatokkal érintett területeket – írja a Rendőrség a saját honlapján.

    Budapest rendőrfőkapitánya és a BRFK vezetői csütörtökön is személyesen győződtek meg az árvízvédelmi felkészültségről.

    A Budapesti Rendőr-főkapitányság egy videóban üzent a katasztrófaturistáknak.

  • Legyen az Index munkatársa! Önnek is van fotója vagy videója az árvízhelyzetről?
    Küldje el nekünk!
  • Két árvízvédelmi kapu is védi az Országházat – mondta Horváth Gábor, az Országgyűlés Hivatala gépész művezetője az Országház épületének hivatalos Instagram-oldalán közzétett videóban.

    A szakember elmondta, hogy a kapuk 2013-ban, a mélygarázzsal és a látogatóközponttal egy időben épültek. Mindkettő vasszerkezetű, az egyik 8,5 méter hosszú, 3,5 méter magas, míg a másik 5,5 méter hosszú és szintén 3,5 méter magas.

    Horváth Gábor tájékoztatása szerint a kapukat görgőkön húzták be, majd nekifeszítették egy gumi tömítőszerkezetnek, így nem tud átjutni rajtuk a víz.

    A mögöttük lévő másodlagos kapu – egy alumíniumszerkezetű, a Római-partihoz hasonló árvízvédelmi létesítmény – azt szolgálja, hogy ha véletlen beszivárogna a víz, legyen, ami megállítja. Ha ez sem lenne elég, a két kapu közé szivattyúkat is el tudnak helyezni – tette hozzá. A gépész művezető jelezte, hogy a kapukat élesben még nem próbálták, de a tűzoltók már nagy nyomású vízzel tesztelték azokat.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Az elmúlt napokban elérte Európát a Borisz ciklon, ami hatalmas mennyiségű csapadékot hozott magával. Az Alpokban lezúduló csapadékmennyiség miatt több folyó vízszintje is megemelkedett, a készültség a Duna, a Lajta, a Rába és a Répce folyók vízgyűjtő területeire is érvényes. 

    Csütörtökön is egy percről percre közvetítésben követtük nyomon az eseményeket. Alábbi hírfolyamunkban ma is figyelemmel kísérjük az áradásokkal kapcsolatos európai történéseket, minden fontos hírt megtalál egy helyen.

    Tartsanak velünk!