Budapest

Nem népszerű az óbudai fizetős parkolás

2012. szeptember 26., 09:34 Módosítva: 2012.09.26 12:03
34

A III. kerületi önkormányzat üdítő újításként véleményeztette a kerületi lakosokkal az új parkolási rendeletet, amit csütörtökön tárgyalnak a testületi ülésen. Úgy gondoltuk, az Index óbudai székhelyű lévén, megpropagáljuk a lehetőséget, sőt magunk is kértünk véleményeket az olvasóktól. Az eredmény szerint a rendelet bevezetését arányaiban kevesen támogatják, ők is csak módosításokkal.

Korábbi cikkünk felkérésére 74-en írtak nekünk levelet, többen szinkronban az önkormányzatnak küldött véleménnyel. A cikkbe belinkelt oldalon olvasható rendelet-tervezet egyedül Attilának tetszett fenntartás nélkül: "Kérem engedjék meg, hogy szombathelyiként (évtizedekig volt budapesti lakos) nagyon jó közérzettel gratuláljak a nagyon átgondolt, valóban polgárbarát parkolási rend bevezetéséért." - írta.

Tovább

Tarlós nem nevel tyúkot tévésdobozban

2012. szeptember 25., 16:27 Módosítva: 2012.10.14 17:04

Megoldottuk az Alstom-ügyet: kikerült például a szerződésből a vis maior-tétel, amivel olyan előnytelen volt a megállapodás, mint amikor valaki úgy vesz tévét, hogy ha elromlik, meg se javíttathatja, legfeljebb kiszedheti a belsejét és tyúkot nevelhet benne, mondta Tarlós István a fővárosi önkormányzat első két évét értékelő sajtótájékoztatóján.

Tarlós István szerint azonban az Alstom-szerződésnél is volt nagyobb sikertörténete a fővárosnak, mégpedig a Vízművek részvényeinek visszaszerzése. Az akciót a főpolgármester a ciklus legnagyobb eredményének nevezte.

Tovább

Szenvedéstörténet a Mátyás-templom felújítása

2012. szeptember 25., 13:38 Módosítva: 2012.09.25 13:38
8

2013 tavaszára befejeződik Mátyás-templom felújítása, a kormány 700 millió többletforrást ad a rekonstrukcióra.

Tovább

Antal Attila is rendőrségi nyomásra panaszkodott

2012. szeptember 25., 10:56 Módosítva: 2012.09.25 14:40
517

Bocsánatot kért a BKV-per tárgyalásán Hagyó Miklóstól, Demszky Gábortól és Mesterházy Ernőtől Antal Attila, a BKV volt vezérigazgatója azért, mert rájuk vallott a rendőrségi kihallgatásokon a BKV-ügyben, értesült az Index. Antal szerint az előzetesben élet-halál között volt, és a rendőrök azt mondták, csak úgy engedik ki, ha beszél. Hozzátette: vallomását oldalanként faxolták át az ügyészségre, hogy leegyeztessék, megfelelő-e. A meghallgatás jelenleg is folytatódik a kecskeméti bíróság épületében.

A volt BKV vezérigazgató vallomásában többek között Demszky Gábor volt főpolgármestert, tanácsadóját, Mesterházy Ernőt és Hagyó Miklóst mártotta be vallomásaiban, amelyekből a buszok adalékanyagára és a Swietelsky-szerződésre vonatkozót ide kattintva olvashatják.

Tovább

Lakás három forint harmincért

2012. szeptember 25., 06:09 Módosítva: 2013.11.04 09:04
114

A Játék a tér című 2011-es dokumentumfilmben megszólalókban egyvalami közös: mindegyikük öröklakást nyert az 1958-68 között divatos lottó- különnyeremény sorsoláson.

"Miként képes a múlt megszólalni egy épületen keresztül és mennyi szállal kötődik még keletkezésének történetéhez, miután 50 év más eseményeket is hozzátapasztott?" - teszi fel a kérdést Pelsőczy, aki archívumokban kezdte kutatni a választ. Elsősorban olyan lakókat keresett, akik a mai napig a lottó különnyereményén nyert lakásokban élnek. Több olyan lakóval sikerült közben felvennie a kapcsolatot, akikkel 50 évvel ezelőtti filmhíradó részleteken találkozott. A lottóüdülőtelepen töltött forgatási napokat élvezte a legjobban a munkában, és a Rockkanok zenekar feltűnését.

A film elkészülte után úgy gondolta, hogy ez egy lokális téma, biztosan nem érdekli a határon kívüli nézőket. Meglepetésére sok fesztiválra meghívták versenyprogramba: például Csehországba, Németországba és a csíkszeredai dokumentumfesztiválra.

Kövesse az IndavideoFilmet a Facebookon.

Világháborús gránátot találtak a XIII. kerületben

2012. szeptember 24., 16:57 Módosítva: 2012.09.28 17:39
33

Ki kell üríteni több épületet – köztük egy óvodát – a főváros XIII. kerületében, mert régi kézigránátot találtak földmunkák során – közölte Várkonyi Melinda, a honvédség tűzszerészeinek kommunikációs tisztje.

A feltehetően második világháborús gránátot a Kárpát utca 23. számnál találták. A rendőrség megkezdte a környék kiürítését. Az eddigi információk szerint egy óvodát, egy autószalont, egy bankot és egy társasházat kell kiüríteni.

A tűzszerészek később közölték, nem robbanótestet, csak egy vasdarabot találtak a főváros XIII. kerületében hétfő délután. A kiürített épületekbe mindenki visszatérhet.

Kiszivárogtak a Hagyó-per vallomásai

2012. szeptember 24., 15:55 Módosítva: 2012.10.16 18:00
55

Kiszivárogtak az elmúlt napokban a Hagyó-per első- és másodrendű vádlottjának, Hagyó Miklós volt főpolgármester-helyettesnek és Mesterházy Ernőnek, Demszky Gábor tanácsadójának teljes, bíróság előtt tett vallomásai. Az elmondottakban Hagyó felfedi, kit hívtak szerinte eredetileg "nokiás-embernek", Mesterházy pedig arról panaszkodik, hogy a rendőrök azzal zsarolták: ha terhelő vallomást tesz Hagyóra és Demszkyre, akkor elengedik.

Hagyó Miklós részletesen, 112 oldalon, 11 fejezetben összegzi ártatlanságát a BKV-ügyben. Ide kattintva letölthető teljes vallomásában kitér a főpolgármesteri hivatal és a közműcégek adminisztratív ismertetésére, és sorba veszi a vádpontokat.

Tovább

Tarlós felfüggesztette a temetkezési intézet vezérigazgatóját

2012. szeptember 24., 13:59 Módosítva: 2012.09.26 09:39
33

Tarlós István főpolgármester felfüggesztette a Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. vezérigazgatóját, Horváth Józsefet, közölte a Városháza kommunikációs igazgatósága. A közleményhez csatolták Tarlós István levelét, amelyben azt írta, külföldi útjáról hazatérve megdöbbenéssel értesült „a Fiumei úti sírkertben történt, közbotrányt okozó skandalumról”.

Tovább

A Margit híd lett az év európai hídfelújítása

2012. szeptember 22., 10:45 Módosítva: 2012.10.17 08:42
170

A Margit híd rekonstrukciója kapta idén az Európai Acélszerkezeti Szövetség (European Convention for Constructional Steelwork) acélszerkezeti nívódíját. Az ECCS lisszaboni konferenciáján a gyalogos és kerékpáros hidak, a közúti és vasúti hidak és a hídfelújítások között, a Margit híd aaz utóbbiban győzött. A díjat a kivitelező Mh2009 Konzorciumot vezető Közgép Zrt. acélszerkezeti és műtárgyépítési vezérigazgató-helyettese, Honti Ferenc vette át.

A szigeti lejáró még márciusban
A szigeti lejáró még márciusban
Fotó: H. Szabó Sándor / MTI

„A szakmai díjak különösen értékesek a számunkra, hiszen ezzel a leginkább hozzáértő szakemberek ismerik el a Margit híd felújításakor végzett munkánkat – mondta Honti Ferenc. – A régi pályaszerkezet cseréjéhez és az új, csaknem 4500 tonna acélszerkezet beépítéséhez a hidat ketté kellett vágni, majd újra összeilleszteni, úgy, hogy a munkálatok során a tömegközlekedést is végig biztosítsuk. Ehhez háromszor helyeztük át a villamossíneket. A projekt valamennyi résztvevője számára megtiszteltetés, hogy a felújítás acélszerkezeti munkái kapták az Európai Acélszerkezeti Szövetség díját a hídfelújítások kategóriájában”.

margit hid
Fotó: MTI

A gyalogos- és kerékpáros hidak között egyébként a szintén Közgép-kötődésű szolnoki Tiszavirág híd is versenyben volt.

Tovább

Milyen legyen az óbudai fizetős parkolás?

2012. szeptember 21., 14:51 Módosítva: 2012.09.21 14:51
74

Olvasónk hívta fel a figyelmet, hogy szeptember 24-én éjfélkor jár le az óbudai önkormányzat új parkolási rendeletének véleményezési határideje. Mivel egyfelől ritka az ilyen kezdeményezés, másfelől az Index is Óbudán székel, átérezzük a felelősséget, és mi is helyt adunk a véleményeknek, amelyekből egy összefoglalót is készítünk.

Szeptember 27-én tárgyalja az új, fizetős parkolás bevezetéséről szóló rendelet-tervezetet a III. kerületi önkormányzat. A testület bárki számára véleményezhetővé tette a rendeletet, a véleményeket az ígéret szerint összegzik és beépítik, vagy rövid szakmai és jogi indokolással elutasítják. A véleményeket az önkormányzat honlapján lehet osztani ide kattintva.

Tovább

Évente ezerszer kell büntetnie egy BKV-ellenőrnek

2012. szeptember 21., 07:16 Módosítva: 2012.09.21 09:04
362

Arra szólították fel a BKV-ellenőröket, hogy büntessenek többet. Munkaköri leírásukban az szerepel, hogy évente legalább ezer pótdíjazási eljárást kell kezdeményezniük, és ebből legalább 360 esetben a pótdíj beérkezése is az elvárások közé tartozik - írja a Blikk.

A Budapesti Közlekedési Központ egyik vezetőjének felhívása szerint az utóbbi időben jelentősen visszaesett a kiadott pótdíjazási nyilatkozatok száma, és ezért kér mindenkit, hogy "szakszerű munkával segítse a szakterület eredményességét".

A BKK sajtóosztálya a Blikknek közölte, nem a pótdíjbevételeket akarják növelni, céljuk, hogy minél több utas vegyen bérletet. Ezt szolgálja az ellenőröknek szóló felhívás. Augusztus végéig 250 ezer esetben büntettek az ellenőrök az idén. A BKV-ellenőrök májustól a BKK-hoz tartoznak.

A zuglóiak tovább zúgolódhatnak

2012. szeptember 20., 19:19 Módosítva: 2012.09.26 09:39
3

A zuglói képviselőtestületi szerdai ülésen elfogadtak egy javaslatot, mely az engedélyköteles rendezvények bejelentéséhez szükséges papírokat egy újabbal bővíti. Eddig ugyanis elég volt, ha a szervezők mondták meg, hány decibelen fog szólni a zene a bulijukon, október viszont egy akusztikai szakértő véleményét is mellékelniük kell az eljárás során. Ebben számítással vagy zajszintméréssel kell igazolniuk, hogy a jogszabályi keretnek megfelelnek-e.

A döntés egyébként azért született, mert szeptember elsején a Műjégpályán olyan hangos éjszakai buli volt, amit állítólag a négy kilométerre levő Egressy téren és a  józsefvárosi II. János Pál pápa téren is lehetett hallani.

Tovább

Lemossák a hétvégén a Petőfi és a Margit hidat

2012. szeptember 20., 17:11 Módosítva: 2012.09.20 17:11

Szombaton és vasárnap is hidat mosnak a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) munkagépei, emiatt a járművezetők fokozott figyelmét kérik.

A Budapesti Városüzemeltetési Központ és az FKF közös közleményében azt írta: a Petőfi hidat szombaton reggel fél héttől délután fél négyig, a Margit hidat pedig vasárnap ugyanebben az időszakban takarítják. A munkagépek először a híd északi (Pestről Budára tartó), majd a déli oldalán haladnak.

Eső okozhatta a Zsigmond téri lyukat

2012. szeptember 20., 13:54 Módosítva: 2012.09.20 13:59
14

Megkezdődött a beszakadt útpálya helyreállítása a főváros II. kerületében lévő Zsigmond téren – közölte Bátori Marianna, a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. kommunikációs vezetője.

Tovább

Módosult a zuglói zajrendelet

2012. szeptember 20., 12:57 Módosítva: 2012.09.20 12:57
9

Módosította a zuglói képviselő-testület a kerület zajrendeletét csütörtökön, így a jövőben akusztikai szakértői véleményt is csatolni kell a hangosított közterületi rendezvények engedélyeztetéséhez.

A rendelet továbbra is a polgármester engedélyéhez köti a hangosító berendezések használatát a reggel 6 és este 10 óra között egy órát meghaladó, valamint az este 10 és reggel 6 óra között bármilyen időtartamú közterületi rendezvényen.

Ahogy arról korábban írtunk, a kérelmezőnek eddig a zajkibocsátás területére vonatkozó dokumentumokat és egy úgynevezett zajvédelmi adatlapot kellett benyújtania, utóbbi tartalmazta egyebek mellett a rendezvény időpontját, a hangosító berendezés adatait és a várható hangnyomásszintet.

Tovább

Beszakadt az útpálya a Zsigmond térnél

2012. szeptember 19., 17:51 Módosítva: 2012.09.20 10:02
561

Eddig tisztázatlan okból beszakadt az útpálya Budapesten, a Bécsi út II. kerületi szakaszán, a Zsigmond térnél. A 17-es villamosok helyett előreláthatólag több napig pótlóbuszok közlekednek, írja a Budapesti Közlekedési Központ.

A villamospótló buszok a villamossal megegyező útvonalon, annak pályáján haladnak, és a 17-es villamos megállóiban lehet felszállni rájuk. Az egyetlen áthelyezett megálló a Margit híd, budai hídfő  irányában a Zsigmond tér, a buszok e megálló helyett annak közelében, a Frankel Leó út 114. szám előtt tudnak megállni.

Új uszoda Újpesten, de még a régi is a helyén van

2012. szeptember 19., 14:56 Módosítva: 2012.09.19 14:56
233

Felmerülhet hát a kérdés, hogy mi értelme új uszodát felhúzni, ha a régi még mindig a helyén áll viszonylagos épségben.

A régi uszoda megnyitása

Az Árpád út 112-120. szám alatt álló épületet 1974-ben építették a körülötte lévő lakótelep házaival egyidőben, eleinte a forgalma is számottevő volt köszönhetően a Széchenyi fürdőből idevezetett termálvíznek, illetve neves és szárazgőzös szaunájának. Az uszoda a rendszerváltás után a fővárosi önkormányzat kezébe került, üzemeltetését a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. látta el, vagyis ez az uszoda csak földrajzilag volt újpesti, tulajdonviszonyait tekintve nem. Az épület egyébként már 5 éve üresen áll. Veszteséges volt, és műszaki állapota sem tette lehetővé, hogy uszodaként működjön.

Műszaki gondok már az elején is voltak. A Fővárosi Tanácsnak annak idején fontos volt, hogy a lakótelep-építési hullám egyik bástyájának számító Újpesten épüljön meg az uszoda, és ne Zuglóban, ahol a végül csak 1989-ben átadott Paskál alapozását még az IV. kerületi uszodáé előtt megkezdték. Tehát egyrészt rohamtempóban épült, másrészt bezárása óta még annyira sem volt lehetőségük a karbantartásra, mint előtte. Szakértők szerint olyan rossz állapotban van az épület, hogy a medencék megtöltésével keletkező súlytöbbletet statikailag el sem bírná.

A népszerű, a Városligetből 6 és fél kilométeres vezetéken idejutó termálvíz már eleinte is annyira költséges volt, hogy azt a belépőjegyekből befolyt összeg nem tudta fedezni. Senkit nem lephet meg, hogy erre nem gondoltak az akkori vezetők, akik a távfűtéses panelek engedélyezéséért is feleltek.

Tovább

Tarlós utánanézett a BKK működésének

2012. szeptember 19., 09:22 Módosítva: 2012.09.26 09:39
9

Tarlós vizsgálatot indít, hogy a BKK-ról szóló jelentés idő előtt hogyan került ki a sajtóhoz.

Kiírták a Széll Kálmán téri tervpályázatot

2012. szeptember 18., 16:12 Módosítva: 2012.09.18 16:14
46

Kiírták a Széll Kálmán tér átalakítását megalapozó tervpályázatot, áll a BKK honlapján.

A tér felújítására közel 2,8 milliárd forint áll rendelkezésre az állami, fővárosi források, valamint a teret érintő Budai fonódó villamos uniós forrásainak felhasználásával.

A projekt részeként akadálymentes kapcsolatokat hoznak létre valamennyi irányban, új mozgólépcsőt és liftet építenek a Várfok utcai autóbuszmegállók irányába.

Átépítik a tér északnyugati sarkában található közúti csomópontot. A kerékpárosok számára minden irányban átjárhatóvá teszik a teret. Egységessé teszik a tér építészeti arculatát, és növelik a zöldfelületek arányát.

Tovább

CET: két év múlva sem lesz átadva?

2012. szeptember 18., 14:17 Módosítva: 2012.09.18 15:53
70

Még nettó 986 millió és 1,6 milliárd (bruttó 1,2-2 milliárd) forintot kell költeni a duna-parti CET kulturpláza javítására, ahhoz, hogy az építkezés befejeződhessen, tartalmazza a főváros közgyűlési zárt ülésen elhangzott tájékoztatója. A javítás még közel két évig is eltarthat, közben a jogi iszapbirkózás is folytatódik a főváros és a beruházó között. A beruházó szerint a többletköltség nagyon eltúlzott, csakúgy mint az átadási határidő.

Szakértői jelentés készül a CET épületegyüttes műszaki befejezéséhez szükséges munkákról, amelynek becsült, áfa nélküli nettó költségei nagyságrendileg 986 millió és 1,6 milliárd forint között lesz, állapítja meg az az előterjesztés, amit napokban zárt ülésen tárgyalt a fővárosi közgyűlés. Az előterjesztés mellékletként tartalmazta a jogi eljárásokat folytató ügyvédi iroda szerződés-tervezetét is, amit egyelőre nem sikerült megszereznünk.

Tovább

Szűkítik a sávokat a Szentendrei úton

2012. szeptember 17., 12:27 Módosítva: 2012.09.17 12:34

Karbantartási munkák miatt kedd estétől december elejéig forgalomkorlátozások lesznek a Szentendrei úton a Mozaik utca és HÉV vágányok feletti felüljárón, közölte a munkát végző Magyar Aszfalt.


Szűkítik a sávokat a Szentendrei úton nagyobb térképen való megjelenítése
Tovább

Az egész héten dugó lesz Csepelen

2012. szeptember 17., 10:27 Módosítva: 2012.09.18 00:27
2

Egy közlekedési baleset után a Kossuth Lajos út gyakorlatilag az elejétől a végéig beállt hétfő reggel Csepelen. Ráadásul keddtől a kerületben folyó nagyberuházások miatt több helyen is forgalomváltozásra lehet számítani – olvasható a csepel.info-n, ahol a forgalomkorlátozásokról is részletesen írtak.

A csepel.info úgy tudja, hogy a hétfő reggeli dugót az okozta, hogy a Corvin úti csomópontban a belváros felé csak egy sávon mehettek az autók, majd egy baleset miatt, amiben egy nyerges vontató és egy személygépkocsi ütközött, ez az egyetlen sáv is leállt.

Új forgalmi rendet vezetnek be keddtől a Corvin úti csomópontban – írja a csepel.info. A csatornázási munkák miatt szintén kedden zárják le szakaszosan a Szent István utat. A Királyerdő kisebb útjain is folyik a munka, ezért esetenként kerülőutak is nehezen találhatók.

Tarlós le akarta fokozni Vitézyt

2012. szeptember 16., 13:04 Módosítva: 2012.09.17 09:27
310

Az Index információi szerint a Fidesz fővárosi frakciója előtt kellett magyarázkodnia Tarlós István főpolgármesternek amiatt, hogy miért akarta elmozdítani a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) éléről Vitézy Dávidot. Tarlós István szerint nem volt eltávolító szándéka, csak jó ötletnek tűnt a szakmai és a vezetői pozíciók ideiglenes szétválasztása. A kérdés végül eldőlt: Vitézy vezérigazgató marad, de nem azért, mert a frakció hisztériázik.

A múlt heti fővárosi közgyűlés előtt szerdán délután zárt ajtók mögött tartott találkozón kiderült, hogy minden korábbinál jobban elmélyült a főpolgármester és a Fidesz-frakció közötti ellentét.

Az elmérgesedett összecsapás előzménye az volt, hogy a BKK-t vezető Vitézy Dávid jelzést kapott arról, hogy a főpolgármester meneszteni akarja. Fideszes forrásaink szerint a piszkos munka elvégzésével Pető Györgyöt bízta meg. Vitézy azonban nem állt kötélnek, és inkább a Fidesznél keresett és talált támogatást.

A párt politikusainak fellépéséből szerdára, a frakcióülés kezdetére Tarlós számára is világosság válhatott, hogy Vitézynek a helyén kell maradnia.

A Fidesz György István főpolgármester-helyettes vezetésével kiállt Vitézy mellett, sőt az követelte Tarlóstól, hogy váljon meg két kulcsemberétől, a Fővárosi Biztonsági Irodát vezető Pető Györgytől, valamint az exfideszes tanácsadójától, Mitnyan Györgytől. Úgy tudjuk, a képviselő-testület azt is beígérte, hogy csökkenti Tarlós fővárosi cégek menedzsmentjére vonatkozó kinevezési jogait.

Tovább

Minek a mobilgát, ha rozoga a főgát?

2012. szeptember 16., 07:50 Módosítva: 2016.05.26 07:53
96

Nem érti a Rómaifürdő Telepegyesület elnöke, miért a 2,5 milliárd forintos parti mobilgát építését erőlteti a fővárosi önkormányzat, amikor az nem nyújt olyan védelmet, mint az egy utcával beljebb levő főgát, aminek a megerősítése pedig nem tűrne halasztást. A főváros szerint a fővédmű megerősítése irracionális, a parti mobilgát fogja tehermentesíteni azt. Csakhogy amíg a főgát 10 méteres vízszintig véd, a mobilgát terv szerint sem nem éri el ezt a védelmi szintet. A víz áttörése esetén 20 ezer ember élet- és vagyonbiztonsága kerülhet veszélybe.

"De komolyan mondom, hogy nem tréfadologról van szó ezzel az árvízvédelmi művel. Én a tanúja voltam, és éjjel-nappal ott mászkáltam a töltés tetején, és azon rettegtünk Csók úrral együtt, hogy az a 6 centiméter eltűnik-e, ami hiányzik a víz átbukásához, vagy nem tűnik el. Két nagy lakótelep érintett az ügyben, az egyik a Római lakótelep, a másik pedig az ország legnagyobb lakótelepe, a békásmegyeri lakótelep. Nem beszélve Csillaghegynek a Szentendrei út és a Nánási út közötti szakaszáról, ami tele van építve családi házzal. Ha ott a víz átmegy, akkor fölmegy a szentendrei HÉV vonaláig a víz. Erről van szó" - így beszélt a 2006-os árvízről, és a Nánási út-Királyok útján húzódó fővédműről Tarlós István főpolgármester a fővárosi közgyűlés tavaly júniusi ülésén.

Tovább

Pótlóbuszok a 4-es, 6-os villamos egy szakaszán

2012. szeptember 15., 08:21 Módosítva: 2012.09.15 08:21
19

A 4-es és a 6-os villamosok helyett autóbuszok közlekednek szombat estétől hétfőn hajnalig a Széll Kálmán tér és az Oktogon között – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). Szombaton 22 órától hétfő hajnali 4 óráig pályafelújítási munkákat végeznek a 4-es és a 6-os villamos vonalán a Margit híd budai hídfőjénél, valamint a Teréz körúton a Podmaniczky utca és a Nyugati tér között – olvasható a közleményben.

A munkavégzés ideje alatt a villamosok a dél-budai végállomások és az Oktogon között közlekednek, a Széll Kálmán tér és az Oktogon megállók között 4-6V jelzésű villamospótló buszok viszik az utasokat. A Margitszigetnél a Széll Kálmán tér irányába közlekedő autóbuszok forgalomtechnikai okok miatt nem állnak meg.

Terelik a forgalmat a Nemzeti Vágta miatt

2012. szeptember 14., 12:44 Módosítva: 2012.09.14 12:48

Szombaton és vasárnap rendezik meg a Nemzeti Vágtát a Hősök terén és a Városligetnél. Közúti forgalomkorlátozásokra és több tömegközlekedési járat útvonalának módosítására kell számítani a Budapesti Közlekedési Központ tájékoztatása szerint.

Tovább

Volt MÁV-vezér lehet Tarlós új cégvezére

2012. szeptember 13., 21:24 Módosítva: 2012.09.13 21:24
3

Szarvas Ferencet, a MÁV volt vezetőjét jelöli a Budapesti Városüzemeltetési Központ (BVK) vezérigazgatói posztjára a főpolgármester. Tarlós István erről a HírTV Rájátszás című műsorában beszélt csütörtökön.

A személyi döntést a Fővárosi Közgyűlés október 3-án hozza meg, akkor határoznak két igazgatósági tagról is.

Tovább

Villamos és autó ütközött Zuglóban

2012. szeptember 13., 20:51 Módosítva: 2012.09.13 20:51
13

Villamos ütközött személyautóval Budapest XIV. kerületében a Nagy Lajos király útján csütörtök este. Az Örs vezér tere és a Bosnyák tér között pótlóbuszok közlekednek – közölte a Budapesti Közlekedési Központ fődiszpécsere.

A balesetben a szabálytalanul közlekedő autó sofőrje sérült meg. A 3-as és a 62A villamosok helyett pótlóbuszok szállítják az utasokat az Örs vezér tere és a Bosnyák tér között.

Elfogták a villamosvezetőt megverő utast

2012. szeptember 13., 20:11 Módosítva: 2012.09.13 20:11

A IX. kerületi rendőrség elfogta azt a férfit, aki július 14-én bántalmazta az 51-es villamos vezetőjét, amiért az felszólította, hogy tegyen szájkosarat a villamoson vele utazó nagytestű kutyára – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

A járművezetőt az eset után a mentők kórházba szállították, a BKV vezérigazgatója pedig nyomravezetői díjat tűzött ki.

A BKK közleménye szerint a pénzjutalom ellenére sem a rendőri szervekhez, sem pedig a BKK-hoz, illetve a BKV-hoz nem érkezett olyan érdemi bejelentés, amely megkönnyítette volna az elkövető elfogását.

Nem köt ki a BKV a Szent Gellért téren

2012. szeptember 13., 16:43 Módosítva: 2012.09.13 20:25
5

A Duna alacsony vízállása miatt a Szent Gellért téren sem tudnak kikötni a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) hajójáratai – közölte a BKK.

Kedden egy uszály megrongálta a bősi vízlépcsőnél a zsilipet, ezért azt le kellett zárni, és a javítás idejére nem engednek vizet a Dunába. Szerda este a központ már jelezte, hogy a csökkenő vízszint miatt a hajójáratok nem tudnak kikötni a Népfürdő utca, a Meder utca, az Árpád út és az Óbudai-sziget kikötőben, emellett várhatóan a Szent Gellért téri kikötőben sem.

Az alacsony vízállás miatt csütörtöktől a D11-es hajójáratok nem járnak, helyettük a D12-es vonalon közlekednek a hajók sűrűbben, a D11 indulási időpontjaiban is.

A budapesti hajóforgalomban a hét végéig várhatóan továbbra is fennakadást okoz az alacsony vízállás.