Erre költötték a pénzét idén karácsonykor

Ez történt a gazdaságban az utóbbi két hétben

2014.01.05. 16:55
  •  A főügyészség elutasította a NAV-botrányt kirobbantó Horváth András panaszát a nála tartott házkutatás, valamint a bizonyítékai lefoglalását elrendelő határozat ellen.
  • 4 millió felett a foglalkoztatottak száma: a közmunkának hála a munkanélküliségi ráta utoljára 2008-ban volt ilyen alacsony, a foglalkoztatottak száma pedig 2001 óta nem volt ilyen magas.
  • Idén nagyon boldog volt a Közgép karácsonya: december 23-án egy, december 26-án négy másik tendergyőzelmét hirdettek ki, 30-én pedig az egyik leányvállalatuk nyert meg egy tendert.

A főügyészség szerint nem azokkal a bűncselekményekkel gyanúsítható Horváth András, mint amikért a NAV feljelentette. Szerintük az információs rendszer megsértésének a gyanúja áll meg, ez két évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható. A NAV-botrány kirobbantójánál tartott házkutatás a főügyészség szerint törvényes volt: Horváth panaszát elutasították, még az se segített neki, hogy egy-kétezren vonultak a NAV-székháztól a Parlament elé zöld dossziékkal a mellette kiálló szimpátiatüntetés keretében.

Cégtemető, kokainos gyermekruhák, olajmaffia – közleményben idézte fel legnagyobb idei fogásait a NAV. Szerintük a legjelentősebb kockázatot idén az áfacsalások és az illegális cigarettakereskedelem jelentették.

A Figyelő információi szerint a NAV egyik magas rangú tisztjét is megvesztegethette egy milliárdos áfacsalási ügy gyanúsítottja, aki most valahol a Karib-tengeren van. F. Attila nagyban utazott: két és fél milliárd forinttal rövidítette meg a költségvetést. A NAV-ügyben megszólalt a magyarországi Tesco-vezér is: ők sem tudják mekkorák a lyukak, mi viszont utánamentünk egy kiló cukornak, és eltűnt milliárdokra bukkantunk. A cigi kapcsán az derült ki, hogy 100 szálból 12 hamis, vagy csempészett, és már azt is tudjuk, hogy melyik márkát hamisítják a legjobban.

Soha nem ér véget a kassza-sztori

Tovább folytatódik az online kasszák körüli huzavona: a december 31-i végső határidő előtt egy nappal még mindig variáltak, most az derült ki, hogy jövőre is életben hagyják az online pénztárgépekhez igényelhető támogatást, az adatkapcsolatnál pedig hatósági árat vezetnek be.

Ha ez még nem lenne elég, egy csaló is feltűnt a pénztárgép-árusok között: nagyjából ezer ember maradt hoppon, miután a pénztárgépes Patkós Cassa nevű cég eltűnt a befizetett előleggel, a rendőrség csalás gyanújával nyomozást rendelt el ismeretlen tettesek ellen. Az érintettek olyan boltosok, akik a megrendelt gépet végül nem kapták meg, és az előleget sem kapták vissza, telephelyén nem érhető el. A NAV egy károsultat azzal utasított el, hogy nem rájuk tartozik az ügy, a rendőrség viszont ismeretlen tettesek ellen nyomoz.

Több tízezer kisvállalkozó viszont már nem is vesz online pénztárgépet, inkább lehúzza a rolót: bár sokan egyébként is tönkrementek volna, sok kereskedőnek maga a pénztárgépátállás tette be végleg a kaput, az ezzel kapcsolatos költségek miatt döntöttek úgy, hogy visszaadják az ipart.

Boldog karácsonyt és tenderekben gazdag új évet!

Rengeteg ajándék került a Simicska Lajos által tulajdonolt Közgép Zrt. karácsonyfája alá: a december 23-i Közbeszerzési Értesítőből még csak egy 1,7 milliárdos, az eredeti becsült ár másfélszereséért elnyert tenderről értesülhettünk, december 26-án viszont négy darab sokmilliárdos közbeszerzés nyertes ajánlattevői között is szerepel a Közgép Zrt. neve.

Akár radioaktív, akár lakossági hulladékról van szó, a Közgép megbízható partner, viszont az újévi ajándék sem maradt el: a Közgép egyik leányvállalata nyert el konzorciumban 5 milliárdot árvízvédelmi munkálatokra. 32 milliárdnyi tender landolt a Közgép-fa alatt így összesen, de azért itt még nem ért véget a tenderkarácsony: az is kiderült, hogy 8 nehéz kilométer 100 nehéz milliárdjába kerülhet a magyar adófizetőknek. Másra is költhetik a pénzét idén: a Népszabadság információi szerint kamatmentes hitelt adhatnak a közszolgáknak, amit lakásra és devizahitel kiváltására is lehetne fordítani.

Van kinek jutott, van akinek nem

Miközben nagyon jó évet zártak a tőzsdék, és a 10 leggazdagabb amerikainak átlagosan 10 milliárd dollárral nőtt a vagyona tavaly, nem mindenki tud részt venni a nagy globális karácsonyi ajándékfesztiválban, aki akarna, viszont valószínűleg gőzünk se volt, hogy mi került karácsonykor az asztalra. Az ünnep közeledtével azt is megnéztük, hogy melyik pápa volt a legnagyobb keresztényszocialista, és melyik a legnagyobb kapitalista.

Itthon kereskedelmi szempontból jól sikerült a karácsony: a kiskereskedők szerint már akciók nélkül is vásároltunk, de egész évben jobb volt a helyzet az előző éveknél.

Minden jól megy, elégedettek vagyunk

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter nagyon-nagyon elégedett. Szerinte mostantól a magyar gazdaság egyre magabiztosabbá fog válni, miután a kormány megteremtette az egyensúlyt és a növekedés feltételeit. Később azt is bejelentette, hogy a vártnál 200 milliárd forinttal kevesebb is lehet a 2013-as költségvetési hiány: 2,7 százalékos hiánnyal számolnak, de ha minden jól megy, 2,3 százalék is lehet a deficit.

Tavaly szeptember és november között 4 millió 12 ezer fő volt a foglalkoztatottak létszáma, 87 ezer fővel több, mint egy évvel korábban – jelentette a KSH.

 

Kicsit árnyalja viszont a képet, hogy a növekedés motorja a novemberben indult a téli közfoglalkoztatás, amelynek keretében a kormány novembertől áprilisig 200 ezer ember foglalkoztatását tervezi, illetve a külföldi munkavállalók, akiket a KSH beleszámol a statisztikába, ha itthonra vannak bejelentve.

Szomorú hír viszont, hogy kifulladt az államadósság elleni harc: idén már csak 20 milliót küldtek az államadósság elleni alapba és már a kormánytagok se nagyon utalnak. Varga bizakodása ellenére az Erste elemzői szerint megszorítások jöhetnek a választások után.

A magyar piac jól teljesített az elmúlt két hétben: a BUX majdnem 170 ponttal erősödött úgy, hogy a majdnem száz pontot erősödő OTP-n kívül egyik nagyobb papír sem erősödött az utóbbi időben: a Mol és a Richter esett, míg a Magyar Telekom stagnált.

   51. heti záró 1.heti záró
BUX 18 459 18 626
OTP 4100 4199
Mol 14 500 14 470
Richter 4325 4305
Magyar Telekom 316 316

És még mi minden történt!

Hárommilliárdért kommunikálna még egy nagyot a január 1-én megszűnt Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, viszont jó hír, hogy a megszűnés után már nem lesz több gyanús ügy: Csepreghy Nándor helyettes államtitkár szerint ugyanis

a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség megszüntetésével és az új rendszer bevezetésével nullára szorítja le a korrupció esélyét a kormány.

Az állam elemében volt az év vége fele is: újraosztotta a felszámoló-piacot, ezzel 400 milliárd forintot. Az eddigi felszámolócégek közel fele nem dolgozhat tovább, és ugyanannyi új cég léphet be a piacra. Piaci szereplők szerint a legnagyobb árbevételű cégek estek ki azon a pályázaton, ahol az értékelési szempontok több mint fele volt szubjektív.

Mást is tervez csinálni az állam, például ki is akar szállni a takarékokból, meg nem is: a hvg.hu szerint az a kormányhatározat, amely szerint az állam március végéig eladja a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) és a Magyar Posta Takarékbankban szerzett többségi részesedését, nem jelent totális állami kivonulást. 

Drágult a benzin, a Wizz Air bejelentette, hogy heti kétszer indít gépet Donyeckbe április végétől, az AXA már nem biztosít életet és betilthatják az összes online kaszinót. A postába olvad a nem is létező állami mobil és gigatendert írt ki a Magyar Turizmus Zrt, amin 2 milliárd forintot is lehet kaszálni. Nálunk fog kutatni egy svájci cég, egy másik viszont csődbe ment: a Gulliver játékbolt csődvédelmet kért, jelenleg folyik a csődeljárás. A cég boltjait bezárták, az alkalmazottak a decemberi fizetésüket még rendesen megkapták, sőt, fizetéselőleget is fizettek nekik januárra, készpénzben.

Az USA-ban ötéves mélypontra csökkent a munkanélküliség: 7 százalék volt a munkanélküliek aránya novemberben. Az USA-ban más is jól megy: például a fű, ami közel egymillió dollár adózott árbevételt hozott az első napon, amikor legálisan lehetett árusítani. Egy kutatás szerint 2030-ra Nagy-Britannia Németországot megelőzve Európa legnagyobb gazdasága lehet.

2014-ben nő a nyugdíj, a minimálbér, kaphatunk diplomás gyedet, változnak bizonyos adótörvények: itt és itt szedtük össze, hogy mire érdemes figyelni. Azt is összegyűjtöttük, hogy kiket és milyen kedvezménnyel érdemes 2014-ben foglalkoztatni: milliókat spórolhat a cége, ha ezekre odafigyel. Ezek pedig a tavalyi év legérdekesebb grafikonjai.