Kemények voltak az oroszok velünk is

Ez történt a gazdaságban az év 20. hetében

2014.05.18. 18:47
Az oroszok beláthatatlanul sokáig nem harciaskodhatnak Ukrajnában, minket viszont jól tarkón vágtak azzal, hogy betiltották a magyar húsimportot. Szárnyalt az iparunk, elsősorban a nagy kormányzati építkezések miatt, és 1968 óta először defláció van Magyarországon. A Fidesz minden földeladásba beleszólna, jobban szeretnék ugyanis befolyásolni a vidéket. Jöhet az ötvenezer forintos papírpénz, ahogy jöhetnek az álnavosok is.

Bár az elmúlt hét nekünk talán a nagy vihar miatt maradhat emlékezetes, az igazi vihart még mindig  Putyinék ukrajnai háborúja okozta. Még úgy is, hogy ha nagyon keménykedni akarnak az oroszok, akkor minden energiahordozójukkal együtt is hamar becsődölhetnek.

Kiderült, hogy Ukrajna csak akkor akar bármit is fizetni az orosz gázért, ha visszakapja a régi szerződésük szerinti árakat. A Krímben szupergyorsan lecserélnék a hrivnyát rubelre, miközben az EU újabb vagyonbefagyasztásokat rendelt el egy tucat, a háborúban érintett vezető ellen.

Büdös nekik a magyar hús

Nekünk viszont az nem jött jól, hogy az oroszok betiltottak szinte minden magyar húsbehozatalt egészségügyi okokra hivatkozva.  A VM szerint másfél hónapon belül megbeszélik majd velük, és újra exportálhatunk húst. A kiadott információik alapján a dolog teljesen politikai természetű, hiszen ami az oroszoknak hirtelen veszélyes hús lett, azt VM a magyaroknak jónak tartja, és nem terveznek sem szabályozási sem ellenőrzési változtatásokat a szigorú szankció ellenére sem. 

Az ukrán helyzeten mindenesetre az országban jelen lévő OTP is tízmilliárdokat bukhat, már az eddigi 7,5 milliárdon felül. Reméljük a borunk és a vizes mérnökeink azért majd még kellenek nekik.

Orbán közben találkozott a Gazprom vezetőjével, de nem Ukrajnáról beszélgettek, hanem a Déli Áramlat nevű gázvezetékről. Arról lehetett szó, hogy 2017-re lesz kész, Magyarországon könnyen lehet, hogy 350 kilométeres szakasz futna át, és hogy többe fog kerülni, mint amit eddig vártunk.  Mindenesetre a lakosság is sokat tesz az energiafüggőség csökkentésére, évek óta egyre kevesebb gázt és áramot fogyasztunk.

Nagyon sokat építkeztünk

Elég jó hír jött a KSH-tól, az első negyedévben 3,4 százalékkal nőtt magyar gazdaság, ilyen növekedésre utoljára a válság előtt volt csak példa. Az elemzők szerint a legnagyobb szerepe annak van, hogy az állam nagyon sokat költött különböző építkezésekre, rekordbevétel köszönthet be egyes, főleg a közbeszerzésekben érintett nagy építőipari cégeknek. De például az autógyártók is fokozták a teljesítményüket. Mindenki kicsit bizakodóbb is lett, de ettől függetlenül, a külföldi lehetőségek javulása ad főleg okot az optimizmusra. Itthon a Nokia bővítésének lehet örülni.

Beköszöntött viszont Magyarországon is a defláció. Mesterséges és piaci okoknál is fogva egyre olcsóbbak a dolgok, ami elég káros lenne, ha hosszabb távon is így maradna, bár ettől egyelőre talán még nem kell tartanunk. Viszont egyébként is annyira növekszik nálunk a készpénztartás, hogy lehet, hogy jönni fog az ötvenezres bankjegy. A bankbetétekből mindenesetre menekülünk.

   19. heti záró 20. heti záró
BUX 18156 18435
OTP 4455 4490
Mol 13095 13320
Richter 3960 4100
Magyar Telekom 324  322

Közben csendesen hatvanmilliárdra hízott a kórházak adósságállománya. A kormány év elején bejelentett ugyan egy 5,1 milliárd forintos gyorssegélyt, csak elfelejtette ténylegesen el is utalni. Az se tréfadolog, hogy az orvosok, nővérek pár hónappal később kapnak fizetést, ahogy az se, hogy sok esetben választhatnak, hogy fűtésre vagy gyógyszerre költenek.

Az is kiderült, hogy egy ravasz húzással gyakorlatilag a Fidesz döntene bármilyen, akár magánkézben lévő föld eladásáról is. A politikai cél, hogy a falvak legnagyobb gazdái lekötelezettek legyenek, és akkor az egész falujukat a megfelelő párt irányába tudják terelgetni. A Miniszterelnökség emellett a norvég állam támogatási pénzeinek elosztását is magához vonná, szerintük nem helyes, hogy rajtuk kívül bárki adhat bármiféle támogatást.

Arról is volt szó a héten, hogy a szakmunkásképzés által adott tudás elég gyorsan elértéktelenedik, pedig a magyar felnőttek harmadát érinti. Az "egyszer használatos szakmunkások" felé tartó képzésünket ezért valószínűleg érdemes lenne újragondolni.

Hiába záratták be a túl jól menő trafikokat, a dohányboltok nagyjából fele így is vergődik. Az irtózatos pénztárgépes szerencsétlenkedést viszont nagyjából minden érintett megszívta eddig, még az állam is. Az állami Tokaj Kereskedőháznál pedig egyszerre vetült a hűtlen kezelés és a tokaji bor pancsolásának gyanúja az előző menedzsmentre. Az MNB beleírná a küldetésébe is, hogy annyi pénzt adhat különböző ismerőseinek, amennyit akar.

És érdemes még a navosokat is leellenőrizni, ugyanis álrevizorok járják az országot, hívjanak bátran rendőrt és ne adjanak nekik pénzt semmiképp. Az Artisjus ellenőrei viszont valódiak, járják az országot, és megbírságolják azokat a büféket, szállókat, akiknél szól a zene, de nem fizetnek nekik. Az autóalkatrészeknek is komoly hányada eleve átverés, itt is érdemes résen lenni, ahogy a közelgő adóbevallásnál is. Jó tudni még, hogy szinte bármit megveszünk ami akciós, ha valakit érdekel, akkor ilyen most például Drakula kastélya is.