A drágulásról szólt a hét, Matolcsy György inkább agyakba fektetne

2021.08.01. 00:00 Módosítva: 2021.08.01. 14:29
Sorozatban másodszor emelt az alapkamaton a jegybank, kiderült, hogy mennyi az átlagkereset, valamint azt is megtudtuk a héten, hogy a legtöbb magyar az uniós szegénységi küszöb alatt él. Drágulnak az albérletek, az építőanyagok, a nyaralás, de augusztustól már az ételrendelés is. A forintnak hullámzó napjai voltak, de újra 360 alatt áll az euróval szemben, viszont így rossz hónapot zárt. Heti összefoglaló.

Ismét kamatot emelt az MNB

Az elemzői várakozásoknak és a jegybanki vezetők korábbi nyilatkozatainak megfelelően az MNB ismét megemelte az alapkamat szintjét, amely szerdától 1,2 százalék. A jegybank júniusig közel tíz éve nem emelt az alapkamat szintjén, azonban múlt hónapban Matolcsy György jegybankelnök kamatemelési ciklust jelentett be, mert „az inflációs kiugrásokra” az MNB-nek reagálnia kellett.

A kamatdöntést követően erősödött a forint, a délutáni sajtótájékoztatón Virág Barnabás alelnök pedig bejelentette, hogy határozott lépés mellett tette le a voksát a monetáris tanács.

Matolcsy György: Nem agyakba fektet, rosszul költi a pénzt a kormány

Az állam „vasba és betonba”, nem pedig képességekbe, intézményekbe és agyakba fektet – írta Matolcsy György legfrissebb írásában. Az MNB elnöke kritikát fogalmazott meg a beruházások szerkezetével, valamint a költségvetéssel szemben is.

Negyvenmilliárd forintból épül meg a mogyoródi Hollywood

Astra Filmland néven 50 hektáros területen csúcstechnológiájú filmpark épül Mogyoródon egy több ütemben megvalósuló, mintegy 40 milliárd forintos beruházás részeként. A filmpark ötletgazdája Rajna Gábor producer, akit a közönség például a Saul fia című Oscar-díjas filmből és az Aranyéletből ismerhet.

Építőipar, ingatlanpiac

Építőanyag-drágulás: kártérítést is követelhetnek az érintettek

Az idén elszabadultak az új lakóingatlanoknál az árak, egyrészt az építőanyagok drágulása, másfelől az élénkülő kereslet miatt. A drágulás miatt a Gazdasági Versenyhivatal már vizsgálódik, és egy esetleges kartellmegállapítást követően az építtetők vagy lakásvásárlók elviekben akár kártérítést is követelhetnének.

Drága, és kifogyott most már a tégla is

A Gazdasági Versenyhivatal gyorsított vizsgálatot indított a kerámia falazóelemek hazai piacán. A vizsgálatra azért került sor, mert az utóbbi időben egyre több bejelentés, panasz érkezik a hatóságokhoz, leginkább az árak drasztikus emelkedése miatt.

Kilőtt a lakásépítési kedv, több mint húszezer lakás épülhet az idén

Ahogy várható volt, jelentősen megugrott a hazai lakásépítési lendület, továbbá az árak is emelkedtek a kínálati piacon, köszönhetően elsősorban az ötszázalékos kedvezményes lakásépítési áfa újbóli bevezetésének.

Tovább drágulnak az albérletek

Tovább nőttek a lakbérek: országosan 1,6 százalékkal, Budapesten pedig 1,8 százalékkal drágultak a kiadó lakások júniusban az előző hónaphoz képest. A kínálati árak valamelyest magasabbak voltak az előző év azonos időszakánál is, amire több mint egy éve nem volt példa.

Makrogazdaság

Óriási növekedést várnak a magyar gazdaságtól Londonban

Stabil kilátással megerősítette a magyar államadós-osztályzatot a Fitch Ratings. A hitelminősítő előrejelzése szerint a magyar GDP 6,5 százalékkal nőhet idén.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) a magyar gazdasági helyzetről szóló országjelentése szerint pedig Magyarország erős növekedési jeleket mutat.

Átlagosan 287 ezer forint volt a nettó kereset májusban

Májusban 8,2 százalékkal nőttek a keresetek az egy évvel korábbihoz képest. A teljes munkaidőben foglalkoztatottak bruttó átlagkeresete 431,6 ezer forint, a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 287 ezer forint volt májusban a KSH szerint.

Négy magyarból három az uniós szegénységi küszöb alatt él

A magyar társadalom több mint háromnegyede él az uniós szegénységi küszöb alatt – derült ki a Tárki munkatársainak tanulmányából. A magyarországinál az Európai Unión belül csak Romániában rosszabb a helyzet – szomszédunknál a társadalom 95 százaléka él az uniós szegénységi küszöb alatt.

Hiába a késlekedés, komoly felhasználással számol a kormány a helyreállítási tervből

Az idei költségvetésben 450 milliárd forintot terveznek felhasználni a helyreállítási és ellenállóképesség-terv (HET) forrásaiból.

Brutálisan eladósodott a világ

A Moody’s elemzése szerint tavaly a Covid–19 járvány hatására főként a kormányzati szektorban 32 ezer milliárd dollárral 290 600 milliárd dollárra nőtt a globális adósság értéke.

Pénzügy

Mennyi a havi törlesztője most egy 60-80 millió forintos lakáshitelnek?

Bár használt ingatlan vásárlására átlagosan 12 millió forint lakáshitelt igényelnek a magyarok, az új építésűeknél pedig 16,3 millió forint az átlagos hitelösszeg, a Bankmonitor szakértői mind gyakrabban találkoznak akár 60-80 milliós kölcsönigénylésekkel is. Megnéztük, mekkora a havi törlesztője egy ekkora hitelnek, illetve milyen nettó jövedelem szükséges a sikeres igényléshez.

Nagyot ment a héten a bitcoin

Egyetlen hét alatt több mint 20 százalékot erősödött a legnagyobb kriptodeviza, így újra 40 ezer dollár felett jár a bitcoin árfolyama.

Betiltották a bitcoint, azonnal a világ második legnagyobb piacává váltak

Nigériában hiába tiltják a kriptopénzeket, a magas infláció miatt az afrikai ország mégis a második legnagyobb bitcoinpiaccá vált a világon.

Minden más

Orbán Ráhel céget alapított, férje, Tiborcz István is tovább terjeszkedik

Odu Store néven céget alapított Orbán Ráhel, a vállalkozásban Orbán Viktor miniszterelnök lánya egyben az ügyvezetői pozíciót is betölti. Mindeközben férjének, Tiborcz Istvánnak is kinőtt egy újabb cége a földből.

Pécelen alapított új céget az elítélt Nikola Gruevszki

Céget alapított Pécelen Nikola Gruevszki, a hazájában korrupció miatt kiszabott börtönbüntetés elől Magyarországra menekült, volt észak-macedón miniszterelnök.

Ötödével drágulhat a rendelt étel

Megszűnik a kedvezményes, ötszázalékos áfa augusztus 1-jével az elviteles vagy házhoz szállított ételek és italok esetében. Augusztustól a vendéglátó üzletek csak szolgáltatásnyújtás esetén alkalmazhatják az ötszázalékos áfát. Ez azt jelenti, hogy a már jól megszokott kedvenc ételeiért akár 21 százalékkal is többet fizethet a megrendelő.

Drágább az apartman a Balatonnál, mint Horvátországban

Egy kutatás szerint Magyarországon Siófok, Horvátországban Crikvenica a befutó az utazók körében. A Balatonon Horvátországhoz képest egy apartman egy éjszakára egy személynek átlagosan 1,5 százalékkal drágább, azonban az adatok szerint a 3 csillagos hotelek 16 százalékkal, míg a 4 csillagos hotelek 24 százalékkal olcsóbbak itthon, mint Horvátországban.

Forint és tőzsde

A forint 360 környékén kezdte a hetet az euróval szemben, a keddi kamatdöntésig azonban egészen 362-ig gyengült, a jegybank kamatemelése viszont jótékony hatással volt az árfolyamra, mert kedd délután nagyot erősödött a magyar fizetőeszköz, végül kisebb hullámzást követően 359 alatt zárta a hetet az euróval szemben. Azonban ez sem volt elég ahhoz, hogy ne veszteséggel zárja a hónapot: július eleje óta az euróval szemben 1,89 százalékkal gyengült a forint, de péntek este 1,33 százalékkal állt az év eleji árfolyama felett.

Eközben a lengyel złoty júliusban 1,08 százalékkal gyengült az euróval szemben, és 0,11 százalékkal áll az év eleji árfolyama alatt. A cseh korona havi teljesítménye 0,03 százalékos gyengülés, de 2,78 százalékkal áll erősebben, mint az év elején. A román lej pedig júliusban 0,14 százalékkal erősödött, az év eleje óta 1,08 százalékkal gyengült.

A dollár jegyzése 302, a svájci franké 333, míg az angol fonté 420 forint.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 48 610,95 ponton zárt pénteken, 2,36 százalékkal magasabban előző heti záróértékénél. A vezető részvények közül

  • a Richter árfolyama 3,3 százalékkal emelkedett, 8300 forinton zárt pénteken;
  • az OTP-részvények ára 2,77 százalékkal nőtt a héten, 16 310 forinton zárt a papír;
  • a MOL árfolyama a héten 1,69 százalékkal emelkedett, a részvény 2410 forinton zárt pénteken;
  • a Magyar Telekom 0,47 százalékkal erősödött, pénteki záróára 428 forint volt.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 3939,40 ponton fejezte be a hetet, ami 29,35 ponttal, 0,75 százalékkal magasabb az előző hetinél.

Ezek is a héten történtek:

  • A koronavírus spórolóssá tette a magyart: a járvány alatt jóval nagyobb megtakarítások halmozódtak fel a lakosságnál, mint a megelőző időszakban.
  • Tízmilliárd forintot ajánl a kormány a magyar startupcégeknek: ez az eddigi legnagyobb ilyen program az országban.
  • További áremelésekre számít a GKI: a gazdaságkutató konjunktúraindexe júliusban elérte 2019 végi szintjét.
  • Elismert szaktekintélyekkel erősített a 4iG: új stratégiai tanácsadói grémiumot hozott létre a tőzsdei cég igazgatósága Czakó Borbála vezetésével.
  • A járvány miatt egész Európában kevesebbet dolgoztak tavaly: az Eurostat „megmérte”, hol mennyivel dolgoztak kevesebbet az EU-ban 2020-ban 2019-hez képest.
  • Három hétre leáll a Mercedes Kecskeméten: a beszállítói nehézségek okozta alkatrészhiány miatt három hétre leállt a termelés a kecskeméti gyárban.
  • Kivonul az Axel Springer a magyar médiapiacról: a Ringier veszi át a cég részvényeit.
  • Drágul a kávé, akár 800 forintért is ihatunk egy presszót: halad a rekord felé a kávé világpiaci ára.
  • Kétmilliárdnyi diákhitel elengedését kérték az édesanyák: a képzési költségeket kamatmentes hitellel támogatja az állam.