Athén és egy b betű a világ közepe

2010.05.08. 09:21 Módosítva: 2010.05.08. 09:22
Degeszre kereshették magukat azok, akik a héten a forint vagy a magyar tőzsde gyengülésére spekuláltak. A görög válság miatti negatív hangulatban a pénzünk éves mélypontra esett, a BUX-ot pénteken véreztette ki a nemzetközi pénzpiaci pánik. Jó hír volt viszont, hogy jön az adóreform, megy a szuperbruttó.

Pénteken 21 424 ponton zárt a magyar tőzsde részvényindexe, 3340 ponttal alacsonyabban, mint egy héttel korábban. Egy hét alatt 13 százalékkal értékelődött le a tőzsdeindex, vagyis a BÉT-en forgó részvények értékének egyhetede veszett el május első öt kereskedési napján.

Zuhan, esik, repül, szakad

A vezető részvények tulajdonosai közül legrosszabbul az OTP-papírokkal kereskedők jártak (feltéve, hogy nem az árfolyam esésére spekuláltak). A bankpapír múlt pénteken 7180 forintos árfolyamon zárt, egy héttel később már csak 5850 forintba került, vagyis értékének egyötöde elment. A részvényindex hétfőn és kedden még csak kétszáz-kétszáz pontot esett, pénteken viszont nemzetközi pánikhangulatban már csaknem 1500 pontot.

Míg a tőzsdét pénteken intézték el igazán a térségből menekülő befektetők, a forint árfolyama a hét közepén kapcsolt mélyrepülésbe (és péntekre már megnyugodott a helyzet a devizapiacokon). A hét elején az euró ára 267-268 forint körül volt, a dollár 203, a svájci frank 188 forint körül mozgott. Csütörtök este az euró 284 forinton, a dollár 224-es, a frank valamivel 200 forint fölött tetőzött.

Vagyis az amerikai valutával szemben nagyjából 10, az euróval és a frankkal szemben 6-6 százalékkal értékelődött le a pénzünk négy nap alatt (igaz, péntek délután már 279 forint alatt volt az euró, 197-nél a frank, 218-nál a dollár). Az árfolyam beszakadásának nemcsak a devizapiacokon volt hatása, hanem az utcai pénzváltóknál is.

A BUX és a vezetõ részvények árfolyamának változása
  17. heti záró 16. heti záró
BUX 21 424 24 764
OTP 5850 7180
Mol 17 950 20 550
Richter 39 000  42 990
Magyar Telekom 625 720

A forint és a tőzsde gyengülése nem magyar sajátosság volt: elsősorban a görög válság újabb fejleményei váltották ki a piaci bizonytalanságot. A mőlt hétvégén a görög kormány újabb drasztikus megszorításokat jelentette be annak érdekében, hogy az ország megkaphassa a világ eddigi legnagyobb, 110 milliárd eurós mentőcsömagját.

Bizonytalan, bizalmatlan, béna

A megszorításokat már csütörtökön meg is szavazta a parlament, azonban a döntés – sőt, már a csomag tervezete is – általános társadalmi elégedetlenséghez vezetett: az országban 48 órás általános sztrájkot hirdettek, Athénban és több nagyvárosban szerdán és csütörtökön is utcára vonultak az emberek, a demonstrációk három halálos áldozattal jártak. A befektetők azonban nemcsak a görög közhangulat miatt aggódtak, hanem attól is félnek, hogy a válság tovaterjed a mediterrán térség többi, szintén instabil államára, Portugáliára, Olasz- vagy Spanyolországra. Nem tett jót a hangulat sem az, hogy a görög mentőcsomagot a terhek legnagyobb részét vállaló Németországban az emberek 90 százaléka elutasítja, sem a brit választások után kialakult bizonytalanság.

A helyzetet tovább súlyosbította – és ez vezetett a magyar tőzsdei pénteki fekete napjához is –, hogy csütörtökön a New York-i Dow Jones tőzsdeindex 1000 pontos mínuszba is zuhant, és a lélektani 10 000 pontos szint alatt is járt. Pénteken vizsgálat indult az ügyben, úgy tűnik ugyanis, hogy egy bróker félreütése is hozzájárult a pánikhoz: egy tranzakciónál az angol million (millió) szó helyett a milliárdnak megfelelő billion szót írta be.

Tervez, töröl

A nemzetközi válság árnyékában itthon a kijelölt kormány formálódó gazdaságpolitikai elképzeléseiből került nyilvánosságra néhány elem. Matolcsy György azt mondta, hogy júliusban megkezdődik az adócsökkentési program, 12-16 kisadót vonhatnak össze vagy törölhetnek el, és megszűnik a szuperbruttó is. Varga Mihály pedig arról beszélt, hogy a cafeteria-szabályokat is tervezik felülvizsgálni.

A Fidesz gazdaságpolitikusai szerint a deficitet akár a GDP 6 százalékáig is el lehet engedni. Ugyanakkor az Indexnek nyilatkozó elemzők szerint a görög válság árnyékában igencsak kockázatos arról beszélni, hogy a növekedés érdekében el lehet engedni a hiányt, hiszen Athén is épp ezt tette. A Fidesznek az EU-val egyébként is meggyűlhet a baja, pusztán az adminisztratív előírások miatt.

És ami még a héten történt

Megtudhattuk, hogy hiába törlesztünk, még több lett a hitelünk, nem is csoda, hogy mostanra nyolcszázezer hiteles került fel a BAR-listára.

Eldőlt, hogy nem vonják össze a jegybankot és a pénzügyi felügyeletet, és bár a Fidesz továbbra is szeretne megszabadulni Simor András MNB-elnöktől, ő az Indexnek írt cikkében kifejtette: kitölteni tervezi a mandátumából még meglévő három évet.

A TDK bejelentette: kivonul Magyarországról, a Pannon Szárnyas fizetésképtelenné vált, a konzorciumban az M43-ast is építő, de szintén fizetésképtelen Szeviép ellen már tüntettek is alvállalkozói és régészek.

A KDBP ismét elővette az üzletek vasárnapi zárva tartásának lehetőségét.

Eldőlni látszik, hogy a Malévot egyelőre ráérünk menteni.

Most megint úgy tűnik, hogy jön a Starbucks Magyarországra.

Ismét kivonul egy pénzintézet hazánkból: a Hypo Bank több más országból is távozik.

Az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank vezérigazgatója, Erős János bejelentette: amint megalakul az új kormány, benyújtja lemondását.