Büntetés és balítélet

2010.04.17. 10:43
A mögöttünk hagyott hét gazdasági eseményeire egyfelől a múlt vasárnapi választások eredménye nyomta rá a bélyegét, hazai és külföldi elemzők és piaci szereplők jósolgatták, mit hozhat a Fidesz-kormány, és megszólalt az Indexnek a párt gazdaságpolitikai agytrösztjének egyik tagja is. Emellett sok-sok bírságot, új jogszabályokat és néhány megdöbbentő adatot hozott a hét.

Előzetesen azt várták, hogy nem hat a választás a forintra, ha nagyjából a várakozásoknak megfelelő eredmény születik. Azonban, bár lényegében az született, a választás utáni hétfőn erősödni kezdett a forint és a tőzsde is (igaz, ez átmeneti volt, a hét hátalévő részében a forint lehorgonyzott a 263 forint/eurós szint környékén). A vasárnapi eredményekre egyébként a piaci szereplők közül a Mol reagált a leggyorsabban. Az olajcég már a hét elején bejelentette, hogy három baloldali kötődésű személyt kitesznek az igazgatóságból, de jön helyettük Járai és Parragh.

A BUX és a vezetõ részvények árfolyamának változása
  13. heti záró 14. heti záró
BUX 25 153
24 601
OTP 7168 6952
Mol 21 150
20 150
Richter 44 400
44 250
Magyar Telekom 797 803

Bajnai Gordon a hét elején elmondta: úgy érzi, helyzeti előnyben adja át az országot, noha a héten az is kiderült, hogy a költségvetés általános tartalékának első félévben kiosztható kerete lényegében kimerült, ami jó alkalom volt arra, hogy a Fidesz és Oszkó Péter pénzügyminiszter egymásnak ugorjon.

A választások után természetesen megkezdődtek a közeljövővel kapcsolatos találgatások. A Moody's nem vár drasztikus változásokat, azt mondta, hogy a költségvetési konszolidációt folytatni kell, és részletezni kellene a Fidesz programjának néhány pontját. A piac is megfogalmazta a várakozásait: népszerűtlen, de a hosszú távú növekedést szavatoló intézkedéseket szeretnének, amiket kétharmaddal meg lehet csinálni.
és azt is, hogy Fidesz-Jobbik együttműködésről szó sem lehet.

Konkrét ügyekben is megindult találgatások, így például arról, hogy megmarad-e vagy megszűnik az eva, ekho és a szuperbruttó, de Fidesz ezt a hét második felében cáfolta. Arról is elindult az ötletelés, hogy milyen mozgástere lesz idén az új kormánynak, hogy az adócsökkentés a legfontosabb-e vagy sem, míg Heim Péter, a Fidesz gazdasági agytrösztjének egyik tagja arról beszélt az Indexnek adott interjúban, hogy idén már nem lehet sokat tenni, de a reformokat azonnal el kell kezdeni.

A választások utóélete mellett a hét a feljelentésekről, bírságokról és büntetésekről szólt. Feljelentést tettek a pátyi ingatlanügyben, és a Malévnél is. A légitársaságnál milliárdok után nyomoznak; a vezérigazgatónak még a 2007-es privatizációt követő időszak több beszerzési ügye gyanús.

A büntetések közül kiemelkedik a MÁV-nak a Közbeszerzési Döntőbizottságtól kapott bírsága. Egyfelől azért, mert az Index január óta megjelenő cikksorozata nyomán meszelték el a vasutat, másfelől azért, mert a kirótt 45 millió forintos összeg kiemelkedően magas a közbeszerzési bírságok gyakorlatában.

Nem volt jó hete az OTP-nek: a hét elején arról jött hír, hogy a versenyhivataltól kaptak bírságot, miután nem volt ingyenes az annak mondott kártyás vásárlás - a GVH a Posta biztosítóját is büntette -, majd pénteken arról, hogy a pénzügyi felügyelettől kaptak egymilliós bírságot, mert kétszer sem válaszoltak egy ügyfél panaszára. Igaz, a hét közepén az is kiderült, hogy az OTP-csoport remek eredményt zárt, a bankszektor felének a nyereségét egymaga termelte ki. A pénzügyi felügyelet egy ötmilliós bírságot is kiszabott a héten, és törölte a nyilvántartásból a Star Finance-t.

Ha nem is büntetett, krizitált az Állami Számvevőszék is. Az ÁSZ azt tette szóvá a héten, hogy a gyosforgalmi úthálózat rendszerét az elmúlt években nem ellenőrizte rendesen a három év alatt egymást váltó öt közlekedési miniszter (ha már közlekedés: közös buszt gyárt az Ikarus és a Rába).

És még mindig hatósági harcok: a tescós bébiételbotrányba keveredett szlovák gyártó a magyar élelmiszerhatósággal pereskedne, miközben a Reálban agyhártyahgyulladást okozni képes baktériummal fertőzött hústermékeket találtak. Még egy élelmiszeripari hír: a Danone bejelentette, hogy megváltoztatja a reklámjait, miután sikertelenül próbálta elismertetni, hogy joghurtjainak fogyasztása egészségügyi előnyökkel jár.

A héten emellett hatályba lépett a hitelfelvevőket védő törvény, aminek köszönhetően az új kölcsönszerződésekből már olcsóbban lehet kiszállni. Nőtt a rehabilitációs járadék, méghozzá az ötszörösése, így egyre több megváltozott munkaképességű dolgozhat, ha akar. A kereskedelemben viszont egyre többen vannak, akik nem akarnak, legalábbis nem vasárnap.

A hét híre még, hogy újra veszélyben a tokaji világörökségi cím, ésSoros György szerint az eurózóna is. Amerika viszont kilábalni látszik a válságból: a Dow Jones-index 2008 szeptembere óta nem látott szintre nőtt -, és - nálunk pedig a befektetési alapok kezdenek csúcsra kapaszkodni -, és a Fed-elnök szerint a mérsékelt növekedés a közeljövőben is folytatódhat.

Ami - mármint a mérsékelt növekedés - nálunk sajnos az inflációban is tettenérhető volt: a vártnál magasabb, majdnem 6 százalékos lett tavaly a fogyasztói ár emelkedése, ezen belül az üzemanyagok ára több mint 25 százalékkal nőtt. Nem csoda, hogy a benzinkutak forgalma ötödével csökkent, és hogy a magyarok már Ausztriába (is) átjárnak tankolni.