Csomag csomag hátán

2011.04.24. 11:42
A konvergenciaprogram bérbefagyasztásról, Matolcsy béremelésről beszél, ötszázalékos leépítés lesz a közszférában, megszűnik az adójóváírások rendszere. Kevesebb lehet a hidrafej és a félkarú rabló, de több a kínai. A héten megint csak kapkodtuk a fejünket.

Bár a konvergenciaprogram első ránézésre csak részletességében tűnt többnek a Széll Kálmán-tervnél, a hét elejére világossá vált: az uniónak megküldött dokumentum egy a korábbinál nagyobb mértékű csomag körvonalait vázolja fel.

A kiigazításra szükség van: a frissen alakult Költségvetési Felelősség Intézet vizsgálata szerint jövőre 1000 milliárd forinttal csúszna el a költségvetés az intézkedések nélkül.

A konvergenciaprogramban szerepel a családi támogatások és a közszféra béreinek befagyasztása, és a dologi kiadások csökkentésete, valamint az adójóváírások megszűntetése. A tervek szerint 2012-től az adójóváírás átalakítása körülbelül 180 milliárd forinttal, míg 2013-ban 230 milliárd forinttal csökkennének. A változás elsősorban a 200-230 ezer forint alatt keresőket érintheti hátrányosan.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerdai sajtótájékoztatóján tagadta, hogy befagyasztanák a béreket a közszférában, szerinte emelés lesz. Elmondta: a konvergenciaprogramban a teljes bértömeg csökkentéséről van szó, az ötszázalékos leépítéstől mintegy 60 milliárdot várnak.

És hogy Matolcsy igazolja az Orbán-tételt - miszerint az örömök számának és az elégedettségre okot adó dolgok számának összege nagyobb, mint a mindennapi nehézségek száma - a megszorítások mellé a bürokrácia levágott hidrafejeit ígérte. A jövő évtől életbe lépő 500 milliárdos adminisztációs terheket csökkentő program a vállalkozások és az állam örömeinek számát növeli majd.

Persze ami az egyiknek öröm, másiknak nehézség. A hírt, miszerint a pénznyerő automaták jelenlegi 100 ezer forintos havi fix adóterhét 500 ezer forintra emelné a kormány, érezhetően eltérő lelkesedéssel fogadták a szenvedélybetegekért aggódó szervezetek, mint a Magyar Szerencsejáték Szövetség. Utóbbiak szerint egy ilyen forgatókönyvre a szakma nincs felkészülve, szinte biztos, hogy a jelenleg működő 24 ezer gép döntő része eltűnne a piacról.

Központi téma volt a héten Kína is, Fellegi Tamás magyar-kínai kapcsolatokért felelős kormánybiztos és az általa vezetett delegáció ugyanis minden korábbinál szorosabbra fűzte a szálakat: a China Railway Construction Corporation építési és finanszírozási eszközökkel beszállna a MÁV korszerűsítésébe, a Magyar Fejlesztési Bank pedig kötvényt bocsáthat ki Kínában.

A japán gazdaság túl van a földrengés okozta első sokkon, a kormány pénteken pótköltségvetést hagyott jóvá a természeti katasztrófát követő helyreállítás költségeinek a finanszírozására, a Toyota bejelentette, év végére elérhetik a karasztrófa előtti szintet.

Európa figyelme a héten Japánról megint inkább az államcsőd kapujában vergődő Görögország felé fordult: az ország vezetése kitartóan cáfolja az adósságátütemezés szándékáról szóló híreket, pedig elemzők szerint az átstrukturálás egyre kevésbé tűnik elkerülhetőnek.

Tovább drágult a benzin, a Mol szerdán bruttó 3 forinttal emelte a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán, a gázolaj ára nem változott. Az emeléssel a benzin átlagára így már 385 forint a gázolajé 375. Alighanem ennél is nagyobb mértékű emelés lett volna szükséges, ha nem ilyen erős a forint, a dollárt pénteken 182,15 forinton jegyezték, az euró 264,89 forinton állt a hét utolsó napján. Euróban ezentúl majd hitelt is felvehetünk, a kormány ugyanis háromnegyed év után feloldaná az euróhitelezés tiltását.

  15. heti záró 16. heti záró
BUX 24 194
 23 964
OTP 6240  6 239
Mol 25 300
 24 320
Richter 37 000 37 855
Magyar Telekom 614 608

A BUX folytatta a múlt heti lejtmenetet, a Richtert leszámítva mindegyik nagyobb papír vesztett értékéből, a Mol az előző heti 35 300 forint után pénteken 24 320 forinton állt, és kis mértékben az OTP is gyengült.

A piaci várakozásoknak megfelelően a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa nem változtatott a jegybanki alapkamaton, így a ráta már január 25-e óta változatlanul 6 százalékon áll.