Fontosabb részletek

Percről percre Elfogták a szökésben lévő terroristát, akinek köze lehetett a párizsi merényletekhez

Az Iszlám Állam vállalta magára a péntek este hat helyszínen nagyjából egy időben elkövetett párizsi merényleteket.
129 ember meghalt, 352-en megsebesültek, 42 embert még vasárnap is intenzív osztályon ápolnak, és többek állapota továbbra is életveszélyes.
A Stade de France-nál a biztonsági őrök tartóztatták fel az öngyilkos merénylőket, akik így nem jutottak be a 80 ezres stadionba. A Bataclan koncertteremben viszont 89 ember halt meg a támadásban.
Három csoport összehangoltan támadott. 7 terrorista halt meg a támadásokban, vagy ártalmatlanította őket a francia rendőrség.
A szálak Belgiumba vezetnek, három embert őrizetbe vettek Brüsszel egyik kerületében. Egy Bajorországban a napokban elfogott férfit is vizsgálnak, hogy kapcsolatba hozható-e a merényletekkel.
Az egyik elkövető holttestének közelében talált szíriai útlevelet Görögországban regisztrálták. Kérdés, hogy a menekülthullámmal érkezett-e öngyilkos merénylő.
A terroristák között volt három fivér, egyikük szökésben van, a rendőrség fényképes körözést adott ki.
Párizsban vasárnap délután pánik tört ki egy megemlékezésen, ahol egy petárda robbant.
Vasárnap este a francia hadsereg "masszív bombázást" kezdett az Iszlám Állam ellen Szíriában, 10 vadászrepülő 20 bombát dobott le.
Térkép, Galéria, Videó
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • François Hollande elnök után Manuel Valls francia miniszterelnök is meglátogatta a sérülteket a Saint-Antoine kórházban. „Háborúban állunk, amiben különleges intézkedéseket hozunk. Végül pedig meg fogjuk nyerni ezt a háborút" – mondta.

    Elmondta, hogy meghosszabbítják a szükségállapotot, és folytatni fogják az IS elleni légi csapásokat. Azt mondta, hogy fel akarnak lépni a radikális imámok ellen is. (Le Figaro)

  • A Belgiumban elfogott férfiak egyike ott volt péntek este Párizsban, jelentette be Charles Michel belga miniszterelnök. A francia ügyészség korábban azt erősítette meg, hogy három embert is őrizetbe vettek Brüsszel egyik kerületében a párizsi támadásokkal összefüggésben. (RTL-TVI)

  • Eddig ezeket lehet tudni a párizsi vérengzés elkövetőiről

    Három csoport összehangolva támadt. A szálak Belgiumba vezetnek. Sajtótájékoztatót tartott François Molins párizsi ügyész, eddig ezek az információk hivatalosak.

  • Párizs után Tirana lehet az Iszlám Állam következő célpontja az albán belügyminiszternek küldött fenyegető levél alapján. Saimir Tahiri magán emailjére érkezett a fenyegetés: "Most ti következtek! Elkezdődött a szent háború mindazok ellen, akik részt vesznek az Iszlám Állam elleni háborúban. Reszketni fogtok és térdre rogytok Allah előtt. Allah hatalmas". Az albán terrorelhárítás nyomoz. (MTI)

  • 352 sebesültet ápolnak a párizsi kórházakban, közülük 99-en kritikus állapotban vannak. A hatóságok arra kérték a lakosságot, hogy adjanak vért. A helyszíni beszámolók szerint a kérésnek nagyon sokan eleget akarnak tenni. 

  • A Stade de France-nál robbantó három öngyilkos merénylő közül az egyiknek jegye volt a francia-német meccsre, amire közel nyolcvanezer ember érkezett a stadionba. A merénylő megpróbált bejutni, de a biztonsági őrök felfedezték a robbanómellényét.

    A Wall Street Journalnek nyilatkozott az egyik biztonsági őr, aki azt mondta, nagyjából 15 perce tartott a meccs, amikor megjelent a merénylő. Miután felfedezték, hogy robbanószerkezet van nála, próbált hátrálni, és működésbe hozta a mellényt.

    A rendőrök szerint a merénylő a zsúfolt stadionban akart robbantani eredetileg. Néhány perccel később egy másik támadó is felrobbantotta magát egy másik bejáratnál. Egy harmadik támadó egy közeli McDonald's-nál robbantott.

    A három támadásban egy civil halt meg és a három merénylő. Ez egyébként a biztonságiak felkészültségét is jelzi, hiszen ha nem szúrják ki a robbanómellényeket, akkor valószínűleg sokan meghaltak volna a stadionban is. 

  • A francia államügyész szerint triacetone triperoxide volt az öngyilkos merénylők mellényében. Ezt a Sátán Anyjának becézett anyagot több, készen kapható vegyületből viszonylag egyszerűen és költséghatékonyan össze lehet állítani, viszont a rendőrségi kutyák nehezen szagolják ki. Nem véletlenül ez a terroristák egyik kedvelt robbanóanyaga, a nevét beütve az internetbe az első keresési találat az elkészítéséről szól. 

  • A főügyész a sajtótájékoztatón rekonstruálta azt is, hogyan történtek a támadások a tanúvallomások és a térfigyelő kamerák felvételeinek elemzése alapján: 

    • 21 óra 20 perckor, miközben már tartott a Stade de France-ban a francia-német barátságos mérkőzés, egy robbanás történt a B bejáratnál. Két holttestet találtak a helyszínen, az egyikük öngyilkos merénylő volt, akin robbanómellény volt. Egy járókelő is megsérült a robbanásban.
    • A X. kerületben közben egy második helyszínen Kalasnyikovokkal megöltek tizenöt embert, sokakat pedig megsebesítettek. Erre a helyszínre egy fekete Seattal érkeztek a támadók.
    • 21 óra 30 perckor egy második robbanás is történt a stadion H bejáratánál, amikor a második öngyilkos merénylő is működésbe hozta a robbanómellényét.
    • 21 óra 32 perckor a XIX. kerületben is lövöldöztek a fekete Seatban érkező támadók. Nagyjából száz lőszerhüvelyt találtak a helyszínen.
    • 21 óra 36 perckor a XI. kerületi Rue Charonne-nál újból egy fekete Seatot láttak. Az egyik étterem teraszán ülők közül 19-en meghaltak, 9-en életveszélyes állapotban vannak. Itt is száz lőszerhüvelyt találtak.
    • 21 óra 40 perckor egy fekete Polo érkezett a Bataclan koncertteremhez. Három támadó berontott a terembe, lőni kezdtek, és túszul ejtették a bent lévőket. A kommandósok végül megindították a támadásukat.
  • A merényletsorozatra és a szükségállapotra való tekintettel lemondta közelgő Párizsi koncertjét a U2, a Foo Fighters, és elmarad Steven Spielberg és Natalie Portman legújabb filmjének a premierje is. Cikkünk a témában

  • A hegyvidéki önkormányzat épülete szombat estére a francia nemzeti színekbe borult. Érdekesség, hogy az önkormányzat előtti teret felújították, és tegnap este vitték el a munkagépeket és a kordonokat.

  • A főügyész azt is elmondta, hogy feltehetően három terroristacsoport mozgott összehangoltan a támadások idején. A hét terrorista Kalasnyikovokat és ugyanolyan robbanószerkezeteket használt, és arra törekedett, hogy a lehető legtöbb embert megölje. Azt is megerősítette, hogy az egyik támadásnál egy fekete Seatot használtak a merénylők.

    „Meg kell tudnunk, kik ezek az emberek, kik a segítőik, ki tervelte ki a támadást, honnan jöttek, és ki finanszírozta őket" – mondta. Az egyik támadót hivatalosan is azonosították. 1985. november 21-án született Essone-ban, nyolcszor ítélték már el 2004 és 2010 között, de kisebb bűncselekmények miatt, ezért egyszer sem került börtönbe.

  • Lassana Diarra Facebook-on erősítette meg, hogy unokatestvére is a merényletsorozat áldozata lett. 

    Lassana Diarra
    Lassana Diarra

    Fontos, hogy mi, akik képviseljük a hazát és a sokszínűségét, vallásra és bőrszínre való tekintet nélkül nézzünk szembe a horrorral

    - írta. 

  • November 30-án Barack Obama amerikai elnök is részt vesz Párizsban a nemzetközi klímacsúcson, ahol a globális felmelegedés visszaszorításáról kellene megállapodniuk a világ vezetőinek. 

    Obama egyébként a napokban is találkozni fog Francis Hollande francia elnökkel a G20 csúcson, Törökországban. 

  • A halottak száma hivatalosan 129-re nőtt - jelentette be egy párizsi ügyész, François Molins egy sajtótájékoztatón. 89-en haltak meg a Bataclan koncertteremben. Azt is elmondták, hogy 352 sebesültet tartanak számon, ebből 99 kritikus állapotban vannak még mindig. Az ügyész szerint hét terrorista halt meg, pedig eddig nyolcról szóltak a hírek.  (BBC)

  • Az észak-francia nagyvárosban eredetileg egy csendes békedemonstrációt terveztek, azonban feltehetőleg odamentek a szélsőjobboldali Nemzeti Front szimpatizánsai, körülbelül 10-15 ember, és hangosan iszlám-ellenes rigmusokat kezdtek kiabálni. A gyászolók viszont nem hátráltak meg, a menet közben azt kántálták, hogy ki a nácikkal, íme:

  • Ciszjordániai Ramallah városában palesztin biztonsági tisztek francia zászlót tartanak, hogy így fejezzék ki a szolidaritásukat a párizsi támadások áldozataival.

  • A párizsi merényletsorozat miatt fokozott rendőri készültség lesz a Magyarország-Norvégia EB-selejtező visszavágóján. A rendőrség egyeztetett az MLSZ és az UEFA szakembereivel, és a következők lépnek érvénybe:

    • beléptetéskor alaposabb ruha- és csomagvizsgálat

    • fokozott jelenlét a szurkolók érkezési és távozási útvonalán
    • a mérkőzés alatt folyamatos tűzszerészeti járőrszolgálat

    A kapukat a tervezettnél korábban, 18:15-kor nyitják, és arra kérik a szurkolókat, hogy érkezzenek meg időben, mert a várhatóan teltházas mérkőzésre tovább fog tartani a bejutás.

  • Szombat este az Európai Unió vezetői közös nyilatkozatot adtak ki a párizsi merényletsorozattal kapcsolatban.

    Franciaország nagy és erős nemzet. Az értékei - mint szabadság, egyenlőség, testvériség - inspirálták az Európai Uniót. A jó erősebb a gonosznál, mindent megteszünk, hogy legyőzzük a szélsőségeket, a terrorizmust és a gyűlöletet

    - írták.

    A vezetők szerint mindig emlékezni fogunk arra, ami 2015 november 13-án történt, mostantól egész Európában gyásznap lesz ezen a napon.

    A vezetők azt kérik az emberektől, hogy november 16-án, hétfőn csatlakozzanak az egyperces néma csendhez, amivel a párizsi terror áldozataira emlékezzen egész Európa.

  • Az emberek mécseseket gyújtottak az áldozatok emlékére a templom lépcsőjén, este hat órakor megkondultak a bazilika harangjai is. Jelen volt Martonyi János volt külügyminiszter, Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságpolitikáért felelős államtitkára, Trócsányi László igazságügyi miniszter és Gyürk András fideszes európai parlamenti képviselő. (MTI)

  • Légi csapás végzett az IS líbiai vezetőjével

    Amerikai légi csapásban meghalt az Iszlám Állam líbiai csoportjának a vezetője, jelentette be a Pentagon a BBC szerint. Az iraki állampolgár Abu Nabil korábban az al-Kaida tagja volt, aztán az Iszlám Állam líbiai szervezetének a vezetője lett. A péntek éjjeli légi csapás a Pentagon szerint azt bizonyította, hogy bárhol megtalálják az IS-vezetőit.

  • John Kerry amerikai külügyminiszter a bécsi Szíria-konferencián azt mondta, hogy Amerika eltökélt abban, hogy megsemmisítse a terrorizmus gonoszságát. "És higgyétek el, ez az eltökéltség csak egyre erősebb" - mondta.

  • A belga igazságügyminiszter szerint a belga rendőrség már több gyanúsítottat is őrizetbe vett a párizsi terrortámadásokkal összefüggésben - írja a Guardian. Brüsszelben több helyen is házkutatást tartottak. Állítólag a párizsi merénylők autójában a Molenbeek negyedből származó parkolójegyet találtak, és a francia rendőrök által keresett fekete autónak is belga rendszáma lehet.

  • A Twitteren terjedő fotók szerint jelenleg több ezren tüntetnek Tel-Avivban. Lobognak a francia zászlók, így mondanak nemet az izraeliek az erőszakra. 

  • Három-négyszáz gyászoló gyűlt össze Budapesten a Francia Intézetnél, sorban állnak, hogy mécsest gyújtsanak az épület előtt. Feltűnően nagy a rendőri készültség, tudósítónk legalább hat rendőrautót látott az intézetnél, és a környéken is több csoportban rendőrök beszélgetnek.

  • Két tunéziai nő, egy testvérpár is az áldozatok között van. Egy barátjuk születésnapját ünnepelték az egyik helyszínen a támadások idején. (AFP)

  • Görögországon át érkezhetett annak az útlevélnek a tulajdonosa, amit az egyik feltételezett támadó holttestének a közelében találtak a Stade de France-nál. Egy görög miniszter a Reutersnek azt mondta, hogy a megtalált útlevél tulajdonosát október 3-án Lérosz szigetén regisztrálták. A francia hatóságok a támadás után kérték meg az uniós országokat, hogy vizsgálják meg, regisztrálták-e valahol az útlevéllel érkező férfit. A Guardian hozzáteszi, hogy hivatalosan még nem erősítették meg, hogy az útlevél tulajdonosa valóban az egyik támadó lett volna.

  • A nyolcból három párizsi támadó is abból a brüsszeli kerületből érkezhetett, ahol házkutatásokat tartanak a rendőrök. (Guardian)

  • A BBC hírszerzési forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy a párizsi támadásokat a terrorszervezet egy önálló irányítású, szír sejtjének tagjai hajtották végre.   

  • A belga rendőrség délután kivonult Brüsszel Molenbeek negyedébe, amit korábban kapcsolatba hoztak a párizsi támadásokkal. Állítólag a párizsi merénylők autójában egy Molenbeekből származó parkolójegyet találtak.

    Az RTBF tévé szerint egy embert már őrizetbe vettek a rendőrök. A tévé egyik forrása szerint két-három helyen tartottak házkutatást. A francia rendőrök által keresett fekete autónak is belga rendszáma lehet.

    Azt nem erősítették meg hivatalosan, hogy a párizsi támadásokkal függ össze a rendőri akció, de a névtelen források szerint ezért vonultak ki a rendőrök. A hatóságok szombat este majd sajtótájékoztatót tartanak.

  • Ahogy korábban a melegházasság engedélyezése, a párizsi tragédia híre is arra sarkallta a világ Facebook-felhasználóit, hogy szolidaritásból átállítsák a profilképüket - ezúttal a francia zászló színeit idéző árnyalatúra. (via le Figaro)

    fb1b.png
    Fotó: Le Figaro / Facebook