Tiltakozást szervezett, előállította a rendőrség a volt szlovák miniszterelnököt

Koronavírus a világban – az Index csütörtöki hírösszefoglalója

- pl -
MetaKing
- kgyu -
2021.12.16. 12:48
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Egy felmérés szerint a koronavírus ellen beoltott amerikaiak 67 százaléka támogatja, hogy az oltatlanok „koronavírus-különadót” fizessenek az üzletek járványügyi biztonsági intézkedéseinek fedezésére, de a legtöbb cégtulajdonos és maguk az oltatlanok sem támogatják a különdíj bevezetését tájékoztat róla a The Washington Times.

    A Skynova cég október 8-11. között végzett online felmérést 1075 fő megkérdezésével, akik között 471 céges munkatárs és 583 üzlettulajdonos volt. A kutatás projektvezetője, Joe Mercurio kiemelte, hogy a kutatásuk szerint „egyesség mutatkozik abban, hogy a beoltatlan embereknek koronavírus-megelőzési díjat kellene fizetniük, amikor belépnek egy üzletbe”, hogy ezzel segítsenek fedezni a személyes védőfelszerelések és egyéb eszközök költségeit.

    A felmérést végző cég adatai szerint a beoltottak 48 százaléka válaszolta azt, hogy az oltatlanoknak többet kellene fizetniük a repülőjegyekért, 44 százalékuk szerint a mozijegyekért is, 36 százalék szerint az éttermi étkezésekért, 33 százalék szerint a szállodai tartózkodásért, illetve 30-30 százalék szerint az egészségügyi ellátásért és a személyes üzleti vásárlásért.

    Az online közvélemény-kutatásból az is kiderült, hogy míg a beoltott amerikaiak 54 százaléka hajlandó lenne koronavírus-illetéket fizetni a helyszínen az üzletek megelőzési tevékenységekért, addig az oltatlanok között ennek aránya mindössze 8 százalék. Ezzel szemben a 67 százalékos általános támogatottsággal szemben a megkérdezett cégtulajdonosok közül is alig 12 százalék támogatta a koronavírus-különadó bevezetését. Az üzlethelyiséggel rendelkező cégtulajdonosoknak alig 13 százaléka válaszolta azt, hogy teljesen beoltott munkaerő-állománnyal rendelkezik.

    (via MTI)

  • Az Egyesült Királyság tudományos tanácsadója szerint csak megközelítőleg a koronavírus-fertőzöttek felét szűrik ki a tesztekkel és azt jósolta, hogy az omikron-variáns óriási fertőzési hullámhoz vezethet. 

    Andrew Hayward hozzátette, karácsonyra, vagy az új évre várhatóan már több adat lesz arról, mennyire súlyos az új variáns, de úgy vélekedett, ez az időpont már túl késő lehet a cselekvésre. Ezért úgy véli, az oltakozás mellett ismét fontos lehet bizonyos korlátozásokat bevezetni, például a tömegrendezvények terén.

    (via The Guardian)

  • Szlovákiában az omikron variáns járványszerűvé válása esetén a veszélyeztetett korosztály, azaz a 60 év felettiek mozgását korlátozná a korábbi miniszterelnök, Igor Matovic. 

    Én személy szerint azt javasoltam, hogy ebben az esetben egyetlen megoldás maradt, ez pedig sajnos a 60 év felettiek mozgásának korlátozása. Nem tudjuk rendkívül gyors módon beoltani azt a több százezer embert. Ha meg akarjuk védeni az egészségüket, és egyben meg akarjuk óvni az egészségügyi rendszert, hogy továbbra is működni tudjon, akkor lehet, hogy egy ilyen nehéz döntést is meg kell hoznunk - meg kell tiltanunk a legkiszolgáltatottabb személyek szabad mozgását, függetlenül attól, hogy be vannak-e oltva, vagy sem

    – fejtette ki a szomszédos ország pénzügyminisztere, aki elmondta, hogy az Egészségkutató Intézet (IZA) információiból indult ki, amelyeket a kormányhivatalban közöltek az omikron variánsról. Emellett a példaként Dániát és Nagy-Britanniát idézte fel, ahol nagy számban nőtt a omikron-fertőzöttek száma. 

    Az egészségügyi minisztérium epidemiológusa, Martin Pavelka úgy vélekedett, hogy pár héten belül Szlovákiában is az omikron variáns lehet a domináns. Egyet ért ezzel az IZA igazgatója, Matej Misík is, aki elmondat, hogy rövidesen különösen gyors esetszám-növekedést tapasztalhatnak majd az országban.

    (via Paraméter)

  • A bukaresti Szent Pantelimon sürgősségi osztályára azért ment be egy fiatal nő, mert azt kérte, hogy távolítsák el a szervezetéből az oltást, mert meggondolta magát. 

    Az Index beszámolt róla, hogy egy felmérés szerint Romániában nagyon magas a vírustagadók és az álhírekre alapozók száma, hiszen a kutatásban résztvevők 40 százaléka egyáltalán vagy nem igazán hisz a vírus létezésében, illetve a járványról szóló híreket propagandának tartja.

    Míg 33 százalékuk nem hiszi, hogy a koronavírus súlyos betegséget okozhat, 29 százalékuk pedig úgy véli, hogy a betegség halálos kimenetelű lehet.

    Az egészségügyi intézménybe siető nő ki is fejtette a személyzetnek, hogy tudja, hogy a vakcinával chipet juttattak a testébe, de most már megbánta, hogy beadatta, úgyhogy szépen kérte, hogy vegyék ki belőle.

    Az asszony elárulta, hogy alapból félt az oltástól, de végül a családja meggyőzte, hogy ez az ő érdeke. 

    Az orvosok megpróbálták elmagyarázni a nőnek, hogy nincs chip és hasonlók, végül az asszony nyugodtan elhagyta a kórházat.

    (via Főtér)

  • Babos Tímea bejelentette, hogy nem vesz részt az év első Grand Slam-tornáján, a januári Australian Openen.

    A magyar teniszezőInstagram-oldalán azt írta csütörtökön, hogy nem tud azonosulni „az ausztrál kormány Covid-intézkedéseivel, az esetleges a karanténkötelezettséggel” és az úgynevezett „Covid-táborok” is elrettentik.

  • Szlovákiában kevesebb fertőzöttet regisztráltak, ám többen haltak meg az előző napi adatokhoz képest. Az utóbbi 24 órában 17 319 PCR-teszt készült, ezekből 5394 lett pozitív. Kedden 6783 új megbetegedést diagnosztizáltak, csaknem 21 ezer PCR-teszt kiértékelése után.

    Az utóbbi 24 órában 109 beteg volt képtelen legyőzni a vírust, egy nappal korábban 105 beteg életét követelte a rettegett kór. A járvány kezdete óta 15 730 fertőzött hunyt el Szlovákiában, írta az ujszo.com.

    Kórházban 3107 covid-pácienst ápolnak. Szerdán 3503 ember vette föl a védőoltást. A beoltottak száma meghaladja a 2,7 milliót a szomszédos országban.

  • Egy tanulmány arra hívta fel a figyelmet, hogy a koronavírus-fertőzés nem csak rövid távon okozhat egészségügyi problémákat, hanem hosszú távú hatásai is vannak. A kutatás kimutatta, hogy a kórházban kezelteknek alig az egyharmada érzi magát teljesen gyógyultnak, míg a többiek folyamatosan különféle tüneteket produkálnak. 

    A tanulmány 2320 olyan felnőttet vizsgált, akiket koronavírus-fertőzéssel kezeltek és gyógyultan, legalább öt hónapja elhagyták a kórházat. Sokan számoltak be arról, hogy megmaradtak olyan tüneteik, mint a légszomj, a fáradtság és a fájdalom gyakorisága. Egyeséknél egyáltalán nem javultak némely fizikai és kognitív károsodások sem. 

    Akit öt hónappal a kórházból elengedés után vizsgáltak, annak hasonló volt az állapota, egy év elteltével is  – mondta Rachel Evans a tanulmány vezetője, aki kifejtette, hogy nem tudtak rájönni arra, hogy mi is okozhatja a folyamatos tüneteket, illetve szerinte nem egyetlen mechanizmussal kell kezelni a felsorolt problémákkal küzdő gyógyultakat.

    (via The Guardian)

  • Nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem jutnak hozzá a harmadik, emlékeztető-oltáshoz azok az idős emberek Nagy-Britanniában, akik nem hagyhatják el az otthonaikat, egészségi állapotukból kifolyólag. Az szakértők szerint a Pfizer vakcinák késései okozzák a fennakadást, ami az ünnepek előtt azt is jelentheti, hogy sokan nem lehetnek szeretteikkel az ünnepek alatt. 

    (Guaridan)

  • Egymillió koronavírus elleni oltóanyaggal segíti az ENSZ által támogatott COVAX-programot Izrael kormánya.

    A közel-keleti ország külügyminisztere, Yair Lapid közölte, hogy az AstraZeneca vakcinákat ajánlanak fel, melyeket a következő hetekben már át is szállítják. A politikus azt is elmondta, hogy ez a döntés része volt annak a kezdeményezésnek, hogy Izrael megerősítse kapcsolatait az afrikai országokkal.

    Örülök, hogy Izrael hozzájárulhat és partner lehet a világjárvány felszámolásában 

    – fogalmazott a külügyminiszter, aki arról is informált, hogy a vakcinák az afrikai országok közel egynegyedéhez jutnak el, bár nem részletezte, hogy mely államokba kerül az oltásokból.

    Izraelt szoros kapcsolat fűzi számos afrikai nemzethez, köztük Kenyához, Ugandához és Ruandához. Izrael tavaly Szudánnal is kapcsolatokat létesített az Egyesült Államok által közvetített megállapodássorozat részeként. 

    (via Guardian)

  • Nem térnek vissza a munkába az Apple  irodai alkalmazottai a home officból, írja a Bloomberg News. A döntés hátterében a koronavírus negyedik hulláma áll. A konglomerátum eredetileg február 1-ig rendelt el otthoni munkavégzést a munkavállalóknak, több országban, így Kanadában, és az Egyesült Államokban pedig boltokat zárt be átmenetileg. 

    Az Apple üzleteinek bezárása Miamiban, Annapolisban és Ottawában egy nappal azután történt, hogy a vállalat visszaállította azt a szabályt, hogy államokbeli üzleteiben minden vásárlónak maszkot kell viselnie.

    Közben a Google azt közölte alkalmazottaival, hogy elbocsátják azt a munkavállalót, aki nem tartják be a vállalat oltási szabályait, míg a JP Morgan Chase & Co arra kérte a manhattani beoltatlan munkatársait, hogy otthonról dolgozzanak.

  •  

    Japán hivatalosan is jóváhagyta a Moderna Covid-19 vakcináját a hónapban indult emlékeztető oltási programjához. A lépés az egészségügyi minisztérium szakértőinek szerdai ajánlását követte, amely szerint a Moderna mRNS-oltása harmadik emlékeztetőként is használható 18 éves vagy idősebb korosztály számára, tudósít a Guardian. Ugyanazt a szabványt alkalmazták a Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett oltásra is.

  • Komoly korlátozásokat jelentett be Malajzia szerdán, az országban a koronavírus-helyzetre tekintettel betiltják a újévi tömegrendezvényeket, és előírják a veszélyeztetett korosztály számára az emlékeztetőoltások felvételét, a Guardian tudósítása szerint. A zártkörű újévi és karácsonyi ünnepségeken részt vevőknek Covid-19 teszten kell átesnie.

  • Spanyolországban felgyorsították a koronavírus elleni oltási kampányt a közelgő ünnepi időszakra tekintettel, bővítették a harmadik, emlékeztető oltásra jogosultak körét, és elindították az 5-11 év közötti gyermekek oltását - jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján Carolina Darias spanyol egészségügyi miniszter.

    A gyerekek oltási kampánya mintegy 3,3 millió kiskorút érint.

    Az emlékeztető oltással kapcsolatban kiemelte, hogy míg korábban a harmadik vakcinadózist csak az egészségügyi dolgozók, a veszélyeztetett csoportokhoz tartozók és a 60 évesek és ennél idősebbek vehették fel, most már 50 éves kortól is kérhető a harmadik oltást.

    Leszögezte, hogy az oltási kampány felgyorsítására elsősorban az ünnepek miatt van szükség, csökkentendő a társadalmi érintkezés veszélyeit.

    Spanyolországban meglehetősen nagy társadalmi támogatottsága van az oltásnak, hivatalos adatok szerint a 12 évesnél idősebbek csaknem 90 százaléka teljesen oltott.

    Az egészségügyi hatóságok szerint a lakosság hét százalékát kitevő, 11 év alatti gyerekek oltására elsősorban a fertőzés terjesztésének megakadályozása miatt van szükség. 

    Eddig 38 ezren regisztráltak az 5–11 éves gyermekek oltására – nyilatkozta a közszolgálati televízió reggeli műsorában György István államtitkár. 

    Az Országos Oltási Munkacsoport vezetője elmondta, hogy a regisztráció után az időpontfoglalás a következő lépés, amelyhez 2-3 napos validációs folyamat szükséges. A politikus hozzátette, hogy 16 ezren már időpontot is foglaltak a regisztráltak közül.

    György István hangsúlyozta: nagyon fontos, hogy minél többen felvegyék az oltást a legfiatalabbak közül is, mert bár a gyermekek a megbetegedést viszonylag enyhébb tünetekkel vészelik át, ám a fertőzöttség ennél a korcsoportnál is jelen van.