új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A CNN szerint a Kijevtől 35 kilométerre délre található Vaszilkivben is heves harcok folynak jelenleg. A város elfoglalásával az oroszok célja az lehet, hogy még szorosabban bekerítsék az ostrom alatt álló ukrán fővárost.

    Vaszilkiv polgármestere szombat hajnalban közölte, hogy már a városközpontban zajlik a küzdelem. Elismerte, hogy az ukrán fél súlyos veszteségeket szenvedett a harcokban: legalább kétszáz katona megsebesült vagy meghalt.

    James Heappey, a birt védelmi minisztérium államtitkára ezzel kapcsolatban azt mondta: az oroszok megpróbálják ugyan bekeríteni a fővárost, de a heves ellenállás miatt még nagyon messze vannak attól, hogy ezt megvalósítsák. Közölte azt is, hogy Kijevben az elszigetelt utcai harcokat orosz részről elsősorban a szpecnaz kommandósai, valamint ejtőernyősök folytatják jelenleg. 

  • Volodimir Zelenszkij a Twitteren írta:

    Most van itt a döntő pillanat, hogy végleg lezárják a régóta húzódó párbeszédet, és döntsenek Ukrajna uniós tagságáról 

    – írta az ukrán miniszterelnök a közösségi médiában, miután tárgyalt Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével „Ukrajna szabad jövőjéért folytatott hősies küzdelméről, és a további hatékony uniós segítségről.”

  • A BBC szerint az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy elfoglalták a 150 ezres, Kelet-Ukrajnában lévő Melitopolt, amely ellen pénteken indítottak támadást.

    A minisztériumi közleményben azt írták, hogy az éjszakai offenzívát légicsapásokkal segítették, valamint az orosz haditengerészet is cirkálórakékat lőtt ki a városra.

    Melitopol elfoglalását egyelőre nem sikerült megerősíteni más, független forrásból. A Reuters szerint ha a hír igaz, akkor ez lehet az első olyan nagyváros, amelyet az oroszok irányításuk alá vontak. 

    A britek cáfolnak

    James Heappey, a brit védelmi minisztérium államtitkára közölte: Melitopol még mindig ukrán kézben van, dacára annak, amit az oroszok állítanak.

    Bejelentkezésében arról is beszámolt, hogy Kijevben az elszigetelt utcai harcokat orosz részről elsősorban a szpecnaz kommandósai, valamint ejtőernyősök folytatják. Hozzátette: az oroszok megpróbálják ugyan bekeríteni a fővárost, de a heves ellenállás miatt még nagyon messze vannak attól, hogy ezt megvalósítsák. 

    Az államtitkár végül azt mondta: az invázió egyelőre közel sem halad annyira jól, mint az oroszok tervezték, ugyanis az ukránok a vártnál jóval nagyobb ellenállást mutatnak. Állítása szerint az oroszok 

    már az invázió első napján el akarták volna foglalni Harkivot, Herszont, Mariupolt, Szumit és Melitopolt. 

  • Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere szombat reggel közölte, hogy sikeresen visszaverték az Ukrajna fővárosába bejutni próbáló orosz csapatokat.

    Nehéz volt az éjszaka, de nincsenek orosz csapatok Kijevben. Az ellenség megpróbál betörni a főváros területére

    – közölte Vitalij Klicsko, aki megerősítette, hogy az éjszaka robbanások és lövöldözések hallatszottak Kijevben.

    Ugyanakkor elmondta, hogy szabotázs- és felderítőcsapatok működnek Kijevben.

    A fővárosban reggel 6 óráig 35-en sérültek meg, köztük két gyerek, a polgárokat pedig arra kérik, hogy keressenek menedéket.

  • Szerbia támogatja Ukrajna területi integritását. Erről beszélt a nemzetbiztonsági tanács ülését követően Alekszandar Vucsics. A szerb elnök 15 pontból álló döntéssort ismertetett, írta a pannonrtv.com.

    Szerbia államfője sajnálatát fejezte ki az Ukrajnában történtek miatt. Hozzáfűzte: Belgrád a békés megoldás híve. Ugyanakkor hangsúlyozta: Szerbiának nem érdeke, hogy bármilyen szankciót vezessen be Oroszországgal szemben.

    Jelezte, hogy Szerbia katonailag független, és megőrzi semlegességét. Ezért a más államokkal közösen tervezett hadgyakorlatokat lemondják, a folyamatban lévőket pedig meghatározatlan időre felfüggesztik.

  • Szombat reggel rakétatalálatot kapott egy sokemeletes tömbház Kijevben:

     Az épületben keletkezett kár az alábbi fotókon látható: 

     Az ukrán belügyminiszter az esettel kapcsolatban közölte, hogy senki sem halt meg. 

  • Joe Biden utasította az amerikai külügyminisztériumot, hogy 350 millió dolláros katonai segélyt bocsássanak az orosz rohamokkal küzdő Ukrajnának.

    Az Egyesült Államok elnöke írásos memorandumban irányozta elő Anthony Blinken külügyminiszternek, hogy kifejezetten Ukrajna védelmére fordítható forrásokkal támogassák a bajbajutott ukrán államot.

  • Volodimir Zelenszkij szombat hajnalban egy élő videóban cáfolta meg azt az álhírt, amely szerint a harcok beszüntetésére szólította volna fel az ukrán sereget.

    A NEXTA szerint szombaton a Telegramot elárasztották ezek az üzeneteket. A felhívást egy olyan felhasználóról küldték ki, amelynek a neve megegyezik Zelenszkij hivatalos csatornájának a nevével. 

    Az ukrán elnök szombat reggel jelentkezett egy élő videóval Kijevből, és cáfolta, hogy a megadásra szólította volna fel a katonákat.

  • A külügyminiszter az Egyesült Államokba utazott Brüsszelből az éjjel. Közlése szerint a felszállás előtt még telefonon egyeztetett Liz Truss brit külügyminiszterrel.

    Szijjártó Péter hangsúlyozta: Magyarország érdeke az, hogy minél előbb béke legyen, ezért támogatták péntek este  az új, oroszok ellen hozott uniós szankciócsomagot is .

  • Két kárpátaljai katona is életét veszítette Ukrajna védelmében. Mindketten huszonévesek voltak. Egyikőjük két gyermeket hagyott hátra, írta a karpatalja.ma.

    Az ukrajnai mozgósítás szabályai szerint mentesülnek a katonai szolgálat azon nők és férfiak, akiknek három gyermekük van. Ugyanez érvényes azokra is, akik egyedül nevelik 18 év alatti gyermeküket.

    Nem kell bevonulniuk azoknak sem, akik állami szerveknél, különböző intézményekben végeznek fontos munkát. Nem érinti a mozgósítás a népképviselőket sem. A felsőoktatás szereplői, így a hallgatók, az oktatók is mentesülnek a katonai szolgálat alól.

  • Több ukrán városban is légiriadót fújtak szombat hajnalban.

    A The Guardian szerint Lviv, Lutszk, Vinnicja, Uman és Rivnye városokban szólaltak meg a szirénák.

    Egy bejegyzés tanúsága szerint Odesszában is folynak a harcok. A várost már tegnap este is ellepték a rakéták, de az ukrán védelem egyelőre kitart.

  • Oroszország megvétózta azt az amerikaiak által szövegezett határozattervezetet, amelyben az ENSZ Biztonsági Tanácsa elítélhette volna az Ukrajnában indított hadműveleteiket. 

    Kína, India és az Egyesült Arab Emírségek tartózkodott a szavazáson, amit a nyugati államok Oroszország elszigetelődésének jeleként értelmeznek, mondván, nem vétóztak az oroszokkal együtt. 

    Ukrajna és népe mögött állunk, amikor a Biztonsági Tanács egy meggondolatlan és felelőtlen állandó tagja hatalmával visszaélve megtámadta egyik szomszédját, és felforgatja az ENSZ-et és a nemzetközi rendszerünket

    – mondta Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ nagykövete.

    Az oroszokat képviselő nagykövet, Vaszilij Nebenzja köszönetet mondott a Biztonsági Tanács azon tagjainak, akik nem támogatták a – megfogalmazása szerint oroszellenes – dokumentum elfogadását.

    Az önök határozattervezete nem több, mint egy brutális, embertelen lépés az ukrajnai sakkjátszmában

    – mondta az orosz diplomata amerikai kollégájához szólva.

  • A Maxar Technologies műholdas felvételeket tett közzé arról a kocsisorról, amely a román határon áll jelenleg.

    Közlésük szerint körülbelül hat és fél kilométeres lehet a sor jelenleg.

  • Kristalina Georgieva, az IMF vezérigazgatója azt mondta: pénteken az ukrán hatóságok rendkívüli pénzsegélyt kértek tőlük az oroszok inváziója miatt. 

    Ezzel összefüggésben egyelőre csak azt közölte: megvizsgálják, hogy tudják teljesíteni a kérést.

    Georgieva szerint a jelenlegi helyzetben egyelőre annak állhat fenn a lehetősége, hogy további 2,2 milliárd dolláros kölcsönt adnak Ukrajnának a már korábban folyósított pénzösszeg mellé.

  • Beszámolók szerint az ukrán főváros elcsendesedett reggelre, az orosz katonák visszavonultak.

    Olexander Scherba, Ausztria korábbi ukrajnai nagykövete azt írta, hogy a nap felkeltével elcsendesült a város.

    A lövöldözésnek vége szakadt ebben a negyedben. Olyan, mintha véget ért volna egy horrorfilm

    – írta. 

    Paul Adams, a BBC riportere is megerősítette, hogy a város elcsendesedett, hozzátéve: mindez bármelyik pillanatban megváltozhat.

    Sokan arra számítanak, hogy napközben az orosz hadsereg ismét rakétákkal, tüzérséggel lőheti a várost, valamint a levegőből bombázhatja azért, hogy előkészítsék a következő támadást.

    A kijevi állatkertnél – ahol heves harcok dúltak az éjjel – egyébként még reggel is égett egy épület.

    Sandbox Miniapp

     

  • Sir Jim Hockenhull, a brit katonai hírszerzés vezetője azt mondta: Oroszország célja az, hogy megváltoztassa Ukrajna politikai rendszerét és irányítása alá vonja az ukrán népet. Szerinte ezt a célt szolgálja a főváros bekerítése is. 

    Ezen kívül hangsúlyozta: az ukrán hadsereg továbbra is ellenáll, az orosz offenzívát a stratégiai fontosságú nagyvárosokban próbálják megállítani. 

  • Donald Tusk, az Európai Néppárt elnöke szerint az Oroszország ellen csak színlelt szankciókat hoztak, és még ezek mellett sem állt ki minden állam, és többek között Magyarország is azon országok közé tartozik, amelyek megakadályozták, hogy kizárják Oroszországot a SWIFT-rendszerből.

    Szijjártó Péter külügyminiszter erre Facebook-oldalán reagált, és hazugságnak nevezte a kijelentést, hogy néhány európai uniós ország, köztük Magyarország akadályozta meg, hogy a szankció része legyen Oroszország kizárása a banki átutalások rendszeréből.

    Ez hazugság, ilyen nem történt, Magyarország nem szólalt fel ebben a kérdésben semmilyen módon, itt nem volt semmilyen döntési helyzet, tehát ez egy hazugság

    – közölte Szijjártó Péter, hozzátéve, megdöbbentőnek tartja, hogy egy nagy európai pártcsalád vezetője még háború idején is a politikai haszonszerzésre tör, teljes mértékben tekintet nélkül hagyva, tekinteten kívül hagyva ezt a mostani válsághelyzetet.

  • A Facebook üzemeltetője, a Meta letiltja az orosz állami hirdetések megjelenítését a közösségi oldalon. A Facebook biztonságpolitikai vezetője azt írta a Twitteren, hogy:

    Továbbra is címkézzük az orosz állami médiumokat. Ezek a változtatások már elkezdődtek és a hétvégén is folytatódnak

    – írta Nathaniel Gleicher.

  • Ukrán tisztviselők szerint a belarusz védelmi minisztériumban dolgozó hekkerek kibertámadást indítottak az ukrán hadsereg ellen.

    Azt írták, hogy a hekkerek elsősorban adathalász leveleket küldtek ukrán katonai vezetők e-mail-címeire. Azt, hogy a beloruszoknak sikerült-e valamilyen fontos információt megszerezniük, egyelőre nem tudják. 

    Úgy tudni, hogy az említett hekkercsoport korábban már a NATO tagállamai ellen is indított akciókat. Egy lengyel katonai akadémia weboldalán például egy hamisított levelet jelentettek meg az országban állomásozó amerikai csapatokról.

  • A moldovai hatóságok közölték, hogy egy „semleges felségvízen" tartózkodó hajó rakétatalálatot kapott a Fekete-tengeren.

    Közlésük szerint a Millennial Spirit nevű hajón lévők közül két ember megsérült, valamint a felszerelés és a mentőcsónakok egy része is megsérült. Hogy ki indíthatta a rakétát, azt egyelőre nem tudták megállapítani.

    A moldávok úgy tudják, hogy a tankerhajó egy ukrán cég tulajdonában áll, a legénységének jelentős része azonban orosz állampolgár. A legénység mentését az ukrán hatóságok hajtják végre – közölték.

  • Az amerikai védelmi minisztérium egyik, anonimitást kérő tisztviselője azt mondta a CNN-nek, hogy Oroszország „a teljes harcerejének körülbelül egyharmadát már bevetette Ukrajnában”.

    Ez nem jelenti azt, hogy nem hajlandóak ennél többet is odaküldeni

    – tette hozzá a tisztviselő. 

    Az orosz hadseregben a becslések szerint jelenleg 900 ezer aktív katona van. Az invázió előtti híradások arról szóltak, hogy 200 ezer katona lehet jelenleg az ukrán határ környékén, míg az ukránoknak szerda előtt – amikor már a tartalékosokat is elkezdték besorozni – 196 ezer katonájuk volt. Az oroszok ezen kívül jóval több és fejlettebb eszközzel is rendelkeznek, mint az ukránok.

  • Volodimir Zelenszkij elnök szóvivője reagált az oroszoknak arra a felvetésére, hogy a felek Minszkben tárgyaljanak egy tűzszünetről és a konfliktus rendezéséről. Azt mondta: 

    AZ UKRÁNOK LENGYELORSZÁGBAN KÍVÁNNAK TÁRGYALNI AZ OROSZOKKAL. 

    Mindemellett hozzátette: jelenleg is megbeszélést folytatnak az oroszokkal arról, hogy hol legyen a találkozó. 

    Az ügynek már magyar fejleménye is van, ugyanis Szijjártó Péter külügyminiszter pénteken késő este felajánlotta, hogy legyen Budapest a tárgyalás helyszíne.

    Mindeközben viszont az amerikai külügy kétségbe vonta, hogy Oroszország szándéka tényleg őszinte-e. Ned Price szóvivő azt mondta: a moszkvai kormány úgy beszél tárgyalásról, hogy közben „fegyvert fog" a partnereire és Moszkva rakétái, ágyúi „az ukrán népet célozzák". 

    Ez nem igazi diplomácia, ezek mellett a feltételek mellett azt nem lehet folytatni

    – mondta a szóvivő. 

  • Az ukrán hadsereg szerint az oroszok megpróbáltak elfoglalni egy katonai bázist a kijevi Proszpekt Pobedin, vagyis a Győzelem sugárútján.

    Közlésük szerint a támadást visszaverték az ukrán védők.

    Az Interfax hírügynökség szerint az oroszok a város egyik energiaerőművét is megpróbálták elfoglalni, sikertelenül. 

    A NEXTA nevű Telegram-csatorna szerint az egyik metróvonalon teljesen leállt a közlekedés Kijevben a sugárúton zajló harc miatt.

  • A Sky News riportere szerint az oroszok már egyre közelebb járnak a kijevi belvároshoz, a Majdan (Függetlenség) térhez. 

    Közlése szerint a harcok a főváros két, ellenkező oldalon lévő negyedében voltak a legintenzívebbek. Az ukrán katonák egyelőre kitartanak.

    Sandbox Miniapp

    A heves bombázás miatt az éjszaka  több helyen is kigyulladtak az épületek a városban. 

  • Jó reggelt!

    Köszöntjük kedves olvasóinkat, az Index szombaton is beszámol az orosz–ukrán háború történéseiről.

    Pénteki összefoglalónkat ITT találja.