új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az ukránok szombaton több videót is feltettek fiatal, huszonéves orosz katonákról, akiket a harci cselekmények alatt fogtak el.

    Az alábbi videón látható fiatalember állítólag Irkutszkból származik, és 2002-ben született.

    Nem sokkal idősebb ez a szmolenszki orosz katona sem, 2000-es születésű.

    Az alábbi katonáknak a korát nem közölték ugyan, de ők sem tűnnek sokkal idősebbnek.

    Persze az sem zárható ki, hogy mindez az ukrán háborús propaganda részét képezi, és csak megrendezett jeleneteket látunk. Dmitro Kuleba külügyminiszter nemrég szintén egy külön bejegyzéssel jelentkezett az elfogott orosz katonákról: arra kérte az orosz katonák édesanyját, feleségét és lányait, hogy követeljék az orosz kormánytól a férfiak hazahívását.

    „Az önök felett álló hatalom hazudik. Valójában azért jöttek idegen földre, hogy ártatlan embereket öljenek meg, hogy lerombolják az otthonainkat” – írta, cáfolva ezzel azt a narratívát, miszerint Oroszország önvédelmi célú háborút folytat jelenleg. 

  • A világsztárok közül a portugál fenomén is megszólalt az orosz–ukrán háborúval kapcsolatban.

    A Manchester United támadója Instagram-sztoriban kommentálta az eseményeket.

     Jobb világot kell teremtenünk a gyermekeink számára, világbékéért imádkozom

    – fogalmaz a sportoló.

  • Útnak indult az Ökumenikus Segélyszervezet 28 tonnás segélyszállítmánya Kárpátaljára szombaton élelmiszerekkel, higiéniai cikkekkel megrakva; a jövőben további ilyen akciók következnek – mondta Lehel László, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója szombaton Budapesten.

    Kiemelte: az áruk egy része adomány a Tesco áruházlánc részéről, a másik felét a segélyszervezet gyűjtötte, a Waberer’s International pedig vállalta, hogy ingyen eljuttatja a szállítmányt a rászorulókhoz.

    Kedden szemlét tartanak a határvidéken Lévai Anikóval, az Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagykövetével, a miniszterelnök feleségével közösen – aki a szombati sajtótájékoztatón is jelen volt –, megtekintik a szervezet által a menekülők számára hamarosan felállítandó információs pontot is – idézi az MTI az elnök-igazgatót.

  • A Sky News szerint Volodimir Zelenszkij azt mondta:

    az ukrán hadsereg meghiúsított egy, az ő elfogására irányuló tervet.

    Hozzátette: az oroszok célja az volt, hogy az elfogása után a saját vezetőjüket állítsák Ukrajna élére. 

    Volodimir Zelenszkij már csütörtökön is arról beszélt, hogy jelenleg ő és családja az oroszok első számú célpontja. 

  • Vilmos herceg és Katalin hercegné a Twitter-oldalukon közölték, hogy az ukránokat támogatják a konfliktusban.

    Felidézték, hogy 2020 októberében személyesen találkoztak Zelenszkij elnökkel, aki szerintük „reményt” jelentett Ukrajna jövője szempontjából.

    Ma kiállunk az elnök és a teljes ukrán nép mellett, miközben ők bátran küzdenek a jövőjükért

    – írta a hercegi pár.

    Vilmos és Katalin üzenetének jelentőségét az adja, hogy ők a brit királyi család első tagjai, akik állást foglalnak a kérdésben – legalábbis akkor, ha a családtól eltávolodott és a hercegi címet is már csak névleg viselő Harry herceget és Meghan hercegnét nem számoljuk (ők ugyanis ezt már tegnap megtették). 

    A brit királyi családot mindemellett az oroszok már korábban, az inváziójuk előtt is megvádolták azzal, hogy ők is azok közé a nyugatiak közé tartoznak, akik háborút gerjesztenek Ukrajnában, erről itt írtunk bővebben

  • Korábban 25 ország állapodott meg arról, hogy segélyeket küldenek Ukrajnának –  számolt be a Sky News. Antony Blinken amerikai külügyminiszter pedig több millió dolláros katonai segélycsomagot jelentett be a Twitter-oldalán: 

    Engedélyeztem a védelmi minisztériumot, hogy további 350 millió dolláros azonnali katonai segítséget nyújtson Ukrajnának.

  • Az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét ellátó Franciaország hétfőre összehívta az Európai Unió tagállamai energetikai minisztereinek rendkívüli tanácskozását – jelentette be szombaton Barbara Pompili, az ökológiai átmenetért felelős francia miniszter.

    Oroszország Ukrajna elleni katonai agressziója következtében az Európai Unió Tanácsának soros elnökeként Barbara Pompili, az ökológiai átmenet minisztere hétfőre összehívta az energiapolitikáért felelős európai hivatali partnereit

    – olvasható a miniszter közleményében. A tanácskozást Brüsszelben tartják hétfőn délután. Témája várhatóan az európai országok energiahelyzete, az Oroszországból származó gázimport kérdése. Európa legtöbb országa jelentős mértékben függ az orosz gázimporttól.

    A Gazprom orosz gázipari monopolcég azt közölte csütörtökön az Interfax hírügynökséggel, hogy „a szokásos módon zajlik az orosz gáz tranzitja Ukrajnán keresztül. A tranzit rendesen halad, szerdához képest nőtt a megrendelt mennyiség, szerdán 60 millió köbméter, csütörtökön 83 millió köbméter volt”.

    Az osztrák OMV szintén csütörtökön közölte, hogy nincs fennakadás az orosz földgáz szállításában, a megállapodásokban szereplő mennyiség érkezik.

  • A nehéz helyzetben is képesek Ukrajnában humorral reagálni a háborús fejleményekre. Több kép is megjelent arról, ahogy a mindennapokban üzennek Vlagyimir Putyinnak, akit a 2014-es kelet-ukrajnai háború óta csak úgy emlegetnek, hogy

    Hujlo, azaz F*sz. 

    Erre igyekeznek a vasútnál is az egyik mozdonyvezető jóvoltából emlékeztetni.  Az alábbi képre a vezetőfülke feletti kijelzőn a járatszám és egyéb információk helyett azt írták ki, hogy 

    Putyin egy f*sz. 

    Dnyipro városában pedig teljesen leértékelték az orosz fizetőeszközt, a rubelt, legalábbis az egyik pénzváltó szerint

    a rubel f*szt ér. 

     

  • Orbán Viktor miniszterelnök újabb bejegyzést tett közzé, melyben a beregsurányi határátkelőről jelentkezik. A magyar kormányfő Facebook-oldalán azt írta: 

    Magyarországot megvédjük, a menekülőkről gondoskodunk!

    A bejegyzéshez csatolt fotóján a sajtó munkatársai veszik körbe, fényképen azt írta, rendkívüli helyzetértékelést tart.

  • Az oroszok korábban már bejelentették, hogy elfoglalták az 150 ezer lakossal rendelkező Melitopol városát. Az információt többek közt a brit védelmi minisztérium is cáfolta.

    Most azonban úgy tűnik, hogy tényleg orosz kézre került a város, vagy ha nem is egész, akkor egy jelentős része. A helyi rendőrségen ugyanis kitűzték az orosz trikolórt:

    Ha valóban elfoglalták a várost az oroszok, akkor az azért rossz hír az ukránoknak, mert ezáltal az innen keletre eső csapatokat – például azokat, amelyek jelenleg Mariupolért vívnak véres harcot – az oroszok akár teljesen bekeríthetik, elvághatják, amennyiben Donyeck és Melitopol közt sikerül kialakítaniuk egy egységes frontvonalat. 

    A Sky News helyi tudósítója szerint is elfoglalták az oroszok a várost. Mint írják, az ukrán csapatok északi irányba, Zaporizzsja irányába vonultak vissza, arrafelé próbálhatják megállítani az orosz előrenyomulást. Hozzátették: Melitopoltól 90 kilométerre északkeletre is újabb orosz lövegek álltak fel, ami ugyanezt a védelmi célt szolgálhatja. 

  • A NEXTA nevű Telegram-csatorna szerint két fosztogatót fogtak el Kijev egyik elővárosában, Irpinben.  

    A háborús eseményeket rendszerint néhány civil is megpróbálja kihasználni arra, hogy kifossza a környékbeli házakat. Amennyiben a fenti videó eredeti, az említettek is ilyen emberek lehetnek. 

  • Vlagyimir Putyin támogatottsága a mélypontra kerülhet, ha nem tudják hamar befejezni a háborút – ezt mondta a Russian International Affairs Council (RIAC) nevű  tudományos tanácsadó testület vezetője a BBC-nek.

    A RIAC-ot 2010-ben hozta létre az orosz elnök egy rendelettel. A szervezet tudományos tevékenysége mellett az orosz kormánynak is tanácsokat ad.

    Andrej Kortunov, a RIAC vezérigazgatója most azt mondta: amikor Vlagyimir Putyin kikérte a véleményét, ő nem támogatta az invázió megindítását, mivel szerinte az „nem igazolható”, jogos lépés Oroszországtól. Hozzátette: 

    még az orosz külügyminisztérium számos munkatársa is megdöbbent, amikor megkezdődött a támadás.

    Kortunov ezután azt is leszögezte, hogy az invázióról szóló döntést egyértelműen a Kreml berkein belül hozták meg, és igyekeztek titokban tartani (a jelek szerint még a minisztériumok előtt is). 

    Arról, hogy az orosz emberek miként értékelhetik az inváziót, a szakértő azt mondta:

    • ha korlátozott veszteségek mellett, rövid idő alatt sikerül elérni a célokat, akkor Putyin támogatottsága nem csökken,
    • ha két héten belül valósítják meg, de nagyobb veszteségekkel, akkor valamelyest csökken a támogatottsága,
    • ha pedig két héten belül sem sikerül legyőzni az ukránokat, akkor mélypontra zuhanhat az orosz elnök népszerűsége. 

    Andrej Kortunov hozzátette: az orosz elnök eredeti terve szerinte az lehetett, hogy két héten belül befejezi a hadműveletet.

  • Orosz ejtőernyősöket dobtak le a szombat délelőtti órákban Brodi városánál, a Lvivi területen. A hírt Lviv polgármestere jelentette be.

    Azt írta. körülbelül 60 ejtőernyős katona indított támadást, de az ukránok visszaverték, visszavonulásra kényszerítették őket.

    Az akció azért is figyelemre méltó, mert – amint az a térképeken is látható –Északnyugat-Ukrajnát és így a Lvivi területet eddig látványosan elkerülte az orosz offenzíva, itt leginkább csak légi- és rakétacsapásokra szorítkoztak eddig az oroszok. 

  • Pénteken megírtuk, hogy jellemzően nők, gyerekek és idősek jönnek menekültként Magyarországra. Az ATV nemrég közölte, hogy mostanra már az összes szállodai szobát lefoglalták az Ukrajnából érkezett menekültek. Jelenleg is több kilométeres a kocsisor a városnál, a Vereckei-hágót pedig lezárták – írták. 

    Mindeközben a Telex közölte, hogy szombat reggelre a záhonyi vasútállomás  váróterme megtelt Kárpátaljáról érkező, többségében magyar emberekkel. A polgármester már a minap is azt mondta, hogy 1600 menekült érkezett Ukrajnából. 

    A záhonyi önkormányzat a vasútállomástól 300 méterre lévő művelődési házban alakított  ki ideiglenes szállást azok számára, akik a háború miatt elhagyták otthonukat.

    Pénteken több forrásból is úgy értesültünk, hogy a hadköteles korú, tehát 18 és 60 év közötti férfiakat már csak akkor engedik át Ukrajnából, ha van magyar útlevelük is.  Olvasónk azt írta, ezenkívül azokat is átengedik még, akik honosításon estek át, ezt az eljárást pedig gyorsított formában is el lehet végezni jelenleg.

  • A HVG úgy értesült, hogy a Kijevben ukrán egyenruhában elfogott orosz diverzánsok, szabotőrök között olyanok is voltak, akik már legalább fél éve az ukrán fővárosban készültek az akciójukra.

    A főváros utcáin jelenleg is rendőrök és katonák járőröznek, akik az orosz diverzánsokat keresik. Ők jellemzően különleges, sötétben is észlelhető festékkel jelölik meg a lebombázandó célpontokat az orosz drónok számára, valamint pontosítják a katonai objektumok koordinátáit. 

  • Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere a Twitter-oldalán közölte, hogy az ukrán fővárosban kijárási tilalmat vezetnek be.

    A főváros hatékonyabb védelme és a lakosság biztonsága érdekében a mai naptól, szombattól 17 órától reggel 8 óráig kijárási tilalom lép életbe

    – írja Vitalij Klicsko, hozzátéve, hogy a kijárási tilalom február 28-ig marad érvényben, egyúttal jelezte, hogy az a civil, aki a jelzett idősávban az utcán tartózkodik, azt ellenségnek tekintik.

  • A Fitch Ratings nevű hitelminősítő Ukrajna államadós-besorolási osztályzatát az eddigi B-ről két fokozattal a mélyen spekulatív kategóriába tartozó, szuverén törlesztési csőd valós lehetőségére utaló „CCC” kategóriára rontotta – írja az MTI. 

    Mindeközben egy másik hitelminősítő, a Moody’s is leminősítési felülvizsgálat alá vette Oroszország és Ukrajna államadós-besorolását. A két cég egyaránt az Ukrajna elleni orosz támadás által okozott, súlyos negatív adósminőségi sokkal indokolta a lépéseket.

  • A francia haditengerészet lefoglalt a La Manche csatornán egy orosz teherhajót, amely Szentpétervár felé tartott – közölte a BBC.

    A hajó Rouenból a Szajna folyón hajózott ki a nyílt vízre, mielőtt a franciák lefoglalták volna. 

    A hatóságok szerint a 127 méter hosszú, Baltic Leader nevű hajót az új, pénteki szankciók megsértése miatt foglalták le, és Boulogne-Sur-Mer kikötőjébe szállították.  Közlésük szerint 

    A teherhajón autókat szállítanak, és a hajó egy olyan cég tulajdonában áll, amelyet az Európai Unió a minap feketelistára helyezett. 

    A francia hatóságok jelenleg is vizsgálódnak a hajón, amelynek személyzete eddig együttműködőnek bizonyult.

    A RIA Novosztyi hírügynökség szerint Oroszország párizsi nagykövetsége magyarázatot követelt a francia hatóságoktól a történtek miatt. 

  • A NEXTA videót közölt egy Herszon közelében megsemmisített orosz katonai konvojról. 

    Ezen a környéken jelenleg is heves harcok zajlanak, az oroszok állítólag már az invázió első napján szerették volna elfoglalni a Krím közelében fekvő nagyvárost. 

    A videón látható járművek közt egyébként olyanok is vannak, amelyeknek az oldalára egy „Z" betű vagy ahhoz hasonló jelzés van festve. Ezekről korábban ebben a cikkünkben írtunk, azóta pedig már „V" betűs járművek is megjelentek az oroszoknál (egyelőre nincs hír arról, hogy ezek mit jelentenek).

  • A Lengyel Labdarúgó-szövetség szombaton közölte, hogy a válogatott nem áll ki az oroszok elleni világbajnoki pótselejtezőre.

    Annak fényében, hogy az Ukrajna elleni orosz agresszió eszkalálódik, a lengyel nemzeti csapat nem játssza le a mérkőzését az orosz válogatott ellen. Ez az egyetlen helyes döntés

    – írta Cezary Kulesza Twitteren, hozzátéve, hogy a svéd és a cseh szövetség képviselőivel is tárgyalásokat folytatnak.

    Robert Lewandowski, a válogatott csapatkapitány is a közösségi médiában közölte az véleményét.

    Ez a helyes döntés. Nem tudok elképzelni egy mérkőzést az orosz válogatott ellen ebben a helyzetben, miközben a fegyveres konfliktus folytatódik Ukrajnában. Nem az orosz futballisták és drukkerek felelősek ezért, de nem tehetünk úgy, mintha semmi nem történt volna

    – írta Lewandowski.

    A lengyel szövetség kedden még ahhoz kérte az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) hozzájárulását, hogy semleges pályán léphessen pályára az oroszok ellen. Az eredeti tervek szerint az orosz–lengyel találkozót az európai pótselejtező keretében március 24-én rendeznék Moszkvában. Az összecsapás győztese öt nappal később játszana a svéd-cseh találkozó továbbjutójával azért, a világbajnoki részvételért.

    Kapcsolódó
  • Katonai járművek robognak országszerte. A haderő összevonása, átcsoportosítása a keleti végeket érinti.

    Az elmúlt napokban számos katonai konvoj érkezett a magyar–ukrán határ közelébe, írta a honvédelem.hu. Egyrészt közutakon tűnnek fel a Magyar Honvédség harci járművei, a szükséges hadi eszközöket szállítván. Másrészt a légtérben is megjelentek a helikopterek, de a Gripen vadászrepülőgépek is.

    A cél a béke megőrzése, ezért járőröznek állandóan magyar katonák az ukrán határ mentén. A térségbe települt egységek feladata kettős. Egyrészt segíteni a Belügyminisztérium erőit az esetleges humanitárius helyzet kezelésében, másrészt minden eszközzel szavatolni az ország és a magyar emberek biztonságát.

  • Nemrég Vishorod városa közelében haladt el egy orosz katonai konvoj, amelynek járművein szokatlan jelzéseket láttak. 

    A NEXTA szerint a konvoj Kijev felé haladt, és száz harcjárműből állt. Az összes jármű oldalára egy „V" betű vagy ahhoz hasonló jelzés volt felfestve, a katonák pedig fehér karszalagot viseltek.

    Néhány napja, még az invázió kezdete előtt már beszámoltak ezekhez hasonló titokzatos orosz járművekről, csak azoknak az oldalán egy „Z" betűhoz hasonló jel volt látható. Erről még ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

    „V" betűs  jelzést korábban már egy megsemmisített orosz tankon, valamint egy csecsen katonák által használt járművön is levideóztak. 

  • A beregsurányi határátkelőnél továbbra is folyamatosan érkeznek a menekültek Ukrajnából. Tarpán a művelődési ház nagytermében alakítottak ki számukra egy központot, ahol az érkezők ételt, italt kapnak, és akinek szüksége van rá, az orvosi ellátásban is részesül.

    Nagyon sok az önkéntes segítő, van, aki naponta többször is fordul egy kisbusszal, hogy a menekülteket a fővárosba szállítsa. Az első napon megjelent taxis hiénáknak már nyomuk sincs.

    Sok kárpátaljainak Magyarországon dolgoznak a rokonai, ők hozzájuk próbálnak eljutni.

  • Pénzügyi segély Ukrajnának. Ezt tervezi a Fehér Ház. A két fő ok: a humanitárius katasztrófa elkerülése és a védelmi képességek növelése. Az amerikai kormányzat összességében 6,4 milliárd dollár összegű támogatás jóváhagyását kéri a törvényhozástól, írta a Reuters.

    Ebből 2,9 milliárd biztonsági és humanitárius célokat szolgálna. A további 3,5 milliárd dollárt védelmi kiadásokra, valamint gazdasági intézkedésekre lehetne költenie Kijevnek.

    Mindezt az orosz invázió miatt látja szükségesnek az amerikai kormányzat. Közben Washington szankciókkal próbál nyomást gyakorolni Moszkvára.

  • A Magyar Máltai Szeretetszolgálat segítséget nyújt a kárpátaljai térségbe érkező menekültek ellátásához, és felkészült a háború elől Magyarországra menekülő családok támogatására is – mondta Hercegh Anita, a köztársasági elnök felesége és a máltaiak jószolgálati nagykövete abban a felhívásban, amit Kozma Imre atyával, a karitatív szervezet alapító elnökével közösen tett közzé az ukrajnai válság kapcsán.

     Kozma Imre atya úgy fogalmazott:

    A segítségnyújtásból nem maradhatunk ki. Életeket szeretnénk menteni. Aki ebben az életmentő programban segíteni kíván, ne mulassza el!

    A máltai szervezet az Ukrajnában kialakult válsághelyzetre való tekintettel meghirdetett humanitárius akcióinak támogatására gyűjtést indított, aki segíteni szeretne, az adomanyozz.hu oldalon online átutalással, vagy a 1350-es adományvonal hívásával megteheti. Közvetlen átutalásokat a 11784009-20200776 számú számlán, külföldről (euróban) érkező befizetést a 11763842-00104881 számlaszámra (IBAN: HU34 1176 3842 00104881 0000 0000 Swift kód: OTPVHUHB) fogadja a Szeretetszolgálat. Aki egyéb felajánlást tenne, vagy kapcsolatba szeretne lépni a Szeretetszolgálat illetékeseivel, a karpataljaert@maltai.hu e-mail címre írhat.

  • Már több online webáruházban is olyan pólókat árulnak, amelyek a pénteken elfoglalt Kígyó-sziget hőseiről emlékeznek meg.

    Kyiv.png

    Rajtuk kívül egyre népszerűbb lesz „Kijev szelleme" is, vagyis az a vadászpilóta, aki állítólag hat orosz gépet lőtt le az invázió kezdete óta. Az ő története a közösségi médiában gyorsan terjed ugyan, de a külföldi sajtóorgánum szerint a valóságban gyaníthatóan nem létezik, csak a háborús propaganda terméke a sztori. 

  • Orbán Viktor miniszterelnök a hivatalos Facebook-oldalán tette közzé, hogy határszemlére indul.

    A magyar emberek biztonsága az első – írta a bejegyezésben. 

  • A Tienanmen téri jelenetet megidézve egy ukrán civil a katonai konvoj elé állva próbálta megállásra kényszeríteni az oroszokat. A Twitteren terjedő, 30 másodperces felvételen az látszik, hogy amikor a jármű megpróbálja  kikerülni a férfit, az újra a katonai teherautó elé áll.

    A Guardian szerint nem tudni, hol rögzítették a felvételt, amelyet elsőként a HB nevű ukrán híroldal osztott meg. A jelenet kísértetiesen emlékeztet az 1989-ben a Tienanmen téren lezajlott eseményekre, amikor egy fehér zászlós kínai tüntető a tankok elé állva próbálta meg feltartóztatni a hadsereget.

    Képernyőfotó 2022-02-26 - 8.09.04.png
  • Szergij Kyslicja, Ukrajna nagykövete egy perc néma csendre szólította fel az Egyesült Nemzetek Szervezetének Biztonsági Tanácsát a New York-i rendkívüli ülésen.  

    Felszólalása közben egy perc néma csöndet kért, hogy imádkozzanak a békéért, és az orosz invázióban meghalt áldozatokért – írja a The Guardian.

  • Kira Rudik ukrán parlamenti képviselő közzétett egy képet a Twitteren, amelyen egy gépkarabély látható a kezében.

    A bejegyzéshez azt írta, hogy nemrég tanulta meg használni a fegyvert, holott néhány napja még ő maga sem gondolt volna arra, hogy szükség lesz erre.

    Az ukrán nők ugyanúgy védik az országot, mint ahogy a férfiak teszik

    – írta a bejegyzésben.

    Kira Rudik a CNN-nek bővebben is nyilatkozott a helyzetről. Azt mondta: csütörtök óta az „új valóság az", hogy a civilek is önkéntes csoportokat hoznak létre, és igyekeznek segíteni az ukrán hadseregnek a küzdelemben.