11:00, November 28.
Kamerun 0
Szerbia 0
al-Dzsanúb Stadion G csoport
14:00, November 28.
Koreai Köztársaság 0
Ghána 0
Education City Stadion H csoport
17:00, November 28.
Brazília 0
Svájc 0
974 Stadion G csoport
20:00, November 28.
Portugália 0
Uruguay 0
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Ez volt mára az Index percről percre közvetítése, köszönjük megtisztelő és kitartó figyelmüket.

  Tartsanak velünk kedden is, már korán reggel indítjuk hírfolyamunkat! 

 • Lettország négy katonai helikoptert adományozott az ukrán légierőnek, a gépek hamarosan hadrendbe állnak – írta hétfőn a Jevropejszka Pravda hírportál a lett védelmi minisztérium bejelentése alapján.

  Most, amikor az ukrán katonák sok helyen ellentámadásba lendülnek, adományozott helikoptereink segítenek a katonai műveletek végrehajtásában és a mentésben. A nyugati támogatás nem állhat le addig, amíg Ukrajna fel nem szabadítja területeit az orosz megszálló csapatok alól

  – hangoztatta Artis Pabriks védelmi miniszter.

  A két Mi–17-es és a két Mi–2-es típusú helikoptert részben szétszerelve szállították az ukrán légierőhöz. A leszállítás előtt a helikoptereket lefestették, az egyik Mi–17-est pedig fel is újították. Az ukrán légierő az összeszerelés befejezése után kezdi meg a helikopterek használatát.

 • Az oroszok által támogatott kelet-ukrajnai szeparatista bíróság öt külföldi állampolgárt vádolt meg zsoldoskodással.

  Az Egyesült Királyságból származó John Hardingot, a horvát Vjekoslav Prebeget és a svéd Mathias Gustafssont Mariupol környékén fogták el.

  Az orosz sajtó szerint valamennyiüket halálbüntetés fenyegeti a Donyecki Népköztársaság törvényeinek értelmében.

  Két további brit, Dylan Healy és Andrew Hill ellen is vádat emeltek, de a Sky News értesülései szerint őket nem tervezik kivégezni.

  Mind az öten ártatlannak vallották magukat, tárgyalásuk október elején folytatódik.

 • Ukrajna és Oroszország ismét egymást vádolta a dél-ukrajnai zaporizzsjai atomerőmű közelében végzett bombázásokért.

  Az elmúlt napokat mindkét fél vádaskodással töltötte, eközben a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség katasztrófára figyelmeztetett, ha a harcok nem szűnnek meg.

  Az üzem jelenleg orosz kézen van, noha még mindig vannak ukrán mérnökei – írja a Sky News.

  Ukrajna azzal vádolta Oroszországot, hogy hamis zászlós támadásokat hajt végre a létesítmény ellen, eközben Oroszország azt közölte, hogy a legutóbbi bombázást az Egyesült Államokban gyártott M777-es tarackok okozták.

 • A bebörtönzött orosz ellenzéki vezető, Alekszej Navalnij Twitter-bejegyzése szerint magánzárkát kapott.

  A hétfőn közzétett bejegyzése szerint egy „speciális lakóegységbe” helyezték, miután szakszervezetet akart létrehozni a börtönben.

  Navalnij két és fél év felfüggesztett börtönbüntetést kapott csalás vádja miatt, amelyet márciusban kilenc évre hosszabbítottak meg, miután bűnösnek találták sikkasztás vádjával – írja a Guardian.

 • Az Ukrajnát elhagyó első gabonaszállító hajó hollétéről nem áll rendelkezésre semmilyen információ – közölte a bejrúti ukrán nagykövetség.

  A Sierra Leone lobogója alatt közlekedő, Razoni nevű hajó augusztus 1-jén hagyta el Odesszát. A Fekete-tengeren keresztül haladt, majd Törökországban átesett egy ellenőrzésen.

  Eredetileg Libanonba tartott 26 ezer tonna ukrán kukoricával a fedélzetén, de a megrendelő nem volt hajlandó átvenni a rakományt, mivel az a megbeszéltnél jóval később érkezett – írja az Al Jazeera.

  Nincs semmilyen információnk a hajó hollétéről és a célállomásról

  – áll az ukrán nagykövetség közleményében. 

 • Lengyelország hétfőn ünnepli a fegyveres erők napját, amely nemzeti ünnepnek számít az országban, miután 1920-ban, a varsói csatában legyőzték a Szovjetuniót.

  Valerij Zaluzsnyij, az ukrán fegyveres erők parancsnoka anyanyelvükön üdvözölte a lengyel hadsereget, mondván:

  „Ukrajna fegyveres erői és a saját nevemben is gratulálok eme nemes nap alkalmából. A varsói csatában az önök népe megvédte államiságát, és megvédte Európát a bolsevik inváziótól. Lengyelország szövetségese a háborúban az Ukrán Népköztársaság volt. Most, akárcsak 102 évvel ezelőtt, ismét közösen állunk szemben egy évszázados ellenséggel.”

  Elképesztően hálás vagyok a lengyel emberek segítségéért és támogatásáért ebben a nehéz időszakban. Harcolunk a mi szabadságunkért és az önökéért is. Együtt győzünk

  – tette hozzá Valerij Zaluzsnyij.

  Az ENSZ májusi adatai szerint az orosz invázió kezdete óta több mint 3,5 millió ukrán menekült Lengyelországba – írja a Guardian.

 • Olaf Scholz német kancellár kijelentette, hogy az orosz turisták kitiltásáról európai szintű vitát kell folytatni, de nem szabad megnehezíteni a Kreml ellenfeleinek életét, hogy elmeneküljenek Oroszországból.

  Számunkra az a fontos, hogy megértsük, sokan menekülnek Oroszországból, mert nem értenek egyet az orosz rezsimmel

  – mondta Scholz az északi országok vezetőivel Oslóban tartott találkozót követően.

  „Nem szabad, hogy a döntéseink megnehezítsék Oroszország elhagyását, a politikai vezetés és a diktatúra elől való menekülést” – tette hozzá a német vezető politikus az Al Jazeera beszámolója szerint.

 • A németországi háztartások évente csaknem 500 euróval (200 ezer forinttal) többet fizetnek a gázért az oroszországi készletek pótlásának költségeit fedező illeték miatt.

  Az illetéket október 1-jétől vetik ki, és 2024 áprilisáig marad érvényben, hogy segítse az Unipert, Németország legnagyobb orosz gázimportőrét és más importőröket egyaránt, hogy megbirkózzanak a megugró árakkal – értesült a Sky News.

 • Az ukrán parlament, a Verhovna Rada egy törvénytervezetet (7605. sz.) fogadott el, amelynek célja, hogy javítsa és optimalizálja a hadiállapot szerinti kisajátítási és lefoglalási eljárást és mechanizmust.

  A törvényt azért fogadták el, hogy javítsa a gazdasági biztonságot, megvédje az állam szuverenitását, területi integritását és sérthetetlenségét Oroszország fegyveres agressziójával szemben.

  A dokumentum indoklása szerint a kezdeményezés a helyi és központi hatóságok vészhelyzeti reagálásának biztosítására irányul a védelmi vállalkozások az állam érdekében történő megőrzése és felhasználása érdekében, megakadályozva azok megsemmisítését.

  A javasolt eljárás lehetővé teszi ezen a rendkívül fontos területen gyors, hozzáértő és felelősségteljes döntések meghozatalát, valamint segíti az állam védelmi potenciáljának fenntartását és növelését

  – áll a dokumentumban az Unian tudósítása szerint.

 • Az ukrajnai háborúval Moszkva megtörte a második világháború óta érvényes tabut, azóta ugyanis semmilyen nagyhatalom nem indított nyílt támadást másik állammal szemben – jelentette ki Andrzej Duda lengyel elnök hétfőn Varsóban a lengyel hadsereg napja alkalmából rendezett ceremónián.

  Az ukrajnai háborúra az államfő a hétfői lengyel állami ünnephez kötődő, az 1919–1920-es lengyel–bolsevik háború alatt a lengyelek győzelmét eldöntő varsói csata 102. évfordulójáról megemlékezve tért ki.

  Ukrajnában az orosz rezsim megtört egy nagy tabut, mely kemény biztonsági határt jelentett a második világháború óta. A tabu lényege, hogy semmilyen nagyhatalom nem támad meg frontálisan egy másik államot azért, hogy megfossza a szabadságától, a függetlenségétől, a területétől, hogy kétségbe vonja az adott állam és nemzet létezését

  – jelentette ki az elnök.

 • Három civilt megölt, két másikat pedig megsebesített egy robbanószerkezet, miközben a Fekete-tengerben úsztak az ukrajnai Odessza délnyugati régiójában – közölte a helyi rendőrség.

  A hatóságok ugyan idén nyáron lezárták a fekete-tengeri strandokat, de néhány ember figyelmen kívül hagyta a korlátozó táblákat.

  A vízben egy ismeretlen tárgy robbanása következtében egy 25, egy 32 és egy 53 éves férfi életét vesztette

  – áll a rendőrség közleményében.

  Hozzátették: további egy férfi és egy nő megsebesült.

  Az ukrán hadsereg egy orosz támadás esetére aknákat is elhelyezett a partok mentén, és piros-fehér szalaggal kerítették el a strandok bejáratait – írja az Al Jazeera.

 • Az észak-ukrajnai Csernyihiv régióban található Novoszelivkában önkéntesek segítenek a helyieknek a törmelékek eltakarításában és otthonaik újjáépítésében a megrendítő orosz bombázás után.

  Az északi várost az invázió első napjaiban érte támadás, mivel stratégiai fekvése a belorusz határtól az ukrán fővárosba vezető útvonalon található – írja a Sky News.

 • Ukrajna arra számít, hogy a háború még sokáig nem ér véget, ugyanis az ukrán parlament a hadiállapot és az ország általános mozgósításának további kilencven nappal történő meghosszabbítását indítványozta – írja a Sky News.

  Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnapi beszédében azt mondta, országa békére vágyik, és megállapodásokat ajánlott Oroszországnak a háború befejezésére, de

  Oroszország egyelőre hisz a terrorban, továbbra is a propaganda illúzióinak fogságában van, és még mindig abban reménykedik, hogy a zsarolás különböző formáival elérhet valamit. Nem így lesz

  – tette hozzá Zelenszkij.

 • Ukrajna február óta 14 milliárd dollárt kapott nyugati partnereitől, amely a bejelentett támogatás csaknem felét teszi ki.

  Év végéig további 16 milliárd dollárnyi segélyt vár az ország, így a teljes támogatás akár harmincmilliárd dollár is lehet – mondta Szerhij Marcsenko pénzügyminiszter.

  Ukrajna az Európai Uniótól szeptembertől újabb nyolcmilliárd eurót vár: az Európai Bizottság nyolcmilliárd euró összegű támogatási projektet dolgozott ki Ukrajna számára; ötmilliárdot hitelként, hárommilliárdot pedig vissza nem térítendő támogatásként nyújt a háború sújtotta országnak – számolt be a Kárpáti Igaz Szó.

 • Oroszország szeptembertől csökkenti a kivitelre szánt kőolaj vámját: az orosz pénzügyminisztérium hétfőn közölte, hogy az exportvám tonnánként egy dollárral, 52 dollárra csökken jövő hónaptól, miután augusztusban 2,2 dollárral mérséklődött. Tavaly szeptemberben az exportvám 64,6 dollár volt.

  Oroszországban a kormány havonta vizsgálja felül a vámkulcsot egyebek között az orosz Ural típusú nyersolaj világpiaci ára alapján, rendre a hónap közepén.

  Az augusztus közepéig tartó egy hónapban az Ural átlagára 83,6 dollár volt az egy hónappal korábbi 84,42 dollár után. Az Ural gyengébb minőségű az északi-tengeri Brent olajfajtánál, mert magasabb a kéntartalma – írja a TASZSZ.

 • Ivan Fedorov, Melitopol polgármestere pár napja Telegramon tette közzé, hogy „robbanás hallatszódott a város északkeleti részén”.

  A BBC orosz szolgálata most jelentette: az orosz katonák kiviszik családjukat a városból, ugyanis az Ukrán Fegyveres Erők folyamatosan támadták a várost – számolt be a Guardian.

 • Vlagyimir Putyin orosz elnök kijelentette, hogy Moszkva kész modern fegyvereket kínálni latin-amerikai, ázsiai és afrikai szövetségeseinek – értesült a Sky News.

  Készek vagyunk szövetségeseinknek a legmodernebb fegyvereket kínálni, a kézi lőfegyverektől kezdve a páncélozott járműveken át egészen a robotpilótával ellátott légi járművekig

  – mondta az orosz elnök a Moszkva melletti fórum megnyitó ünnepségén. Hétfőn kezdődik az orosz hadsereg éves kiállítása.

 • Alekszandr Macegora, Oroszország észak-koreai nagykövete azt állította, hogy észak-koreai munkások segíthetnek az ukrajnai Donbász régió újjáépítésében.

  A régiót jelenleg nagyrészt orosz és oroszok által támogatott erők tartják kezükben egy hosszan tartó csatát követően, amely széles körű pusztítást okozott a területen – írja a Sky News.

 • Az orosz nép büszke hadseregére és haditengerészetére – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök a Hadsereg 2022 fórum hétfői megnyitóján a moszkvai Patrióta parkban.

  Népünk büszke hadseregére és haditengerészetére, védőink hivatástudatára és bátorságára, akik mindenkor megbízhatóan őrizték a szülőföld szuverenitását és biztonságát, és szabadságot hoztak más népeknek

  – mondta az államfő a TASZSZ híradása szerint.

 • Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere szerint Kijevben a szovjet idők óta a metró a legnagyobb óvóhely, a többi a belvárosban a hidegháború idején épült.

  Az új lakótelepeken azonban nem törődtek az óvóhelyek kiépítésével, ugyanis akkor nem volt szükség rájuk. Most azonban égetően fontos lenne, hogy ezekben a lakónegyedekben élők gyorsan biztonságos helyre vonulhassanak, ha megszólalnak a légoltalmi szirénák – számolt be a KárpátHír.

  A főváros azonban akkora pénzhiánnyal küzd, hogy nem tud új óvóhelyeket kialakítani.

  Ezért légi veszély esetén mindenki ott keressen fedezéket, ahol tud. A lényeg, hogy ne legyenek nagy csoportosulások, senki ne maradjon a tömegközlekedési járműveken, mert az fokozottan veszélyes

  – mondta Klicsko.

 • Vitalij Klicsko korábbi ökölvívó, Kijev polgármestere nem akarja hiú ábrándokkal hitegetni a lakosságot, kimondja a kegyetlen igazságot.

  Ugyan a tervek szerint lesz elegendő a gáz a fővárosban, és a jelek szerint nem drágul, de figyelmeztet, hogy fel kell készülni minden egyéb eshetőségre. Ahogy fogalmazott:

  Ez az elvárás. De nem zárjuk ki, hogy lehetnek terrorcselekmények, benzinkutak elleni támadások. Ezt a forgatókönyvet is figyelembe vesszük

  – idézi a polgármester szavait a Guardian.

  Hozzátette, hogy mindent elkövetnek annak érdekében, hogy melegen tartsák a város lakóinak otthonát.

  Arra kérte a Kijevben élő ukránokat, hogy készüljenek a télre meleg takarókkal, ruhákkal, és nagyjából 18–19 fok közötti hőmérséklettel számoljanak otthonukban.

 • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök menesztette az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) fővárosi és kijevi területi, valamint a ternopili és lvivi területi osztályának vezetőit. Az erről szóló rendeleteket az államfő honlapján tették közzé – tudósít az Ukrinform.

  Artyem Bondarenkót, a lembergi terület vezetőjét később kinevezték az ügynökség fővárosi és kijevi területének vezetőjévé.

 • Patricia hercegnő kanadai könnyűgyalogságának 90 tagja is részt vesz az ukrán katonák kiképzésében Nagy-Britanniában – közölte Rustem Umerov ukrán parlamenti képviselő. 

  A képviselő hozzátette, hogy Kanada 2015 óta az Ukrán Fegyveres Erők több mint 33 ezer katonáját képezte ki. 

 • Az Orosz Fegyveres Erők nagy pontosságú fegyverekkel csapást mértek a Harkivi területen lévő Zolosiv település környezetében, aminek következtében több mint 100 lengyel és német zsoldos halt meg és több mint 50 katona megsebesült.

  Ezt Igor Konaszenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője jelentette be a média képviselőinek, írja a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

 • A Harkivot érő ágyúzás következtében öten megsérültek, közülük ketten súlyosan – közölte egy magas rangú tisztviselő. 

  Oleg Szinegubov, a helyi adminisztráció vezetője szerint négy embert kórházban ápolnak, közülük ketten súlyosan sérültek. A támadás helyszínén egy embert elláttak. 

  A mentési munkálatok jelenleg is zajlanak – írja a Guardian.

 • Az ukrán légierő augusztus 15-én arról számolt be, hogy kora reggel megsemmisített egy Ka–52-es helikoptert a Donyecki területen. Ukrajna az elmúlt két nap során három Ka–52-es helikoptert leszedett az égről.

 • Több ország, köztük Ukrajna, Észtország, Lettország, Finnország és Csehország is felszólította az Európai Uniót, hogy korlátozza vagy tiltsa be az orosz állampolgárok számára a rövid távú schengeni vízumokat, tiltakozásul az ország ukrajnai inváziója ellen − közölte a KárpátHír

  Lengyelország egy olyan koncepció kidolgozásán dolgozik, amely lehetővé teszi, hogy ne adjon ki vízumot az oroszoknak

  − nyilatkozta Piotr Wawrzyk lengyel külügyminiszter-helyettes a PAP-hírügynökségnek vasárnap, hozzátéve, hogy a következő hetekben születik döntés az ügyben.

  A The Guardian megjegyzi, hogy Olaf Scholz német kancellár elutasította a vízumkorlátozásra vonatkozó felhívásokat, és azt mondta, hogy az oroszok vízumainak általános tilalma „nehezen elképzelhető”.

  Az Európai Unió külügyminiszterei várhatóan ebben a hónapban egy informális találkozón vitatják meg az intézkedést, bár a blokk 27 tagjának általános jóváhagyására lenne szükség ahhoz, hogy egy ilyen politikát végrehajtsanak.

 • Ferenc pápa vasárnap arról beszélt, hogy az ukrajnai háború elterelte a figyelmet a világ éhezésének problémájáról, és sürgős élelmiszersegélyt sürgetett a szomáliai éhínség megelőzése érdekében − írta meg a KárpátHír.

  Ennek a térségnek a lakói, akik már így is nagyon bizonytalan körülmények között élnek, most halálos veszélyben vannak az aszály miatt

  − mondta a Szent Péter téren tartott heti beszédében.

  Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) ebben a hónapban közölte, hogy a jövő hónapban hivatalosan is éhínséget hirdethet Szomália nyolc régiójában, ha az állatállomány továbbra is pusztul, a kulcsfontosságú nyersanyagok ára tovább emelkedik, és a humanitárius segítség nem jut el a leginkább kiszolgáltatottakhoz.

 • Az orosz erők újra ágyúzták a kelet-ukrajnai Harkiv városát hétfő hajnalban, és egy gyárat is eltaláltak – írja a Kyiv Independent. 

  A lap szerint a város polgármestere, Igor Terekhov azt közölte, hogy hétfőn hajnali 2.50-kor kezdődött meg az ágyúzás Slobidsky városrészben. 

  Az elsődleges információk szerint a támadásban senki sem sérült meg.