új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kedves olvasóink!

    Ezzel a poszttal véget ér az Index szombati élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről, amelyeknek fókuszában a Wagner-csoport és az orosz kormányzat fegyveres konfliktusa volt. Az esemény lezárásáról ebben a cikkünkben írtunk. 

    Ezúton is köszönjük egész napos figyelmüket. Tartsanak velünk vasárnap is, kora reggel indítjuk új hírfolyamunkat!

    Jó pihenést kívánunk!

  • Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője közölte, hogy Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport vezetője Belaruszba távozik.

    Megerősítette azt is, hogy valóban ejtik az ellene indított büntetőeljárást. Azt viszont nem közölte, hogy Prigozsin mit fog csinálni Belaruszban, illetve hogy hol lehet most a Wagner-vezér.

  • Rosztov-na-Donuban a Wagner-csoportot éltetik az utcákon, amiről videó is készült. 

    Eközben egy másik felvétel tanúsága szerint a Wagner tényleg elhagyja a várost.

  • Uganda katonákat küld Moszkvába, ha Putyinnak védelemre van szüksége – közölte az ugandai elnök fia, Muhoozi Kainerugaba.

    Kainerugaba m ég az előtt tette közzé ezt a közleményt, hogy a felek megállapodtak volna. Azóta úgy fest, hogy az orosz elnöknek nem lesz szüksége az ugandai katonák védelmére. 

  • A RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség azt írja, hogy a Wagner-csoport megkezdte Rosztov-na-Donu városának a kiürítését is.

    A hírügynökség megosztott egy olyan videót is, amelyen az látható, hogy a zsoldosok a helyi lakosokkal ölelkeznek, és a jelek szerint győzelemként értelmezik a történteket. 

  • Volodomir Zelenszkij ukrán elnök szerint az egész világ láthatja, hogy Oroszország vezetői semmit sem tudnak irányítani. Az ukrán elnök szerint a kiszámíthatóság teljes hiányával küzd Oroszország. „Teljes a káosz” – fogalmazott az ukrán elnök. 

    Ukrán katonák, ukrán ágyúk, ukrán tankok, ukrán rakéták azok, amelyek megvédik Európát az olyan felvonulásoktól, mint amilyeneket ma láttunk Oroszországban. Amikor azt kérjük, hogy adják nekünk az F–16-os vadászgépeket vagy az ATACMS-t, akkor a közös védelmet erősítjük. A valódi védelmet

    – írta a Twitteren az ukrán elnök, aki szerint minél hosszabb ideig maradnak az orosz erők ukrán földön, annál nagyobb pusztítást okoznak Oroszország számára is. Zelenszkij szerint minél tovább marad Putyin a Kreml élén, annál nagyobb katasztrófák várnak Zelenszkijre. 

  • A helyi rendőrök és a titkosszolgálat (FSZB) tisztjei fegyverrel a kezükben mennek a zsoldosok otthonába, és keresik az embereket.

    Oroszországban a biztonsági erők tömeges razziákat tartanak a Wagner PMC jelenlegi és volt zsoldosainak lakóhelyén, és garanciákat követelnek tőlük arra, hogy nem csatlakoznak Prigozsin fegyveres lázadásához.

    Oroszország több városában egyszerre több, operatív és FSZB-tisztek által vezényelt tömeges razzia zajlik a Wagner PMC egykori és jelenlegi harcosainak felkutatására. Erről a Wagner-zsoldosok hozzátartozói számoltak be.

    Megjegyezték, hogy a kerületi rendőrök és az FSZB tisztjei fegyverrel a zsoldosok otthonába mennek, keresik az embereket, és „hazaárulásról” szóló büntetőcikkel fenyegetik őket, ha a harcosok csatlakoznak Prigozsin lázadásához – írja az Unian ukrán hírügynökség.

  • Nemrég írtunk arról, hogy a jelek szerint Jevgenyij Prigozsin leállította a fegyveres lázadást, és mégsem vonulnak Moszkvába.

    A döntés nem kis zavart okozott a Wagner-csoporton belül, a zsoldosok egy része felháborodással fogadta azt.

    Beszédes például, hogy a zsoldoscsoportot már régóta támogató Telegram-csatornának, a Wagner AP-nak a kezelője bejelentette, hogy „felbontja a szerződését”. A csatornát pedig már át is nevezte, és azt írta Prigozsinról, hogy „komplett idiótaként” cselekedett most.

    Ha nincs tököd ahhoz, hogy végigcsináld, akkor jobb el se kezdeni. Remélem, valamilyen nagyon kifinomult és gonosz módon fognak végezni vele 

    írta a csatorna kezelője. 

  • „Ajándék a Nyugat számára” minden olyan provokáció vagy belső konfliktus, amely az orosz katonai vagy politikai berkekben, az információs térben vagy a civil társadalmon belül bontakozik ki – írták a fehérorosz nemzetbiztonsági tanács szombaton kiadott közleményében.

    „Mindez katasztrófához vezethet”  fogalmaztak a minszki közleményben, és egyúttal felszólították a feleket, hogy hallják meg a józan ész szavát”.

    A BelTa fehérorosz állami hírügynökség jelentése szerint Vlagyimir Putyin elnök szombat reggel telefonon konzultált Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnökkel, akit tájékoztatott az oroszországi helyzetről.

  • Ukrajna oroszok által megszállt területein, az orosz katonák állomáshelyeinél jelentek meg azok a Wagner-röpcédulák, amelyeken átállásra buzdítják az orosz katonaságot.

    A cédulákon azt írták, hogy Szergej Sojgu védelmi miniszter és Valerij Geraszimov vezérkari főnök húsdarálóba küldték a katonákat, amiben következtében százezrek haltak meg. Ez ellen lép fel most a Wagner állításuk szerint.

    Ne álljatok ellen. Nem haljatok meg ezek miatt a mocskok miatt!

    – írták. 

  • Ukrajna azt állítja, hogy visszavette azokat a területeket keleten, amelyeket Oroszország a Krím 2014-es annektálása óta tartott birtokában. 

    A délkelet-ukrajnai Tavrijában lévő katonai tisztségviselők szerint az ukrán erők elfoglalták a donyecki Krasznohorivka közelében lévő területeket, és folytatják az előrenyomulást – jelentette az Ukrinform állami média. 

    Egy másik ukrán tisztviselő azt állította, hogy az orosz erőket körülbelül egy hete kiszorították a területről, de az információt taktikai okokból nem hozták nyilvánosságra. 

    Az ukrán erők azt állítják, hogy már a Wagner-féle lázadás előtt elfoglalták a területet, de ezt csak szombaton jelentették be – írja a CNN.

  • Dmitrij Medvegyev azt mondta, Oroszország nem fogja hagyni, hogy a Jevgenyij Prigozsin vezette Wagner-lázadás puccsá vagy globális válsággá váljon – írja a The Guardian.

    Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese szerint az egész világ a katasztrófa szélére sodródna, ha az orosz atomfegyverek a Wagner kezébe kerülnének.

    Az emberiség történetében még nem volt példa arra, hogy a legnagyobb atomarzenál banditák kezére kerüljön

    – mondta Medvegyev, aki szerint egy ilyen válság nem korlátozódik egyetlen országra. Az orosz politikus szerint nem fogják engedni, hogy egy ilyen fordulat bekövetkezzen. 

  • Néhány órája írtunk arról, hogy az orosz elnök magángépe Szentpétervár felé indult, majd eltűnt a radarok elől. A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov akkor cáfolta, hogy Vlagyimir Putyin elhagyta volna Moszkvát.

    Peszkov most egy újabb kérdésre válaszolva azt mondta: Putyin nem vesz részt a Bíborvörös Vitorlák Fesztivál nevű, szombat este esedékes szentpétervári ünnepségen. 

  • A Wagner-csoport szerint már több olyan helikoptert is lelőttek a lázadás kezdete óta,  amely megtámadta vagy meg akarta támadni őket. 

    Ezek egyikéről, egy KA–52-esről felvétel is készült. Úgy tudni, hogy a roncsokat a Voronyezsi területen, Talovajánál fotózták le.

  • Az orosz nemzeti gárda tüzet nyitott egy autóra a Voronyezsi területen fekvő Bogucsarban, mert azt hitték, hogy a Wagner-csoport katonáit szállítják a lesötétített autóban. A személygépkocsit golyózáporral állították meg.

    A támadás után kiderült, hogy egy rosztovi család ült az autóban.

    A kocsiban ülő családfő azonnal meghalt, felesége és lánya súlyosan megsebesült – írta meg más közösségi oldalakkal együtt a Visegrad 24.

    Az órák óta terjedő fotóról azonban utóbb kiderült, hogy nem mostani. A Twitter ezt meg is jelölte a posztokban, és közlésük szerint a felvétel még 2016-ban készült.

  • Az orosz külügyminisztérium szombaton közleményben figyelmeztette a nyugati országokat, hogy ne használják fel a Wagner-zsoldoscsoport lázadását „oroszgyűlölő céljaik elérésére” – írja a The Guardian.

    A minisztérium közösségimédia-csatornái továbbra is aktívak. A Twitteren nemrég megosztották a belorusz külügyminisztérium egy posztját, amelyben kijelentették, hogy támogatják Oroszországot, és az ukrajnai háborút „a szláv világ jövőjéért vívott csatának” nevezték.

    Nem maradhatunk távol az Oroszország déli részén zajló eseményektől

    – állt a bejegyzésben.

    Az orosz külügyminisztérium megosztotta az orosz nagykövetség videóját is, amelyben Andrej Kelin nagykövet az Egyesült Királyságban befagyasztott vagyonról beszél.

  • Lettország megválasztott elnöke közölte, hogy a balti állam az Oroszországban zajló lázadásra válaszul megszigorította a határbiztonságot, és nem fogad be oroszokat.

    Lettország szorosan követi az Oroszországban kialakult helyzetet. A határbiztonságot megerősítettük, az Oroszországot a jelenlegi események miatt elhagyó oroszok vízum- vagy határátlépését nem vesszük figyelembe

    – közölte Edgars Rinkevics a Twitteren.

    Lettország nem fog humanitárius vagy más típusú vízumokat kiadni

    – tette hozzá a megválasztott elnök, aki egyelőre külügyminiszter is.

    Lettország már tavaly is leállította az új vízumok kiadását orosz állampolgároknak, de eddig kivételt tett a humanitárius vízumokkal.

  • Rácz András biztonságpolitikai szakértő az RTL-nek nyilatkozva azt mondta, hogy az orosz erőknek vannak még olyan erőik, amelyekkel megállíthatják a Wagnert. 

    A szakértő néhány órája, kora délután nyilatkozott a nemrég publikált videóban, és azt mondta: jelenleg nagyon valószínűtlennek tűnik, hogy Prigozsinék egyáltalán eljutnak Moszkva városába, mivel nincs arra utaló jel, hogy érdemi szereplők állnának Prigozsin mellé a lázadásban. 

    Elmondása szerint Prigozsinnak nincs huszötezer embere sem, ahogy azt állítja, hanem ennél kevesebb lehet.

    Ez nem egy olyan léptékű hadsereg, amelynek esélye lenne arra, hogy Rosztovtól elverekedje magát Moszkváig.

    Mint mondta, vannak még olyan különleges műveleti erők, amelyeket mozgósítani lehet ellenük. Ezen túl ott van még a 400 ezer fős félkatonai szervezet, a Nemzeti Gárda (Roszgvardija) is, amelyet bevethetnek ellenük, és amelyet pont az ilyen zendülések leverésére hoztak létre.

    Továbbá ott van még az orosz légierő, amely eddig is bombázta a Wagner erőit. A szakértő szerint ha az orosz állam úgy dönt, hogy fegyverrel vet véget ennek a konfliktusnak, akkor ehhez lesz elég ereje. 

  • Több videó is megjelent szombat délután, amelyen az látható, hogy katonai eszközökkel vannak tele az utak, különösen Moszkva környékén.

    A Voronyezsi terület egyik településén a Wagner két Pancir típusú légvédelmi rendszerét videózták le.

    A Moszkvától délkeletre lévő Kolomna városában is katonai járműveket videóztak, ezek vélhetően a kormányerők egységei.

    Eközben a Moszkvai területen is levideóztak egy konvojt, de azt már a videó megosztói sem tudják, hogy ez most a Wagneré vagy a kormányerőké lehet-e. 

    A jelek szerint a Wagner Rosztov-na-Donuban is hagyott némi erőt, például a déli katonai körzet parancsnokságánál is, amelyet korábban elfoglaltak.

    A városban nemrég az AFP hírügynökség munkatársa is lefényképezett egy Wagner-tankot (a zsoldoscsoport eszközei a vörös jelzésről ismerhetőek fel).

  • Moszkva előtt akadályokat emeltek. Vajon ezzel akarják megfogni a harcedzett Wagner-katonákat és -harckocsikat, vagy van másik terv is? – teszi fel a kérdést Bendarzsevszkij Anton Oroszország-szakértő.

    Korábban arról szóltak az elemzések, hogy a Wagner-csoport az orosz haderő legtapasztaltabb, legütőképesebb része. Most ezek a katonák mennek éppen Moszkva felé. A pontos szám nem ismert, valahol minimum 5 ezer és 25 ezer közé teszik a számukat. A proorosz csatornákon 1700 darab egységnyi haditechnika is szerepel a becslések között. Ezek a csapatok valamikor magyar idő szerint 20-21 óra körül érhetnek az orosz fővároshoz

    – írja posztjában a szakértő. 

  • Korábban írtunk arról, hogy Ramzan Kadirov csecsen vezető is katonákat ígért az orosz kormányzatnak.

    A jelek szerint a csecsenek már meg is indultak, méghozzá a Wagner által hajnalban elfoglalt Rosztov-na-Donu irányába. Ezt látszik igazolni egy videó is, ahol a csecsen zászló is kivehető. 

    Egy másik felvételen a csecsen Ahmat különleges műveleti egység tagjai azt üzenték Prigozsinnak, hogy nyugton kellett volna maradnia.

    Meg nem erősített információk szerint a csecsenek már a Rosztovi területen vannak, vagyis közelítenek a város felé, amelyet a Wagner az irányítása alá vett. Rosztov-na-Donuban a lakosság attól tart, hogy ha megérkeznek, akkor abból csata lehet, és néhányan már vonattal próbálnak elmenekülni a városból.

    Egy orosz Telegram-csatornán már meg is osztottak egy videót, amelyen állítólag az látható, hogy néhány csecsen megérkezett Rosztov-na-Donuba, de egyelőre nem bocsátkoztak harcba a Wagnerrel. 

  • Moszkva polgármestere, Szergej Szobjanyin közleményben jelentette be, hogy az orosz fővárosban terrorellenes műveleti rendszert hirdettek, hétfőre pedig munkaszüneti napot rendelnek el annak érdekében, hogy minimalizálják a kockázatokat – írja a BBC.

     A polgármester azt kérte a moszkvai lakosoktól, hogy maradjanak otthon.

    A városi hatóságok magas készültségben vannak, a helyzet nehéz

    – mondta Szobjanyin a Telegramon közzétett nyilatkozatában. Hozzátette azt is: a város egyes részeit és útjait lezárják a forgalom elől. 

  • Nem tapasztalható fennakadás az oroszországi bankok működésében.

    A pénzintézetek enyhén csökkentették a devizák árfolyamát a rubelhez képest kora délutánra a reggeli meredek emelés után.

    Az orosz bankok a megszokott módon dolgoznak, az irodák a hétvégi menetrend szerint tartanak nyitva – áll a TASZSZ összefoglalójában, amely szerint a szükséges ügyeket fennakadás nélkül lehet intézni a call centereken és internetbankokon keresztül. Arról a Kommerszant jelentett, hogy a nagyobb oroszországi bankok a reggeli erőteljes emelés után némileg csökkentették a rubelhez viszonyított devizaárfolyamaikat. A kezdeti növelésre az után került sor, hogy Jevgenyij Prigozsin zsoldosvezér csapatai harci tevékenységbe kezdtek az orosz hadsereg egyes alakulatai ellen – összegezte az MTI.

  • A Moszkvai területtel határos Kalugai terület kormányzója közölte, hogy a régió útjain korlátozzák a közlekedést a többi közeli régióval, a Tulai, Brjanszki, Orjoli és Szmolenszki területtel határos területeken.

    Semmi sem utal arra, hogy a Moszkvától délre kiszúrt Wagner-zsoldosok Kalugában tartózkodnának. De úgy tűnik, hogy a Wagner-csapatok észak felé mozognak, nagyjából a főváros irányába.

    A BBC Russia arról számolt be,

    hogy Moszkva-szerte kiürítették a középületeket a Wagner-lázadók előrenyomulása miatt. 

    A műsorszolgáltató szerint Moszkvában a Kreml közelében lévő múzeumokat evakuálták. Az elmúlt órákban a Tretyakov Galéria, a Puskin Múzeum és a GES-2 Művelődési Ház kiürítéséről érkeztek jelentések – írja a The Guardian.

    Moszkvában evakuálták még a Mega Belaja Dácsa bevásárlóközpontot és a Kvartal bevásárlóközpontot is.

  • A RIA Novosztyi szerint a moszkvai városi főügyészség közölte, hogy állandóan figyelemmel kísérik az eseményeket, és a fővárosban lévő egységek, szolgálatok maximális készültségben vannak.

    Figyelmeztettek arra is, hogy a fővárosban rendkívüli állapot van érvényben, és ez az állampolgárokat, jogi személyeket is korlátozza, többek között a mozgásszabadságban, a közlekedési eszközök használatában és a kommunikációban.

    Ezenkívül arra is figyelmeztették a lakosságot, hogy bármikor ellenőrizhetik, megmotozhatják őket. Végül arra is felhívták a figyelmet: büntetőjogi felelősségük lehet azoknak, akik hamis információkat terjesztenek.

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök telefonon beszélt Recep Tayyip Erdogan török elnökkel, akit tájékozatott a fegyveres lázadással kapcsolatban az országban kialakult helyzetről – írja a Kreml sajtószolgálata.

    A török fél kezdeményezésére Vlagyimir Putyin orosz elnök telefonbeszélgetést folytatott Recep Tayyip Erdogannal, Törökország elnökével. Az orosz elnök a fegyveres lázadási kísérletről tájékoztatott, és az országban kialakult helyzetről

    – áll a jelentésben, amiben hozzáteszik: Erdogan teljes mértékben támogatja az orosz vezetés lépéseit. A török elnök azt is hangsúlyozta, fontos józan ésszel cselekedni. Szerinte senkinek nem szabad hasznot húznia az oroszországi eseményekből.

    Erdogan elnök azt mondta, Törökország kész hozzájárulni az események gyors és békés kezeléséhez

    – derült ki egy másik összefoglalóból.

     

  • Az orosz állami tulajdonban lévő TASZSZ hírügynökségnek egy orosz törvényhozó azt mondta: a Wagner harcosoknak amnesztiát ígértek, ha leteszik a fegyverüket, de gyorsan kell cselekedniük – írja a Reuters.

    A török elnökség időközben megerősítette, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök szombaton telefonon beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, és arra szólította fel, hogy józan ésszel cselekedjen.

    A hivatal közölte, hogy megbeszélték a közelmúltbeli oroszországi fejleményeket, és Erdogan közölte Putyinnal, hogy Törökország készen áll arra, hogy a maga részéről hozzájáruljon a helyzet békés megoldásához – írja a The Guardian.

  • A legfrissebb, meg nem erősített információk szerint már az orosz fővárost övező Moszkvai területen, Barabanovo településénél lehetnek a Wagner erői.

    A település mindössze két órára található Moszkvától. 

    Ha ez igaz, akkor a Wagner erői már jóval előrébb járnak a Lipecki területnél, ahol megerősített információk szerint szombat délután voltak.

  • A Twitter-videón az látható, hogy az orosz autópályán feltehetően a levegőből felrobbantanak egy polgári kamiont.

    Az Indexnek nincs birtokában megerősített információ arról, hogy kikövette el a robbantást.

    Az eset az oroszországi M4-es autópályán történt, amelyen jelenleg a Wagner konvoja is halad. Sérültekről, illetve áldozatokról egyelőre nem érkezett hír.

  • A Lipecki terület kormányzója is megerősítette, hogy a Wagner-zsoldosok átvonulnak a régión. Korábban pedig a BBC tényellenőrzői is arról írtak, hogy Voronyezst elhagyva egy Wagner-konvoj halad Moszkva felé. 

    A régió kormányzója szerint minden szükséges intézkedést megtettek a lakosság biztonsága érdekében, és ellenőrzés alatt tartják a helyzetet. A kormányzó arra kérte a lakosságot, ne hagyja el otthonát.