új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A BBC biometrikus arc-összehasonlító eszközökkel megerősítette, hogy Jevgenyij Prigozsin ma reggel tényleg találkozott az orosz védelmiminiszter-helyettessel, Junusz-bek Jevkurovval, valamint Vlagyimir Sztyepanovics Alekszejevvel, az orosz katonai hírszerzés helyettes vezetőjével is.

    Egyedül a hírszerzés helyettes vezetőjének személyazonosságát nem sikerült száz százalékig megerősíteni. A találkozóra az orosz hadsereg déli katonai körzetének főhadiszállásán, Rosztov-na-Donu városában kerülhetett sor. 

  • A közösségi médiában terjedő információk és videók tanúsága szerint a Wagner- konvoj áttörte az első útakadályokat a Moszkva felé vezető úton. 

    A zsoldosokat az úton keresztbe állított kamionokkal próbálták megállítani – a jelek szerint nem sok sikerrel. 

  • Nagy mennyiségű készpénzt találtak a Prigozsin irodáiban tartott razzia során.

    Az orosz média arról számolt be, hogy pénzt találtak a szentpétervári címen, amit Prigozsin most a Reuters szerint megerősített.

    Azt mondta, hogy a pénz a Wagner kiadásaira volt

    – írják.

    Az orosz állami média arról is beszámolt, hogy Putyin elnök telefonbeszélgetést folytatott Recep Tayyip Erdogan török elnökkel, aki támogatásáról biztosította a jelenlegi orosz vezetést – írják.

    A fehérorosz biztonsági tanács a közleményben azt is közölte, hogy az ország továbbra is Oroszország szövetségese, a belső viták pedig „ajándék a kollektív Nyugatnak” – írja a The Guardian.

  • Korábban írtunk arról, hogy az orosz elnök magángépe a FlightRadar24 adatai szerint elhagyta Moszkvát. Azóta kiderült: nemcsak az ő, hanem más vezetők magángépei is felszálltak a fővárosból.

    Általánosságban elmondható, hogy nagyon megnőtt az orosz főváros körüli légi forgalom, különösen ami a magángépeket illeti. 

    A repüléskövető oldalak adatai alapján úgy tudni, hogy az orosz elnökön kívül: 

    • Dmitrij Medvegyev volt elnök, az orosz biztonsági tanács vezetőhelyettese,
    • Szergej Sojgu védelmi miniszter,
    • Vjacseszlav Vologyin, az orosz parlament alsóházának elnöke,
    • valamint Gyenisz Manturov miniszterelnök-helyettes is elhagyhatta Moszkvát a gépével.

    Manturov gépéről már egyenesen azt állítják, hogy Törökországban van.

    Mindeközben az is kiderült, hogy Minszkből is Moszkvába érkezett egy magángép, amelyről azt feltételezik, hogy szintén valamilyen fontos személyt akarnak evakuálni vele.

    Előzőleg már írtunk arról is, hogy a moszkvai kereskedelemi járatoknál az összes jegy elfogyott. 

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök telefonon tárgyalt fehérorosz, üzbég és kazah kollégájával – közölte szombaton Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

    Az orosz államfő Alekszandr Lukasenko fehérorosz, Sávkat Mirzijojev üzbég és Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnökkel folytatott megbeszélést – közölte a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

    Az elnök tájékoztatta tárgyalópartnereit a helyzetről

    – mondta Peszkov újságíróknak.

  • A Moszkva folyót ideiglenesen lezárták a hajóforgalom elől – közölte szombaton közleményben a moszkvai közlekedési minisztérium.

    A Moszkva-csatorna szövetségi szervezetének tájékoztatása szerint a Moszkva folyót ideiglenesen lezárták a hajóforgalom elől. A mólók működését is korlátozták

    – áll a közleményben.

    Korábban szombaton Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester bejelentette, hogy terrorellenes intézkedések vannak érvényben a városban. A moszkvai közlekedési minisztérium közölte, hogy a délre tartó buszok késhetnek vagy elmaradhatnak.

    Emellett minden tömegrendezvényt töröltek Moszkvában. A város összes járata azonban továbbra is normálisan közlekedik, és nincsenek közlekedési korlátozások – írja a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

  • A Reuters szerint az ágyút a város délnyugati szélén állították fel. A fotókon az is látszik, hogy fegyveres rendőrök gyülekeznek azon a ponton, ahol az M4-es autópálya – amelyen a lázadó Wagner-zsoldosok haladnak – eléri az orosz fővárost. A Kyiv Post ukrán lap arról számolt be, hogy Moszkva szélén árkokat ásnak.

    Szergej Nariskin, az orosz SZVR külföldi hírszerző szolgálat vezetője szombaton azt mondta, egyértelmű, hogy az általa a társadalom destabilizálására és egy testvérgyilkos polgárháború kirobbantására irányuló kísérletnek nevezett akció kudarcot vallott – jelentette a TASZSZ hírügynökség.

    Közben Prigozsin azt mondta, hogy csapatainak egyetlen lövést sem kellett leadniuk, amikor átvették az orosz Déli Katonai Körzet központjának irányítását Rosztovban. A sajtószolgálata által szombaton közzétett új hangüzenetben azt mondta, hogy embereit tüzérség és helikopterek lőtték útban Rosztov felé.

  • Az összes jegy elkelt, amit a Moszkvából induló repülőjáratokra lehetett venni, miközben a Wagner-zsoldoscsoport egyre jobban közeledik az orosz fővároshoz – írja a The Guardian.

    A Der Spiegel pedig arról ír, hogy a Moszkvából Tbiliszi, Asztana és Isztambul felé induló közvetlen járatokra már egyáltalán nem lehet jegyet kapni. A Google Maps útlezárásokat mutat az M4-es autópályán Moszkvától délre, a Wagner-csoport útvonalán.

  • Rácz András Oroszország-szakértő szerint Jevgenyij Prigozsinnak valójában igen korlátozottak az erői. A szakember szerint csupán néhány ezer zsoldosa lehet.

    Rosztov pedig ezer kilométerre van Moszkvától. Jelen állás szerint igen valószínűtlen, hogy el tudna jutni a fővárosig

    – fogalmazott Rácz András, aki szerint nincs jele, hogy a Wagner akciója bármilyen mértékben kiterjedne a szomszédos régiók irányába.

    Az orosz állami média hajnal óta következetesen mjatezsként emlegeti az akciót, ami a lázadást jelenti, de elég negatív konnotációban. Nincs jele annak, hogy a központi információs apparátus bármilyen mértékben támogatná Prigozsint. A reggeli Putyin-beszéd szerintem nagyjából definiálta, milyen reakciót akar adni az orosz állam

    – tette hozzá az Oroszország-szakértő. Rácz András szerint a fegyveres erők, az orosz Nemzeti Gárda, a hadsereg, a titkosszolgálatok és a rendőrség lojalitása sem ingott meg Putyin iránt, legalábbis egyelőre. 

  • A BBC ellenőrizte azt a videót, amin egy fegyveres járművekből álló Wagner-konvoj látható az M4-es autópályán, amely Voronyezst és Moszkvát köti össze a lipecki régión keresztül. 

    A lipecki régió kormányzója arra kérte a lakosokat, hogy maradjanak otthon. A régióban minden buszjáratot töröltek. Voronyezs egyike annak a két városnak, amelyben a jelentések szerint a Wagner-zsoldossereg kulcsfontosságú helyszíneket foglalt el. 

  • A NATO és Olaszország követi az oroszországi eseményeket, míg a cseh kormány azt hangsúlyozza, hogy továbbra sem ajánlja az utazást Oroszországba – adta hírül az MTI.

    Oana Lungescu NATO-szóvivő röviden csak annyit közölt e-mailben, hogy „figyelik az oroszországi helyzetet”, mást nem mondott.

    Giorgia Meloni olasz miniszterelnök szerint Jevgenyij Prigozsin lázadása azt mutatja, hogy Oroszország ukrajnai inváziója visszaüt Vlagyimir Putyin orosz elnökre. Meloni irodájának szombati közleménye szerint az olasz kormányfő „szorosan követi az Oroszországban kibontakozó eseményeket, amelyek azt mutatják, hogy Ukrajna elleni agressziója miként okoz instabilitást Oroszországban”.

    Jan Lipavsky cseh külügyminiszter szombaton azt mondta, hogy az Ukrajna elleni orosz agresszió, illetve a EU és a NATO állampolgárainak szempontjából a biztonsági helyzet esetleges további romlása miatt Prága továbbra is fenntartja azt a figyelmeztetését, hogy nagyon nem ajánlja az utazást Oroszországba.

  • A Reuters újságírója azt írja: látta, amint Voronyezst elhagyva néhány orosz harci helikopter tüzet nyitott a Wagner egyik katonai konvojára. Az egység csapatszállítókból és egy vontatóra felpakolt harckocsiból állt. 

    Minderről több videó is készült, de ezek hitelességét egyelőre nem erősítették meg.

  • Szombat délután, moszkvai idő szerint 14.16-kor az orosz elnök hírhedt Il–96-os gépe felszállt Moszkvából – derült ki a FlightRadar24 repüléskövető oldal adataiból.

    A gép északnyugati irányba, Szentpétervár felé indult, és Tvertől délnyugatra tűnt el a radarról. Arról egyelőre nem érkezett hivatalos információ, hogy az orosz elnök is a gépen lenne. 

    A NEXTA hírcsatorna megjegyezte: Putyinnak Tver közelében is van egy rezidenciája, még az sem kizárt, hogy az orosz elnök oda tart, ha tényleg a repülőn van.

    Mindeközben az orosz kormányzat cáfolta, hogy az elnök távozott volna a fővárosból. Dmitrij Peszkov szóvivő a híresztelésekre reagálva azt közölte, hogy

    Putyin a Kremlben folytatja a munkát. 

    Az IL–96 egy különlegesen kialakított gép, amelyről Putyin végszükség esetén akár egy atomcsapásra is ki tudja adni a parancsot.

  • Belarusz szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök tájékoztatta Aljakszandr Lukasenka belorusz elnököt az oroszországi helyzetről.

    Putyin nemrég beszédet mondott, amelyben megfogadta, hogy leverik a Wagner lázadását, miután Prigozsin emberei átvették az irányítást Rosztov-na-Donuban.

    Az orosz vezető „hazaárulásnak” nevezte a zsoldoscsoport akcióit, és „határozott fellépést” ígért.

  • A francia elnöki palota szerint Emmanuel Macron francia elnök figyelemmel kíséri az oroszországi helyzetet.

    Mindig az Ukrajnának nyújtott támogatásra koncentrálunk

    – fogalmazott Macron az al-Dzsazíra szerint.

  • A legfrissebb felvételek szerint elkezdődtek a harcok az orosz légierő és a Wagner-csoport között.

    Már három helikopter biztosan lezuhant Voronyezsnél.

    A Telegram-posztokból úgy tűnik, hogy a zsoldosok több helikoptert sikeresen lelőttek. A Wagner-csoporthoz közeli források szerint az orosz légierő az észak felé tartó fegyveres konvojokat vette célba.

    A megsemmisült helikopterek közül volt olyan legénység, amelyik túlélte az összecsapást.

    A felvételek szerint az orosz védelmi minisztérium egyik gépét is lelőtték, a lángoló zuhanást videófelvétel megerősítette. Az leszögezhető: az orosz fegyveres erők harci helikoptereket küldtek egy olajraktárra, hogy megakadályozzák a zsoldosok előrenyomulását. Továbbá elkezdték felvenni a harcot a zsoldosokkal.

  • Németország további 45 Gepard típusú légvédelmi harckocsival támogatja Ukrajnát az év végéig – jelentette be egy lapinterjúban Christian Freuding, a német védelmi tárca Ukrajnai Szituációs Központjának vezetője.

    A Die Welt című konzervatív német lap vasárnapi kiadásában megjelenő beszélgetésben Freuding elmondja, hogy Ukrajna már 34 Gepardot kapott, a következő hetekben még 15-öt leszállítanak, további harmincat pedig az év végéig küldenek el Ukrajnának az Egyesült Államokkal közreműködve.

    A dandártábornok szerint a légvédelem az ukrán védekezés és ellentámadás gyenge pontja, mert Kijevnek nincs elég légvédelmi eszköze. Kitért arra is, hogy a ma leszállított IRIS–T légvédelmi rakétarendszerek mellett Ukrajna idén még két ilyen rendszert átvehet, 2024-ben pedig további négy IRIS–T leszállítását tervezik. Freuding elmondta, hogy ezeknek a rendszereknek „szinte 100 százalékos” a találati arányuk.

  • Több más országhoz hasonlóan Franciaország és Németország is jelezte, hogy nagy figyelemmel követi az oroszországi eseményeket. Az Európai Bizottság szóvivője szerint az Európai Unió belső ügynek tekinti azt, ami Oroszországban történik – adta hírül az MTI.

    Olaf Scholz német kancellár kormánya szorosan figyeli az oroszországi helyzetet – közölte szombaton a német kormány sajtóirodájának szóvivője.

    A francia elnöki palota közleménye szerint Emmanuel Macron francia elnök figyelemmel kíséri az oroszországi eseményeket, és Franciaország továbbra is Ukrajna támogatására összpontosít.

    A TASZSZ orosz állami hírügynökség idézte az Európai Bizottság szóvivőjét, aki szombaton újságíróknak azt mondta, hogy „az Európai Unió Oroszország belügyének tekinti a mostani eseményeket”, és követik a helyzetet.

  • Oroszország több hullámban indított rakétatámadást az éjjel, ami az ukrán hatóságok szerint károkkal és áldozatokkal járt. Vitalij Klicsko kijevi polgármester azt mondta, szombaton több ember is a romok alatt rekedt – írja a The Guardian.

    Ihor Klimenko belügyminiszter szerint a rakéták legalább öt régiót céloztak meg országszerte. Három ember meghalt, nyolcan pedig megsebesültek, miután a fővárosban egy toronyházat talált el az egyik rakéta.

    Ez az orosz terroristák stílusa

    – írta Telegram-oldalán Klicsko.

    Az ukrán hadsereg tájékoztatása szerint a légvédelmük 51 cirkálórakétából 41-et semmisített meg, emellett két drónt is ártalmatlanítottak.

  • Az orosz Duma határozottan kiállt az orosz elnök mellett. A parlament elnöke a TASZSZ beszámolója szerint úgy nyilatkozott,

    a Wagner-zsoldosok előtt egyetlen helyes út van: a saját népükkel kell lenniük.

    Emlékeztetett arra, hogy a zsoldosoknak meg kell védeniük a hazájukat, és követniük kell az orosz elnök parancsait. Majd támogatását fejezte ki az orosz parlament felsőháza is Putyin mellett.

  • Vlagyimir Putyin „megijedt”, a lázadás az ő inváziójának közvetlen következménye – fogalmazott Volodmir Zelenszkij ukrán elnök. Szerinte Oroszország gyengesége nyilvánvaló, emellett úgy látja: Putyin azoktól „barikádozta el magát”, akiket ő maga fegyverzett fel.

    Oroszország sokáig propagandát használt, hogy elfedje gyengeségét és kormánya butaságát – most pedig akkora a káosz, hogy azt egyetlen hazugság sem tudja elrejteni

    – fogalmazott Zelenszkij a Sky News híradása szerint.

  • Brit hírszerzési források megerősítették, hogy a Wagner alakulatait szállító járművek már a voronyezsi régió északi részén járnak, egyértelmű céljuk most már Moszkva.

    A brit védelmi tárcától érkezett értesülés szerint egészen biztos, hogy a zsoldosok ellenőrzésük alá vonták a Don menti Rosztovot, Voronyezs esetében ezt nem erősítették meg.

  • Az orosz katasztrófavédelmet egy katonai üzemanyag-tároló helyszínére riasztották, ahol hatalmas lángokban áll az épület – írja a Reuters.

    A Novaja Gazeta című független orosz lap szerint a helyi Telegram-csatornák beszámoltak a tűzről, és olyan felvételeket osztottak meg, amelyeken fekete füstoszlop száll fel.

    Több mint 100 tűzoltó és 30 egység dolgozik a helyszínen. A Kyiv Post című ukrán lap arról számolt be, hogy az orosz légierő mért csapást az üzemanyagraktárra.

  • Demkó Attila, az MCC Geopolitikai Műhelyének vezetője is értékelte közösségi oldalán az oroszországi lázadás eseményeit. A biztonságpolitikai szakértő bejegyzésében leszögezte: nem kívánja, hogy káosz és belháború legyen Oroszországban, ahogy azt sem, hogy Moszkva teljesen sarokba szoruljon.

    Szerinte ugyanis annak olyan negatív hatásai lehetnek erre a világra, amik még az ukrajnai háború jelenlegi következményeit is teljesen felülmúlják.

    A Putyin-beszédet ajánlom mindenkinek, nézze meg, azután döntse el, túlzó-e az, amit írtam.1917, összeomlás – erről beszél. Nézze meg mindenki, a csatolmányban ott van. Kínai csatornáról, nem nyugatiról. Egy másik videó pedig egy oroszpárti milbogger. Hogy Prigozsin megőrült-e? Lehet. Az is lehet, hogy már csak előremenekülhetett. Nem látunk a részletekbe. Egy biztos, ez nem komédia, nem játék, ez eddig a háború legveszélyesebb napja

    – fogalmazott Demkó Attila.

  • Ramzan Kadirov csecsen vezető szombaton kijelentette, erői készek segíteni a Wagner-zsoldosfőnök, Jevgenyij Prigozsin lázadásának leverését,

    És ha a szükség úgy kívánja, kemény módszereket is alkalmaznak.

    Kadirov egy nyilatkozatában Prigozsin tettét „hátba szúrt késnek” nevezte. Felszólította az orosz katonákat, hogy ne engedjenek semmilyen „provokációnak”.

    Kaja Kallas észt miniszterelnök megerősítette a biztonsági intézkedéseket az orosz határon, és felszólította népét, hogy ne utazzon Oroszország egyik részére sem. Twitteren úgy fogalmazott, hogy „Észtország szorosan nyomon követi az oroszországi helyzet alakulását, és információkat cserél a szövetségesekkel”.

  • Jevgenyij Prigozsin a Telegramra szombat délelőtt feltett üzenetében azt mondta, hogy a Wagner-csoport tagjai, akik fegyveres lázadást indítottak, „készek meghalni”. A zsoldosok vezetője hangüzenetek sorozatában fogadkozott, hogy megdönti Oroszország katonai vezetését.

    Mindannyian készen állunk a halálra, Mind a 25 ezren, majd még 25 ezren. Meghalunk az orosz népért. Megmentjük Oroszországot – fogalmazott.

    A Moszkva által megszállt ukrajnai régiók vezetői szombaton támogatásukról biztosították Vlagyimir Putyint, közben Moszkva felkészült, hogy leverje a zendülést.

  • A brit védelmi minisztérium szerint az orosz állam az utóbbi idők legnagyobb biztonsági kihívásával néz szembe, miután a Wagner-csoport elindult Moszkva irányába.

    Az elkövetkező órákban az orosz biztonsági erők, és különösen az orosz Nemzeti Gárda lojalitása kulcsfontosságú lesz a válság alakulása szempontjából. Ez az utóbbi idők legjelentősebb kihívása Oroszország számára

    – közölte a brit védelmi minisztérium rendszeres hírszerzési frissítésében.

  • Egy, a belorusz vezetők és Aljakszandr Lukasenka által használt magángép szállt fel éjszaka Minszkből, majd landolt a törökországi Bodrumban.

    Az Ukrajinszka Pravda cikke szerint éjfélkor indult útnak a gép, hosszú utat tett meg a Kaszpi-tenger és Georgia felett, hogy aztán elérje célállomását. Kiemelik, hogy a gép látványosan elkerülte Oroszország déli régióit.

    Mint ismert, a Wagner-zsoldoscsoport fellázadt, miután vezetőjük azzal vádolta meg az orosz hadsereget, hogy szándékosan halálos rakétacsapást mért erőire. Jevgenyij Prigozsin megfogadta, elmegy a végsőkig, hogy megbuktassa az orosz katonai vezetést. 

  • Jevgenyij Prigozsin becsapta, és félresikerült katonai akcióba hajszolta a Wagner-csoport tagjait – fogalmazott közleményében az orosz védelmi minisztérium, amelyről a The Telegraph számolt be.

    A tárca a Telegramon fordult közleményben a katonákhoz, melyben felszólította őket, hogy vegyék fel a kapcsolatot az illetékesekkel és a rendvédelmi szervek képviselőivel, egyúttal ígéretet tettek biztonságuk garantálására.

  • Rosztov-na-Donu nagyon fontos város a háború szempontjából, ugyanis az itteni katonai főhadiszállásról koordinálják az ukrajnai katonai hadműveleteket – mondta el a brit hadsereg egy volt hírszerző tisztje. 

    A Sky News beszámolója megjegyzi, hogy a Wagner-zsoldosokat fotózták le a város déli részén.