2024. július 2. 18:00
Románia
Hollandia
Fussballaréna München Nyolcaddöntő
2024. július 2. 21:00
Ausztria
Törökország
Ez a poszt a következő Percről percre része:

Megvan, ki szúrta hátba Jevgenyij Prigozsint

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Ukrajna ellentámadása kudarcra van ítélve, mivel az orosz hadsereg minden tekintetben előnyben van ellenfelével szemben − mondta Jean-Bernard Pinatel nyugalmazott francia tábornok, a SIPRA (a fegyveres erők információs és közkapcsolati osztályának) volt vezetője, Oroszország és a Közel-Kelet szakértője a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek adott videóinterjújában.

    Egyáltalán nem hiszek az ukrán ellentámadás sikerében. Az oroszok jelentős légi fölényben vannak. De a földön is előnyük van. Még maguk az ukránok is elismerik, hogy naponta négyezer lövedéket lőnek ki, míg Oroszország 20 ezret

    − mondta Pinatel.

    A tábornok azt is elmondta, hogy a veszteségek aránya felszerelésben és személyi állományban öt az egyhez Oroszország javára. Pinatel szerint Kijevet súlyosan hátráltatja a humán erőforrás hiánya.

  • Belarusz ratifikálta az Oroszországgal kötött, a katonai személyzet közös kiképzésére szolgáló harci kiképzőközpontok létrehozásáról és működtetéséről szóló megállapodást. Az erről szóló törvényt Aljakszandr Lukasenka belorusz elnök írta alá.

    A TASZSZ cikke szerint a megállapodás szabályozza a harci kiképzőközpontok létrehozását és működtetését a belorusz és orosz katonai egységek bázisán, meghatározza azok fő feladatait és a védelmi minisztériumok közötti együttműködés rendjét.

    A központok célja, hogy javítsák a két ország katonai állományának koherenciáját és harci kiképzését. Fő feladatuk a közös harci kiképzés, a harci szolgálat és egyéb harci kiképzési feladatok ellátása.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfő esti videóbeszédét a Moszkva által felmondott gabonaüzlet témájának szentelte.

    A fekete-tengeri gabonaüzlet tovább működhet és működnie kell – ha Oroszország nélkül, akkor Oroszország nélkül. A gabonaexport-megállapodás továbbra is érvényben marad. Most már csak a gondos végrehajtására van szükség. És a világ határozott nyomására a terrorista államra

    – mondta az ukrán államfő, aki hivatalos levelet küldött a török elnöknek és az ENSZ főtitkárának azzal a javaslattal, hogy a fekete-tengeri gabonaszállítások folytatódjanak. Ukrajna, az ENSZ és Törökország közösen biztosíthatná az élelmiszer-folyosó működését és a hajók ellenőrzését.

    Erre a világon mindenkinek szüksége van – és mindenki, aki támogatja, életmentő lesz Marokkótól Kínáig, Indonéziától Libanonig

    – fogalmazott.

  • Oroszország támadása két embert megölt, tízet megsebesített az ukrajnai Szumi régióban – írja a Sky News.

    A városban négy tüzérségi csapást észleltek, amelyek közül három a központot vette célba.

    Egy 76 és egy 74 éves asszony, akik akkor az utcán tartózkodtak, belehaltak sérüléseikbe

    – közölte az ukrán nemzeti rendőrség, hozzátéve, hogy a tíz sebesült közül egyikük állapota súlyos.

  • Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszterszerint az alkotmánynak a külföldi katonai bázisok elhelyezésének megengedhetetlenségéről szóló normája elavult.

    Nyilvánvaló, hogy szükség esetén lehet olyan jogi formulát találni, hogy a bázist ne nevezzük bázisnak, hanem valamiféle interakciós és tapasztalatcsere-központnak

    – fogalmazott.

    De miért is? Meg kell szüntetni ezt az aktualitását vesztett korlátozást, hogy elpusztítsuk a spekuláció talaját – tette hozzá a miniszter.

    Ezenkívül Reznyikov javasolta a 17. cikk (Ukrajna szuverenitásának és területi integritásának védelméről) kiegészítését azzal a tézissel, hogy Ukrajna önállóan választja meg a biztonságát garantáló mechanizmusokat, különösen a nemzetközi szerződésekhez vagy szervezetekhez való csatlakozással.

    Ez egyértelműbben feltárja és normalizálja a preambulum 5. bekezdésében meghatározott európai és euroatlanti irányvonal eszméjét – magyarázta a védelmi minisztérium vezetője.

  • Az orosz erők mostani veszteségei a Donyeck megyei Bahmutnál már közelítenek ahhoz, amelyet a Wagner orosz zsoldoscsoport szenvedett el az ukrán csapatokkal vívott harcok csúcspontján – jelentette ki Szerhij Cserevatij ezredes, a keleti országrészben harcoló ukrán haderő szóvivője egy hétfői ukrán tévéműsorban.

    Az orosz veszteségek rendszeresek Bahmut környékén. Ezek a veszteségek már megközelítik azokat, amelyek a Wagner-csoporttal vívott harcok csúcsán voltak

    – fogalmazott a szóvivő.

    Példaként hozta, hogy az elmúlt napban 81 orosz katona halt meg, 156-an pedig megsebesültek. Szavai szerint ugyanakkor az orosz erők erőteljesen vágnak vissza az ukrán támadásokra, 556 alkalommal nyitottak tüzet tüzérséggel, négy légitámadást hajtottak végre, és nyolc fegyveres szárazföldi összecsapás volt a térségben.

  • A Dubrava belorusz gyermektáborban tartott rendezvényen az egyik műsorvezető azt kívánta, hogy

    Joe Biden haljon meg, Volodimir Zelenszkij is, Vlagyimir Putyin pedig boldoguljon, és vegye át az irányítást egész Ukrajna felett.

    A felvétel szerint a gyerekek ujjongással fogadták a műsorvezetők kívánságait.

  • Indul az Index keddi élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb hírei a következők voltak:

    Tartsanak velünk ma is!