új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az orosz védelmi minisztérium azt állítja, hogy sikeresen visszaverte a fekete-tengeri flotta két hajója − a Szergej Kotov és a Vaszilij Bikov − ellen pilóta nélküli vízi járművekkel elkövetett támadást − közölte a The Guardian

    A minisztérium közleményében azt írta, hogy

    hétfő este az ukrán fegyveres erők sikertelen kísérletet tettek arra, hogy három tengeri pilóta nélküli hajóval megtámadják a fekete-tengeri flotta Szergej Kotov és Vaszilij Bykov járőrhajóit 340 kilométerre délnyugatra Szevasztopoltól.

    Hozzátették, hogy a támadás visszaverésekor mindhárom pilóta nélküli ellenséges járművet megsemmisítette az orosz hajók normál fegyverzetének tüze. A fekete-tengeri flotta Szergej Kotov és Vaszilij Bikov hajói továbbra is ellátják feladatukat.

    A minisztérium szerint az elmúlt napokban ez már a második alkalom, hogy a Szergej Kotovot célba vették.

  • Az ukrán–magyar határszakaszon 6752-en léptek be Magyarországra hétfőn, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 6942-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kedden az MTI-t.

    A beléptetettek közül a rendőrség 82 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes.

    Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.

  • Négy ember meghalt és tizennyolc megsebesült Herszonban az elmúlt huszonnégy órában – jelentette egy ukrán tisztviselő.

    A régió kormányzója, Olekszandr Produkin azt mondta, hogy Moszkva 61 lövedéket lőtt ki a térségre.

    Az orosz hadsereg célba vette a régió lakott területeinek lakónegyedeit, egy közigazgatási épületet és egy oktatási intézményt is

    – fogalmazott.

    Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter novemberben jelentette be, hogy az orosz erők Herszonból, a további veszteségek elkerülése és az utánpótlási útvonalak fenntartása érdekében – írja a Sky News.

  • Az ukrán határőrök megállították egy orosz szabotőr átkelési kísérletet – közölte Ihor Klimenko ukrán belügyminiszter.

    A határőrök hőkamerás felvételek segítségével észleltek négy embert, akik Oroszország felől az északi államhatár felé tartottak – írja a Sky News.

    A határőrök tüzet nyitottak a szabotőrökre, akik visszavonultak.

    A belügyminiszter elmondta, hogy ukrán tartalékosokkal erősítették meg a térség védelmét. 

  • Az ukrán hadsereg súlyos csapást mért az orosz katonákra a Tavrijszkij régióban. A védelmi erők hét lőszerraktárat és 16 egységnyi ellenséges felszerelést vertek szét – számolt be Alekszandr Tarnavszkij tábornok, a Tavria operatív és stratégiai csapatcsoport parancsnoka a Telegramon.

    Hangsúlyozta, hogy a védelmi erők tüzérségi egységei a nap folyamán a Tavria irányában 1359 tüzérségi feladatot hajtottak végre. Az orosz hadsereg katonai felszerelésének 16 egységét semmisítették meg – tette hozzá az Unian ukrán hírügynökség beszámolója szerint.

  • Donald Trump volt amerikai elnök a kongresszust tette felelőssé Vlagyimir Putyin tavalyi ukrajnai inváziójáért, amelyek az elnöki kampánya oroszországi kapcsolatainak kivizsgálására irányultak. A vizsgálat által szított „tömeghisztéria” részben felelős az orosz konfliktusért, amely most a harmadik világháborúhoz vezethet – írja a Newsweek.

    Trump megjegyzései akkor hangzottak el, amikor azért kampányolt, hogy ő legyen a republikánusok jelöltje a 2024-es választásokon, és nagy előnnyel vezet riválisai előtt, annak ellenére, hogy egyre több jogi ügy van ellene folyamatban.

    A volt amerikai elnök rendszeresen a Putyinnal való pozitív kapcsolatát hangoztatta a választóknak. A volt amerikai elnök azt ígérte, megválasztása után 24 órán belül véget vet az Ukrajna és Oroszország közötti háborúnak, és hogy ellenfele, Biden, egy harmadik világháború szélére vezeti az Egyesült Államokat.

  • Hétfőn összesen harminc összecsapásra került sor az Ukrán Védelmi Erők és az orosz csapatok között – derül ki az Ukrán Fegyveres Erők vezérkarának július 31-én este közzétett Facebookon-bejegyzéséből, melyre az Ukrinform hívta fel a figyelmet.

    A vezérkar tájékoztatása szerint az oroszok kilenc rakétacsapást, 39 légicsapást és 35 MLRS-támadást indítottak az ukrán csapatok állásai és lakott települések ellen.

    Lakóházak és más polgári épületek semmisültek meg, és – az ukránok jelentése szerint – civilek is voltak a halálos áldozatok között.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szeptemberben valószínűleg New Yorkba látogat, hogy részt vegyen az ENSZ ülésén. Várhatóan ott érvelni fog a „békeképlet” szükségessége mellett  írja az Unian.

    Zelenszkij békeformulájának tíz pontja többek között az orosz csapatok teljes kivonását követeli Ukrajna területéről, az összes katonai túsz és deportált ukrán szabadon bocsátását, valamint az élelmiszer- és energiabiztonság biztosítását.

    Szó van továbbá biztonsági garanciákról Ukrajna számára, amint a harcok véget érnek, valamint a biztonság helyreállításáról az elfoglalt zaporizzsjai atomerőmű körül.

    Ezt a héten vitatják meg a szaúd-arábiai béketárgyaláson, amelyre több mint két tucat államot hívtak meg.

  • Repülőgépek bérbeadásával foglalkozó cégek és biztosítók készülnek világszerte a jövő év júniusában esedékes tárgyalásra az Oroszországban rekedt repülőgépek biztosítási igényeivel kapcsolatos vitás ügyekben – írja a Sky News.

    A peres eljárás több mint 400 repülőgép bérleti szerződésének felmondása miatt indult, miután az ukrajnai inváziót követően bevezetett nyugati szankciók megakadályozták, hogy ezek a repülőgépek elhagyják az országot.

    Kelley Smith, az Avolon lízingcéget képviselő ügyvéd közölte, hogy az érintett felek 2024. június 4-et tűzték ki előzetesen a tárgyalás időpontjául.

  • Az Egyesült Államok bírálta Dmitrij Medvegyev magas rangú orosz védelmi tisztségviselő Telegramon közölt megjegyzéseit, amelyek szerint Oroszország atomfegyverekhez folyamodhat, amennyiben Ukrajna sikeres ellentámadást indít.

    „Képzeljük csak el, hogy az offenzíva sikerrel jár, és azzal végződik, hogy megfosztanak bennünket a földünk egy részétől. Akkor az orosz elnöki rendelet előírásainak megfelelően nukleáris fegyvereket kellene bevetnünk. Egyszerűen nem lenne más megoldás” – írta Medvegyev a posztban.

    A Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője hétfőn „vakmerőnek és felelőtlennek” nevezte Medvegyev kijelentését. Hozzátette, hogy az Egyesült Államok eddig nem látta jelét annak, hogy Oroszország nukleáris fegyverek bevetésére készülne – tette hozzá a szóvivő.

  • A Kreml arra irányuló igényének adott hangot, hogy megismerje a Szaúd-Arábiában tervezett közelgő tárgyalások az Ukrajnában zajló háborút érintő célkitűzéseit – írja a Sky News.

    A The Wall Street Journal hétvégi beszámolója szerint Szaúd-Arábia a tárgyalásokra Ukrajna mellett nyugati országokat és jelentős fejlődő országokat kíván meghívni – Oroszország kizárása mellett. A megbeszélések elsődleges célja, hogy nemzetközi támogatást szerezzenek az Ukrajnának kedvező békefeltételekhez.

    A WSJ jelentésére reagálva Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta:

    Oroszország természetesen szorosan figyelemmel fogja kísérni ezt a találkozót. Meg kell ismernünk a kitűzött célokat és a megbeszélés témáit. Minden kísérlet, amely a békés rendezés előmozdítására irányul, pozitív elbírálásban fog részesülni.

    Peszkov hozzátette, hogy jelenleg nem lát érvényes alapot arra, hogy béketárgyalásokat kezdjen Kijevvel.

    „A kijevi rezsim nem akar és nem is akarhat békét, amíg kizárólag eszközként használják a kollektív Nyugat Oroszországgal vívott háborújában” – mondta az újságírókkal folytatott telefonbeszélgetésen.

  • Amerikai kormánytisztviselők vesznek részt a békecsúcson Szaúd-Arábiában  írja a Sky News.

    Ezt Matthew Miller külügyminisztériumi szóvivő jelentette be egy hétfői tájékoztatón. Egyéb részleteket nem közölt.

    A The Wall Street Journal szombaton arról számolt be, hogy Szaúd-Arábia nyugati államokat, Ukrajnát és a nagyobb fejlődő országokat hívja meg a tárgyalásokra.

  • A krími hídon légiriadó szólalt meg, az oroszok blokkolták a forgalmat. Erről az orosz Astra Telegram-csatorna számolt be, de az ukránok útinformációs Telegram-csatornája is megerősítette a hírt – írja az Unian.

    A krími hídon a gépjárműforgalom közlekedése ideiglenesen le van zárva. A hídon és az ellenőrzési zónában tartózkodókat arra kérik, hogy maradjanak nyugodtak és kövessék a közlekedésbiztonsági tisztek utasításait

    – áll a bejegyzésben.

  • Kedd éjszaka ismét drónok támadták meg az orosz fővárost – derült ki a helyi sajtó tájékoztatásából.

    A közösségi oldalakon több videót is közzétettek, amelyeken hangos robbanások hallhatók, állítólag a Moszkva környéki Ogyincovszkij körzetben.

    Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester közölte, hogy több drónt lelőtt az orosz légvédelem, elmondása szerint az egyik a Moszkvi Sziti tornyot találta el, megrongálva a homlokzatot a 17. emelet magasságában.

    Az orosz védelmi minisztérium szerint ukrán drónok támadtak a fővárosra, kettőt megsemmisítettek, egy másik pedig lezuhant Moszkva területén. A drón ugyanazt a moszkvai várostornyot támadta, mint legutóbb. Az Astra Telegram-csatorna szerint az Orosz Föderáció Gazdaságfejlesztési Minisztériuma a torony 21. emeletén található.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index keddi élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az elmúlt nap legfontosabb hírei a következők voltak:

    Tartsanak velünk ma is!