új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kedves olvasóink!

    Ezzel a poszttal véget ért az Index keddi élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. A nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Ezúton is köszönjük egész napos figyelmüket, tartsanak velünk holnap is. Jó pihenést kívánunk!

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök telefonbeszélgetést folytatott Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnökkel – jelentette az orosz állami média a Kremlre hivatkozva.

    A TASZSZ szerint a vezetők beszéltek a BRICS gazdasági társulásról, amelynek Brazília, India és Kína mellett mindkét ország tagja, valamint a nemzetek közötti kereskedelmi és befektetési kapcsolatok erősítéséről is  írja a Sky News.

    Ramaphosa éppen két hete járt Oroszországban a második Oroszország–Afrika-csúcstalálkozón.

  • Oroszország szándékosan lövi a mentésben részt vevőket, a háború kezdete óta 78 ilyen dolgozót ölt meg, és további 280-at megsebesített  közölte az ukrán állami katasztrófavédelmi szolgálat szóvivője.

    A keddi sajtótájékoztatón a szóvivő azt is elmondta, hogy ezzel Oroszország szándékosan figyelmen kívül hagyja a nemzetközi jogot – írja a Sky News.

    Hétfő este Pokrovszkban egy mentőmunkás meghalt, további tíz pedig megsebesült, miután az egyik rakétatámadást percekkel később egy másik követte, és egyes feltételezések szerint a lépcsőzetes robbanások szándékosan történtek Oroszország részéről, hogy eltalálják azokat az embereket, akik az első robbanás helyszínén összegyűltek, hogy segítsenek.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ígéretet tett, hogy megtorolja a Fekete-tenger környéki ukrán területeket ért orosz támadásokat, és kijelentette, hogy Ukrajna „ugyanezt fogja tenni” az oroszokkal – írja a Sky News.

    Ukrajna a múlt héten két, orosz kikötőkben lévő hajók elleni támadásért vállalta a felelősséget. Az egyik támadás, amely a Fekete-tengeri Flotta Novorosszijszkban horgonyzó hajóját érte, az első alkalom volt, hogy Ukrajna orosz kereskedelmi kikötőt vett célba.

    Az oroszoknak meg kell érteniük, hogy a háború végére nulla hajójuk lesz, nulla

    – fenyegetőzött Zelenszkij.

  • A jelentések szerint a Wagner egy sátorvárost épít, ahol mintegy 1000 zsoldosnak ad majd otthont az ukrán határtól mintegy 15 mérföldre, a Zjabrovka repülőtéren  írja a Sky News.

    Az információk az Ukrán Nemzeti Ellenállási Központtól származnak, amely azt állítja, hogy a tábort felforgató tevékenységekre fogják használni a Csernyihiv régióban, amely terület továbbra is Ukrajna ellenőrzése alatt áll.

    A Wagnerre már korábban is jellemzők voltak a provokatív tevékenységek más országok határainak közelében. 

    A Háborús Tanulmányok Intézete (ISW) szerint a Wagner katonai gyakorlatokat tartott Breszt, Belarusz egyik legnagyobb városának közelében, a lengyel határtól egy kilométerre.

  • A Harkivi Területi Katonai Adminisztráció vezetője, Oleh Szinyehubov a Telegramon tette közzé, hogy egy 14 éves fiú megsérült kedden a Kupjanszkot ért ágyúzásban – írja az Ukrinform.

    Közepesen súlyos állapotban került kórházba

    – írta a Telegramon, továbbá felszólította Kupjanszk község lakóit, hogy legyenek a lehető legóvatosabbak.

    Az orosz csapatok augusztus 7-én tüzérségi, aknavetős és egyéb fegyverekkel lőtték Bohodukhivot, Harkivot, Csuhuivot és Kupjanszkot. Kupjanszkban megsebesült egy 63 éves lakos, valamint lakóházak is megrongálódtak.

  • Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) közölte, hogy meghiúsult a fegyveres erőik harcászati rendszere elleni orosz kibertámadás  írja a Sky News.

    Az orosz hackerek megpróbáltak behatolni az Ukrán Fegyveres Erők információs központjába, hogy ott hozzáférjenek a csapatok tartózkodási helyére és technikai támogatására vonatkozó érzékeny információkhoz

    – közölte az SZBU.

    A támadást egy kifinomult orosz csapat indította, amelyet Sandworm néven ismernek.

    Komplex intézkedések eredményeként az SZBU leleplezte és megakadályozta az orosz hackerek illegális akcióit, akik megpróbáltak behatolni az ukrán katonai hálózatokba

     írták a Telegramon.

    Ukrajna arról is beszámolt, hogy megszaporodtak az orosz kísérletek a kormány, a fegyveres erők és az energiaszektor számítógépes rendszereinek feltörésére. 

    Oroszország reakciójában tagadta a vádakat.

  • Az egyik ország nagy tételben vásárolt német Leopard 1 harckocsikat a belga OIP Land Systems cégtől azzal a céllal, hogy minél hamarabb átadja azokat az Ukrán Fegyveres Erőknek – írta meg a Business AM.

    Az első járműveket Németországon és Olaszországon keresztül küldik Ukrajnába. Ezeket később új fegyverrendszerekkel fogják utólagosan felszerelni.

    Jelenleg nem tudni, hogy melyik ország vásárolta meg ezeket a harckocsikat Ukrajna számára. A tankok pontos száma sem ismert. Csak annyit lehet tudni, hogy a tournay-i raktárakban – amelyekből a Leopard 1-eseket tervezik leszállítani – mintegy 50 jármű volt – írja az Unian.

  • Két ember meghalt, kilenc pedig megsebesült egy orosz légibomba-támadásban – közölte az ukrán főügyészség. 

    A Harkiv melletti Krugljakivka falut négy irányított légibomba találta el hétfő este. A sebesültek között két rendőr és két mentőszolgálati dolgozó is van. Több lakóépület megrongálódott és részben megsemmisült – számolt be a Sky News.

  • Az elmúlt napon az Ukrajna déli-délkeleti részén fekvő Herszon és Zaporizzsja megyéket is heves orosz támadások érték, amelyeknek több helyi lakos is áldozatául esett – közölték kedden a régiók kormányzói.

    Olekszandr Prokugyin, Herszon megye kormányzója a Telegramon arról adott hírt, hogy az orosz ágyúzások következtében egy ember életét vesztette, és 13-an megsebesültek a régióban.

    A Telegramon azt írta, az oroszok 68 támadást hajtottak végre, 342 lövedéket lőttek ki tüzérségi fegyverekből, harckocsikról és drónokról. Az ellenség 18 lövedéket lőtt Herszon városára, hozzátéve, hogy több lakóépületet és egy közintézményt is találat ért.

    Jurij Malasko, Zaporizzsja megye kormányzója arról tájékoztatott a Telegramon, hogy egy ember meghalt, egy pedig megsebesült a régióban végrehajtott orosz támadások következtében. Az elmúlt napon 24 település ellen 105 támadást hajtottak végre – írta a kormányzó.

  • Legalább 78 mentőtiszt meghalt és 280 megsebesült szolgálat közben Ukrajnában a háború kezdte óta – közölte Olekszandr Khorunzsyi ezredes, az ukrán állami katasztrófavédelmi szolgálat szóvivője a CNN beszámolója szerint.

    A katonai médiaközpontban tartott sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy az oroszok a nemzetközi egyezményeket figyelmen kívül hagyva lőnek a mentőtisztekre. 

    „A mentőket nemzetközi egyezmények védik, mivel nem vesznek részt ellenségeskedésben, céljuk az emberek mentése és a segítségnyújtás” – jegyezte meg a központ a Telegramon.

  • Pavlo Kirilenko Donyeck megyei kormányzó egy tévéműsorban elmondta, hogy 88-ra emelkedett a Donyeck megyei Pokrovszk elleni orosz támadás sérültjeinek száma. A halálos áldozatok száma továbbra is hét, öt polgári és egy mentést végző személy, és egy katona. Az előzetes információk szerint már nincsenek emberek a romok alatt.

    A sérültek között két gyermek van, továbbá 31 rendőr, a katasztrófavédelem hét alkalmazottja és négy katona. Tizenkét többszintes házban, egy szálloda, ügyészség, egy nyugdíjpénztár és gyógyszertár épületében, valamint két üzletben, két kávézóban és két személygépkocsiban keletkezett kár – számolt be az MTI.

  • A finn és norvég szabályozó hatóságok megtiltják a Yandex orosz technológiai csoportnak és hollandiai székhelyű partnerének, a Ridetech Internationalnak, hogy személyes adatokat továbbítson Oroszországba – írja az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió.

    „A finn adatvédelmi hatóság tudomására jutott egy szeptember elején Oroszországban hatályba lépő törvényi reform, amelynek értelmében az Orosz Föderáció Szövetségi Biztonsági Szolgálata jogosult lesz a taxis műveletek során feldolgozott adatok átvételére” – áll a szabályozó hatóság közleményében.

    A norvég adatvédelmi hatóság külön közleményében azt írta: „A személyes adatokra nézve akut kockázatot jelent, hogy az orosz hatóságok potenciálisan megfigyelhetik a norvég állampolgárok mozgását a Yangón keresztül”.

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök elrendelte az Oroszországgal szemben barátságtalan államokkal – az Egyesült Államokkal, az EU-tagállamokkal, Kanadával, Japánnal és más országokkal – kötött adóegyezmények egyes rendelkezéseinek felfüggesztését – adta hírül az MTI.

    A rendelet értelmében felfüggesztik a kettős adóztatás elkerüléséről szóló megállapodások egyes rendelkezéseit. Az elnök utasította az orosz kormányt, hogy dolgozza ki a vonatkozó törvényeket, és terjessze őket a törvényhozás elé megfontolásra.

    A megállapodásokat a dokumentum értelmében mindaddig felfüggesztik, amíg „a külföldi államok meg nem szüntetik az Oroszországi Föderáció jogos gazdasági és egyéb érdekeinek, állampolgárai és jogi személyei jogainak megsértését”.

    Putyin egyúttal arra utasított a kabinetet, hogy minimalizálja az adóegyezmények felfüggesztésének az orosz gazdaságra gyakorolt hatását. Az érintett államok értesítése a döntésről az orosz külügyminisztérium feladata.

  • A Nemzeti Terrorellenes Bizottság (NAK) szerint az oroszukrán háború kitörése óta 188 terrorcselekményt akadályoztak meg Oroszországban a bűnüldöző szervek és a különleges szolgálatok – adta hírül az MTI.

    A NAK azt is közölte, hogy a terrorcselekményeket a legtöbb esetben olyan fiatalok készítették elő, akik állításuk szerint radikális eszmék hatása alatt álltak és a társadalom szélére sodródtak.

    Sürgették, hogy minden hatóságnak és oktatási intézménynek tennie kell annak érdekében, hogy „a fiatalok elutasítsák a terrorizmust, a neonácizmust és a gyilkolás kultúráját”.

    A NAK szerint az orosz tömegtájékoztatási és távközlési felügyelet 2019 óta az interneten 67 ezer terrorista anyagot blokkolt, 334 ezret pedig eltávolított.

  • Egy több hajóból álló orosz és kínai haditengerészeti járőr tevékenykedett a múlt héten Alaszka partjainál a védelmi tisztviselők és törvényhozók hétvégi közlése szerint. Mindez amerikai katonai választ váltott ki, de nem jelentett fenyegetést az Egyesült Államokra vagy Kanadára – mondta a CNN-nek az Egyesült Államok Északi Parancsnokságának szóvivője.

    A NORTHCOM és az Észak-amerikai Légvédelmi Parancsnokság repülőgépeket és hajókat vetett be az orosz és kínai járőrözés megfigyelésére, amely a nemzetközi vizekre korlátozódott – mondta a szóvivő.

    Dan Sullivan és Lisa Murkowski Alaszka republikánus szenátorai szombaton közleményben közölték, hogy összesen 11 orosz és kínai hajó tevékenykedett az Aleut-szigetek közelében, amelyre az amerikai haditengerészet négy rombolója válaszolt.

    Liu Pengyu kínai nagykövetségi szóvivő a CNN-nek adott nyilatkozatában elmondta, hogy „a kínai és az orosz hadsereg közötti éves együttműködési tervnek megfelelően a két ország haditengerészetének hajói a közelmúltban közös tengeri járőrözést hajtottak végre a Csendes-óceán nyugati és északi részén lévő érintett vizeken.

    Ez az akció nem irányul harmadik fél ellen, és semmi köze a jelenlegi nemzetközi és regionális helyzethez”.

  • Az ukrán elnöki hivatal közzétette a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök által javasolt béketervet bemutató dokumentumot. Az ukrán békeformulát augusztus 5. és 6. között Dzsiddában tartott konzultációkon mutatták be – írja az Unian.

    „Kialakítottuk közös elképzelésünket Zelenszkij elnök békeformulájának mind a tíz pontjáról. Közös, mert a hosszú konzultációk során ez a vízió tükrözte az ukrán békekezdeményezés megvalósításában részt vevő országok többségének álláspontját” – mondta Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal (OPU) vezetője.

    Az OPU vezetője azt is megjegyezte, hogy a közeljövőben rendszeres találkozót tartanak a részt vevő országok nagyköveteinek, hogy összehangolják a további lépéseket.

  • Megjavították és újból üzembe helyezték a Barátság kőolajvezeték nyugati ágának azon lengyelországi szakaszát, amelyen a hét végén kiömlés történt – közölte kedden a PERN lengyel olajvezeték-üzemeltető vállalat az MTI szerint. 

    A szivárgást az északnyugat-lengyelországi Chodecz községnél állapították meg szombat éjjel. Ezen a szakaszon a tengeri úton érkező olajat továbbítják a németországi Schwedt és Spergau olajfinomítóiba. A baleset miatt a lengyelországi vezeték másik szálára kellett korlátozni a Németországba tartó olajszállítást.

    A meghibásodott infrastruktúra új elemeit hétfőn szerelték be. Aznap megkezdődött a szennyezett talaj rekultivációja is. A PERN környezetvédelmi szolgálata továbbra is a térségben dolgozik.

    A vállalaton belül egy bizottságot hoztak létre a baleset okainak megállapítására. Vasárnap este a PERN tudatta: a szivárgás helyén nem találtak külső beavatkozásra utaló nyomokat.

  • A brit kormány 25 személyt és vállalkozást vett fel az Oroszország és Belarusz elleni szankciók listájára.

    A mai kiegészítések többsége Oroszországon kívüli illetőségű, de úgy vélik, hogy segítik a Kreml háborús erőfeszítéseit, különösen a védelmi ágazatban.

    James Cleverly brit külügyminiszter szerint a szankciók „tovább csökkentik Oroszország arzenálját, és elzárják a Putyin most küszködő védelmi iparát támogató ellátási láncok hálóját”.

    Nincs hová elbújniuk azoknak, akik fenntartják Oroszország katonai gépezetét

    – tette hozzá.

    Ezzel 1627-re emelkedett a kormány orosz szankciórendszerében megnevezett személyek száma – írja a Sky News.

    Mindannyian egy dokumentumban vannak felsorolva, amely már több mint 1000 oldalas – elég terjedelmes, ezért átnézzük, és hamarosan további részleteket közlünk arról, hogy kiket és miért szankcionáltak.

  • Hétfő este kettős orosz rakétatámadás volt Pokrovszk városában, a keleti Donyecki területen. Ma pedig az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy egy közeli ukrán parancsnoki állást is eltalált.

    Egyelőre nem világos, hogy mikor történt a támadás, és hogy pontosan hol volt a parancsnoki központ.

    A tegnap esti támadások középpontjában maga a város állt, leromboltak egy népszerű szállodát és megrongáltak lakóházakat – közölte a Sky NewsLegalább nyolc emberről tudni, hogy meghalt.

  • Egy ukrán támadás indult Dél-Ukrajnában, úgy tudni, hogy a Dnyeperen átjutott egy kisebb csapat. Arról, hogy mennyire sikeres az akció, és hogy mi lehet a következménye, eltérő információk érkeztek eddig. Minderről külön cikkben írtunk bővebben.

  • Belarusz hétfőn megkezdte hadgyakorlatát Lengyelországgal és Litvániával közös határa közelében – írja a The Guardian.

    Emlékezetes, hogy az ukrajnai háború előtt az orosz csapatok is egy hadgyakorlat ürügyén vonultak Ukrajna határához. Lengyelország és Litvánia vezetője azt mondta: arra számítanak, hogy a beloruszok és a náluk állomásozó, orosz Wagner-csoport erői provokációkat fognak végrehajtani ellenük.

    A beloruszok a Grodnói területen, a NATO gyengepontjának tartott Suwalki-folyosó közelében kezdték meg a hadgyakorlatot. Nyugati elemzők régóta azt állítják, hogy ha konfliktusba keveredne a NATO Oroszországgal, akkor ezen a helyen történhetne az első nagy orosz támadás.

    A lengyelek már az előző héten is azt állították, hogy két belorusz helikopter behatolt az országukba egy kiképzés közben. Az utóbbi hetekben mindkét NATO-tagország fokozta a határvédelmét keleten.

  • Bíróság által jóváhagyott házkutatást tartottak egy fegyverekkel és lőszerekkel kereskedő személynél a Huszti járásban – tudatta a kárpátaljai rendőrség sajtószolgálata augusztus 7-én a Kárpátalja.ma szerint.

    A rendfenntartók a bűncselekmény elkövetése közben vették őrizetbe a huszti járási lakost.

    A házkutatás során dokumentálták, hogy a vádlott csaknem kétszáz automata fegyverhez való lőszert értékesített.

    A gyanúsított lakóhelyén továbbá puskákat, pisztolyokat, több mint 300 különböző kaliberű fegyverhez való töltényt, 2 gránátvetőt, 2 gránátot és ezek biztosítékait, valamint 750 gramm puskaport találtak. Ezenkívül a fegyverek töltényeinek gyártásához szükséges alkatrészekre is rábukkantak.

    A hatóság munkatársai minden tárgyi bizonyítékot lefoglaltak és szakértői vizsgálatra küldtek. A fegyverkereskedőt előzetes letartóztatásba helyezték, büntetőeljárás indult ellene, és akár 7 év börtönt is kaphat.

    Arról egyelőre nincs hír, hogy honnan jutott hozzá a fegyverekhez, de az Interpol vezetője már tavaly figyelmeztetett arra, hogy a háború miatt megugorhat az illegális fegyverkereskedelem.

  • Egy bíróság bebörtönzött egy ukrán egyházi vezetőt, mert nyilvánosan támogatta Oroszország invázióját – írja a Sky News.

    Anatolij Jeletskikh, más néven Ionafan metropolita vezeti az ukrán ortodox egyház egy olyan ágát, amely továbbra is az orosz főegyházhoz tartozik, a közép-ukrajnai Vinnyica régióban.

    Jeletskijket azzal vádolták, hogy propaganda-szórólapokat terjesztett, amelyek puccsra szólítottak fel Kijevben, és megváltoztatta a lapokon az orosz–ukrán határt.

    Emellett háborús bűnöket támogató cikkeket tett közzé az orosz ortodox egyház honlapján.

    Az elítélés több ponton történt, többek között a kormány megdöntésére irányuló cselekmények, az invázió igazolása, valamint faji és nemzetiségi alapú megkülönböztetés miatt.

  • A nyugati oroszellenes szankciókat még az ukrajnai konfliktus lezárása után sem fogják egyhamar feloldani – mondta a RIA Novosztyinak Andrej Necsajev, Oroszország volt gazdasági minisztere.

    Hozzátette azt is, hogy szerinte elsősorban a nagyvállalatok fognak majd lobbizni a politikusoknál azért, hogy oldják fel ezeket minél hamarabb.

    A szakértő beszélt arról is, hogy az orosz államnak szerinte a lehető legnagyobb mértékig minimalizálnia kellene a gazdaságra gyakorolt befolyását, és véget kellene vetnie annak a gyakorlatnak, hogy minden egyes feladat végrehajtására egy új állami vállalatot hoznak létre.

  • Két kárpátaljai férfi megpróbált megszökni a rendfenntartók elől vasárnap éjjel, mert nagy mennyiségű csempészárut szállítottak. Végül a határőröknek több figyelmeztető lövéssel sikerült megállítaniuk őket – írja a KárpátHír.

    A munkácsi határőrség szerint az államhatártól 50 méterre állítottak meg a határőrök egy jövedéki zárjegy nélküli dohánytermékekkel jól megpakolt Mercedes Vitót. A jármű vezetője bedőházai lakos, bűntársa aknaszlatinai volt. A kárpátaljaiak autójából 42 láda, azaz csaknem 21 ezer doboz cigaretta került elő, amit illegálisan Romániába terveztek szállítani.

    A 40 éves kisbusz vezetője és 38 éves utasa ellen a Btk. 204. cikkelye (Jövedéki termékek illegális gyártása, tárolása, értékesítése vagy szállítása céljából) alapján indult eljárás. Ha a bíróság bűnösnek találja őket, ötezertől tízezerig terjedő adómentes minimumjövedelemig terjedő pénzbüntetéssel sújthatják őket. A járművet és a cigarettát a megállapított rendben lefoglalták a csempészektől. A cigaretta értéke 622 ezer hrivnya.

  •  Szergej Gorbacsov orosz katonai szakértő azt mondta a RIA Novosztyinak: Volodimir Zelenszkij hétfői fenyegetése, miszerint Oroszország összes hajóját elveszítheti a Fekete-tengeren, „kalózkodással” és „terrorizmussal” ér fel.

    Hozzátette, hogy az ukránok szerinte hiába reménykednek abban, hogy drónokkal és nagy hatótávolságú rakétákkal meg tudják semmisíteni az orosz hadihajókat, ez nem fog sikerülni, mivel Ukrajnának nincs elég eszköze ehhez. Szerinte Oroszországnak elég ereje van ahhoz, hogy Törökország semlegessége esetén uralja a Fekete-tengert, és Zelenszkij fenyegetése csak arra szolgálhat, hogy „meghosszabbítsa az életét politikai és fizikai értelemben”.

       

  • A NATO által Ukrajnának adott lőszerekkel bombázta az ukrán tüzérség a Donyecki terület oroszok által irányított részét – közölték a donyecki hatóságok a RIA Novosztyi szerint.

    A közleményt szerint összesen 29 darab 155 milliméteres NATO-lövedék csapódott be Donyeck városában és a környékbeli településeken kedd reggel. Az oroszok szerint az utóbbi hónapokban számos alkalommal előfordult, hogy ilyen lőszerekkel bombázta az ukrán tüzérség a Donbász lakott területeit. 

  • Vlagyimir Putyin nehézfegyverekkel kívánja felszerelni az orosz nemzeti gárdát, mivel a rezsim biztonságát kívánja megerősíteni – közölte a brit védelmi minisztérium (MoD) a brit katonai hírszerzés jelentése alapján. 

    Az orosz elnök a múlt hét végén írta alá azt a törvényt, amely lehetővé teszi, hogy a Roszgvardija több felszerelést kapjon, amelyek között tüzérség és harci helikopterek is lehetnek – közölte a Sky News

    A lépés azt sugallja, hogy a Kreml megduplázza a Roszgvardiának, mint a rezsim biztonságát garantáló egyik kulcsfontosságú szervezetnek az ellátását

    – közölte a MoD.

    A több százezer fős biztonsági erő megerősítéséről szóló döntés azután született, hogy Putyin vezetését júniusban egy Wagner-csoport lázadása fenyegette.

  • Az Egyesült Államok már ma bejelenti, hogy 200 millió dolláros támogatást nyújt Ukrajnának, miután kijavított egy számviteli hibát – közölték tisztviselők. 

    Joe Biden kormánya megkezdi a 6,2 milliárd dollárnyi támogatás kiosztását, amelyet azután fedeztek fel, hogy egy hiba miatt több milliárd dollárnyi ukrajnai segélyt túlértékeltek – közölte két tisztviselő. 

    A Pentagon bejelentette, hogy tévedésből az indokoltnál magasabb értéket tulajdonított a Kijevnek már májusban juttatott amerikai fegyvereknél. 

    A csomagban várhatóan aknamentesítő berendezések, páncéltörő fegyverek, ágyúk, lőszerek, légvédelmi elfogórakéták, páncéltörő rakéták és irányított többutas rakétarendszer rakétái szerepelnek – írja a Sky News

    Ukrajna további nyugati fegyverek gyors szállítását követeli, hogy folytatni tudja az Oroszország elleni harcot, és hogy előrelépjen az ellentámadásban – amelyet bírálatok érnek, mert nem hoz elég gyorsan eredményeket.