2024. június 30. 18:00
Anglia
Szlovákia
Arena AufSchalke Nyolcaddöntő
2024. június 30. 21:00
Spanyolország
Georgia
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Vadim Hutcajt, az Ukrán Nemzeti Olimpiai Bizottság elnöke, ifjúsági és sportminiszter szerint még nem született végleges döntés az ukrán sportolók részvételéről a párizsi olimpián – írja az Interfax orosz hírügynökség.

    Hutcajt elmondta, hogy jelenleg a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) hivatalosan még nem hívta meg Oroszországot és Belaruszt a 2024-es párizsi olimpiai játékokon való részvételre, és arról sem született még döntés, hogy e két ország sportolói semleges zászló alatt versenyezhetnek-e majd.

    Az Ukrán Nemzeti Olimpiai Bizottság továbbra is egyeztet az olimpiai mozgalommal az ukrán válogatott olimpiai játékokon való részvételének kérdéséről, ami attól függ, hogy az agresszor országok képviselői részt vehetnek-e a játékokon. Azon dolgozunk, hogy ennek a példátlan helyzetnek minden lehetséges szempontját figyelembe vegyük. A végső döntést akkor hozzuk meg, amikor minden releváns tényezőt ismerünk

    – közölte a NOB sajtószolgálata Hutcajtra hivatkozva.

    Számos nemzetközi szövetség kitart a mellett az álláspont mellett, hogy a fenti országokból származó sportolók nem indulhatnak a versenyeken, és az ukrán NOB határozottan támogatja ezt az álláspontot

    – áll a közleményben.

  • Ukrajna hét régiójában egy óvodát, egy egészségügyi központot, lakóépületeket és számos vállalkozást ért találat.

    Az elnöki hivatal beszámolt az oroszok által Ukrajna ellen intézett éjszakai tömeges rakétatámadás következményeiről és áldozatairól – írja az Unian ukrán hírügynökség.

    Az ellenséges csapás alatt egy lvivi óvoda udvarát és lakóházakat, a lutszki központot és vállalkozást, valamint településeket találtak el több régióban – közölte Olekszij Kuleba, az OP helyettes vezetője.

    Volinyiban egy rakétatámadás következtében hárman meghaltak, további három ember megsebesült. Lviv közelében 10 ház és jármű megrongálódott. Előzetes információk szerint 10 ember megsérült. Szmela városában a víz- és fűtési hálózatok megsérültek, így a város egy része víz nélkül maradt.

    Az oroszok kísérletei, hogy mindennap és minden éjjel pánikot és rettegést keltsenek békés közösségeink bombázásával, csak megerősítik a megszállók embertelenségét. Látjuk, hogy az ellenséget az óvodák, kórházak és magas épületek érdeklik. Ezért nem hagyjuk figyelmen kívül a légi riasztásokat

    – sürgetett az OP helyettes vezetője.

    Hangsúlyozta, hogy az ukránokat megpróbálják megfélemlíteni, de ők még inkább ellenállnak.

  • Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter szerint Oroszország eddig „humanitárius okokból” nem vetett be kazettás bombákat Ukrajnában, de ez a döntés elmondása szerint „felülvizsgálható”.

    Ukrajna még júliusban kapott kazettás lőszereket az Egyesült Államoktól, de Kijev ígéretet tett arra, hogy felhasználásukat az ukrajnai csatatérre korlátozza.

    A kazettás bomba egy olyan fegyver, amely a levegőben szétrobbanva magából sok apró, akár több száz lőszert lök ki széles területen, hatalmas pusztítást okozva. 

    Az ENSZ 2008-ban betiltotta a kazettás lőszerek használatát, az erre vonatkozó egyezményhez a világ több mint 110 országa csatlakozott. Az aláírók között viszont nem szerepel az Egyesült Államok, Ukrajna, Oroszország és Kína sem.

  • Az éjszakai rakétacsapás Dnyipróban megrongált egy kiemelt jelentőségű sportlétesítményt – egy stadiont, amely nemzeti versenyeknek és gyermeksportoknak adott otthont.

    Az ablakok kitörtek a robbanástól, a homlokzat és egy belső fal megsérült – mondta Szerhij Liszak, a dnyipropetrovszki közigazgatás vezetője.

  • Oroszország tavaly február 24-én indított, Ukrajna elleni háborújában eddig körülbelül 254 920 orosz katona esett el, az elmúlt napon 540 ellenséges katona halt meg – számolt be az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara.

    A vezérkar beszámolója szerint

    • 4313 tankot,
    • 8370 páncélozott harcjárművet,
    • 5128 tüzérségi rendszert,
    • 714 rakétavetőt,
    • 482 légvédelmi berendezést,
    • 315 repülőgépet,
    • 314 helikoptert és
    • 7584 katonai gépjárművet és tartálykocsit semmisítettek meg az ukrán védők.

    Ezenkívül 18 orosz hajót, 4242 hadműveleti és taktikai drónt, 769 egység speciális felszerelést és 1387 cirkálórakétát számoltak fel.

  • Augusztus 14-én este az oroszok Sz–300-as légvédelmi rendszerekből rakétatámadást indítottak a donyecki Kramatorszk ellen, írja a Korrespondent.

    A rakéták olyan raktárakat találtak el, ahol élelmiszereket tároltak, és 2400 négyzetméteren tüzet okoztak. Egy ember meghalt a támadásban, egy megsebesült, egy harmadik személyt pedig még keresnek – közölte a főügyészség.

  • Egy videó is készült arról, hogy az oroszok miként állították meg azt a török gabonaszállító hajót, amely az ukrajnai Izmajil kikötőjébe tartott.

    Még a hétvégén derült ki, hogy figyelmeztető lövésekkel tartóztatott fel az orosz haditengerészet a Fekete-tengeren egy palaui zászló alatt közlekedő, de török tulajdonú teherhajót, a Sukru Okant. 

    Az orosz védelmi minisztérium szerint a hajó kapitánya nem reagált az orosz félnek arra a felszólítására, hogy állítsa meg a hajót ellenőrzés céljából. A jármű megállásra kényszerítésére az orosz hajó figyelmeztető tüzet nyitott, és felszállt egy orosz Ka–29-es helikopter. A teherhajó erre megállt, majd átvizsgálták.

    A mostani videón az említett helikopter is látható. A hajó legénysége ülve várakozott, miközben a hajóra szálló orosz fegyveresek átkutatták a járművet.   

    Az eset miatt az ukrán külügyminisztérium is kiadott egy közleményt, amelyben provokatív akciónak nevezték a történteket, és felszólították a nemzetközi közösséget, hogy tegyenek válaszlépéseket az oroszokkal szemben.

    Oroszország még hetekkel ezelőtt hirdetett blokádot Ukrajna ellen a Fekete-tengeren, állításuk szerint azért, hogy ezen az útvonalon Ukrajna semmiképp ne jusson hozzá külföldi fegyverekhez. Ezen a blokádon azonban augusztus elején több hajó is átjutott, amire válaszolva Oroszország fokozta az ukrajnai kikötők elleni rakéta- és dróntámadásokat.

  • A taktikai atomfegyverek telepítése Belarusz területére megfelelő válasz Kelet-Európa felgyorsult militarizálódására. Ezt a véleményét Alekszandr Lukasenka belorusz elnök a XI. moszkvai nemzetközi biztonsági konferencia résztvevőihez intézett üzenetében fejtette ki  írja az MK.ru.

    A belorusz vezető szerint a jelenlegi nemzetközi helyzet továbbra is példátlanul feszült.

    Minden ismert fenyegetés és kihívás eszkalálódott, a tömegpusztító fegyverek használatának kockázata pedig növekszik.

    Lukasenka megjegyezte, hogy napjainkban a fegyverzet-ellenőrzés terén a nemzetközi jog hiteltelenné vált. Az információs háborúk és a kiberbűnözés miatt kivétel nélkül minden országban gazdasági és nemzeti instabilitás tapasztalható.

    A politikus megjegyezte, hogy Belarusz mindent megtesz a transznacionális kihívások elleni küzdelem érdekében. Azzal, hogy taktikai nukleáris fegyvereket telepít a területén, az ország megfelelő választ ad Kelet-Európa felgyorsult militarizálódására, valamint az Egyesült Államok és a NATO növekvő katonai tevékenységére.

  • Az oroszok éjszaka 28 cirkálórakétát lőttek ki Ukrajnára, ugyanakkor az ukrán védőknek 16 célpontot sikerült lelőniük – számolt be az RBC-Ukraine az ukrán légierőre hivatkozva.

    Hajnali 4 óra körül támadták az oroszok légi és tengeri indítású rakétákkal Ukrajnát. Egész Ukrajnában légiriadót rendeltek el.

    Az éjszakai orosz rakétatámadás több városban okozott robbanásokat. Lembergben lakóházakat és egy óvodát ért találat. Lutszkban egy ipari létesítményt ért találat, amely három ember halálát okozta. Dnyipróban szintén egy ipari vállalatot ért találat, amelynek következtében két ember megsérült.

  • Az ukrán sportolók részt fognak venni a 2024-es párizsi olimpián – jelentette ki az ukrán sportminiszter, ami jelentős változást jelent a korábbi retorikához képest.

    Vadim Hutcajt az év elején azzal fenyegetőzött, hogy bojkottálják a játékokat, ha az orosz és fehérorosz sportolók semlegesként indulhatnak. A japán Kyodo Newsnak adott interjújában azonban úgy tűnt, hogy megváltoztatta hangnemét.

    A sportolóinknak ott kell lenniük az olimpián. A zászlónk ott lesz a megnyitón, a versenyeken, a sportolóink képviselik majd az államunkat, hogy a világon mindenki lássa, hogy Ukrajna van, volt és lesz

    – mondta a hírportálnak. Tisztázta: ha orosz és belorusz sportolók a saját zászlójuk alatt versenyeznének, Ukrajna nem venne részt – közölte a Sky News.

    Az egykori vívó elmondta, hogy az ukrán sportolók lelkileg nehezen készülnek fel, mindegyikük ismer olyan rokonokat, barátokat vagy csapattagokat, akik a háborúban vesztették életüket.

  • Tízezer kamikaze drónra gyűjt Ukrajna, amelyeknek 235 millió hrivnya (UAH) lenne az áruk. Ebből már 35 milliót sikerült összegyűjteniük – írja az Ukrajinszka Pravda.

    A gyűjtésben több szervezet, köztük a UNITED24, a Come Back Alive és a Monobank vesz részt. Az első 3 órában több mint 35 millió hrivnya gyűlt össze – számoltak be. 

    Mihajlo Fedorov ukrán digitális átalakulásért felelős miniszter – aki egy videót is megosztott Telegram oldalán – úgy fogalmazott:

    Ezekre a drónokra a frontvonalon van szükség. Megváltoztatják az események menetét.

    A miniszter szerint az FPV drónokat külföldön veszik meg, Ukrajnában pedig 57 millió hrivnya értékű alkatrészekkel szerelik fel őket.

  • Lynne Tracy, az Egyesült Államok oroszországi nagykövete hétfőn meglátogatta a The Wall Street Journal riporterét, Evan Gershkovichot a moszkvai Lefortovo börtönben – közölte a CNN-nel az amerikai nagykövetség szóvivője.

    Az amerikai külügyminisztérium április elején hivatalosan is úgy minősítette Gershkovichot, mint akit Oroszország jogtalanul tart fogva.

    Tracy nagykövet arról számolt be, hogy Evan továbbra is jó egészségnek örvend, és a körülmények ellenére továbbra is erős

    – mondta Jenny Palmer szóvivő.

  • Orosz rakétatámadások veszélye miatt légiriadót hirdettek ki Ukrajnában augusztus 15-én, keddre virradó éjszaka. Az ország minden régiójában hallhatóak a jelzések. A jeleket először több régióban, majd később az egész országban hallották.

    Erről az RBC-Ukraina számolt be az Ukrán Fegyveres Erőkre hivatkozva.

    A hadsereg megjegyezte, hogy a riasztás az orosz Tu–95MS stratégiai bombázók cirkálórakétáinak a Kaszpi-tengerről történő indításával függ össze.

    Az első rakéták belépnek Ukrajna légterébe. Ne hagyják figyelmen kívül a légiriasztást

    – áll a közleményben.

    Nem sokkal később a légierő szintén rakétafenyegetésre figyelmeztetett az ország déli és középső részén, majd Kijevben és térségében, valamint más központi régiókban is riasztást adtak ki.

    A regionális katonai közigazgatások (RMA) vezetői és a helyi hatóságok felszólították a riasztás hatálya alá tartozó régiók lakóit, hogy keressenek menedéket.

    04:00 óra körül a polgári légi közlekedési szolgálat felszólította Zaporizzsja, Kirovohrad és Dnyipro régiók lakóit, hogy menjenek óvóhelyre.

    A riasztást kiterjesztették a nyugati régiókra is.

  • Dnyipróban orosz rakéták célba vettek egy ipari vállalatot, ahol tűz ütött ki és egy ember megsérült. Lviv régióban is rakétatalálatokról számoltak be – írja az Ukrinform.

    Lviv polgármestere, Andrij Szadovij azt nyilatkozta, hogy az oroszok kedden a kora reggeli órákban vették célba a várost.

    Találatokat kaptunk itt Lembergben. Sajnos magánlakásokat is érintettek a  támadások. Az illetékes szolgálatok már úton vannak a helyszínre

     –  áll a jelentésben.

    Makszim Kozickij, Lviv katonai vezetője szintén beszámolt a Lemberg környéki csapásokról, megjegyezve, hogy a részleteket később fogja megosztani.

    Eközben Dnyipróban 4 óra 20 perckor az egyik helyi vállalkozást támadták meg, erről Szerhij Liszak, a regionális katonai közigazgatás vezetője számolt be a közösségi médiában. Elmondása szerint egy személy sérüléseket szenvedett.

  • Az ukrán védelmi minisztérium tett közzé két videót, amelyeken az látható, hogy a támadásuk után orosz katonák miként próbáltak elmenekülni az Urozsajne nevű községből.

    Az orosz katonák járművek nélkül, fényes nappal, a nyílt terepen próbáltak elfutni, miközben az ukrán tüzérség állandóan lövi őket. A második, kevésbé jó minőségű videón az is látszik, hogy a nemrég kapott kazettás bombákat is bevetik ellenük. A felvételek megtekintését csak saját felelősségre ajánljuk.

    Urozsajnéért kemény harcok folytak a napokban. Az ukrán hadsereg a jelek szerint elfoglalta a stratégiai szempontból is fontos településnek legalább egy részét. 

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index keddi élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző napi percről percre cikkünk legfontosabb hírei a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!