új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Orosz támadásokban legalább hat ember meghalt Ukrajnában – közölték katonai tisztviselők kedden.

    A halálos áldozatok közül ötöt hétfőn jelentettek a keleti donyecki területről, ahol további négyen megsebesültek – közölte Pavlo Kijrilenko, a donyecki terület katonai közigazgatásának vezetője kedden egy Telegram-posztban. 

    Dalne faluban két ember halt meg, Toretszk, Lyman és Velyka Novoszilka térségében pedig egy-egy ember – írja a CNN

    A déli Herszon régióban egy ember meghalt, négy másik pedig megsebesült az elmúlt nap során elkövetett orosz támadásokban – közölte Olekszandr Prokudin, a helyi katonai közigazgatás vezetője.

    Lakóövezeteket és óvodai épületeket ért találat Herszon két körzetében.

  • Az orosz légvédelem kedden kora reggel megsemmisített két ukrán drónt a Moszkvától délre fekvő Tula régióban – közölte közleményében az orosz védelmi minisztérium.

    Ma reggel meghiúsult a kijevi rezsim kísérlete, hogy két repülőgép-típusú UAV segítségével terrortámadást hajtson végre az Oroszországi Föderáció létesítményei ellen

    – állt a közleményben.

    Ukrajna egyelőre nem kommentálta az állítólagos támadást – közölte a CNN.

    Az elmúlt hetekben orosz tisztviselők szinte naponta számoltak be ukrán dróntámadásokról és támadási kísérletekről orosz földön.

    Kijev gyakran visszautasítja, hogy kifejezetten magára vállalja a határon túli támadásokat, bár a múlt hónapban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta, hogy a háború „visszatér Oroszországhoz”.

  • Magyarország területére hétfőn az ukrán–magyar határszakaszon 5827 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 8916 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

    A beléptetettek közül a rendőrség 147 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

  • Az Orosz Védelmi Minisztérium közlése szerint az orosz légvédelmi erők két vadászgépet bocsátottak a levegőbe az amerikai drónok felderítéséért – írja a TASZSZ.

    A minisztérium közleménye szerint augusztus 28-án a Fekete-tenger délnyugati részénél, az orosz légtér irányába repült egy pilóta nélküli amerikai légi jármű. Az amerikai drónok ezáltal megváltoztatták útvonalukat.

  • Ukrajna védelmi minisztere, Olekszij Reznyikov elmondta, hogy Ukrajnában még nem hajtották végre a mozgósítási tervet, így nincs szükség a mozgósítási létszám növelésének bejelentésére − írta meg az Ukrajinszka Pravda

    Reznyikov megjegyezte, hogy bár Ukrajna komoly veszteségeket szenved, de ezek „sokszorosan kisebbek, mint az oroszok veszteségei”. Azonban vannak halottak és sebesültek, így a veszteségeket pótolni kell.

    De azt mondani, hogy ma kritikus a helyzet és növelnünk kell a mozgósítást − nos, ilyenről szó sincs

    − fogalmazott. 

  • Lindsey Graham amerikai republikánus szenátor kommentálta Volodimir Zelenszkij elnök szavait, aki válaszolt az amerikai politikus felhívására, miszerint a háborús állapot ellenére 2024-ben választásokat kellene tartani Ukrajnában − írta meg az Ukrajinszka Pravda

    A szenátor üdvözölte, hogy az ukrán elnök nyitottságot mutatott a jövő évi választások megtartásának gondolata iránt, amit szerinte „nemcsak az orosz invázióval szembeni dacos fellépésként, hanem a demokrácia és a szabadság megerősítéseként is fognak értékelni”.

  • Egy ember meghalt, hét másik pedig megsebesült az oroszok által megszállt donyecki területen hétfőn ukrán ágyúzásban, közölte Denisz Puszilin, az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaság vezetője – írja a CNN.

    A megölt személy és két sebesült Horlivkában volt – közölte Puszilin. Ők „súlyosan megsebesültek” – tette hozzá.

    További öt sebesültet találtak Donyeck város kerületeiben, továbbá több infrastrukturális létesítményben keletkeztek kritikus károk – tette hozzá az oroszok által támogatott tisztségviselő.

    Az oroszok által megszállt DPR vezetője azt is állította, hogy kazettás bombákat használtak. 

  • Az UGCC vezetője, Őboldogsága Szvjatoszlav elmondta, Ferenc pápától vár magyarázatot a helyzetre az orosz fiatalokkal való találkozón elhangzott nagyhatalmi gondolatokon keresztül – írja a Pravda.

    Szvjatoszlav az imperializmus és a szélsőséges orosz nacionalizmus legrosszabb példájának nevezte az elhangzottakat.

    I. Péter, II. Katalin nagy Oroszországáról beszélt [Ferenc pápa], arról a birodalomról – arról a hatalmas, felvilágosult és nagy kultúrájú, nagy emberségű országról

    – fogalmazott.

    Az UGCC vezetője szerint fennáll a veszélye annak, hogy ezek a szavak a nacionalizmus és az imperializmus támogatásának tekinthetők, amely a ma is zajló ukrajnai háborút okozta.

    A szentatyának tulajdonított szándékok, összefüggések és kijelentések manipulálásának elkerülése érdekében elvárjuk, hogy a Szentszék magyarázatot adjon erre a helyzetre

    – mondta Szvjatoszlav.

  • Oroszország eddig dokumentáltan 11 862 páncélozott harcjárművet veszített a háborúban. Ezek közül 8081 megsemmisült, 472 megsérült, 442-t a személyzete otthagyott a harctéren, 2867-et pedig az ukránok elfogtak.

    A számokat az Oryx nevű, holland nyílt forrású hírszerzési és hadászati elemzőintézet tette közzé, és csak azokat a járműveket tartalmazza, amelyek pusztulásáról vagy sérüléséről vizuális megerősítés is elérhető. A honlapon minden egyes, a számításba bekerült eszközről látható fotó vagy videó.

    Az elveszített harcjárművek között 2268 tank van. A harckocsik közül 1464 megsemmisült, emellett 129 megsérült, 129-et magára hagytak a harctéren, 548-at pedig az ukránok zsákmányul ejtettek.

    Mivel a honlapon csak a hitelesen megerősített esetek szerepelnek, a megsemmisült berendezések mennyisége valószínűleg lényegesen nagyobb, mint ami a listán szerepel.

  • Indul az Index keddi élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb történései a következők voltak:

    • Lázadással fenyegetőzik a Wagnerhez köthető neonáci milícia;
    • Kiderült, mikor temethetik el Prigozsint;
    • Videón a légvédelem által Moszkva közelében megsemmisített drón;
    • Meggyilkolták az ukrán titkosszolgálat ezredesét;
    • Lengyelország és a balti államok lezárhatják a Belarusszal közös határaikat.

    Tartsanak velünk ezúttal is!