új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Hat orosz régiót vettek célba az ukránok a Sky News szerint az eddigi legnagyobb összehangolt dróntámadásban.

    Pszkovban négy katonai repülőgépet rongáltak meg. Mihail Vedernyikov regionális kormányzó törölte a repülőtérre érkező és onnan induló összes járatot, amíg a károkat fel nem mérik.

    Meg nem erősített médiajelentések szerint

    10-20 drón támadhatta a repülőteret.

    A védelmi minisztérium szerint több drónt is lelőttek Orjol, Brjanszk, Rjazan, Kaluga és az orosz fővárost körülvevő moszkvai régió felett.

  • Az ukrán elnök több „tisztogatást” is végzett Kárpátalján, de erre volt is oka – írja a napi.hu.

    Az ukrán államfő honlapján közzétett rendeletből kiderült, hogy eltávolította pozíciójáról Jehven Brozilovot, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) eddigi Kárpátalja megyei vezetőjét.

    Brozilov 2022 júliusa óta vezette ezt a részleget, előtte a Poltava megyei régiót irányította 2019-től. Azelőtt a kémelhárításban dolgozott, a biztonsági szolgálat kémelhárítási osztályának volt a helyettes vezetője.

    Leváltásának oka a múltban vétett hibáiból adódhat, ugyanis 2018-ban és 2019-ben is elkapták, miközben alkoholos befolyásoltság alatt autót vezetett. 

  • Az északnyugat-oroszországi Pszkov város egyik repülőtere elleni dróntámadásban két katonai utasszállító repülőgép rongálódott meg – írja a BBC.

    A Sky News azt állítja, hogy a háború kezdete óta ez volt a legnagyobb dróntámadás, amit Ukrajna Oroszország ellen indított; összesen hat régiót érintett.

    • A jelentések szerint az Iljusin 76-os szállító repülőgépek kigyulladtak a támadásban. A Nexta úgy tudja, legalább 20 drón vett részt a támadásban.
    • A Sky News továbbá úgy tudja, egy drónt sikerült lelőni a moszkvai Ruzszkij járás felett. A helyi polgármester hozzátette, két drón vette célba Kalugát – az egyiket lelőtték, a másik egy üres olajtározóba csapódott be.
    • Két támadási hullámban legalább három drónt észleltek Brjanszknál.
    • Orjolban két drónt lőttek le.
    • A jelentések szerint a Rjazany régió felett is két drónt lőttek le.
  • A Fehér Ház szerint a Kreml lehet a felelős Jevgenyij Prigozsin haláláért, írja a Sky News. „Mindannyian tudjuk, hogy a Kremlnek van már tapasztalata a riválisnak számító politikai erők likvidálásában” – mondta Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház sajtótitkára.

    Mint ismert, Jevgenyij Prigozsin, a Wagner zsoldoscsoport alapítója rajta volt a tveri régióban lezuhant Embraer Legacy magánrepülőgépen.

    A Roszaviacija MNT-Aero légitársaságra hivatkozó közleménye szerint a gépen háromfős személyzet és hét utas tartózkodott, köztük Prigozsin és a csoport parancsnoka, Dmitrij „Wagner” Utkin is, aki Prigozsin jobbkezeként híresült el.

    Az orosz Nyomozó Bizottság DNS-vizsgálata néhány nappal később megállapította, hogy a repülőgép-szerencsétlenség tíz áldozata megegyezik az utaslistán szereplő személyekkel, akik között Jevgenyij Prigozsin, valamint Dmitrij Utkin neve is szerepelt.

    A baleset okát rejtély övezte. Oroszország vizsgálatot indított, de egyes szakértők szerint a vizsgálat eredményeit nem lehet majd komolyan venni, és talán soha nem tudja meg a világ, hogy pontosan mi történt.

  • Egy orosz internetes trollhálózat olyan üzeneteket kezdett terjeszteni, amelyekben „nyugati ellenségeket” tesznek felelőssé Jevgenyij Prigozsin volt Wagner-vezér haláláért – mondta két szakértő a CNN-nek.

    Mint a lap írja, Prigozsin korábban felállított egy internetes trollcsapatot, az Internet Research Agencyt, hogy az érdekeit szolgáló üzeneteket terjesszenek a közösségi oldalakon. Hogy az Internet Research Agency még mindig létezik-e, azt nem lehet tudni.

    Két független elemzőcsoport, a Bot Blocker és a Chef's Trap több tucat orosz trollfiókot elemzett a Vkontakte és az X közösségi oldalakon.

    A CNN ellenőrizte a fiókokat a Bot Blocker által megosztott listáról, melyek mind arról írtak, hogy Putyinnak nem volt indítéka Prigozsin megölésére, mivel ők ketten már rendezték a viszonyukat, és hogy a Wagner-vezér halála a Nyugat műve, amely ellenzi a Wagner afrikai befolyását.

  • Bahmutban csapdába estek az orosz csapatok és nem tudják elhagyni a várost – közölte kedd este Hanna Maljar ukrán védelmiminiszter-helyettes.

    „A déli szárny mentén haladnak előre csapataink. Az ellenség eközben csapdába esett, és nem tudja elhagyni Bahmutot. Magában a városban sem tud olyan műveleteket végrehajtani, amit szeretne” – közölte a politikus.

  • Egy 45 éves civil férfi meghalt Kupjanszkban egy orosz támadásban helyi tisztviselők szerint – írja a The Guardian.

    A regionális kormányzó elmondta, hogy a kedden megölt férfi egy húsfeldolgozó üzem egyik őre volt. A főügyészség szerint egy 67 éves férfi is megsérült a lövések miatt.

    Oroszország nem sokkal a 2022. februári inváziója után foglalta el Kupjanszkot, de az ukrán erők tavaly szeptemberben visszafoglalták a várost; most folyamatosan tűz alatt áll.

    Néhány lakos a városban marad, de a regionális hatóságok a nehéz helyzet miatt elrendelték a civilek kötelező evakuálását a kupjanszki front közeléből.

    Kupjanszk a háború előtt mintegy 27 ezer embernek adott otthont. A város másodszori elvesztése jelentős csapást jelentene Kijev harci lendületére.

  • Ukrán orvosoknak tanítanak helyreállító műtéti technikákat baleseti sebészek az Egyesült Királyságban – írja a Sky News. A lap beszámolója szerint Ukrajna hat orvosát tanították Newcastle-ben traumatológiai és helyreállító sebészeti technikákra.

    A brit Védelmi Orvosi Szolgálat és a Királyi Védelmi Orvosi Központ sebészei a Royal Victoria Infirmaryban osztották meg tudásukat, mielőtt Birminghamben megkezdődik a további képzés.

    Továbbra is szükségünk van olyan sebészekre, akik kiváló gyakorlati készségekkel rendelkeznek a fizikai harcok összetett és torzító sérüléseinek kezeléséhez

    – mondta Tim Hodgetts sebész főorvos.

    „Hatalmas hatással van rám az Ukrán Fegyveres Erők egészségügyi szolgálatának tevékenysége, bátorságuk és elkötelezettségük, hogy életeket mentenek a legnehezebb körülmények között” – tette hozzá.

  • Az egykori X-Faktor-versenyző, a 21 éves Szavelij Fedan kedden elesett az ukrán frontvonalon – írja a Sky News.

    Fedan a tehetségkutató ukrán változatának kilencedik évadában saját, Ukrajna című dalát adta elő 16 éves korában.

    A hadsereghez való csatlakozás előtt Fedan az Odesszai Katonai Akadémia légi rohamcsapatainál kapott kiképzést, de már 13 éves korában teljesített önkéntes katonai szolgálatot – derült ki Dmitrij Orlov, az Enerhodar polgármesterének közösségi médiában közzétett bejegyzéséből.

  • Robbanásokat hallottak az ideiglenesen megszállt Bergyanszkban, a zaporizzsjai területen – írja az Ukrinform. Erről Ivan Fedorov, Melitopol polgármestere számolt be a Telegramon kedden.

    A bergyanszki Telegram-csatorna azt írta, hogy szinte minden városrészben robbanás hallatszott, a kikötőben pedig légiriadót rendeltek el.

    Médiajelentések szerint korábban egy orosz hajó futott be a város kikötőjébe.

  • Dél-Korea növeli az Ukrajnának nyújtott támogatás mértékét. Szöul új, 520 milliárd won (394 millió dollár) összegű pénzügyi segélycsomagot irányzott előre Ukrajnának 2024-re, amely nyolcszoros növekedés az idei évhez képest.

    Júliusban Jun Szogjol elnök azt is bejelentette, hogy országa idén „nagy mennyiségű katonai szállítmányt” biztosít Ukrajnának, emlékeztet az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió.

  • Az Országos Rendőr-főkapitányság közleménye szerint Magyarország területére augusztus 29-én az ukrán–magyar határszakaszon 6277 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 8513 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

    A beléptetettek közül a rendőrség 125 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes.

  • Augusztus 30-án, szerdán éjjel az orosz erők pilóta nélküli légi járműveket indítottak Ukrajna területére. A drónok egyik csoportjára Szumi és Csernyihiv megyék határának közelében lettek figyelmesek az ukrán fegyveresek, elmondásuk szerint épp Kijev felé tartottak.

    A második csoportot Dnyipro és Mikolajiv régiók határai közelében látták Kropyvnyickij felé haladni.

    Később Kijev több kerületében is riasztották a mentőket, Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere megerősítette, hogy robbanások történtek a városban.

    Eközben Odesszában a Fekete-tengerről indított Kalibr rakéták miatt is riadót rendeltek el. Később robbanásokról számoltak be a térségben.

    Szintén hajnalban Szumit is támadás érte, vélhetően Tu–95-ösökből indított cirkálórakétákkal támadták a területet.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index szerdai élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb történései a következők voltak:

    • Hatalmas veszteséget szenvedett Oroszország
    • Lezuhant egy FSZB-helikopter Oroszországban
    • Erdogan még az ENSZ-közgyűlés kezdete előtt találkozna Putyinnal
    • Vlagyimir Putyin először hagyja el Oroszországot az elfogatóparancs óta
    • „Az orosz védelem repedezik, az első patkányok menekülnek a süllyedő hajóról”
    • Jelentős gázlelőhelyre bukkantak Ukrajnában

    Tartsanak velünk ezúttal is!