új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Köszönjük kitartó figyelmüket!

    Véget ért az Index hétfői élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. A nap legfontosabb hírei az alábbiak voltak:

    Tartsanak velünk kedden is, már korán reggel indul élő hírfolyamunk!

  • „Lengyelország nem oldja fel az Ukrajnából érkező gabonaszállításokra vonatkozó embargót” – mondta Piotr Müller kormányszóvivő. Hozzátette: a döntést nem befolyásolja, hogy Ukrajna jogi eljárást indít Lengyelországgal szemben.

    Egy ilyen lépés miatt nem oldjuk fel az embargót

    – idézi Müllert a TASZSZ.

    Müller szerint a tilalom meghosszabbításáról szóló döntés lengyel szempontból helyes volt.

  • Ukrajna pert indított a Kereskedelmi Világszervezetnél Lengyelország, Szlovákia és Magyarország ellen, mivel azok nem hajlandók feloldani az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó tilalmat – közölte az ukrán gazdasági minisztérium.

    Az ügy részleteiről ebben a cikkünkben írtunk.

  • Drónt találtak egy ráerősített 82 milliméteres aknagránáttal a Fekete-tenger partján, Bulgáriában, Tyulenovo üdülőhely térségében – jelentette a bolgár rádió.

    További részleteket ebben a cikkünkben olvashat az esetről. 

  • Bekérették az orosz külügyminisztériumba a moszkvai francia nagykövetet, mert a G20-csoport csúcstalálkozóján az orosz újságírókat nem engedték be Emmanuel Macron francia elnök sajtótájékoztatójára – közölte az orosz diplomáciai tárca.

    A tárca a nagykövetnek határozott tiltakozását fejezte ki amiatt, hogy a francia hatóságok „diszkriminatív és nyíltan ruszofób” módon léptek fel a RIA Novosztyi tudósítóival és a Russia News főszerkesztőjével szemben a G20-csúcson.

    Korábbi közlések szerint a RIA Novosztyi tudósítóit és Jekatyerina Nadolszkaja főszerkesztőt nem engedték be Macron sajtótájékoztatójára. Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője kijelentette: az orosz fél követeli, hogy Franciaország emiatt kérjen bocsánatot.

  • Két brazil kormányzati forrás szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán New Yorkban találkozik Luiz Inacio Lula da Silva brazil elnökkel – írja a Sky News.

    Egy magas rangú ukrán tisztviselő azt mondta, hogy Zelenszkij részt kíván venni az Egyesült Nemzetek Közgyűlésén az Egyesült Államokban.

    Az NBC úgy tudja, hogy csütörtökön várhatóan Joe Biden amerikai elnökkel is találkozik Zelenszkij.

  • Olekszandr Szirszkij tábornok, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka hétfőn bejelentette, hogy a Bahmut közelében található, nemrég visszafoglalt kelet-ukrajnai Andrijivka és Kliscsijivka települések körül tovább folytatták az ellentámadást, és sikeresen áttörték az orosz védelmi vonalat.

    Az ukrán hadseregnek a tábornok szavait idéző közleménye szerint komoly rést ütöttek az orosz védelmi falon azzal, hogy három orosz dandárt tettek teljesen ártalmatlanná az összecsapásokban.

    A tábornok ugyanakkor elismerte, hogy a keleti hadszíntéren kialakult helyzet továbbra is bonyolult, és Bahmut környékén tovább folytatódnak a harcok, mivel az orosz fél több helyen is ellentámadásokkal próbálja visszavenni a korábban elvesztett területeket, valamint az északabbra fekvő kupjanszki és limani körzetben próbálkozik újabb ellentámadásokkal.

    Hanna Maljar, az ukrán védelmi miniszter helyettese közölte, hogy a keleti fronton újabb területeket sikerült visszafoglalniuk az ukrán erőknek, az utóbbi hetekben két négyzetkilométert vontak újra az ellenőrzésük alá Bahmut környékén.

    A májusban orosz kézre került Bahmuttól délre két települést foglaltak vissza az ukrán katonák 

    – erősítette meg. Az ellentámadás kezdete óta összesen már 51 négyzetkilométer került vissza ukrán ellenőrzés alá Bahmut körül. Avgyijivka és Marjinka településeken továbbra is harcok folynak az orosz támadások visszaverésére.

    A kijevi közlés szerint a déli fronton is értek el sikereket az ukrán csapatok: múlt héten több mint 5 négyzetkilométert foglaltak vissza. A három hónapja indított ellentámadás kezdete óta délen már több mint 260 négyzetkilométer került vissza ukrán kézre.

    Hozzátették, hogy hétfőre virradóra az ukrán légvédelem 18 orosz drónt és 17 rakétát lőtt le a Dnyipropetrovszki, Poltavai és Hmelnickiji terület fölött – írja az MTI.

  • Oroszország úgy döntött, hogy kilép a Barents-Euro-Sarkvidéki Tanácsból (BEAC) – közölte hétfőn az orosz külügyminisztérium.

    A tanács tevékenysége a nyugati résztvevők (Dánia, Izland, Norvégia, Finnország, Svédország és az Európai Unió) hibájából 2022 márciusa óta gyakorlatilag megbénult. A finn elnökség a rotáció elvének megsértésével nem erősítette meg készségét, hogy 2023 októberében átadja a BEAC vezetését Oroszországnak, meghiúsítva a szükséges előkészítési tevékenységet

    – mutatott rá indoklásában az orosz diplomáciai tárca.

    „A jelenlegi körülmények között kénytelenek vagyunk bejelenteni az Oroszországi Föderáció kilépését a BEAC-ból” – hangzott a közlemény.

    A moszkvai külügyminisztérium szerint Szergej Lavrov tárcavezető erről értesítést küldött a tagállamokbeli hivatali partnereinek, Josep Borrellnek, az uniós diplomácia vezetőjének, valamint a norvégiai Kirkenes városában működő Nemzetközi Barents Titkárságnak.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közösségi oldalán gratulált azoknak az ukrán sportolóknak, akik részt vettek az idei Invictus Gamesen.

    Az Invictus Games egy 2014 óta létező sportverseny, amelyen a részt vevő sportolók sérült katonák és veteránok. Többféle sportágban szerveznek mérkőzéseket az esemény során, mint például kerekesszékes kosárlabda, ülőröplabda vagy beltéri evezés.

    Mint az Zelenszkij beszédéből kiderül, az ukránok ezen a rendezvényen 34 érmet nyertek.

    Ezek az érmek, amelyek között volt arany, ezüst és bronz is, az ukrán morál legyőzhetetlenségét és Ukrajna kitartását bizonyítják. Mindenki számára a rendkívüli akaraterő mintapéldái vagytok. Hálás vagyok nektek

    – mondta Zelenszkij.

  • Az Európai Bizottságnak az orosz eredetű áruk európai uniós behozatali tilalmával kapcsolatban kiadott útmutatása azt mutatja, hogy Brüsszel jogbizonytalanságot akar teremteni, az európai országokat pedig az orosz állampolgárok diszkriminációjára akarja kényszeríteni – közölte  az orosz külügyminisztérium.

    Ezt az Európai Bizottság tudatos akciójának tekintjük, amelynek célja a jogbizonytalanság megteremtése és az EU-tagállamok nyílt provokálása az oroszokkal szembeni, a nemzeti alapon történő diszkrimináció fokozására

    – áll az orosz diplomáciai tárca állásfoglalásában.

    A dokumentum szerint az Európai Bizottság pontosított útmutatásának legújabb változata „sem a kérdés lényegét, sem a kezdeményezés célját nem változtatja meg alapvetően” – írja az MTI.

    A kommentár a legújabb irányelveket „több mint abszurdnak” találta, és rámutatott, hogy ezek éppen „az egyszerű oroszok megkárosítására irányulnak, arra, hogy ténylegesen lehetetlenné tegyék az orosz állampolgárok számára az Európai Unióba való belépést”.

  • Moszkva egy MiG–31-es vadászrepülőgépet indított, hogy elfogja az amerikai haditengerészet P–8A Poseidon típusú járőrgépét, amely a Barents-tenger felett közelítette meg az orosz légteret – közölte az orosz védelmi minisztérium.

    A Barents-tenger feletti orosz légtérellenőrző rendszer észlelte az Orosz Föderáció államhatárához közeledő légi célpontot. A légi célpont azonosítása és az Orosz Föderáció államhatárának megsértésének megakadályozása érdekében az Északi Flotta légvédelmi szolgálati erőinek MiG–31-es vadászgépét küldték a levegőbe

    – idézi a közleményt a Sky News

    Az amerikai repülőgép visszafordult, nem lépett az orosz légtérbe. 

    Az orosz vadászgép repülése a semleges vizek feletti légtér használatára vonatkozó nemzetközi szabályokkal összhangban történt, anélkül, hogy légi útvonalakat keresztezett volna, vagy veszélyesen megközelítette volna egy idegen állam repülőgépét

    – közölte az orosz védelmi minisztérium.

  • A csecsen vezető, Ramzan Kadirov tegnap még Groznijból tett közzé felvételeket magáról, de azóta nem tudni hollétéről – írja a Sky News.

    Tartózkodási helye azért kérdés, mert az orosz közösségi médiában arról lehetett olvasni, hogy beteg. A Kreml erre úgy reagált, hogy nincsenek információi az csecsen vezér egészségi állapotáról. 

    A Sky News Kadirov Telegram-csatornáján megosztott felvételek alapján azt állítja, hogy a videók a csecsen vezér Groznij központjában lévő rezidenciájának közelében készültek.

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök 2024-ig meghosszabbította az élelmiszer-embargót is tartalmazó Oroszország elleni szankciók megtorló intézkedéseiről szóló 2014-es rendelet érvényességét – írja a TASZSZ.

    Az elnöki rendeletet Putyin 2014 augusztusában hozta az Oroszország elleni szankciók válaszlépéseként. Az Oroszország által kivetett szankciók az orosz elnök döntése értelmében a 2024-es év végéig érvényben lesznek. 

  • Az X-re kerültek fel képek, melyeken egy megsemmisült orosz tengeralattjáró látható. 

    A Conflict Intelligence Team (CIT) által megosztott képeken állítólag egy Szevasztopolban megrongálódott tengeralattjáró látható.

    A csatorna szerint a hajót két találat is érte.

  • Az orosz gazdaság ellenállt a példátlan külső nyomásnak, és teljesen talpra állt, az ország GDP-je elérte a 2021-es szintet – jelentette be Vlagyimir Putyin orosz elnök, a 2024-2026-os szövetségi költségvetés tervezetéről szóló ülésen.

    Összességében elmondhatjuk, hogy az orosz gazdaság fellendülésének szakasza lezárult. Teljesen példátlan külső nyomásnak, az úgynevezett nyugati blokk szankciós támadásának ellenálltunk

    – idézi az orosz elnököt a TASZSZ.

    Putyin szerint most az a cél, hogy Oroszország kialakítsa a további stabil és hosszú távú gazdasági fejlődés feltételeit.

  • A harmadik ciklusára készülő moszkvai polgármester, Szergej Szobjanyin lemondásra kényszerítette a moszkvai városvezetést – írja a TASZSZ. Az erről szóló rendelet megjelent a polgármester és a városvezetés honlapján. 

    Megbízom a moszkvai városvezetést, hogy az új testület megalakulásáig gyakorolja hatáskörét

    – jelentette be Szobjanyin.

  • Oroszország csendes-óceáni flottája hadgyakorlatokat tart a Bering- és Csukcs-tengeren, illetve az ország távol-keleti részén található Csukcs-félszigeten.

    A gyakorlatokon mintegy 10 ezer katona és több mint 50 egységnyi hajó, tengeralattjáró, haditengerészeti repülőgép, helikopter, valamint partvédelmi rakétarendszer vesz részt – írja a Sky News.

    Az orosz védelmi minisztérium tájékoztatása szerint a gyakorlat célja a védelmi műveletek gyakorlása Oroszország északkeleti határán.

  • Friss beszámolók szerint egy rakéta zuhant le a donyecki régióban, a „Donyecki Népköztársaság” vezetőjének hivatali épületére. A de facto Donyecki Népköztársaság szerint a támadást az ukránok hajtották végre egy rakétasorozatvető-rendszerrel.

    A felvételek tanúsága szerint az épületből sűrű füstoszlop száll fel. 

    A szakadár népköztársaság vezetője ma délelőtt jelentette be, hogy a régió vezetőivel tárgyalt. Azt nem árulták el, hogy a megbeszélést hol tartották. Arról jelenleg nincsenek megbízható információk, hogy hány áldozata van a történteknek, és hogy a régió vezetősége az épületben tartózkodott-e. Az ukránok azt állítják, hogy végeztek egy elitdandár parancsnokával.

  • A Glavcom.ua cikkéből kiderült, hogy helyi idő szerint 14 óra 56 perckor légiriadót fújtak Ukrajnában, amely az első veszélyjelzéskor az ország keleti és északi részét érintette.

    Ballisztikus lövedékek veszélyére figyelmeztetik a lakosságot.

    Az alerts.in.ua oldalán folyamatosan frissülve lehet követni, hogy melyik régiókban jelentenek be légiriadót.

  • Vang Ji kínai külügyminiszter hétfőn kezdi meg négynapos oroszországi útját, amelynek keretein belül mindkét nemzet a mélyebb, kölcsönös politikai bizalom elmélyítésére fog törekedni – írja a Sky News.

    Vang többek között a Biztonsági Tanács titkárával, Nyikolaj Patrusevvel találkozik, hogy sort kerítsenek az éves biztonsági megbeszélésekre.  

    A diplomata Szergej Lavrovval is tárgyal, akivel a tervezett tárgyalások „kérdések széles körét” ölelik fel, beleértve a „magasabb és legmagasabb szintű kapcsolatokat” – közölte az orosz külügyminisztérium. 

    Részletes eszmecserét folytatnak többek között Ukrajnáról is – mondta Marija Zaharova minisztériumi szóvivő múlt héten. 

    Vlagyimir Putyin orosz elnök jövő hónapban látogat Pekingbe. Vang Ji látogatása várhatóan megalapozza az orosz elnök látogatását a kínai fővárosban a harmadik Egy övezet, egy út fórumon.

  • Az orosz–ukrán háború kezdete óta jelentősen sérültek Oroszországban az emberi jogok – közölte az ENSZ.

    Sky News beszámolója szerint az orosz hatóságok korlátozták a szabadságot, valamint leépítették a civil szervezeteket az országban. Legnagyobb mértékben a szabad véleménynyilvánítást korlátozták.

    Az ENSZ közleménye szerint önkényesen alkalmaztak erőszakot a hatalommal szemben mást gondolók ellen.

    Az orosz diplomácia egyelőre nem reagált a jelentésre.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök köszönetet mondott azoknak a katonáknak, akik részt vettek a donyecki régióban található Kliscsijivka felszabadításában, valamint mindenkinek, aki a frontvonalban harcol.

    „Ma szeretnék köszönetet mondani. Mindenkinek, aki Ukrajna égboltját védi. A légierő pilótáinak és mérnökeinek, a mobil tűzoltócsoportok katonáinak, az összes légvédelmi lövészünknek. Köszönjük, hogy folyamatosan növelik a lelőtt orosz rakéták és drónok számát, megvédve az embereinket és az infrastruktúránkat. Köszönöm, harcosok!” – mondta el Zelenszkij a Telegramon közzétett videójában.

    Az ukrán elnök külön kiemelte azokat a katonákat, „akik lépésről lépésre visszaadják Ukrajnának azt, ami az övék Bahmut térségében”.

  • A hét végére esett a zsidó újév, a ros hásáná, amely alkalmából több mint 30 ezer haszid zsidó érkezett zarándoklatra az Ukrajna középső részén található Umán városába.

    A hívek azért térnek vissza évről évre, mert a legenda úgy tartja, hogy a környéken temették el karizmatikus vezetőjüket, a breszlovi Náchmán rabbit.

    Az ukrán hatóságok folyamatosan próbálták lebeszélni a híveket, hogy a térségbe utazzanak, de nem jártak sikerrel. A zarándokok úgy vélik, hogy nem fenyegeti őket semmi, hiszen a rabbi a síron túlról is védelmezi őket – számolt be az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió.

  • Vasárnap este 24 dróntámadás érte Ukrajnát a légierő beszámolója szerint – írja a Sky News.

    A pilóta nélküli légi járműveket Mikolajiv és Odessza déli városai fölé lőtték. Az ukrán csapatok összesen 18 támadó drónt semmisítettek meg – írta a légierő a Telegramon.

  • Oroszország csapatainak parancsnoksága több ezer ejtőernyőst szállított át Rabotinóba, hogy megerősítse az 58. kombinált fegyveres hadsereget – számolt be a brit védelmi minisztérium információira hivatkozva az Unian.

    „Valószínű, hogy az elmúlt két hétben Oroszország tovább erősítette a megfeneklett 58. kombinált fegyveres hadsereget további légi egységekkel Orekhovszkij irányában a zaporizzsjai régióban” – áll a hírszerzési jelentésben.

  • Bulgária különleges egységet küldött egy robbanóanyagot szállító drón vizsgálatára és hatástalanítására, ami egy fekete-tengeri városban landolt – közölte a védelmi minisztérium. 

    A pilóta nélküli légi járművet tegnap késő este találták meg Tyulenovóban, a román határ közelében, a Krím félsziget túloldalán.

    A NATO-tagország ellenőrző csoportja dönt majd arról, hogyan ártalmatlanítsa az anyagot – tette hozzá közleményében a minisztérium. Szemtanúk arról számoltak be, hogy a drón 3 és 3,5 méter közötti hosszúságú volt, és egy robbanóanyaggal teli konténer volt rajta – írja a Sky News.

  • Kirilo Budanov, az ukrán hírszerzési főigazgatóság vezetője szerint Oroszország erőforrásai 2025-ig tudják biztosítani a fegyvergyártáshoz szükséges pénzügyi keretet – írja az Ukrajinszka Pravda.

    Budanov szerint Oroszország tovább folytathatja a mozgósítást, mivel az emberi erőforrást tekintve fölényben vannak Ukrajnával szemben, a gazdasági nehézségeket pedig jelképezik az Észak-Koreával folytatott tárgyalások.

    A szakember azonban elismerte, hogy Ukrajna erőforrásai is veszélybe kerülhetnek. A kimerülést nemzetközi támogatással lehet elkerülni.

  • Hanna Maljar ukrán védelmiminiszter-helyettest öt másik tisztségviselővel együtt menesztették posztjáról – erősítette meg az ukrán kormány hétfőn. Maljar sokszor nyilatkozott az ukrán ellentámadás alakulásáról. 

    Vele együtt öt másik tisztviselőt is elbocsátottak, akiket egyelőre nem neveztek meg, de úgy tűnik, hogy más miniszterhelyettesekről van szó – írja a Sky News.

    A kormány nem indokolta elbocsátásukat. A lépés azután történt, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a hónap elején Rusztem Umerovot nevezte ki az ukrán védelmi minisztérium élére.

  • A nyári ellentámadás kezdete óta az ukrán erők 300 négyzetkilométernyi területet szabadítottak fel orosz megszállás alól – nyilatkozta Hanna Majlar, Ukrajna védelmiminiszter-helyettese.

    A politikus a CNN-nek beszélt arról, hogy az ellentámadás a tervezettnél lassabban zajlik, azonban a hadseregnek nincs jelentős vesztesége. Kiemelte, hogy az oroszoknak több fegyver áll rendelkezésükre, ennek ellenére előre tudtak lépni.

    Majlar szerint az oroszok nyolcszor több katonát veszítettek Ukrajna keleti részén. A miniszterhelyettes további nemzetközi támogatásokat vár, emellett hisz a végső győzelemben.

  • A Kreml Észak-Koreából telepíthet vendégeket Ukrajna oroszok által megszállt területeire – állítja a Kijevi Ellenállási Központ.

    A Sky News beszámolója alapján a hír Kim Dzsongun oroszországi látogatását követően röppent fel. A központ szerint építkezéseken dolgozhatnának a vendégmunkások, mégpedig a donyecki és a luhanszki régióban.

    Az ukránok nem tartják kizártnak, hogy a vendégmunkásokat katonai célokra használják fel.