új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Norvégia 1 milliárd korona (34 milliárd forint) humanitárius támogatást ígért Ukrajnának, hogy túlélje az újabb háborús telet.

    A CNN a norvég kormány nyilatkozatára hivatkozva azt írja, hogy a finanszírozást az ENSZ-en keresztül biztosítják.

    Kulcsfontosságú támogatást kapnak a helyi civil társadalmi szervezetek Ukrajnában, valamint a legkiszolgáltatottabb emberek, gyerekek, menekültek és országon belül lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyek, segítve a lakhatáshoz, élelemhez, vízhez és higiéniához való hozzáférésüket

    – áll a sajtóközleményben.

  • Szerda hajnalban rövid időre felfüggesztették a krími híd forgalmát az ukrán drón- vagy rakétatámadások miatt – írta a Sky News. Hozzátették, az ukrán erők egyelőre nem erősítették meg a támadást.

    A portál információi szerint reggel újraindult a forgalom, a térség orosz kormányzója nem nyilatkozott a támadásról.

  • Az Országos Rendőr-főkapitányság közleménye szerint Magyarország területére kedden az ukrán–magyar határszakaszon 5832 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 4739 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

    A beléptetettek közül a rendőrség 91 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. 

  • Ukrajna azt állította, megölték Viktor Szokolovot a flotta krími főhadiszállása elleni pénteki támadásban – írja a Sky News.

    Az orosz védelmi minisztérium hétfőn nem reagált azonnal a jelentésekre – kedden azonban közzétett egy videót, amelyen egy Szokolovnak látszó férfi videókapcsolaton keresztül csatlakozik egy megbeszéléshez.

    Michael Clarke védelmi és biztonsági elemző professzor a videóval kapcsolatos gondolatait megosztva elmondta, hogy Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedd reggel nem tudott semmit mondani arról, Szokolov életben van-e még. Az pedig nem egyértelmű, kedden vették-e fel a videót.

    Ha él, akkor a Kremlnek nagyon könnyű dolga van, hogy előálljon egy olyan videóval, amely vitathatatlanul a keddi napról származik, de amíg ezt nem teszik meg, addig azt kell feltételeznünk, hogy valószínűleg megsérült

    – fogalmazott az elemző.

  • Hatalmas robbanások rázták meg kedd este Herszont. 

    Erős robbanások hallatszottak Herszonban. Maradjanak biztonságos helyen! Ne menjenek ki a szabadba!

    – közölte Roman Mrocsko, a herszoni katonai adminisztráció vezetője.

    Mrocsko további részleteket nem közölt, de kora este fél órára légiriadót rendeltek el a térségben.

    Később a herszoni területi állami közigazgatás arról számolt be, hogy orosz repülőgépek támadtak egy beriszlávi egészségügyi intézményt.

    Egy irányított légibomba a kórház egyik részlegének tetejét, az étkezőt, a mosodát, a kazánházat, a garázsokat és a raktárakat találta el

    – áll az erről szóló közleményben, amit az Ukrajinszka Pravda idézett.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök „nem hivatalos” tanácsadójának nevezte ki Andrij Sevcsenkót, Ukrajna egykori aranylabdás futballistáját és az ukrán válogatott korábbi szövetségi kapitányát.

    Az erről szóló elnöki rendeletből nem derült ki, mi lesz Sevcsenko konkrét feladata – írja a Kyiv Independent. Az egykori labdarúgó 2016 és 2021 közt volt az ukrán válogatott edzője (ez idő alatt a 2020-as Európa-bajnokságon Ukrajna az eddigi legjobb eredményét érte el azáltal, hogy a negyeddöntőig jutott).

    Ezt követően, 2021 és 2022 között az olasz Genoa csapatát vezette, 2022 májusa óta pedig a UNITED24 nevű nemzetközi adománygyűjtő oldal nagykövete, amely Ukrajnának gyűjt pénzt a háború kezdete óta. 

  • Az elsőfokú, általános hatáskörű fellebbviteli bíróság elutasította kedden Alekszej Navalnij ellenzéki politikus védelmének fellebbezését az ellene szélsőségesség ügyében meghozott ítélet ellen, amelynek értelmében 19 évi fegyházbüntetést kapott.

    Változtatás nélkül helyben hagyandó a moszkvai városi bíróság 2023. augusztus 4-i ítélete, fellebbviteli panasznak való elégtétel nélkül

    – áll a határozatban. A bíróság viszont annyit módosított Navalnij ítéletén, hogy az indoklásból törölte a különösen veszélyes visszaeső kitételt. Ennek a változtatásnak azonban nincs jogi következménye.

    Az ügyvédek közölték, hogy a másodfokú ítélet figyelembevételével Navalnij most jogerőre emelkedett 19 éves büntetése 2038. december 2-án jár le.

    A moszkvai városi bíróság augusztus 4-én meghozott ítélete szélsőséges csoport létrehozása, szélsőséges tevékenység finanszírozása, szélsőségességre való felbujtás, az állampolgárok jogait sértő nonprofit szervezet létrehozása, kiskorúak veszélyes cselekményekbe való bevonása és a nácizmus rehabilitálása címén marasztalta el Navalnijt. Az utolsó három vádpont miatti büntetés letöltése alól elévülés miatt az elítélt felmentést kapott.

    A 47 éves vádlottra az ügyész eredetileg 20 évi szabadságvesztést kért. Az elítéltnek a büntetést a rá 2021-ben csalás és a bíróság megsértése miatt kiszabott kilencéves szabadságvesztéssel együtt kell letöltenie. Navalnij, aki videókapcsolaton keresztül vett részt a keddi tárgyaláson, az összes vádpontban ártatlannak vallotta magát. A tárgyaláson a sajtót csak az ítélethirdetésre engedték be.

  • Szerda hajnalban tűz keletkezett Moszkvában. Egyes jelentések szerint a város mellett lévő Cskalovszkij katonai légibázison történhetett csapás, más információk szerint viszont egy városi negyedben keletkezett a tűz.

    Az orosz hatóságok egyelőre nem adtak ki információkat a csapásról. A helyi Telegram-oldalakon (például az Astra nevű csatornán) viszont azt közölték, hogy a tűz egy ipari negyedben keletkezett, és már szinte teljesen eloltották a tűzoltók.

    Meg nem erősített információk szerint egy kétemeletes lakóépület kapott lángra. Egy másik orosz oldal, az Ateo Breaking viszont a tűz földrajzi pozíciója alapján azt feltételezi, hogy egy kiképzőközpont kaphatott lángra.

    A Cskalovszkij légibázis ellen Ukrajna egy héttel ezelőtt is végrehajtott egy sikeres csapást, vélhetően ezért gondolhatták most sokan azt, hogy ismét ott történt egy hasonló akció. Abban a támadásban megrongáltak vagy megsemmisítettek több orosz katonai gépet is. 

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index szerdai élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!