Ukrajna egyre pocsékabb helyzetbe kerül, miután Oroszország taktikát váltott

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index vasárnapi hírösszefoglalója

Index
2024.01.07. 21:00
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kedves olvasóink!

    Véget ért az Index vasárnapi élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. A nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Köszönjük egész napos figyelmüket, tartsanak velünk hétfőn is. Jó pihenést kívánunk!

  • Japán ígéretet tett arra, hogy 37 millió dollárt biztosít egy NATO-alapba a drónok elleni felszerelésekre – közölte Kamikava Jóko japán külügyminiszter január 7-én Kijevben az ukrán kollégájával, Dmitro Kulebával tartott sajtótájékoztatóján.

    A drónok elleni felszerelésre szánt pénzeszközök mellett Japán öt mobil gázturbina-generátort és hét generátort is biztosít, hogy segítsen Ukrajnának átvészelni a telet és az energetikai infrastruktúrát érő orosz támadásokat.

    A Kulebával való találkozó mellett Kamikava találkozott Denisz Smihal miniszterelnökkel is – írja a The Kyiv Independent.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy svéd konferencián tartott beszédet, amelyben kiemelte, hogy Európának közös fegyvergyártásra lenne szüksége – írja az Unian ukrán hírügynökség. 

    Zelenszkij szerint az oroszok csak ott tudnak megállni, ahol elegendő erő áll rendelkezésre a megfékezésükhöz. Felidézte, hogy Ukrajna megkezdte a közös védelmi tevékenységét Törökországgal, Romániával, Lengyelországgal, Nagy-Britanniával. Hozzátette, hogy már Csehországgal, az Egyesült Államokkal és Németországgal is vannak megállapodásaik. 

    Az ukrán elnök úgy látja, hogy egy közös fegyvergyártás az európai biztonság érdekében is hasznos lenne. 

  • Az elmúlt nap az orosz légvédelem lelőtte az ukrán légierő egy Szu–25-ös és egy Szu–27-es repülőgépét a Dnyipropetrovszki terület légterében, valamint megsemmisítette HIMARS és Uragan sorozatvetők 14 rakétáját, továbbá hat Neptun hajóelhárító rakétát és 38 drónt – közölte az orosz védelmi tárca vasárnapi hadijelentésében.

    A minisztérium szerint az orosz erők a kupjanszki frontszakaszon négy rohamot vertek vissza, a frontvonal mentén pedig több mint hatszáz ukrán katona esett el vagy sebesült meg, közülük több mint háromszázan a Donyecknél vívott harcokban.

    Az orosz hadijelentés a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett egyebek között egy lőszerraktárt, két harckocsit, nyolc páncélozott harcjárművet, két gyalogsági harcjárművet, három lengyel gyártmányú Krab és egy francia CAESAR önjárót, valamint két brit FH–70-es és egy amerikai M119–es vontatott tarackot – írja az MTI.

  • Tervezett áramszüneteket vezethetnek be a közeljövőben Ukrajnában – írja az Unian ukrán hírügynökség. 

    A leállás az elektromos hálózat terhelési csúcsidőszakaiban várható. Volodimir Omelcsenko, a Razumkov Központ energiaprogramokért felelős igazgatója szerint a döntés oka a fagyos időjárás, valamint hogy az oroszok tavalyi bombázása miatt több energiaegységben is kár keletkezett. 

  • Gyenyisz Pusilin, az Ukrajnától elcsatolt „Donyecki Népköztársaság” vezetője a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva úgy vélekedett, hogy az ukrán haderő a Belgorodra és Donyeckre mért csapásaival „minden határt átlépett” – számolt be az MTI.

    Azt mondta, hogy az orosz hadsereg ezekre a támadásokra „keményen válaszol”, de csak katonai célpontokat lő, és a megtorlás nem érintheti a polgári lakosságot, mert „Oroszország nem viselkedhet úgy, mint Ukrajna”.

    Belgorod központját orosz hatósági közlések szerint december 30-án ukrán rakétatűz érte, aminek következtében 25 ember életét vesztette, több mint százan pedig megsebesültek. Vjacseszlav Gladkov kormányzó vasárnapi Telegram-bejegyzése szerint közülük húsz embert moszkvai kórházak intenzív osztályán, további 69-et pedig más oroszországi egészségügyi intézményekben ápoltak.

    A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek vasárnap ukrán tüzérségi és dróntámadást.

  • Az Egyesült Királyság 300 millió fontot fektet be a magas próbaminőségű, alacsonyan dúsított urán előállításába, amely része annak a szélesebb körű törekvésnek, hogy javítsa az ország önfenntartó energiaforrásait, és csökkentse az Oroszországtól való függőséget – jelentette be az Egyesült Királyság energiabiztonsági és nettózéró-minisztériuma január 7-én.

    Az alacsonyan dúsított urán a legtöbb modern atomreaktor működtetéséhez szükséges speciális üzemanyag, amelyet jelenleg csak Oroszországban állítanak elő kereskedelmi forgalomban. Az Egyesült Királyság az EU-val együtt a teljes körű invázió kezdete óta azon dolgozik, hogy csökkentse az Oroszországtól való energiafüggőségét – írja a kyivindependent.com.

    Az Egyesült Királyság 2022 júniusában jelentette be, hogy 2000 óta, amikor az adatokat először gyűjtötték, először nem importált fosszilis tüzelőanyagot Oroszországból. Az EU 2023 októberében azt is közölte, hogy az Oroszországból származó szénimportot 90 százalékkal, a gázimportot pedig 75 százalékkal csökkentette.

    Az Egyesült Királyságban az alacsonyan dúsított urán termelésébe történő beruházások részei annak a stratégiának, amelynek célja, hogy 2050-re 25 százalékra növelje az atomenergia részesedését az Egyesült Királyság energiaszükségletéből. 2022-től az atomenergia a teljes villamosenergia-ellátás 14 százalékát teszi ki.

  • Megbocsátásra hívott fel az ortodox karácsony alkalmából az orosz pátriárka azok iránt, akik bűnbánattal térnek vissza Oroszországba, miután az ukrajnai háború miatt elutaztak onnan – írja az MTI.

    Ha az emberek, akik elhagyták Oroszországot, és még valamilyen módon szót is emeltek ellene, azzal a belátással tértek vissza, hogy valójában hibát követtek el, a haza nem utasíthatja el őket

    – jelentette ki Kirill pátriárka az Andrej Kondrasovnak, a TASZSZ vezérigazgatójának adott interjújában.

    Az orosz ortodox egyházfő a megtévedt fiú példázatára hivatkozott. Mint mondta, az országot elhagyók között vannak egészen kiváló emberek is, olyanok, „akik tévedtek vagy megriadtak, vagy valóban arra törekedtek, hogy valami kényelmesebbet találjanak maguknak az életben”.

    És ha bűnbánattal térnek vissza szülőföldjükre, az atya feladata az, hogy befogadja őket

    – mondta a pátriárka.

    Vlagyimir Putyin orosz államfő az ortodox szentestét az ukrajnai „különleges hadműveletben” elesett katonák hozzátartozóival töltötte a Novo Ogarjovó-i elnöki rezidencián, amelynek templomában velük együtt vett részt az ünnepi liturgián. Putyin hangsúlyozta, hogy a fegyveres erők tagjai még ünnep idején is az ország érdekeit védik, és az állam támogatását ígérte az életüket vesztett katonák családtagjainak.

    Az ország lakosságához intézett karácsonyi üdvözletében Putyin méltatta az orosz ortodox egyház és más felekezetek hozzájárulását a nemzeti egység és kulturális örökség megőrzéséhez, valamint a család intézményének megerősítéséhez.

  • Oroszország támadó és felderítő drónjainak bevetése egyre több problémát okoz Ukrajnának a harctéren – nyilatkozta egy ukrán ezredes a TASZSZ-nak.

    Az oroszok mostanában olyan sok drónt gyártottak, hogy ez hatalmas fenyegetést jelent. A drónok tömeges használata új keletű, ilyen helyzetben az elektronikus hadviselés még fontosabbá válik

    – mondta az ezredes.

    Egy ukrán katona elmondta, mivel az Ukrán Fegyveres Erőknek nincs elegendő elektronikai hadifelszerelésük, az orosz csapatok „úgy pusztítják az ellenséget, mint a szúnyogot”. Pavlenko ezzel kapcsolatban felszólította Ukrajna nyugati szövetségeseit, hogy szállítsanak olyan eszközöket, amelyek képesek lennének elnyomni az orosz irányított rakéták és drónok műholdas irányítórendszerét.

  • Az orosz nemzeti gárda az Ukrajnában harcoló zsoldoscsoportokat olvasztja magába „a belbiztonsági színtéren bekövetkezett zavarok” miatt – jelentette a brit védelmi minisztérium.

    Legutóbbi hírszerzési jelentésében a brit védelmi minisztérium azt írta, hogy a Roszgvardija, az orosz nemzeti gárda tavaly október óta befogadta a Wagner-csoport, a Vosztok zászlóalj és a Donyecki Népköztársaság elemeit.

    Hozzátették, hogy a jelek szerint a Roszgvardija megpróbálja maga alá rendelni egy drónműveleti egység részeit is.

  • Az orosz légvédelmi erők január 7-én helyi idő szerint 13 óra körül megsemmisítettek egy ukrán drónt a Brjanszki terület felett. Erről az orosz védelmi minisztérium számolt be – írja a TASZSZ.

    Január 7-én 13 óra körül meghiúsult a kijevi rezsim kísérlete, hogy drón segítségével terrortámadást hajtson végre az Orosz Föderáció területén lévő létesítmények ellen. Az ukrán, pilóta nélküli légi járművet a Brjanszki terület felett a szolgálatban lévő légvédelmi eszközökkel megsemmisítették

    – áll a közleményben.

    Alekszandr Bogomaz kormányzó a Telegram-csatornáján közölte, hogy a drónt a Pogarszkij körzetben sikerült elfogni. „Nincsenek áldozatok, és épületeket sem romboltak le” – tette hozzá.

  • Hetente repülnek át azonosítatlan drónok a németországi katonai gyakorlóterek és laktanyák felett, de egyiket sem fogták el az elmúlt egy évben – írja az Unian a Das Bild cikke alapján. 

    A lap értesülései szerint 2022 októbere óta rendszeresen számolnak be kémrepülőgépek megjelenéséről, különösen sok van belőlük a gyakorlóterek felett, ahol a Bundeswehr ukrán katonákat képez ki.

    Rendszeresen észlelnek drónokat a Klitz katonai gyakorlótér felett. Más helyszíneken is belépnek ismeretlen drónok a légtérbe, ez egyértelműen szervezett jelenség, és Oroszország felé mutat

    – jegyzi meg egy szakértő a lapban. 

  • Herszon régió kormányzója, Olekszandr Prokudin azt nyilatkozta, hogy Herszont az orosz hadsereg „erős tűz alá vette”, és célpontjai között van egy lakóépület a regionális központban – írja a The Guardian.

    A házat ért közvetlen találat következtében egy herszoni nő meghalt, egy másik nő megsérült

    – írta.

  • Az orosz hadsereg Herszon központjában adott le lövéseket vasárnap reggel – jelentette a Herszoni Regionális Katonai Igazgatóság.

    A város központi részén végzett ágyúzás következtében egy 62 éves férfi megsérült

    – közölték Telegram-csatornájukon. 

    A sérültet kórházba szállították. 

  • A dnyipropetrovszki regionális hatóság Telegramon közölte, hogy 12 ember megsérült egy dróntámadásban Dnyipro városában.

    Hozzátették, egy oktatási intézmény és annak kollégiuma, két többlakásos épület és egy adminisztratív épület is megrongálódott – írja a The Guardian.

  • Ukrajna több régiójában is légiriadó volt érvényben szombat éjszaka, az orosz hadsereg Shaded típusú drónokkal támadta Ukrajnát. Dnyipróban és Odessza régióban robbanások is hallatszottak.

    Előbbi területen nem maradt következmények nélkül a támadás, erről Szergej Liszak, a Dnyipropetrovszki Területi Állami Közigazgatási Hivatal vezetője számolt be.  

    Találat ért egy olyan házat, ahol 22 család élt, de szerencsére senki sem sérült meg. A mentők 6 embert mentettek ki a romok alól, közülük kettő gyereket. Két civil szorult orvosi segítségre

    – közölte a vezető beszámolója alapján a Focus

  • Kamikava Jóko japán külügyminiszter vasárnap Ukrajnába utazott, hogy találkozzon kollégájával, Dmitro Kulebával, és biztosítsa őt Tokió további támogatásáról – írja az MTI a japán külügyminisztérium közleménye alapján.

    Kamikava pénteken kezdte meg kéthetes körútját, amelynek keretében Lengyelországba, Finnországba, Svédországba, Hollandiába, az Egyesült Államokba, Kanadába, Németországba és Törökországba látogat. A politikus a látogatásai alkalmával megismétli, hogy változatlan Japán következetes politikája Ukrajna támogatására. 

    A külügyi tájékoztatás szerint a tokiói diplomácia vezetője tájékoztatja az ukrán felet azoknak a segélyprojekteknek a részleteiről, amelyeket Japán Kijevnek javasol. Februárban Tokióban konferenciát rendeznek Ukrajna gazdasági újjáépítésének előmozdítására, amelyen Denisz Smihal ukrán miniszterelnök is részt vesz majd. Kamikava konzultál majd az ukrán féllel a konferencia részletes programjáról, és részt vesz „a téli segélyezéshez szükséges nagyméretű elektromos berendezések átadási ünnepségén” a tárca tájékoztatása szerint. 

    Tokió 2022 eleje óta határozottan elítéli Oroszország ukrajnai támadását, és részt vesz a Moszkva elleni nemzetközi szankciókban.

  • Állítólag késik az F–16-osok átadása Ukrajnának Dániából: az információt már az Ukrán Fegyveres Erők légierejének szóvivője, Jurij Ignat is kommentálta – hívta fel a figyelmet az Unian

    Meg kell bízni a hivatalos információforrásokban

    – szögezte le Ignat, majd hozzátette, hogy a dán védelmi minisztérium hivatalos oldalán nincsenek a késedelemre utaló információk. 

    Elmondása szerint az ukrán állam felgyorsult ütemben készül a nyugati F–16-os vadászgépek fogadására. 

    Mi a hivatalos forrásokat nézzük. A partnerek állítanak valamit? Nem állítanak. Nem kell katasztrófát vagy árulást kiáltani

    – reagált a szóvivő a felröppent hírekre, hozzátéve, hogy a pilóták kiképzése még javában folyik. 

    A dán médiában elterjedt a dán védelmi minisztérium képviselőjétől származó információkra hivatkozva a hír, miszerint az első hat darab F–16-os vadászgépet legkorábban az idei év második negyedévében adják át Ukrajnának, miközben az újságírók szerint először úgy volt, hogy a repülőgépeket még az új év előtt átadják. 

  • Január 6-án orosz csapatok a Donyecki területen fekvő Pokrovszk települést vették tűz alá. A mentők később egy gyermek holttestét emelték ki a romok közül – számolt be az RBC Ukraina a Rendkívüli Helyzetek Állami Szolgálata közleménye alapján. 

    A kelet-ukrajnai Pokrovszkban egy embert mentettek ki a lerombolt magán lakóépület helyszínéről, továbbá egy nő holttestét találták meg. A sürgősségi és mentési művelet 4 civil, köztük 2 gyermek felkutatása miatt folyik. 

    A Pokrovszki járásbeli Rivne faluban egy halott gyermek holttestét találták meg, még két gyereket és három felnőttet keresnek.  

  • Az Országos Rendőr-főkapitányság közleménye szerint Magyarország területére január 6-án az ukrán–magyar határszakaszon 5521 fő lépett be. A románmagyar határszakaszon belépők közül 19 568 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

    A beléptetettek közül a rendőrség 109 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. 

  • Az Egyesült Államok még mindig próbálja kitalálni, hogyan lehetne „rákényszeríteni Oroszországot, hogy tárgyalásokat kezdjen” Ukrajnáról – idézi az MK.ru Larry Johnson volt CIA-elemzőt. 

    A szakértő arról beszélt YouTube-csatornáján, hogy szerinte az oroszok elutasítják ezeket a tárgyalási javaslatokat. 

    Johnson úgy látja, Moszkva addig nem hajlandó tárgyalni, amíg a Nyugat ki nem vonul Ukrajnából, és nem hagy fel az orosz területek fenyegetésével.

    A volt CIA-tiszt arra is emlékeztetett, hogy a Nyugat dollármilliárdokat fektetett be az ukrajnai projektbe, de ez sem segítette elő, hogy stratégiai vereséget mérjenek Oroszországra.

  • Szombaton az ukrán hadsereg további 860 orosz katonát likvidált, a háború kitörése óta az ukrán vezérkar jelentése szerint így Oroszország már mintegy 364 730 főt veszített – közölte az RBC-Ukraine

    A vezérkar közzétette továbbá az orosz fegyveresek veszteségeire vonatkozó eddigi harci veszteségeket: 

    • személyi állomány – csaknem 364 730 (+860) ember halt meg,
    • harckocsik – 6022 (+4) egység,
    • páncélozott harcjárművek – 11 180 (+22) egység,
    • tüzérségi rendszerek – 8653 (+36) egység,
    • MLRS rakétatüzérségi eszköz – 951 (+1) egység,
    • légvédelmi rendszerek – 637 (+4) egység,
    • repülőgépek – 329 egység,
    • helikopterek – 324 egység,
    • operatív és taktikai szintű feladatok ellátásra alkalmazott pilóta nélküli légi járművek – 6811 (+24) egység,
    • cirkálórakéták – 1786 egység,
    • hajók – 23 egység,
    • tengeralattjárók – 1 egység,
    • gépjárművek és üzemanyagszállító járművek  – 11 523 (+45) egység,
    • különleges felszerelések – 1327 (+10) egység.
  • Ukrajna gazdasági összeomlás előtt áll az ország mezőgazdaságának, iparának mély válsága miatt – jelentette ki Viktor Medvedcsuk ukrán ellenzéki politikus.

    Véleménye szerint 2024-ben elkerülhetetlenül összeomlik az ukrán gazdaság – írja a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség.

    Az oroszbarát ukrán oligarcha hangsúlyozta, hogy a jelenlegi GDP-adatok mutatják a legjobban Kijev gazdasági hanyatlását. Az ukrán statisztikai adatok szerint 2023-ban a 32 százalékot is meghaladta az infláció, emellett az államadósság is rekordmagasságot ért el.

  • Az orosz csapatok megpróbálják kiszorítani az ukrán fegyveres erőket a Herszon régió bal partján lévő hídfőállásból, 24 óra alatt 18-szor támadták őket – írja az Interfax

    Összesen 45 összecsapás volt a fronton – derül ki az Ukrán Fegyveres Erők vezérkarának vasárnapi jelentéséből. 

    • Sziverszk és Szlobozsan irányában, a határ menti területeken az oroszok továbbra is fenntartják a katonai jelenlétet, növelve az aknamezők sűrűségét az államhatár mentén, Belgorod régióban.
    • A kupjanszki fronton az ukrán védők 3 támadást vertek vissza a Harkivi területen lévő Szinkivka, Petropavlivka és Ivanivka települések közelében.
    • Liman környékén nem regisztráltak összecsapásokat.
    • A Bahmut szektorban 2 ellenséges támadást vertek vissza a Donyecki területen lévő Orikhovo-Vaszilivka és Kliscsijivka közelében.
    • Avgyijivka közelében az ukrán védők továbbra is visszatartják az orosz csapatokat, jelentős veszteségeket okozva az oroszoknak. A területen 8 ellenséges támadást vertek vissza Novobakhmutivka, Stepove, Avgyijivka közelében, valamint további 16 támadást Pervomajszk és Nevelszke közelében, a Donyecki területen.
    • A Marjinka szektorban 9 támadást vertek vissza az ukránok. 
    • A Zaporizzsjai területen az Ukrán Fegyveres Erők 5 támadást vertek vissza Verbove, Robotine nyugati részén és Novodarivkától délre. 
  • Orosz támadás érte az ukrajnai Dnyipro városát szombat este – írja az RBC-Ukraine.

    A területen légiriadót rendeltek el, miután 20 óra 50 perc körül robbanásokat hallottak.

    Szerhij Liszak Dnyipropetrovszk megye kormányzója Telegram-csatornáján jelentette be, hogy az ukrán légvédelmi erők már dolgoznak a támadások elhárításán. Az ukrán légierő jelentése szerint pénteken 29 drónnal indítottak támadást az oroszok, amelyből 21-et megsemmisítettek.

  • Műholdfelvételek megerősítették, hogy egy ukrán csapás január 4-én lőszerraktárakat rongált meg a Krímben – jelentette az ukrán katonai hírszerzés pénteken.

    Az ukrán fegyveres erők stratégiai kommunikációs igazgatósága január 5-én közölte, hogy az ukrán erők előző nap orosz lőszerraktárakra mértek csapást a Krím északi részén.

    A hírszerzés által megosztott műholdképen látszólag három épület és két másik célpont megrongálódása látható, amelyek az ukránok szerint orosz katonai radarrendszerek voltak.

    A hír egyike volt a félszigeten lévő orosz állások elleni sikeres találatokról szóló, a közelmúltban megjelent jelentések sorozatának, amelyekkel Ukrajna célja Oroszország katonai logisztikájának megzavarása és déli védelmének gyengítése.

    Az Ukrán Fegyveres Erők szintén sikeres csapást jelentettek egy orosz parancsnoki állás ellen Szevasztopol közelében január 4-én.

    Január 5-én újabb robbanásokról számoltak be a Krímben, és az orosz megszálló hatóságok lezárták a forgalmat a krími hídon. Az orosz védelmi minisztérium később azt állította, hogy a légvédelem január 6-án nem sokkal éjfél után lelőtt négy ukrán rakétát – írja a The Kyiv Independent.

  • Egyre nagyobb az elégedetlenség a mozgósított orosz katonák és családjaik körében a véget nem érő háború és a hatóságok hanyag hozzáállása miatt. Ez az elégedetlenség új lázadássá alakulhat, ha a hatóságok okot adnak rá – mondta az Orosz Szabadság Légiójának Cézár hívójelű képviselője az Unian ukrán hírügynökség beszámolója szerint.

    A harcos szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök „akarva vagy akaratlanul” minden orosz mozgósított katonát „harmadosztályú állampolgárrá” alacsonyított le. Mint mondta, a börtönbüntetésüket le nem töltő gyilkosokat és nemi erőszaktevőket hat hónap háborús részvétel után szabadon folytathatják polgári életüket, míg a mozgósított katonák határozatlan ideig a fronton maradnak. 

    Putyinnak nincs más ágyútölteléke. Ezek az emberek a fronton rájöttek, hogy ez egy egyirányú utca. Természetesen nem nagyon örülnek a helyzetnek, és a feleségeik sem 

    – mondta a harcos, aki szerint ezek az emberek nem ellenzik a háborút mint olyat, csak azt szeretnék, hogy a háború ne érintse őket személyesen.

    Ugyanakkor meggyőződése, hogy ha a mozgósítottak feleségei teljes körű tiltakozásba kezdenek a háború befejezését követelve, Putyin hirtelen „nagyon érdekes helyzetben” találhatja magát.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index vasárnapi élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!