Egyre nagyobb a baj Ukrajnában, Zelenszkijék fontos területről kaptak rossz híreket

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index szerdai hírösszefoglalója

Index
2024.08.28. 13:50
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Súlyosan megsérti az európai fogyasztók érdekeit Kijev azzal a döntésével, hogy nem hosszabbítja meg az Oroszországgal kötött gáztranzit-megállapodást − jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerdán újságíróknak. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden jelentette be Kijevben, hogy Ukrajna nem fogja meghosszabbítani a 2024 végén lejáró gáztranzit-megállapodást Oroszországgal.

    Zelenszkij közölte, hogy a tranzitszerződés lejárta után Ukrajna az Európai Unióval közösen fog dönteni az orosz gáznak a területén keresztül Európába történő tranzitjáról. „Ami a más vállalatoktól eredő gáz szállítását illeti, ha továbbra is fennáll az érdeklődés egyes európai kollégáink részéről, akkor az Európai Unióval közösen fogjuk megvizsgálni a kéréseiket” − tette hozzá az ukrán vezető.

    A TASZSZ orosz állami hírügynökség emlékeztetett, hogy Herman Haluscsenko ukrán energiaügyi miniszter korábban kijelentette: hazája nem szándékozik a Gazprommal tovább üzletelni. Mint mondta, Ukrajna gázszállító rendszere az utóbbi időben a végsőkig meg volt terhelve, ami „bebizonyította, hogy képes jól működni tranzit nélkül is”.

  • Ororszország azt állítja, hogy hatástalanítottak egy fel nem robbant amerikai rakétát, amelyet előtte a kurszki atomerőmű közelében lőttek le – írja a Sky News.

    A TASZSZ orosz állami hírügynökség jelentése szerint az orosz csapatok egy Himars rakétavetőből fedezték fel a rakétát, mindössze öt kilométerre az erőműtől.

    Moszkva többször is azt állította, hogy Ukrajna a Kurszki terület lerohanásakor megpróbálta megtámadni az atomerőművet. Kedden az ENSZ nukleáris megfigyelőközpontjának vezetője látogatást tett a helyszínen, ahol egy nukleáris baleset veszélyére figyelmeztetett.

    A HIMARS – az M142-es nagy mobilitású tüzérségi rakétarendszer – egy amerikai gyártmányú rakétaindító, amely hat irányított képes gyors egymásutánban rakétát kilőni. Az Ukrajnának szállított rakéták hatótávolsága akár 80 km (50 mérföld) is lehet.

  • A lett hatóságok további húsz olyan autót adnak át Ukrajnának, amelyet a balti köztársaságban ittas vezetés miatt lefoglaltak a sofőröktől − számolt be szerdán a Delfi litván hírportál. A jelentés szerint erről a lett kormány kedden hozott döntést. Az autók összértékét mintegy 118 ezer euróra (46,5 millió forint) becsülik.

    A Delfi azt írta, hogy a járműveket elsősorban a Nemzeti Gárdának és az ukrán védelmi minisztériumnak, továbbá egészségügyi intézményeknek és önkormányzatoknak tervezik átadni. Korábban Lettország már többtucatnyi, ittas sofőrtől elkobzott autót adott át Ukrajnának.

  • Az orosz hadsereg jelentős taktikai sikereket ért el az ukrajnai front pokrovszki irányában – írja az Unian.

    A lap arról írt, hogy a Háborús Tanulmányok Intézete (ISW) szerint az ukrán csapatok kivonultak bizonyos területekről Pokrovszk délkeleti részén.

    Az augusztus 27-én készült geolokációs felvételek megerősítik, hogy az orosz erők több mint két kilométert haladtak előre az utolsó megerősített állásaiktól északnyugati Novohrogyivkában (Pokrovszktól délkeletre) a Dubinyina utca mentén. Ennek következtében az oroszok most a város központi részén tartanak állásokat.

    Más geolokációs felvételek az oroszok enyhe előrenyomulását mutatják Hrogyivka délkeleti részén (Pokrovszktól keletre és Novohrogyivkától északkeletre), valamint Kalinove elfoglalását (Pokrovszktól még délkeletre és Novohrogyivkától délkeletre).

  • Két ember meghalt, további 14-en pedig megsérültek kedden a Herszon megyét ért orosz támadásokban – írja az Ukrinform.

    A találat egy lakónegyedet ért, ahol az épületek szinte teljesen megsemmisültek. Az egyik házba egy mozgáskorlátozott nő rekedt benn. A mentők segítettek neki kijutni. A Herszon Városi Katonai Igazgatóság szociális munkásai felkeresték a bombázás helyszínét, majd beszélgettek az áldozatokkal, hogy felmérjék a szükségleteiket. 

    A városi hatóság Facebook-oldalán mutatta meg, hogy mekkora pusztítást végzett az oroszok kedd esti támadása. 

  • Az FSZB közölte, hogy munkatársai az orosz Nyomozó Bizottsággal (SZK) és a belügyminisztériummal együttműködve az ingusföldi Nazran városban és Kantisevo faluban őrizetbe vették egy nemzetközi terrorszervezet hat tagját, akik terrortámadások sorozatának elkövetésére készültek – adta hírül az MTI. 

    A tájékoztatás szerint a gyanúsítottak mindannyian orosz állampolgárok, és beismerő vallomást tettek. Szunzsa városban egy keresztény templom elleni támadásra készültek.

    A gyanúsítottak lakóhelyén és egy rejtekhelyen egy rögtönzött robbanószerkezetet, pokolgépek előállításához szükséges kellékeket, lő- és hidegfegyvereket, valamint egy, az FSZB-közlemény által meg nem nevezett terrorszervezet jelképeit foglalták le a hatóságok. A telefonjaikon városban és terepen folytatandó harci cselekményekre vonatkozó utasításokat, valamint robbanó- és gyújtószerkezetek összeállítására vonatkozó útmutatókat találtak.

  • Légibombát dobtak az oroszok szerdán a donyecki régióban található Izmailivka nevű településre – írja a Korrespondent. 

    Az ukrán ügyészség jelentése szerint a támadásban egy négyfős család, köztük egy 17 éves tinédzser halt meg. 

    Kedden lövöldözés tört ki szintén a donyecki régióban. Az orosz támadásban hárman sérültek meg – közölte szerdán Vadim Filaskin, Donyeck megye ukrán kormányzója.

  • Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Kijev kérésére összehívta szerdára a NATO–Ukrajna Tanács ülését – adta hírül a Reuters a nyugati katonai szövetség szóvivőjének közleményét. 

    „Az ülést nagyköveti szinten tartják” – mondta a szóvivő, Farah Dakhlallah.

    Hozzátette, hogy Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter várhatóan videókapcsolaton keresztül tájékoztatja a szövetségeseket a harctéri helyzetről és a kiemelt képességszükségletekről”.

    A szerdai találkozóra az ukrán civilek és infrastruktúra ellen intézett, súlyos orosz csapások miatt kerül sor.

  • Az Ukrán Fegyveres Erők légvédelmi tüzérei egy ember által hordozható légvédelmi rakétával (MANPAD) lelőttek egy orosz Szu–25-ös támadó repülőgépet a front kramatorszki szakaszán – írja az Ukrajinszka Pravda.

    Kramatorszki irányban katonáink lelőttek egy orosz Szu–25-ös repülőgépet, amely a védelmi erők állásait próbálta lőni

    – jelentette Olekszandr Pavljuk, a szárazföldi erők parancsnoka.

    A jelentések szerint a Téli hadjárat lovagjairól elnevezett 28. önálló gépesített dandár légvédelmi tüzérei a légvédelmi rakéta pontos kivésénke köszönhetően lőttek le az újabb Szu–25-öst.

    „A mai naptól kezdve az orosz légierőnek eggyel kevesebb repülőgépe van. Roncsai most Donyeck tájait díszítik” – közölte a hadsereg.

  • Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese szerint a Telegram tökéletes csatorna ahhoz, hogy eljuttassák a Kreml üzeneteit az „egyszerű ukránokhoz”.

    Az Egységes Oroszország párt jelöltjeivel való találkozón a politikus arról beszélt, hogy a Franciaországban letartóztatott Pavel Durov közösségi médiáját rengeteg orosz és ukrán használja a háború sújtotta területeken – írja az Ukrajinszka Pravda.

    Rengeteg emberünk használja hírvivőként, beleértve azokat is, akik a frontvonalon vannak. Az ellenségünk ráadásul többször azt mondta, hogy nem tudják ellenőrizni, az ott közzétett anyagok pedig eljutnak az ukránokhoz. Kezdik azt hinni, hogy a valóság más, mint amit a tévében látnak – erre reagálnunk kell

    – mondta az orosz politikus.

  • Wladyslaw Kosiniak-Kamysz lengyel nemzetvédelmi miniszter kijelentette, hogy a lengyel fél megérti Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kérését, hogy MiG–29-es vadászrepülőgépeit átadja Ukrajnának, de erre csak azután lesz lehetősége, hogy korszerűbb utánpótlást kap – írta meg az Ukrajinszka Pravda.

    Kosiniak-Kamysz elmondta, hogy megérti az ukrán elnököt, de hangsúlyozta, hogy Lengyelország a biztonsága prizmáján keresztül hozza meg döntéseit, és már eddig is mindent megtett Ukrajna érdekében.

    Tudom, hogy Ukrajnának sok fegyverre van szüksége, de ukrán partnereinknek is meg kell érteniük, hogy a lengyel államnak fenn kell tartania képességeit. És ez számomra, mint védelmi miniszter számára, prioritás

    – tette hozzá. 

    A lengyel MiG–29-esek Ukrajnának történő átadásával kapcsolatban Kosiniak-Kamysz megjegyezte, hogy ilyen döntéseket csak azután lehet hozni, hogy a lengyel légierőt új repülőgépekkel, köztük az Egyesült Államoktól megrendelt F–35-ösökkel megerősítették.

    Csak az új repülőgépek átvétele után lehet majd megszabadulni a régi repülőgépektől, például a MiG–29-esektől, amelyeket még mindig használnak többek között a lengyel légtér védelmét szolgáló feladatok végrehajtására. Ezután hozunk majd döntést

    – mondta. 

    Júliusban Donald Tusk lengyel miniszterelnök azt nyilatkozta, hogy Lengyelország fontolóra veheti további szovjet típusú vadászrepülőgépek biztosítását Ukrajnának, ha szövetségeseivel közösen talál helyettük másikat.

  • Az ukránmagyar határszakaszon 6058-an léptek be Magyarországra kedden, a románmagyar határszakaszon belépők közül pedig 9936-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek  tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szerdán az MTI-t.

    A beléptetettek közül a rendőrség 44 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.

  • Elfogták és visszavitték az odesszai kiképzőközpontba azokat a mobilizált szökevényeket, akik megpróbáltak elmenekülni a katonai szolgálat elől. A három férfit távozásuk után 24 órával találták meg.

    Alekszej Miscsenko alezredes tagadta azokat a híreszteléseket, miszerint a feltételes szabadlábra helyezésért cserébe katonának álló férfiak fegyverrel szöktek volna meg a táborból.

    Ez hamis információ. Semmi sem veszélyeztette mások egészségét. Augusztus 25-én őrizetbe vették és visszahozták őket, még 24 óra sem telt el, így az eset még az egység engedély nélküli elhagyásának sem tekinthető

    – mondta Miscsenko. Ennek ellenére a három férfit fogva tartják, nemsokára pedig fegyelmi felelősségre vonják – írja a Strana.

  • Orosz katonák megtámadtak egy mentőautót Herszonban, Dnyipro körzetében  jelentette a regionális katonai közigazgatás (RMA) a Telegramon.

    „Három mentőautó dolgozója megsérült. Mindenkit biztonságos helyre evakuáltak. Az orvosi jármű megrongálódott”  áll a közleményben.

  • Az ukrán Igazságügyi Minisztérium adataira hivatkozó szakértők szerint idén augusztus 6-ig több mint 34 ezer alkalommal bérhátralékot regisztráltak a munkavállalókkal szemben. 

    A Kárpáthír beszámolója szerint 2021-ben regisztrálták legtöbb bérhátralékkal kapcsolatos eljárást, majd a háború kitörése után 29 százalékkal csökkent az új eljárások száma. 2023-ban azonban 6,6 százalékkal, 2024-ben pedig a tavalyihoz képest 7,1 százalékkal növelték a vállalatok a munkavállalókkal szembeni elmaradásukat.

    A 2024-es évtől kezdve 1 872 000 vállalat tartozik a bérrel. A legtöbb adós Szumi régióban, Kijevben és Dnyipropetrovszk megyében van. Mint írják, a szervezeti és jogi formák közül a legnagyobb adósok az állami tulajdonú vállalatok és a részvénytársaságok. Ezt követik a kft.-k, a leányvállalatok és az önkormányzati vállalatok.

  • Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint a Nyugat „kéreti magát”, és „a tűzzel játszik”, ha az Egyesült Államok fontolgatja, hogy feloldja Ukrajna nyugatról kapott, nagy hatótávolságú fegyverek használatára vonatkozó korlátozásokat – írta meg a Sky News.

    Megvan a saját doktrínánk, beleértve a nukleáris fegyverek használatának álláspontját, amelyet egyébként most tisztázunk, és amelyet az amerikai tisztviselők nagyon jól ismernek. De ez egyszerűen freudi, tudja, a harmadik világháború azért rossz, mert nem akarjuk, hogy Európa szenvedjen

    – mondta, hozzátéve, hogy „itt az egész amerikai mentalitás a gond, aki a világ másik oldalán ül, meg van győződve a biztonságáról, és meg van győződve arról is, hogy számára a piszkos munkát elvégzik, majd meghalnak – nemcsak az ukránok, hanem most már az európaiak is, mint kiderült”.

    Lavrov szerint nagyon veszélyes, ha a nukleáris fegyverekkel megbízott vezetők „úgy játszanak a gyufával, mint a kisgyerekek”. 

    A Nyugat nem akarja elkerülni az eszkalációt. A Nyugat, ahogy mondani szokták, kéri azt

    – fejezte be Szergej Lavrov.

  • Üdvözöljük olvasóinkat!

    Kezdetét veszi az Index szerdai hírfolyama Oroszország ukrajnai háborújáról. Kedden a legfontosabb események ezek voltak:

    • Éjszaka hat orosz drón lépett be Belarusz légterébe;
    • Zelenszkij: Oroszország nagyszabású rakétatámadására válaszlépéseket készítünk elő;
    • drónrajok kulcsszerepet játszhattak a kurszki betörésben;
    • Kilenc napja lángokban áll egy olajtároló Oroszországban;
    • Megkongatták a vészharangot: Ukrajna és Európa számára is rendkívül nehéz lesz az idei tél.

    Tartsanak velünk ma is!