új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A Katolikus Karitász rendkívüli segélyakciót indít a hétfőn éjféltől életbe lépett harmadfokú dunai árvízhelyzetre reagálva.

    A szervezet közleményben tudatta, hogy tízmillió forint értékű gyorssegélyt szabadít fel vészhelyzeti keretéből, Nagybajcson katasztrófahelyzeti bázist alakít ki, és adománygyűjtést hirdet az árvízi védekezés és kármentés támogatására.

    Az elkülönített összeg elengedhetetlen eszközök beszerzésére, a károk mérséklésére és a bajbajutottak támogatására szolgál. Nagybajcson, a helyi plébánián egy katasztrófahelyzeti bázist alakítanak ki. A bázison koordinálják majd a segélyezést és osztják el a szükséges erőforrásokat az érintett egyházmegyei és a helyi Karitász munkatársainak bevonásával.

    A humanitárius szervezet készenlétbe helyezi katasztrófa- és veszélyhelyzeti csapatát is, amely hatékonyan tud ellátni gyorssegélyezési, kármentési és lelki elsősegélynyújtási feladatokat a helyszínen a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatósággal szoros együttműködésben. 

    Az árvízi veszélyhelyzetre való tekintettel a Karitász azonnali adománygyűjtést hirdet, és kéri, hogy, aki teheti, csatlakozzon a segítségnyújtáshoz: támogassák az árvíz sújtotta területeken élőket a 1356-os adományvonal hívásával, mely hívásonként 500 forint hozzájárulást jelent, a szervezet weboldalán keresztül online adományozással („vészhelyzeti segítségnyújtás” megjelöléssel), vagy banki átutalással a Karitász központi bankszámlájára (Raiffeisen Bank12011148–00124534–00100008).

  • Az Országos Vízjelző Szolgálat egy térképes grafikán ábrázolja, hogy mekkora vízállások várhatóak a Duna menti városokban. Az előrejelzés szerint az árhullám kedden éri el Komáromot, ahol péntekig 805 centiméterre emeli a Duna vízállását.

    A legmagasabban Bajánál tetőzhet a folyó 886 centiméterrel.

  • A Duna áradása miatt lezárták a vámosszabadi határátkelőt a közúti forgalom elől hétfőn – közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. az MTI-vel.

    A közlemény szerint a társaság szakemberei hétfőn 13 órakor zárták le a Győr-Moson-Sopron vármegyei 14-es főúton található ártéri hidat, és vele együtt a határátkelőt is.

    A lezárás érinti a teljes közúti forgalma.

    Kerülőútként az autósok Győr-Moson-Sopron vármegyében az M15-ös autóutat, Komárom-Esztergom vármegyében pedig a 13-as főúti Monostori-hidat használhatják.

    A közútkezelő azt kéri a közlekedőktől, hogy folyamatosan figyeljék az Útinform weboldalát, amelyen minden, az árvízi helyzethez kapcsolódó közúti korlátozásról folyamatosan osztanak meg információkat.

  • Szentkirályi Alexandra, a Fidesz volt főpolgármester-jelöltje, a párt budapesti elnöke is részt vesz az árvíz elleni védekezésben.

  • A Magyar Honvédség Pilismaróton is védekezik az érkező árhullám ellen. Az Index a helyszínről jelentkezett. Kövesse Facebook-oldalunkat, ahol folyamatosan jelentkezünk videókkal.

  • A Duna magas vízszintje miatt 2024. szeptember 17-én, kedden üzemkezdettől a 2-es a 2B és a 23-as villamosok két szakaszon közlekednek: a Jászai Mari tér és a Széchenyi István tér, valamint a Március 15. tér és a dél-pesti végállomásaik között – közölte a BKK hétfőn.

    A Széchenyi István tér és a Március 15. tér közötti szakaszon nem jár villamos, és pótlóbusz sem közlekedik.

    A 2-es villamos közlekedésének korlátozása alatt a BKK a belvárost érintő egyéb járatok, különösen a metrók, a kiskörúti 47-es és 49-es, a nagykörúti 4-es és 6-os villamos, a 72-es trolibusz, valamint a 9-es és a 15-ös autóbusz igénybevételét javasolja.

    Óbudai vonalakat is érint az árvíz: szeptember 16-án, hétfő délelőttől módosult a 34-es autóbusz útvonala, a járat nem érinti a Békásmegyer H és a Rómaifürdő H közötti megállókat. Ugyanez vonatkozik a 934-es éjszakai járatra, amely nem áll meg a Békásmegyer H és a Római úti lakótelep, Varsa utca közötti szakaszon.

    A BKK felhívja az utasok figyelmét, hogy a BudapestGO alkalmazásban a 2-es villamos korlátozott szakaszára vonatkozó valós idejű útvonaltervezés várhatóan csak szeptember 18-án, szerda reggeltől lesz elérhető.

    Amennyiben a Duna vízszintje tovább emelkedik, további forgalmi korlátozások is várhatók. A BKK minden változásról a lehető leghamarabb értesíti a közlekedőket a BKK Info oldalán, valamint egyéb hivatalos felületein.

  • A Katolikus Karitász tízmillió forint gyorssegélyt különít el a védekezéshez elengedhetetlen eszközök beszerzésére, a károk mérséklésére és a bajbajutottak támogatására.

    A karitász adománygyűjtést is hirdet: a 1356-os adományvonal hívásával hívásonként 500 forinttal, a karitasz.hu oldalon keresztül online adományozással, „vészhelyzeti segítségnyújtás” megjelöléssel, valamint banki átutalással a Raiffeisen Bank 12011148-00124534-00100008 számlaszámon lehet támogatni a szervezet védekező munkáját.

    A Magyar Református Szeretetszolgálat közleménye szerint a segélyszervezet harminc emberrel Dunaalmáson segíti hétfőn az árvízi védekezést. A következő napokra önkéntesek jelentkezését is várja a szervezet, akik keddtől Tahin, szükség esetén pedig a fővárosban segítik a védekezést.

    Jelentkezni a szeretetszolgálat honlapján keresztül lehet, a terepen szolgálatot vállaló önkéntes csapatok kedd reggel indulnak közösen az alapítvány budapesti, Hungária körúti irodájától.

    A református segélyszervezet az árvízi védekezést támogató adománygyűjtést is hirdet, a 1358-as adományvonal hívásával, az adomany.jobbadni.hu oldalon keresztül, valamint átutalással a 10702019-85008898-51100005 (CIB) bankszámlaszámon keresztül várják a felajánlásokat.

    Ugyancsak megkezdte az árvízi védekezést a Baptista Szeretetszolgálat és a HUBA Rescue24 Tűzoltó és Kutató-Mentő csoport. A segélyszervezet önkénteseket is toboroz, valamint tárgyi- és pénzadománygyűjtést is szervez.

    A szervezet honlapján és közösségi oldalán tételesen felsorolva megtalálható a szükséges eszközök és a gyűjtőpontok listája. Ugyancsak a baptistasegely.hu oldalon lehetőség van online adományozásra, illetve a 1355-ös adományvonal tárcsázásával 300 forinttal lehet támogatni a szervezet védekező munkáját – olvasható a közleményben.

  • Ausztriában még mindig szó szerint katasztrofális a helyzet: 13 település elérhetetlenné vált hétfőn a rendkívüli áradások miatt.

    Míg Lengyelországban és Csehországban elállt az eső, addig Ausztriában folyamatosan esik. A hatóságok négyzetméterenként akár 80 liter csapadékra is számítanak kedd reggelre. A nagy probléma az, hogy a talaj teljesen telített, és már nem képes felszívni a vizet.

    Ez azt jelenti, hogy fennáll a további árvízveszély.

    Ausztriában eddig összesen 1800 házból evakuáltak embereket. Az érintettek közül sokan rokonoknál maradnak – írja a Bild

  • Az Országház épületének hivatalos Instagram-oldalán arról számoltak be hétfő délután, hogy bezárultak a Parlament árvízvédelmi kapui.

  • A dunabogdányi játszótér is víz alatt. Az Index a helyszínről jelentkezett. Kövesse Facebook-oldalunkat, folyamatosan jelentkezünk videókkal.

  • Szombaton összeesett egy 59 éves német férfi, úton Mitterberg-St. Martin felé. Eltévedt a nedves és havas terepen, elesett és megsérült, majd aznap 18 óra körül maga riasztotta a hegyi mentőszolgálatot.

    A liezeni alpesi rendőrség és a gröbmingi hegyi mentőszolgálat 19 tagja ezt követően mintegy 1100 méteres magasságba emelkedett, és visszahozta a völgybe a hipotermiás férfit – számolt be az esetről a Kronen Zeitung

  • Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) több mint 100 új munkatársa kapcsolódik be az árvízvédelmi munkálatokba. A vízügyesek az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság területein kapcsolódnak be a munkálatokba. 

    Újabb kollégák érkeznek! Többek között 84 fő indult el Miskolcról, 21 fő Debrecenből és 28 fő pedig Gyuláról az ÉDUVIZIG területére!

    – közölte az OVF a közösségi oldalán, ahol egy galériát is megosztott az újonnan induló kollégákról.

  • Élőben jelentkezett Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke Óbudáról, ahol homokzsákokat készítettek elő a lakosság részére. A munkálatok közben elakadt a sárban az egyik teherautó, amelyet a politikus a vízügyi hatóság munkatársaival együtt próbált betolni – egyelőre sikertelenül.

    Rövid szusszanása alatt a DK elnöke azt javasolta a lakosságnak, hogy ha tudnak, segítsenek a védelmi munkálatokban, mert az összefogás most nagyon fontos. 

    Vigyázzunk a hazára, vigyázzunk arra a kis kevésre, ami már megvan

    – mondta. 

  • Ausztriában, Lengyelországban, Romániában és Csehországban összesen tizenegyre emelkedett a halálozások száma. 

    A Bild úgy tudja, hogy az áradások további két idős embert öltek meg Ausztriában, Csehországban pedig egy nő fulladt meg a Krasovka folyóban az eddig ismert nyolc haláleseten felül.

    Ezenkívül Csehországban is legalább hét eltűnt személyről beszéltek a hatóságok.

  • A Magyar Honvédség Klapka György páncélos dandárjának katonái hétfő reggeltől Neszmélyen és Pilismaróton hajtanak végre árvízvédelmi feladatokat. A páncélosdandár állományából három munkacsoportot vezényeltek a gátak és töltések mellé, ahol a védművek megerősítését és a töltések magasságának növelését végzik el. 

  • Magyar Péter a közösségi oldalán osztott meg egy oklevelet, amelyet még 2002-ben kapott az akkori árvízvédelemben végzett munkájáért.

    A Tisza Párt elnöke azt írta, hogy azért osztotta meg a dokumentumot, amelyet „az utóbbi száz év legnagyobb árvize védelmi munkálatai során nyújtott kiemelkedő helytállásáért” kapott, mert a „propagandisták” valótlanságokat állítanak róla. 

    Ezt az emléket csak úgy itt hagyom a propagandistáknak, akik lapátot ragadni ugyan lusták, de arra van idejük, hogy arról hazudozzanak, hogy még soha nem fogtam lapátot a kezembe, és hogy milyen drága ruhákban dolgozunk a Tisza Párt ezer önkéntesével a legkritikusabb árvízi szakaszokon

    – írta. 

    „Gyerünk, skacok, Bedék, Deutschok, Menczerek, ragadjatok lapátot! Nem kell félni, nem fog fájni!” – fűzte hozzá. 

  • Vasárnap jelentették be Lengyelországban egy neves sebész, Krzisztof Kaminski eltűnését, aki nem tért haza a munkából Nysa városában, ahol időközben megáradt a település azonos nevű folyója.

    Az 57 ezer lakosú Nysa településen hétfőn érkezett a hír, miszerint az orvos meghalhatott az árvíz miatt útban hazafelé, a mentőknek már csak a holttestét sikerült megtalálniuk a folyó árterületén.

     

  • „Az osztrák, csehországi, romániai és lengyelországi árvíz sújtotta területekről készült képek drámaiak. Mélyen elszomorítanak bennünket a halottak és eltűntek hírei. Szeretnénk, ha európai szomszédaink tudnák: készen állunk segíteni!” – írta Olaf Scholz német kancellár közösségi oldalán.

    Hozzátette, hogy Németországban is emelkedik a vízszint, ezért figyelemmel kísérik az eseményeket. Köszönetet mondott a mentőknek és az önkénteseknek, akik készenlétben várják, hogy hol kell beavatkozniuk, illetve segítenek a rászorulókon.

  • Elérte a Szigetközt az árhullám, a Lajtán Mosonmagyaróvárnál a legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültséget kellett elrendelni az állami védvonalakon. A Lajta-szükségtározó megnyitását továbbra is mérlegelik a szakemberek – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság. 

    A közlemény szerint lassan elhagyja a térséget a ciklon, amely a heves esőzéseket okozta Közép-Európában. Az elmúlt egy napban főként a Bécsi-medencére hullott ismét jelentős mennyiségű csapadék. A legfrissebb adatok alapján a következő 24 órában elsősorban már csak erre a területre, továbbá az Inn és a Traun-Enns vízgyűjtőkre várható számottevő, átlagosan 20–35 milliméter eső.

    Egyes osztrák folyószakaszokon már lezajlott a tetőzés, ugyanakkor a folyamatos esőutánpótlás elhúzza az árhullám levonulását. 

    A Duna a magyarországi szakaszon többnyire a harmadfokú készültségi szintet meghaladóan tetőzik majd, a Lajtán akár a legmagasabb valaha mért vízszintet, a Murán pedig az első fokot megközelítő tetőzésekre számítanak.

    A Szigetközben, Mosonmagyaróvárnál a Lajtán hétfő reggel 6 órakor el kellett rendelni a legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültséget az állami védvonalakon. 

    Tudatták azt is, hogy a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján Budapesten az alsó rakpartot várhatóan kedden, a nap második felében éri el a víz. A Rábán Árpásig fokozat alatti, Győrben jóval a harmadik fokozat szintje feletti tetőzés várható.

  • Az előrejelzések alapján Komáromnál a Duna vízszintje hétfőn éjjelre éri el az árvízvédelmi szintet, kedd hajnalra pedig a másodfokút. A város polgármestere azt mondta az Új Szónak, hogy a járási válságstáb figyelemmel kíséri a helyzetet, és a lakosok biztonságban vannak. 

    Az esőt nagyobb gond nélkül átvészeltük, nem egyszerre érkezett a csapadék, hanem hullámokban szerencsére, a viharkárok sem voltak akkorák, mint amekkorákra számítottunk

    – nyilatkozta a lapnak Keszegh Béla, Komárom város polgármestere. 

    Arról is beszélt a polgármester, hogy a Bősről érkező víztömeg és a Vágon kinyitott gátak is befolyásolják Komáromnál az árvízhelyzetet, de az előrejelzések alapján kezelhető lesz a helyzet, a várost védi a gátfal.

    Bár hozzátette, hogy arra számítanak, egy-két helyen kiléphet a Duna a medréből. A város vezetője közölte azt is, hogy megkezdték a mobil gátak kihelyezését. 

  • „Rossz, nagyon rossz, ami itt történt és ezután is fog történni” – mondta Alexander Van der Bellen osztrák szövetségi elnök az áradásokról.

    A politikus kijelentette, hogy a következményeket sokáig fogja nyögni Ausztria, továbbá azt is kifejtette, hogy a heves esőzés oka a klímaváltozás. 

    Ez a fajta eső nem fordult volna elő, ha a Földközi-tenger és az Adria nem melegszik fel ennyire

    – hangsúlyozta. 

    Ennek ellenére a korábbi – többnyire politikai – válságokhoz hasonlóan Van der Bellen igyekezett magabiztos lenni: „Meggyőződésem, hogy ezt a válságot is magunk mögött hagyjuk.” 

    A következő hetekben és hónapokban a leginkább érintettekre és azokra fogunk összpontosítani, akik a legtöbbet veszítették

    – idézi az elnököt a Kronen Zeitung.

  • Az éjszaka folyamán a Duna nagybajcsi várható tetőzését 851 centiméterre módosították, ma 10 órai adat alapján Nagybajcsnál már 610 centiméter a vízállás, harmad készültségi fokú a védekezés – írta a közösségi oldalán Balog-Farkas Renáta győri politikus.

    Bejegyzésében felhívta a figyelmet arra is, hogy órákon belül előállhat a 2013-as árvízhez hasonló helyzet Győrszentiván kertvárosánál is.

    A politikus kérte továbbá, hogy aki megteheti, segítse a védekezést.

  • Költözik az M2 Petőfi TV és a Petőfi rádió az A38 Hajóról a dunai árvíz miatt – közölte a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) sajtó- és marketingirodája hétfőn az MTI-vel.

    A folyó magas, 700 centimétert meghaladó vízállása miatt az M2 Petőfi TV és a Petőfi rádió elhagyja a bázisát: a magas vízállás rövidesen ellehetetleníti a hajóra való bejutást, így a könnyűzenei csatornák keddtől ideiglenesen a Bálnából, illetve az MTVA gyártóbázisáról sugározzák adásukat. Úgy fogalmaztak, hogy az áthelyezés feltételei műszaki és műsorkészítési oldalról is biztosítottak, a nézők és a hallgatók továbbra is zavartalanul élvezhetik a csatornák adásait.

  • Orbán Viktor miniszterelnök Visegrádon folytatta az árvízi védekezést irányító munkát – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke.

    Hétfő délben Visegrádon a mobil gátak telepítését ellenőrizte Orbán Viktor miniszterelnök. A terepszemlén a helyi védekezésért felelős vízügyi szakemberek, Vitályos Eszter, a térség országgyűlési képviselője, valamint a város polgármestere is részt vett. Megállapították: a sok ezer homokzsákot kiváltó mobil gátrendszer fejlesztése ezen a védekezési szakaszon is meghozta a várt eredményeket.

    A védekezés megfelelő ütemben halad, a kihívással Visegrád és a vízügyesek meg fognak birkózni

    – mondta a kormányfő.

  • Mindeközben az Index élőben jelentkezett Leányfaluról, a Facebook-oldalunkon megtekinthetik, mennyire öntött ki a folyó. Az önkormányzat már homokzsákokkal készül az árvízre.

  • A fölöttünk örvénylő Boris ciklon hatása miatt a nyugati tájakon nagy területen fújt viharos vagy erősen viharos, helyenként orkánerejű szél – közölte a Hungaromet

    Mint írták, szeptember 15-én a hajnali órákban Kab-hegy állomáson 131,4 kilométer per órás maximális széllökést mértek, amely új napi széllökésrekord.

    A korábbi rekord 95,4 kilométer per óra volt, amelyet szintén Kab-hegyen regisztráltak 2012-ben.

    Az időjárást továbbra is egy hideg légtömeg határozza meg, emellett az egész nap erősen felhős vagy borult ég miatt nagyon alacsony volt a maximum-hőmérséklet. A fővárosban a János-hegyen csupán 9,4 fokig emelkedett a hőmérséklet, ami új napi legalacsonyabb budapesti maximumrekord. A korábbi rekord, mint írták, ezen a napon Budapesten 11 fok volt, amelyet 1912-ben jegyeztek fel Budapest Törökvész állomáson, tehát 112 éves fővárosi hidegrekord dőlt meg.

  • Közösségi oldalán jelezte az Országos Vízügyi Főigazgatóság, hogy szervereik nem bírják a hatalmas kattintásszámot, amelyet az emberek generálnak az árvízhelyzet miatt, ezért van, hogy az oldal néha nem elérhető.

    Több jelzést is kaptunk, és mi magunk is tapasztaltuk, hogy a vizugy.hu oldal időnként nem elérhető. A hatalmas érdeklődést a szerverek nehezen bírják. Bár kollégáink mindig azonnal reagálnak a problémára, de így is előfordulhatnak fennakadások

    – írták a Facebookon.

  • Matkovich Ilona, Vác polgármestere szeptember 16-tól (vagyis hétfőtől) másodfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a városban. Elmondása szerint a hét második felében 8 méteres vízszinttel tetőzhet a Duna, így homokzsákokkal védik a várost, az illetékes hatóságokkal összehangolt munkában.

    A homokzsákok töltésében ezen a két helyszínen tudnak részt venni a lakosok:

    • a Csónakház mellett, a tanpályánál
    • és a Szérűskertben a Kazinczy Lajos és Németh László utca kereszteződésében, a Lukács és Tamás közelében.

    Arra kért mindenkit, hogy lapátot és kesztyűt vigyen magával. Friss információkkal az oldalán tájékoztatja majd a lakosságot.

  • „Szigetmonostornál a gödi rév partfalat ezer tonna kővel erősítik meg a szakemberek” – írta Vitályos Eszter kormányszóvivő Facebook-oldalán hétfőn.

    A kormányszóvivő – aki Pest vármegye 3. számú, szentendrei központú országgyűlési egyéni választókerületének képviselője – hétfő reggel a Pest vármegyei védelmi bizottsági ülésén vett részt. A politikus a védelmi bizottsági ülést követően azt írta közösségi oldalán: a hétfői állás szerint a Duna Budapestnél 860 centiméteren tetőzhet. Hozzátette: 2013-ban 891 centiméter volt a legmagasabb vízállás.

    „A választókerületünkben az egyik kritikus pont Szigetmonostornál, a gödi rév partfalnál található, amit ezer tonna kővel erősítenek meg a szakemberek” – írta. Hozzátette, hogy a 11-es számú főút mélyen fekvő szakaszaira a katasztrófavédelem segítségét kérte.

  • Kismarosról jelentkezett be Tompos Márton, a Momentum elnöke az árvízi védekezéssel kapcsolatban. A videóban elmondta, hogy civilekkel együtt segítik a védekezést, és várják a felajánlásokat.

    Pintér ugyan azt mondta, hogy senkit sem kell kitelepíteni, de mi már most tudunk egy családról Baján, akiknek költöznie kell. Nekik a Momentum segít

    – mondja a videóban a Momentum elnöke.

    Az elnök mindenkit segítségre buzdított, majd röviden vázolta az európai helyzetet.