új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Norvégia kormánya új szabályozást vezet be: többé nem nyújt automatikusan menedéket minden Ukrajnából érkező menekültnek, ehelyett a Nyugat-Ukrajnából érkezők menedékkérelmeit egyéni elbírálás alapján vizsgálják meg.

    Emilie Enger Mehl igazságügyi miniszter a változtatás szükségességét a lakhatás, az egészségügyi ellátórendszer és az iskolák túlterheltségével indokolta. Elmondta, hogy az 5,6 millió lakosú Norvégia a háború kezdete óta mintegy 85 ezer ukrán menekültet fogadott be.

    Nem tudunk aránytalanul nagy számú menekültet befogadni Észak-Európa többi országához képest

    – nyilatkozta.

    A jövőben a menedékkérelmeket a Lemberg, Voliny, Kárpátalja, Ivano-Frankivszk, Ternopil és Rivne megyékből érkező menekültek esetében egyénileg bírálják el, mivel Norvégia ezeket a területeket biztonságosnak tekinti. Emellett Mehl hozzátette, hogy az ukrán menedékkérők között növekvő arányban jelennek meg katonaköteles korú férfiak – írja a Kárpáti Igaz Szó

  • A 35 éves csaló azt ígérte, hogy pénzért segít kiszabadítani a nő férjét az orosz fogságból. A bűnöző fél év alatt 1,2 millió hrivnyát kért ily módon a nőtől, amit saját célokra használt fel – írta meg a Kárpáti Igaz Szó (egy hrivnya nagyjából 8,64 forintnak felel meg a mostani árfolyamon).

    Az ügyben a Krivij Rih-i járási rendőrkapitányság nyomozói és operatív egységei az Ukrán Biztonsági Szolgálattal együttműködve gyűjtöttek bizonyítékokat a bűncselekményről.

    A rendőrség befejezte az előzetes nyomozást, és az ügyet vádemelési javaslattal a bíróság elé terjesztették. 

  • Már 13 halálos áldozata van annak a robbanásnak, amely még pénteken történt egy benzinkúton Oroszország dagesztiáni régiójában, Mahacskala városában.

    Mint a helyszíni felvételeken látható, a mentési munkálatok még az éjjeli órákban, valamint szombaton napközben is zajlottak.

    A helyi hatóságok korábban öt ember haláláról számoltak be, de nem tisztázták, hogy mi okozta a detonációt.

    Ehhez képest szombaton késő délelőtt az orosz katasztrófavédelmi tárca már azt közölte, hogy 

    13-ra nőtt a halálos áldozatok száma, miután egy újabb ember holttestét húzták ki a romok alól.

    A robbanás okáról még mindig nincsenek biztos információk, azonban az orosz hatóságok egyelőre a biztonsági követelmények be nem tartása miatt indítottak büntetőeljárást.

    A RIA Novosztyi állami hírügynökség szerint az ügyben illetékes hatóság azt is közölte, hogy a helyszínen nem találták robbanóanyag nyomát, de egy sor szakértői vizsgálat még folyamatban van, ahogy a térfigyelő kamerás felvételek vizsgálata, a szemtanúk kihallgatása és az áldozatok azonosítása is.

  • Az ukrán légierő közölte, hogy csapataik 73 drónból 69-et lelőttek egy éjszakai támadás során, amelyben két ballisztikus és két cirkálórakétát is bevetettek az oroszok.

    A történtekkel szinte egy időben az ukrán légvédelem mintegy 15 orosz támadó drónt semmisített meg Kijevben és környékén – közölte a helyi katonai közigazgatás.

    Szumi városa mindössze 32 kilométerre fekszik az orosz határtól, és az orosz erők drónokkal és irányított bombákkal támadják az egész régiót és a várost is, ahol – mint arról beszámoltunk – egy egészségügyi intézetet támadtak meg az éjjel. 

  • Oroszország veszteségei az Ukrajna elleni háborúban már meghaladták a 650 ezer katonát az ukrán vezérkar legfrissebb, szombati jelentése szerint.

    Mint azt az RBK Ukraine a vezérkari jelentés alapján közölte, az ukrán védők az elmúlt 24 órában 1470 orosz katonát likvidáltak. 

    Az oroszok teljes, becsült harci veszteség  szeptember 28-ig így nézett ki: 

    • élőerőt tekintve mintegy 650 ezer 640 (az utóbbi 24 órában +1470) fő volt a veszteség,
    • harckocsikból 8860 (+14)
    • páncélozott harcjárművekből 17438 (+42)
    • tüzérségi rendszerekből 18733 (+55)
    • MLRS típusú rakéta-sorozatvetőkből 1203 (+4)
    • légvédelmi rendszerekből  961
    • repülőgépekből 369
    • helikopterekből 328
    • katonai célú drónokból 16093 (+62)
    • cirkáló rakétákból 2610 (+2)
    • hajókból/csónakokból 28 
    • tengeralattjárókból 1
    • különböző gépjárművekből és üzemenyagtartályokból 25411,
    • speciális felszerelésből pedig 3291 darab (+99)  veszett el az orosz oldalon az ukrán becslés szerint.
  • Antony Blinken amerikai külügyminiszter aggodalmának adott hangot és ellentmondásosnak nevezte Vang Ji kínai külügyminiszter az orosz védelmi iparnak nyújtott kínai támogatását, miközben Peking korábbi álláspontja az volt, hogy a békét keresik Ukrajnában – írja a Kyiv Independent

    A New York-i ENSZ-közgyűlésen lezajlott találkozójukon Blinken bírálta Kína „veszélyes és destabilizálót okozó akcióit” a Dél-kínai-tengeren, és hangsúlyozta, hogy javítani kell a katonáik közötti kommunikációt is. 

    Egy sajtótájékoztatón Blinken elmondta, hogy ő és Wang megvitatták azokat a stratégiákat, amelyek megfékezhetik a kábítószer beáramlást az Egyesült Államokba, és foglalkoztak a mesterséges intelligenciával kapcsolatos kockázatokkal.

    Blinken szerint Kína nagy segítség az oroszoknak

    Blinken kiemelte, hogy az Oroszországból importált szerszámgépek mintegy 70 százaléka és a mikroelektronika 90 százaléka Kínából és Hongkongból származik. Ez anyagilag segítette Moszkvát a háború állandósításához szükséges rakéták, páncélozott járművek és lőszerek előállításában. 

    Tehát amikor Peking azt mondja, hogy egyrészt békét akar, a konfliktus végét akarja látni, másrészt megengedi vállalatainak, hogy olyan lépéseket tegyenek, amelyek valójában segítik Putyinnak folytatni az agresszív harcot, ez valahogy nem áll össze

    – mondta Blinken. 

    Wang szerint azonban országának az ukrajnai háborúval kapcsolatos álláspontja mindig is a tárgyalásokon keresztüli béke szükségessége volt. 

  • Az orosz csapatok szeptember 28-án hajnalban kétszer is csapást mértek egy egészségügyi intézményre Szumiban. Eddig hat halottról, köztük egy rendőrről lehet tudni – közölte az RBK Ukraine. 

    Ihor Klimenko ukrán belügyminiszter közölte, hogy az orosz csapatok kétszer is lecsaptak egy egészségügyi intézményre. A tárcavezető szerint az első lövés következtében egy ember meghalt, majd miután a kórház több emeletének a mennyezete is leszakadt, megkezdődött a betegek és a személyzet evakuálása.

    Az oroszok akkor csaptak le újra, amikor zajlott a betegek és a személyzet kimenekítése. Ennél a csapásnál az egészségügyi központ melletti lakóövezetet is tűz alá került. 

  • Magyarország területére 2024. szeptember 27-én az ukrán-magyar határszakaszon 6504 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 6028 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

    A beléptetettek közül a rendőrség 23 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében – áll a rendőrség közleményében. 

  • Az orosz hadsereg az elmúlt nap folyamán a donyecki régióban elfoglalta Liszivka és Marinjivka településeket – írja az MTI az orosz védelmi minisztériumra hivatkozva.

    Az elmúlt hétre vonatkozó orosz hadijelentés a hat ukrajnai frontszakasz közül négyről számolt be előretörésről. Az összefoglaló szerint szeptember 21-27. között a „különleges hadművelet” övezetében 103 ukrán ellentámadást vertek vissza.

    Az elesett vagy súlyosan megsebesült ukrán katonák száma kevés híján 16 ezer. Az említett időszakban 66 ukrán katona adta meg magát – állítják.

    A beszámoló szerint Ukrajnában az orosz fél az elmúlt héten 33 csoportos csapást mért precíziós fegyverekkel, köztük hiperszonikus Kinzsal rakétákkal, valamint pilóta nélküli légijárművekkel hadiipari üzemekre, őket támogató energetikai létesítményekre, katonai repülőterek infrastruktúrájára, egy nyugati fegyvereket és felszerelést szállító vasúti szerelvényre.

    Támadások légi és tengeri drónokat előállító és tároló létesítményeket, hadi- és üzemanyagraktárakat, valamint az ukrán hadsereg és a külföldi „zsoldosok” ideiglenes telepítési helyeit is érték.

    A heti hadijelentés a megsemmisített ukrán katonai eszközök között sorolt fel egyebek között 23 harckocsit, 99 páncélozott harcjárművet, harminc külföldi gyártmányú,155 milliméteres önjáró és vontatott tarackot, egy amerikai ATACMS műveleti-harcászati rakétát, tíz nagy hatótávolságú irányított Neptun rakétát, két amerikai HARM radarelhárító rakétát, két, földi célok támadására átalakított Sz-200-as légvédelmi rakétát, 20 francia HAMMER irányított légibombát, amerikai HIMARS és cseh Vampire sorozatvetők 39 rakétáját, továbbá 482 drónt. A drónok közül 164-et a műveleti területen kívül.

    A fenti adatokat ugyanakkor érdemes fenntartásokkal kezelni, ugyanis a hadban álló felek gyakran túlozzák el a hadi sikereikről szóló statisztikákat.

    A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több más településéről is jelentettek pénteken ukrán tüzérségi és dróntámadást.

  • Az ukrán katonák többsége bár elítéli a dezertálást, egyre több ukrán fiatalnak van elege a háborúból – írja az Infostart

    Az ukrán hadsereg 56. Önálló Gépesített Lövész Dandárjának egyik katonája óriási lavinát indított el, amikor pár napja kiposztolta a Facebookra, hogy dezertál. Serhij Gnyezgyilov bejegyzésében azzal indokolta döntését, hogy öt éve tartó, folyamatos szolgálat után belefáradt a háborúba. Bár társai nagyrészt elítélték Gnyezgyilov döntését, többen, akik már két éve a fronton harcolnak, megértőnek bizonyultak. A Facebook poszt komoly társadalmi vitát indított el Ukrajnában. 

    Van, aki megúszhatja a frontszolgálatot

    A Kyiv Post nevű, angol nyelvű ukrán portál utánajárt, miért választja egyre több katona a dezertálást. Arra jutottak, hogy az ok nyilvánvalóan a kimerültség, a fásultság. A frontkatonák két éve szakadatlanul az első vonalban harcolnak, ahonnan csak nagyon ritkán engedik őket szabadságra.

    Az ukrán parlament képviselői augusztus végén elfogadták a hadkötelezettségről szóló új törvényt, amely kimondja, hogy első alkalommal még nem számít dezertálásnak ha valaki engedély nélkül hagyja el az egységét. Amennyiben önként visszatér, akkor megúszhatja büntetés nélkül, ha az adott alakulat parancsnoka is beleegyezik. Ráadásul a törvénynek köszönhetően a besorozott fiatalok megválaszthatják melyik egységhez akarnak bevonulni. 

    Az is komoly feszültségeket gerjeszt az ukrán társadalomban, hogy akik megfelelő kapcsolatokkal rendelkeznek, vagy több tíz ezer hrivnyát tudnak fizetni, megúszhatják a frontszolgálatot. 

  • Bizonyítékot szerzett a Nyugat, hogy Kína fegyvereket szállít Oroszországnak az ukrajnai háborúhoz – számolt be róla pénteki cikkében a The Times egy nyugati tisztviselőre hivatkozva. A lap megjegyzi, hogy a szövetségesektől kapott új jelentés szerint a kínai cég speciálisan tervezett katonai drónokat szállít a háborúban álló országnak, hogy azokat a harctéren használat közben tesztelhesse.

    Információk szerint az orosz-kínai üzletet még 2023-ban kötötték, bár a forrás a konkrét kínai gyártót nem nevezte meg, de hangsúlyozta, hogy

    most már egyértelmű bizonyítékok vannak arra, hogy kínai cégek halálos fegyvereket szállítanak Oroszországnak ukrajnai felhasználásra.

    A NATO reagált a hírre, amely szerintük „mélyen aggasztó, és a szövetségesek konzultálnak az ügyben”. „Kína meghatározó tényező volt Oroszország ukrajnai háborújában, mivel kettős felhasználású technológiát biztosított az orosz védelmi ipar támogatására. A kínai kormánynak felelőssége van abban, hogy vállalatai ne nyújtsanak halálos segítséget Oroszországnak. Kína nem szíthatja tovább a második világháború óta legnagyobb európai konfliktust anélkül, hogy ez ne érintené érdekeit és hírnevét” – fogalmazott a szövetség.

  • Jevgenyij Balickij, az Oroszország álltal részben elfoglalt zaporizzsjai régió orosz kormányzója a RIA Novosztyinak pénteken azt mondta, hogy az orosz hadsereg elérte Huljajpolje város peremét – írja az MTI.

    Szergej Lebegyev, a „mikolajivi földalatti mozgalom koordinátora”, ugyanennek a hírügynökségnek nyilatkozva azt állította, hogy

    péntekre virradóra a román légvédelem is részt vett az Izmajil város elleni orosz támadás elhárításában.

    Mint mondta, a támadás végén két román vadászgép berepült Ukrajna légterébe. Lebegyev azt mondta, hogy a csapás a Duna-menti városban kikötői infrastruktúra létesítményeit, köztük a nyugati páncélozott járműveket rejtő épületeket érintett, valamint román „zsoldosokat” és ukrán katonákat „likvidált”.

  • Szerhij Szuhomlin volt zsitomiri polgármestert nevezték ki az Ukrajna infrastruktúrájának helyreállításával és fejlesztésével foglalkozó ügynökség élére – közölte a The Kyiv Independent ukrán hírportál.

    Szuhomlin 2015 novemberében lett Zsitomir polgármestere, és saját kérésére 2024. szeptember elején mondott le városvezetői tisztségéről.

    Az ügynökséget korábban Musztafa Najjem vezette, aki június 10-én mondott le, miután megakadályozták, hogy részt vegyen a június 11-12-re tervezett berlini Ukrajna-újjáépítési konferencián.

    Közösségi oldalán „rendszerszintű akadályokra” vonatkozó panaszok sorát ismertette, amelyek korlátozták munkája végzésében, és végül a lemondását indokolták. Döntése megterhelte Kijev és Nyugati szövetségeseinek kapcsolatát, valamint aggodalmat akörül, hogy képes lesz-e Ukrajna kezelni az energetikai infrastruktúrája ellen orosz támadásokat.

  • Bemutattuk a Győzelmi Tervet az Egyesült Államoknak, és minden egyes pontot elmagyaráztunk – közölte pénteken Facebook-bejegyzésében Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke. „Most a küldöttségeink szintjén fogunk dolgozni, hogy minden egyes lépést és minden egyes döntést egyeztessünk” – tette hozzá az ukrán államfő.

    Volodimir Zelenszkij szerint Ukrajna minél erősebb pozíciót szerez, annál hamarabb kerülhet közelebb a békéhez. Az elnök szerint az ország számára kulcsfontosságú kérdések mindegyike már a partnerek asztalán van.

    Hosszú távú képességek, a védelmi csomag, az Oroszország elleni szankciók, az orosz eszközökre vonatkozó lépések. Sikerült minden témán dolgoznunk

    – mondta a háborúban álló ország vezetője.

    Közölte azt is, hogy „egy németországi találkozóra készülünk”, hozzátéve, hogy „köszönöm Biden elnök úrnak a meghívást”.

  • Harmadik világháborút jelentene egy Belarusz elleni támadás – jelentette ki pénteken Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök a minszki Informatikai és Rádióelektronikai Állami Egyetem hallgatóinak tartott beszédében.

    A BelTa fehérorosz hírügynökség szerint Lukasenka hazája elleni konkrét támadási tervekkel vádolta a NATO-t, és atomfegyverek bevetésével fenyegetőzött egy tényleges támadás esetében.

    Az amerikaiak és a lengyelek már felsorakoztak a határon, különösen a lengyel határ mentén. Tudjuk, hogy a lengyel vezetés már a kezét dörzsöli

    – idézi a belorusz vezetőt az MTI.

    Úgy fogalmazott, hogy felkészültek erre az eshetőségre, és haladéktalanul reagálni fognak, ha bekövetkezik egy támadás. Mivel pedig atomcsapásra a NATO is válaszolhat saját atomfegyvereivel, ez oda vezethet, hogy Oroszország a teljes arzenálját beveti – fejtegette. Hozzátette, hogy ilyen jellegű eszkalációra a Nyugat nincs felkészülve.

    Fehéroroszország nem atomhatalom, de engedélyezte 2023 vége óta, hogy a vele szövetséges Oroszország taktikai nukleáris fegyvereket állomásoztasson a területén. Lukasenka áprilisban több tucat atomtöltetről beszélt.

    Minszk nukleáris töltet hordozására képes Iszkander ballisztikus rakétákkal is rendelkezik, s Szu–25 típusú harci repülőgépei is képesek atomfegyverek indítására.

    A Fehéroroszország területére telepített taktikai atomfegyverek feletti parancsnokságot ugyan orosz erők látják el, de Lukasenka már a fehérorosz katonai doktrínába is beépítette a nukleáris fegyverek bevetésének lehetőségét.

    Lukasenka most köszönetet mondott orosz hivatali partnerének, Vlagyimir Putyinnak az orosz nukleáris doktrína módosításáért. Putyin két napja jelentette be, hogy Oroszország a nemzetközi biztonsági helyzethez igazította doktrínáját. A módosítás alapján növekszik a lehetősége annak, hogy nyugati atomhatalmak (Egyesült Államok, Franciaország, Nagy-Britannia) orosz ellencsapás célpontjává válhatnak, ha támogatják atomfegyverrel nem rendelkező országok Oroszország elleni agresszióját.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index szombati élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!