Összefoglaló

Percről percre Obama kiváló találkozóról beszélt, Trump megtisztelve érezte magát

A kedden elnökké választott Donald Trump csütörtökön találkozott Barack Obamával a Fehér Házban
Obama azt mondta, hogy megnyugtatta Trump hozzáállása, a milliárdos pedig azt mondta, megtisztelve érezte magát
Obama azt mondta, hogy segíteni akar a gördülékeny átmenetben
A Fehér Ház után Trump a republikánus kongresszusi vezetőkkel is találkozott, a bevándorlást, az adócsökkentést, az Obamacare-t nevezte prioritásainak
Az Egyesült Államokban elnökválasztást tartottak kedden, amit Donald Trump nyert, Hillary Clinton, volt first lady és külügyminiszter elismerte vereségét. "Ez fájdalmas, és sokáig az lesz" - mondta beszédében
Térkép, Galéria, Videó
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
Elektorok

270 elektor kell a győzelemhez
Szavazati arány
  • Egy kitöltetlen szavazólap az Ohio állambeli Kent egyik szavazóhelyiségében:

  • Méghozzá a Redskins-szabályban. A lényeg nagyjából az, hogy a Washington Redskins NFL-csapat választás előtti utolsó hazai meccse az elmúlt nyolcvan évben szinte mindig megjósolta az elnökválasztások eredményét. 

    Amikor a Redskins megnyerte az utolsó hazai meccset a választás előtt, akkor a leköszönő elnök pártja nyerte a választást, amikor kikapott, akkor viszont a rivális.

    Ez olyannyira működött, hogy 1936-tól egészen 2008-ig megjósolta a végeredményt a meccs, a nagy sorozat 2012-ben tört meg, amikor Barack Obama annak ellenére nyert, és maradt hivatalban, hogy a Redskins kikapott a választás előtti utolsó hazai meccsen.

    Clinton most azért reménykedhet, hogy a Redskins-szabály bejön, mert a csapat nyert az Eagles ellen hazai pályán két hete. 

  • Obama volt az első amerikai elnök, aki komolyan odafigyelt a közösségi médiára, ami persze nem azt jelenti, hogy akkora látnok lenne, inkább azt, hogy amikor legutóbb más volt az elnök, a Facebook meg a Twitter inkább valami múló geek divatnak tűnt, mint olyasminek, ahol mindenkinek illik ott lenni a világon. A probléma az, hogy Twitteren például nem Barack Obamaként van fenn az elnök, hanem @POTUS név alatt (11 millió követővel), ami ugye azt jelenti, president of the united states, és a mindenkori elnöknek járó rövidítés. Hasonlóképpen Michelle Obama @FLOTUS (first lady of the united states), Joe Biden pedig @VP (vice president) név alatt twittel.

    A megoldás a hatalomátadáskor az lesz, hogy ezekből a fiókokból az összes bejegyzést archiválják, átmozgatják @POTUS44, @FLOTUS44, és @VP44 nevek alá (ez arra utal, hogy Obama volt a 44. elnök), az üresre pucolt fiókokat pedig a felhalmozott régi követőkkel megkapja az új elnök, first lady és alelnök. Mondjuk vicces lesz, ha Bill Clinton férfiként fog majd first lady néven twittelni, de ez már legyen az ő gondja. Hasonlóképpen kerül át a Fehér Ház összes hivatalos YouTube-, Instagram-, Facebook-, Vimeo-, és Flickr-fiókja is az új kezekbe.

  • Mindez egy New York-i szavazókörzetben történt, a nőket letartóztatták. A videóban női melleket lehet látni távolról, úgyhogy mindenki mérlegelje a kockázatot, és döntsön belátása szerint, hogy kattint-e vagy sem.

  • De mi van a hekkerveszéllyel?

    Az elnökválasztást nyár óta kísértő hekkertámadások és szivárogtatások miatt egyre többen kezdtek attól félni, hogy a támadással megvádolt oroszok belepiszkálhatnak az eredményekbe. Pláne, hogy később kiderült, hogy húsz állam választói adatbázisa körül is szaglásztak hekkerek.

    A végeredmény szempontjából kulcsfontosságú 13 billegő államban a következő képpen néz ki a szavazás, ami azért fontos , mert a választási rendszerbe vetett bizalom esetleges megingása ezekben az államokban okozhatná a legnagyobb felfordulást:

    • 4-ben teljesen papíralapú a szavazás: Iowa, Michigan, New Hampshire és a levélszavazó Colorado.
    • 4-ben vegyesen papíralapú és elektronikus papírbizonylattal: Arizona, Wisconsin, Ohio, Észak-Karolina.
    • 3-ban vegyesen papíralapú és csak elektronikus: Pennsylvania, Virginia, Florida.
    • 2-ben elektronikus papírbizonylattal: Nevada, Utah.

    Teljesen elektronikus és papírról visszaellenőrizhetetlen rendszerű állam nincs a csatatérállamok között.

  • A reggeli beköszönése 3 óra alatt kapott 130 ezer lájkot és 90 ezer retweetet.

  • Az elnökjelölt és férje New York-i otthonuk közelében lévő Douglas G. Friffin általános iskolában adták le voksukat. A hazai választásokon szokásos menetrenddel szemben Clintonékat a szavazóhelyiségben fotóriporterek serege helyett csak kissé megszeppent szavazópolgárok fogadták:

    • Nevada államot 1912 óta egyetlen kivétellel (1976-ban) mindig a nyertes elnökjelölt vitte
    • Ohio államban 1986 óta mindössze kétszer nyerte meg a vesztes jelölt, és 1964 óta, vagyis zsinórban 13-szor a későbbi nyertes mellett szavazott az állam
    • Valencia megye Új-Mexikóban 1952 óta minden egyes választáson a győztes mellett szavazott
    • Vigo megye Indianában 1888 óta csak kétszer szavazott a vesztesre
  • Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő Facebook-bejegyzésében azzal állt elő, hogy őket az FBI fenyegeti, hogy nehogy a választási helyiségekbe menjenek, még véletlenül sem. Még csak gondolni se gondoljanak rá. Bizony. Az FBI iszonyat durván a tudtukra adta ezt, amikor Zaharova szerint a hétvégén, Houstonban "hollywoodi akciófilmek stílusában" feltartóztatták az orosz főkonzulátus egyik munkatárásnak gépkocsiját, és az ügynökök fokozott sugalmazással arra bírták/akarták rábírni őket, hogy a választásokat nemcsak megtekinteni nem szabad, de azokra gondolni sem.

    "Nem értem, hogy mi történik Washingtonnal: mindenütt Moszkva keze, +a Kreml hackerei+, titkos információ kiszivárogtatása és megtiltják az orosz diplomatáknak a választóhelysiégek megközelítését. Az amerikai külügyminisztérium jegyzékben tanácsolta Oroszország képviselőinek, hogy önállóan ne közelítsék meg a szavazóhelyiségeket, néhány állam hatóságai pedig még bűnvádi eljárással is fenyegetőztek." - állt a bejegyzésben.

    "Felmerül a kérdés: mi olyat láthat egy külföldi diplomata a választóhelyiségekben, hogy a Mr. Smithek láttak neki az ügynek és egyáltalán miért tartja az FBI az ellenőrzése alatt a választások megfigyelését?"

    Nagyon jó kérdések ezek, Mulder!

  • A szavazófülkék reggel hatkor nyitnak, a tőlünk kilenc órára levő nyugati parti államokban ez pont most van. Ebben az időzónában négy állam fekszik, Kalifornia, Oregon, Washington és Nevada - előbbi három tuti demokrata győzelmet hoz, Nevada viszont az egyik legfontosabb billegő állam.

  • Magyarországon a szavazókörök központjai, ahol az ember kitölti és bedobja a dobozba a szavazólapját, hagyományosan iskolákban szoktak lenni. Amerikában az iskolák mellett jellemzően templomok adnak helyet a szavazófülkéknek. Pszichológiai kutatások pedig mind a kettőről kimutatták, hogy tudat alatt befolyásolják a gondolkodásunkat.

    Egy brit-holland kutatás azt az eredményt hozta, hogy templomok közelében az emberek sokkal hajlamosabbak magukat konzervatívnak vallani, mint állami hivatalok közelében. Statisztikai módszerekkel kiszűrték azt a hatást, hogy templom közelében több hívővel találkozik az ember - egyszerűen az épület látványának van ilyen hatása. Egy amerikai kutatás pedig azt mutatta ki, hogy az iskolákban levő szavazókörökben az emberek hajlamosabbak arra a jelöltre szavazni, aki a programjában többet foglalkozik, és nagyobb támogatást ígér az oktatásnak; függetlenül attól, hogy melyik párt jelöltje, és egyébként mi a többi ígérete.

  • A kampány során sok szó volt az a fegyverviselés kérdéséről, Trumpnak egész meredek nyilatkozatai is voltak a témában (pl. itt és itt): a vita alapvetően arról szól, hogy Hillary Clinton szigorítaná a fegyverviselés szabályait, amihez alkotmányt kellene módosítania, ezt viszont a republikánusok általában nem annyira szeretnék.

    A fegyveres szavazás szabályozása általában az állami és a helyi szabályoktól függ: vannak olyan államok, ahol tilos a fegyverviselés, máshol viszont csak iskolák és állami intézmények környékén tilos az ilyesmi. Ritka az olyan állam, ahol egyértelműen lehet fegyvert viselve szavazni, inkább olyan szabályozások vannak, amik nem tiltják ezt egyértelműen. A CNN cikke azt szedi össze, hogy milyen szabályok vonatkoznak erre az egyes államokban.

  • A 2008-as választásra készítette el Shepard Fairey az obamás Hope-posztert, ami a választás egyik szimbóluma lett, erről van szó:

    barack

    Fairey viszont a CNN érdeklődésére elmondta, hogy Hillary Clintonról nem tervez hasonlót, leginkább azért, mert nem volt elég inspiráló számára a személyisége. Sok kérdésben nem is értett vele egyet, ugyanakkor sokkal jobb választásnak tartja, mint Trumpot, aki szerinte veszélyes, szexista és demagóg. 

  • Tradicionálisan Kaliforniát, illetve Texast szokás a két párt tipikus bázisának tartani, de valójában nem ezek az államok azok, ahol a legnagyobb a különbség a jelöltek támogatásában. Viszont itt jár a legtöbb elektor a nyertesnek: 55, illetve 38. Összehasonlításképpen, a legkisebb lélekszámú államok 3-4 elektort adnak csak, vagyis Kalifornia egymagában annyit ér, mint a 15 (!) legkisebb állam összesen.

    Bár gyakorlatilag már itt is behozhatatlan előnyből indul a verseny (Kaliforniában 55-38 az állás Clintonnak, Texasban 51-42 Trumpnak), a legerősebben kék államok valójában Washington DC (83-12 Hillary előnye), Maryland és Vermont (mindkettőben 61-33), a leginkább republikánusok pedig Wyoming (63-27-re vezet Trump), és Nyugat-Virginia (60-33).

  • A New York-i Jericho általános iskolában négyévente eljátsszák az elnökválasztást a gyerekekkel, az ideit viszont le kellett fújni, mert nemcsak az iskolásoknak, hanem a tanároknak is elegük lett az egészből. 

    Az ABC7NY-nak egy ötödikes panaszkodott arról, hogy a Trump- és a Clinton-pártiak sokat vitatkoztak egymással, és ez nagyon nem tetszik neki. Az iskola is egyre több visszajelzést kapott a szülőktől, hogy nem ideális a hangulat, a tanárok viszont akkor döntöttek úgy, hogy véget vetnek a hagyománynak, amikor már a gyerekek Trump nevét skandálták a menzán, és többen arról beszéltek, hogy nem akarnak muszlimokat látni az iskolában. 

    Így elnökjelölt helyett a kedvenc ebédjükre szavaztak végül a diákok.

  • És média alatt most értsük a nyomtatott sajtót, ahol Amerikában szerkesztőségi cikkben szokás a választás előtt valamelyik jelölt mellett kiállni, és szavazásra buzdítani az olvasókat; ezt hívják endorsementnek. Idén a 100 legnagyobb példányszámú amerikai lapból 79 adott ki ilyet, ebből:

    • 57 Hillary mellett áll
    • 4 Gary Johnson mellett
    • 3 a "bárkit, csak ne Trumpot" tanácsot adja
    • és csak 2 támogatja Donald Trumpot

    Még egyoldalúbb a meccs, ha csak a top25 legnagyobb újságot nézzük: 23 Clinton-párti, a maradék kettő a "bárki, csak ne Trump" tábort erősíti (köztük a USA Today, a legnagyobb példányszámú lap). 2012-ben is eléggé a demokraták felé hajlott a sajtó, de ennyire azért nem: a top25-ben akkor 15 Obamát támogatta, 5 Mitt Romneyt, 5 pedig senkit. A mostanihoz hasonló helyzet legutóbb 1972-ben volt, amikor az egyébként republikánus Nixon újraválasztását támogatta a liberálisnak kikiáltott amerikai média, és csak a top100 lap 7%-a állt a demokrata George McGovern mögött. 

  • 13 millió emberből 6,4 millió, és ami különösen érdekes, hogy a 2012-es választáshoz képest 36 százalékkal több hispanó szavazó voksolt idén.

  • Hát persze, hogy ez is csak a pénzről szól

    Külön cikkben szedtük össze, mi várható a (világ)gazdaságban a választás után: fontosabb ígéretek, jóslatok, adótervek, kreatív közgazdaságtan és mese habbal. Erre tessék.

  • Florida, Delaware, Georgia, Illinois, Louisiana, Massachusetts, Maryland, Michigan, Missouri, New Hampshire, Pennsylvania, Rhode Island, Dél-Karolina és Tenessee egy részén lehet szavazni, tehát már összesen 17 államban kezdődtek meg a választások. A képen egy georgia-i sor látható. (Guardian )

  • Barack Obama már korábban elmondta, hogy a második ciklusa végeztével is maradnak a családjával Washington D.C-ben, hogy a fiatalabb lánya, Sasha be tudja fejezni az iskolát. 

    A Kalorama nevű városrészbe költöznek majd át egy 1928-ban épült, kilenc szobás házba, aminek az értéke 6,3 millió dollár körül van. Egy videó is van az épületről. 

  • A Loyola Marymount egyetem kutatói az 1964 és 2008 közti választások eredményeit vetették össze a választás előtti 10 nap sporteredményeivel. Az elemzés azt mutatta, hogy azokban a városokban, ahol a szavazás előtt nyert a helyi csapat, átlagosan 0,8%-kal emelkedett a szavazáson az éppen hatalomban levő félre leadott szavazatok aránya. Ha a győzelem tétje nagy volt, vagy a csapat nem volt esélyes, mégis nyert, az érzelmek is magasabbra csaptak, és a hatás a 2,4%-ot is elérte.

    Ezek szerint Chicagóban, ahol a Cubs baseballcsapata 108 éves átkot megtörve nyerte most meg a bajnokságot, a rajongóknak Hillaryre illene most szavazni, hiszen Obama párttársaként ő számít kihívottnak.

    Egy német kutatás is hasonló eredményre jutott 2004-ben: a statisztika ott azt mutatta, hogy a fociválogatott sikerei a mindenkori hatalomban levő kormány támogatottságát növelik - függetlenül attól, hogy milyen párt kormányoz éppen.

  • Ezzel kezdte az első nyilatkozatát a Fox News-on Trump, majd mikor arról kérdezték, hogy mennyit változott a választás alatt, a szokásosan kaotikus stílusában azt mondta, hogy "csodálatos időszak volt, az elmúlt 17-18 hónap...csodálatos időszak volt, az emberek nagyszerűek ebben az országban, találkoztam mindenféle emberrel, és csodálatosak. Az emberek az kérdezik, mit tanultam? Azt tanultam: az emberek csodálatosak" - mondta Trump.

    Trumpot arról is kérdezték, hogy melyik államokra fog jobban odafigyelni a többinél. Azt mondta, szerint nagyon jól áll Észak-Karolinában, New Hampshire-ben, Ohióban és Iowában, de még megemlítette, hogy Michiganben és Wisconsinban is esélyes lehet a győzelme. (Guardian)

  • New Hampshire-ben a 100 lakosnál kisebb települések számára törvény biztosítja a jogot, hogy már éjfélkor kinyissák a szavazófülkéket, és amint minden regisztrált szavazó voksolt, be is zárják, és összeszámolják a szavazatokat. Ez történt most Dixville, Hart's Location és Millsfield esetében, ahol a hivatalos eredmények szerint Trump nyert 32 szavazattal, Hillary 25-öt kapott, Gary Johnson 3-at, és egyet-egyet még plusz a szavazólapra ráírt névként Bernie Sanders, Mitt Romney és John Kasich. (via CBS)

  • Az alapító atyák nem határozták meg, pontosan mikor kell az elnökválasztást tartani, így az első néhány alkalommal az államok külön-külön tűzték ki a szavazás időpontját, ami persze káoszhoz vezetett. 1845-ben aztán a Kongresszus döntött: az elnökválasztás napja mindig a november első hétfőjét követő kedd - és ez így van azóta is. Aminek persze mai szemmel nézve nem sok értelme van, hiszen hétvégén nyilván sokkal többen tudnának elmenni szavazni.

    A 19. században azonban mások voltak a hangsúlyok, a választás az emberek nagy része számára több napos elfoglaltság volt: szekérre kellett ülni, bebumlizni a legközelebbi nagyvárosba. A hétvége így alapban kiesett, hiszen a vasárnap a templom napja, az pedig szent dolog, akkor nem lehet utazgatni. A hétfő ugyanezért nem működött, a szerda pedig a vásárok hagyományos napja volt, amivel megint nem lett volna szerencsés ütköztetni a választás napját. Így aztán maradt a kedd, aminek a megváltoztatására többször tettek már próbát politikusok a nagyobb részvételi arányra hivatkozva, de a tradíció mindig erősebb volt náluk.

  • Több helyen még szavazni fognak, amikor az egyetemi amerikaifutball-bajnokságban szereplő Eastern Michigan lejátssza következő meccsét a Ball State ellen, ezért erre az alkalomra egy különleges sisakkal készültek: rajta van mind az eddigi negyvennégy elnök neve, az elől lévő felirat pedig szavazásra biztat. 

    Eastern Michigan is playing on #ElectionNight 🇺🇸 So they're wearing patriotic helmets with names of all 44 Presidents on them. (via @EMUFB)

    Gear • Unis • News • Updates (@uniformdepot) által közzétett fénykép,

  • Mai első tweetjében azt írja, hogy ma újra naggyá teszik az USA-t, de tekintve, hogy Hillary Clinton az esélyes, ez a kijelentés utólag elég viccesnek hathat majd, ha tényleg Clinton nyer.

  • Ha rossz az időjárás a választás napján, akkor alacsonyabb lesz a részvétel, ez pedig annak a félnek kedvez, amelyiknek eltökéltebb a támogatói tábora - mondja a józan ész. A statisztika pedig ezt számokkal is alátámasztja. Kutatók 14 elnökválasztás eredményeit elemezték ki 3115 megyében, és vetették össze az időjárási adatokkal. Arra jutottak, hogy ahol rosszabb volt az időjárás a november elején megszokottnál, például komolyabb eső van hó esett, ott akár 3,8 százalékkel is csökkenhetett a választási kedv.

    Az igazi érdekesség az, hogy az ilyesmi miatt otthon maradók a statisztika szerint túlnyomó részt demokraták - a rossz időjárás tehát a republikánus jelöltnek jó. Ennek tükrében különösen izgalmas a 2000-es elnökválasztásra visszatekinteni, ami ugye Floridában, pár száz szavazaton dőlt el; mivel akkor a szavazás napján szinte egész Floridában zuhogott az eső, simán lehet, hogy George W. Bush ennek köszönheti az elnökséget.

  • A keleti parton reggel 6, a nyugatin hajnal 3 volt, amikor Hillary Clinton Twitter-csatornáján megjelent az első mai bejegyzés, arról szólt, hogy a hillaryclinton.com-on lehet megnézni, hová kell menni szavazni. Trump bő fél óra késéssel posztolt, egy kövér MAKE AMERICA GREAT AGAIN-t.

    Trump eddig kb. ötször annyi lájkot kapott.

  • A keleti parton már sok helyen lehet szavazni, és sok helyen az emberek hosszú sorban várakoztak már jóval reggel hat előtt. Egyesek már jóval urnanyitás előtt beálltak a sorba. 

  • Ha már elmennek a népek szavazni, Amerikában az elnökválasztást mindig összekötik állami, vagy még kisebb, helyi szintű népszavazásokkal. Most például kilenc állam szavaz a marihuána legalizációjáról: Florida, Arkansas, Észak-Dakota és Montana orvosi felhasználásra, Massachussetts, Maine, Arizona, Kalifornia és Nevada pedig rekreációs célokra is.

    Jelenleg Amerikában négy államban teljesen legális a marihuána, tízben tiltott, a többiben a dekriminalizálás és az orvosi célú használat különféle árnyalatai vannak érvényben.