Összefoglaló

Percről percre Obama kiváló találkozóról beszélt, Trump megtisztelve érezte magát

A kedden elnökké választott Donald Trump csütörtökön találkozott Barack Obamával a Fehér Házban
Obama azt mondta, hogy megnyugtatta Trump hozzáállása, a milliárdos pedig azt mondta, megtisztelve érezte magát
Obama azt mondta, hogy segíteni akar a gördülékeny átmenetben
A Fehér Ház után Trump a republikánus kongresszusi vezetőkkel is találkozott, a bevándorlást, az adócsökkentést, az Obamacare-t nevezte prioritásainak
Az Egyesült Államokban elnökválasztást tartottak kedden, amit Donald Trump nyert, Hillary Clinton, volt first lady és külügyminiszter elismerte vereségét. "Ez fájdalmas, és sokáig az lesz" - mondta beszédében
Térkép, Galéria, Videó
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
Elektorok

270 elektor kell a győzelemhez
Szavazati arány
  • 50 ezer választót érinthetett volna, hogy az állam Washington megyéjében megadták magukat a szavazógépek, de azóta helyre állt a rend. A fennakadás miatt átmenetileg szavazólapokat használtak. 

  • Érdekes etikett-kérdés, hiszen first lady nyilván nem lehet, ha egyszer férfi. A volt elnököknek kijár a president megszólítás a hivatali idejük kitöltése után is, de mivel Clintonék nyilván sokat fognak együtt mutatkozni, elég furán venné ki magát a két elnöki megszólítás. A megoldás valószínűleg a “first gentleman” lesz, ennek már van hagyománya Amerikában, ha egy államnak női kormányzója van, az ő férjét hívják így.

  • Donald Trump már korábban is belengette, amennyiben gyanús dolgokkal találkoznak, akkor nem hagyják annyiban, jogi lépéseket fognak tenni. Erre nem is kellett sokat várni.

    A republikánus elnökjelölt csapata azért perel, mert állításuk szerint az előzetes szavazáson volt olyan nevadai szavazóhely, ami a megengedettnél két órával tovább tartott nyitva. Olyan Las Vegas környéki szavazókörzetekről állítják ezt, ahol sok a latino és fekete választó. Trump ügyvédjei szeretnék elérni, hogy az előzetesen leadott szavazatokat ne vegyítsék az elnökválasztás napján leadottakkal. 

    Dan Kulin megyei szóvivő elmondta, hogy nem tartottak nyitva a megengedettnél tovább, ugyanakkor a sorban állóknak megengedték, hogy leadják a szavazataikat.

    Nevada egyike azoknak az államoknak, ahol szoros eredmény várható. 

  • Áll a bál az egyik legfontosabb billegő államnak számító Észak-Karolinában, több ezren lehetnek azok, akik nem tudnak szavazni, mert valami adminisztrációs baki miatt hiányzik a nevük a regisztrált szavazók névsorából. (via Washington Post)

  • A négyszeres Super Bowl-győztes, legendás amerikaifoci-sztár egy bostoni rádióműsorban azt mondta, még nem adta le a szavazatát. Ez azért érdekes, mert tegnap este a New Hampshire-i kampányzáró gyűlésen Trump meg azt mondta, hogy Brady személyesen hívta fel őt telefonon, hogy elújságolja, hogy már szavazott, és természetesen rá. (via Sports Illustrated)

    Ön szerint kinek van igaza?

    Kire szavazott Tom Brady?

  • Susan B. Anthony a XIX. századi női egyenjogúsági mozgalom fontos szereplője volt. Egész életében azért küzdött, hogy a nők is szavazati joghoz jussanak, ám sajnos ezt nem élhette meg, ugyanis ezt csak halála után 14 évvel 1920-ban vezették be.

    Ezért ma a szavazás napján rengeteg nő látogatta meg Anthony sírját a New York állami Rochesterben, és az "Én szavaztam már" matricával pakolták tele a sírját.

  • A magyar választásokon még akkor sem egyszerű szavazni, ha épp külföldön tartózkodik az ember, az amerikaiak viszont még a Nemzetközi Űrállomáson tartózkodó űrhajósuktól is begyűjtötték a szavazatát. 

    Shane Kimbrough, aki jelenleg két orosz asztronautával osztja meg az űrállomást, hétfőre már biztosan leadta szavazatát, bár azt nem árulta el, kit támogatott vele. "Örömmel üdvözlöm majd az új elnököt, bárki is legyen az", közölte diplomatikusan. Kimbrough küldetése februárban ér véget, de előbb még csatlakozik hozzá és a két oroszhoz egy másik amerikai, egy újabb orosz illetve egy francia űrhajós. 

    Az űrből történő szavazást egy 1997-es texasi törvény teszi lehetővé, azért texasi, mert a NASA központja az állambeli Houstonban található. Papíralapú szavazócetli begyűjtése nehézkes lenne, ezért az űrhajósok elektronikus úton adják le a voksukat, amit a földi központból továbbítanak a megyei jegyzőnek.

    (Business Insider)

  • Donald Trump különös esete az atombombával

    A mindenkori amerikai elnök egyben a világ legerősebb hadseregének főparancsnoka, és a Földet sokszorosan elpusztítani képes atomarzenál is a kezében van, ezért érdemes végigvenni, mit gondol a két elnökjelölt a külpolitikáról. Részletes cikkben mutatjuk be ezt, erre tessék.

  • Valami nincs rendben a szavazógépekkel a Utah állambeli Washington megyében, eddig 37 helyről jeleztek problémát, bár az nem derül ki a CNN híréből, hogy pontosan mi a gond. 

    A fennakadás akár 50 000 regisztrált szavazót érinthet, és sok szavazóhelyen már most hosszú sorok alakultak ki. A vacakoló gépek miatt van, ahol szavazólapokra váltottak, bár ezzel meg az a bajuk a választóknak, hogy nem tudnak rendesen elvonulni a termekben és ikszelni.

  • Donald Trump legfiatalabb csemetéje Twitteren osztotta meg a követőivel, milyen jó érzés volt az apjára szavaznia. Ez önmagában még nem is lenne probléma, de mellékelt egy képet is a szavazólapjáról, amivel törvénysértést követett el.

    New York államban ugyanis tilos megosztani a megjelölt szavazólapot, amire többen Twitteren is felhívták az ifjú Trump figyelmét. Nem ő az első híresség, aki megütheti a bokáját hasonló dolog miatt, október végén Justin Timberlake szelfivel vétett a törvény ellen.

    A tweet egyébként mostanra már lekerült Eric Trump oldaláról.

  • Egy csomó szavazóhelység előtt alakultak ki több száz méteres sorok, amire extrém gyorsan reagálva létrejött a polls.pizza oldal, itt lehet hosszú sorokat jelenteni és pénzt felajánlani, amiből az oldal gazdái pizzát rendelnek a sorbanállóknak. Eddig 17 ezer dollárt dobott össze a nép, és 288 pizza ment ki, de a zseton gyorsabban gyűlik, mint a pizzarendelés fogyasztaná a kasszát, most 11 ezer dollár vár arra, hogy pizzává változzon.

  • votecastr.png

    Még egyszer mondjuk, a Votecastr csak egy matematikai modellek alapján dolgozó valós idejű becslést ad, amiről nem tudjuk, mennyire megbízható.

    DE: ha igaza van, akkor Trump lassan zárhatja a boltot, mert Florida a legfontosabb billegő állam, ha az itteni 30 elektort viszi Hillary, félig már a zsebében érezheti a Fehér Ház kulcsát. Márpedig a Votecastr azt mondja, a voksok több mint fele után Clinton közel 200 ezer szavazatnyi előnyben van.

  • Kellett neki Trumpot támogatnia. A Washington Times írja, hogy a leköszönő amerikai elnök kenyai rokonainak törzse átkot szórtak a féltestvér Malik Obamára, aki a közelmúltban elárulta, hogy ő bizony nem a demokrata jelölt Hillary Clintonra fog szavazni, hanem Donald Trumpra. Még az egyik elnökjelölti vitára is elment. 

    Pedig a két Obama korábban nagyon jóban volt, még tanúk is voltak egymás esküvőjén, aztán 2013 környékén Malik berágott Barackra, állítólag azért, mert nem segített neki az alapítványa felfuttatásában. 

    Obamának amúgy apai ágon vannak kenyai felmenői, az édesapja Kogelóban született. 

  • A Nagy Napra külön outfit dukál, ha igazi Trump-rajongó az ember.

    Trump-zokniból egyébként elég jó a felhozatal, még olyan verzió is létezik, amin az elnökjelöltnek rendes haja van, így ha fúj a szél, kellemesen lobognak a szőke fürtök a boka körül.

  • Ha csak a végeredményre kíváncsi, akkor nem biztos, hogy érdemes éjszakáznia, inkább állítsa be az óráját a hajnali órákra. A menetrend az alábbiak szerint alakul majd, szigorúan a mi időzónánkat nézve: 

    • éjfélkor Kentucky (8 elektori szavazat) és Indiana (11) állam egyes részein lezárják a szavazást, mindkettő hagyományosan republikánus állam
    • fél egykor két fontos államban zárják kezdik lezárni a szavazást: Észak- Karolinában (15) és Ohióban (18)
    • éjjel egykor indul be a nagyüzem, mert újabb kilenc államban zárnak, és várhatóan befutnak az első előzetes adatok Floridáról (28), ami szintén az egyik legfontosabb csatatér állam
    • éjjel kettőkor újabb huszonegy államban fejezik be a szavazást, köztük Pennsylvania teljes területén (20) és Michiganben is (16)
    • éjjel háromra már lesznek becslések New York államról (29) is, valamint befejezik a szavazást Arkansas államban (6) is, ahonnan Bill Clinton származik, tizennégy államban befejezik a szavazást
    • hajnal négykor zárnak Kaliforniában is, ami 55 elektori szavazatot ér, és a demokraták egyik bázisa. Zár még Iowa, Montana, Nevada és Utah is, ahol Evan McMullin még bekavarhat. Ezen a ponton, vagy nem sokkal később már valószínűleg lesznek olyan tévétársaságok, melyek eredményt hirdetnek
    • hajnal öt-hat környékére várhatók a beszédek is, legalábbis a két legutóbbi választáson így volt. 
  • Ezt sikerült mondania Donald Trump Jr.-nak, az elnökjelölt fiának a CNN-en, ma reggel élő adásban. A műsorvezetők tapintatosan nem ütötték le a magas labdát.

  • Néhány órával Hillary Clinton után a republikánus elnökjelölt, Donald Trump felesége társaságában leadta szavazatát New Yorkban, üdvözölt néhány választót, majd egy kérdésre azt is elmondta, hogy minden nagyon jól alakul eddig. 

    A CNN beszámolója szerint odakint vegyes volt a fogadtatása, volt, aki fújolt, mások tapsolták. 

  • Guam az USA egyik territóriuma, 160 ezren élnek a szigeten, abból 52 ezer regisztrált választó, abból 32 ezren voltak ma szavazni, és mivel ott már holnap hajnali kettő van, a szavazatokat már meg is számolták. Az eredmény:

    • Hillary Clinton 71,63%
    • Donald Trump 24,16%
    • Emilio Soltysik (ő egy helyi szocialista jelölt) 4,22%

    Ez egyrészt semmit nem számít, mert Guam nem ad elektort az amerikai választásban, vagyis az egész szavazás csak szimbolikus. Viszont: 1980 óta szavaznak így, tét nélkül az amerikai elnökre Guamon, és azóta minden egyes választáson a végső győztesre voksolt a sziget népe. (via USA Today)

  • Egy színpadi kép Clinton kampányzáró eseményéről. Mit lehet arra mondani, amikor két elnök, két firstlady, egy leendő firstlady (bocs, Bill), egy elnökjelölt (aki valószínűleg elnök lesz) és a lányuk  integet együtt a színpadon?

    Ugye!

  • Az első elnökjelölti vita Hillary Clinton és Donald Trump között rekordnézettséget hozott, 84 millióan nézték a tévében az összecsapást. A második vita 66,5, a harmadik 71,6 milliós nézettséget hozott, amivel utóbbi minden idők harmadik legnézettebb tévés vitája lett. (Megjegyzendő, hogy ezekben a számokban a különféle online streamek, még nincsenek is benne, pedig csak a hivatalos YouTube-verziók 12-13 milliós nézettségnél járnak.)

    Ezek után természetesen a tévécsatornák hasonló felhajtással készülnek a választásnapi műsorra is. 2012-ben összesen 13 csatorna nyomott ilyen Amerikában, és összesen 71,5 millió ember nézte ezeket, ez a rekord valószínűleg most meg fog dőlni.

    Csak összehasonlításképpen: a Superbowl mostanában stabilan 100 millió fölött hoz Amerikában, az Oscar-gála úgy 35-40 milliót tud, egy tévésorozat, ha 15 millió felett teljesít, pezsgőt bont a stáb.

  • Elszabadulhat a pokol szerdán a világ tőzsdéin, ha Donald Trump megveri Hillary Clintont az amerikai elnökválasztáson

    Legalábbis ettől tart sok tőzsdei elemző és befektető. A Guardian azt írja, hogy kedden több befektetési cég arra figyelmeztette az ügyfeleit, hogy nagy eladási hullám jöhet szerdán, ha Trump nyer, vagyis a részvények és egyéb értékpapírok értéke zuhanni kezdhet.

    A tőzsdei befektetők azért tartanak egy Trump győzelemtől, mert többségük megítélése szerint a szabadkereskedelmi egyezményeket és nyitott határokat ellenző Trump szétverné az USA mostani kereskedelmi kapcsolatait és destabilizálná a globális pénzügyi rendszert. A hatást valamennyire ellensúlyozná, hogy Trump nagy valószínűséggel csökkentené a cégekre kivetett adókat, de ettől még óriási bizonytalanságot jelentene a globális gazdasági rendszerben az, ha Trump politikáira kellene várni. Clinton ezzel szemben nagyjából a mostani status quo továbbélését jelentené.

  • Itt lehet elolvasni angolul, de röviden össze is foglaltam:

    1. Működik a gyűlöletkampány: legyen szó rasszizmusról, nőgyűlöletről vagy csak egyszerűen a más véleményt vallók semmibe vevéséről, Donald Trump megmutatta, hogy ezek alapján egy csomó embert lehet mozgósítani.
    2. Az emberek pénzügyi helyzete bizonytalan, és ez sokféle társadalmi csoportot érint. A demokraták és a republikánusok is rárepültek a témára.
    3. A média lehetővé teszi egy csomó hülyeség terjedését és megnehezíti a demokratikus vitát, mert a közösségi médiában az emberek többnyire csak a saját véleményüket képviselő emberekkel és hírekkel találkoznak.
    4. Egyre több hispanó szavazó megy el szavazni, és ez már látszik az eddigi adatok alapján, főleg Nevada és Florida alapján. Ez rossz hír Donald Trumpnak.
    5. Fontosabbá válnak a helyi ügyek: sok államban nem csak az elnökre kell szavazni, hanem bizonyos helyi kérdésekben is dönteni kell. 9 államban például az orvosi marihuána legalizációjáról szavaznak, Washingtonban pedig például a környezetvédelmi adó bevezetéséről.
  • Gyorsan szögezzük le még egyszer, hogy a Votecastr bigdata-mágiája a gyakorlatban még nem bizonyított, de a nagyon korai adatok alapján szimulált modelljük azt mutatja, hogy az előzetesen leadott szavazatokban Clinton vezet Floridában, Iowában, Nevadában, Ohioban és Wisconsinban, és Trump áll jobban Pennsylvaniában.

    A Fivethirtyeight utolsó modelljéhez képest ez azt jelentené, hogy Pennsylvania 20 elektora átkerül a republikánusokhoz, viszont Ohio és Iowa 18+6, azaz 24 elektora megy a demokratákhoz. Vagyis a hat fontos csatatérállamban Clinton áll jobban, még az egyébként is az ő győzelmét jósoló közvélemény-kutatásokhoz képest is.

  • Az amerikaiak az angolokhoz hasonlóan kreatív megoldásokhoz folyamodnak ha szavazófülkéről van szó. Chicagóban például a  Su Nueva Lavanderia mosodában lehet leadni a voksokat, műanyag aktatáskákból kialakított szavazópultoknál:

  • Tudományos kutatások igazolták, hogy az emberek hajlamosak szavazáskor nem az alapján dönteni, hogy a jelöltek mit mondanak, hanem hogy hogy néznek ki. Aki vonzóbb, szebb, jóképűbb, magabiztosabbnak látszik ránézésre, nyerő helyzetben van.

    A leghíresebb ilyen témájú kísérletben svájci egyetemistákat kértek arra, hogy számukra teljesen ismeretlen francia parlamenti képviselőjelöltekre szavazzanak, kizárólag fénykép alapján. Az eredmény: 72 százalékban azt hozták ki nyerőnek, akiket a francia szavazók a valóságban is megválasztottak.

  • A bigdata-mágusok a Colorado államban leadott 1,53 millió korai, vagyis még a választás napja előtt leadott szavazatot elemezte ki, vetette össze demográfiai, párt-regisztrációs, és egyéb adatokkal, és arra jutott, hogy az eredmény eddig:

    • 46,3% Hillary Clintonnak
    • 43,6% Donald Trumpnak

    A Fivethirtyeight közvélemény-kutatásokat összegző modellje ugyanitt a legutolsó adatokkal azt hozta ki, hogy

    • 47,7% Clintoné
    • 43,6% Trumpé

    Vagyis Trumpot pont ugyanoda jósolták, Hillaryt viszont több mint másfél százalékkal feljebb. tanulság egyelőre nincs, legfeljebb annyi, hogy ha a Votecastr lesz a végén közelebb a valós eredményekhez, az ugyanolyan sztárt csinálhat a startupból, mint a 2012-es választás Nate Silverből (aki a Fivethirtyeight vezetője).

  • EgyFacebook-csoportból, a Pantsuit Nationből nőtte ki magát a kezdeményezés, hogy a Clinton-párti nők nadrágot viselve szavazzanak. A nadrág a női egyenjogúságot hivatott szimbolizálni, és annyira elterjedt, hogy még Beyoncé és a táncosai is így léptek fel a szavazás előtti utolsó nagy kampánybulin.

    A CNN részletesebb cikke szerint a csoportban sok olyan Clinton-szavazó nő (és kisebb részben) férfi is van, akiknek a környezetében mindenki Trump-szavazó, ezért csak a csoportban mernek politizálni. Az Instagram most tele van a képeikkel.

    This #nastywoman voted! #HillYes #ImWithHer #election2016 #pantsuitnation #imnotamorningperson #foresthills #nyc

    Thalia M (@thalianation) által közzétett fénykép,

    Shatter that ceiling! #pantsuitnation

    Tabitha Turner Bowman (@pureromancetabby) által közzétett fénykép,

  • Ann Coulter, Trump-támogató amerikai konzervatív megmondóember, Trump-könyvek írója, jobboldali celeb csúnyán belefutott a késbe Twitteren.

    Ha csak azok szavazhatnának, akiknek mind a négy nagyszülője Amerikában született, Trump 50 államban nyerne

    - írta, azt sugallva ezzel, hogy az Igazi Amerikaiak Trump mellett állnak, míg Clintont csak a másodosztályú bevándorlók támogatják.

    A Twitter népe percek alatt K.O.-zta Coultert két apró kiegészítéssel:

    1. Ilyen szabályok mellett maga Trump sem szavazhatna, mert a nagyszülei mind Európában születtek
    2. Ehhez nagyon hasonló, a nagyszülők származására alapozó szavazási szabályt már látott a világ: a náci Németországban, 1935-ben

    (via HuffPo)