Összefoglaló

Percről percre Obama kiváló találkozóról beszélt, Trump megtisztelve érezte magát

A kedden elnökké választott Donald Trump csütörtökön találkozott Barack Obamával a Fehér Házban
Obama azt mondta, hogy megnyugtatta Trump hozzáállása, a milliárdos pedig azt mondta, megtisztelve érezte magát
Obama azt mondta, hogy segíteni akar a gördülékeny átmenetben
A Fehér Ház után Trump a republikánus kongresszusi vezetőkkel is találkozott, a bevándorlást, az adócsökkentést, az Obamacare-t nevezte prioritásainak
Az Egyesült Államokban elnökválasztást tartottak kedden, amit Donald Trump nyert, Hillary Clinton, volt first lady és külügyminiszter elismerte vereségét. "Ez fájdalmas, és sokáig az lesz" - mondta beszédében
Térkép, Galéria, Videó
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
Elektorok

270 elektor kell a győzelemhez
Szavazati arány
  • Az eredeti tervhez képest 2 óra 11 perces késéssel.

  • George H. W. Bush. aki 1989 és 1993 között az Egyesült Államok elnöke volt, korábban jelezte, hogy nem szavaz senkire, de most egy Twitter-üzenetben mégis gratulált Trumpnak. "Barbara és én gratulálunk és minden jót kívánunk Amerika irányításához a következő elnöknek" - írta.

    Az utolsó szovjet vezető, Mihail Gorbacsov is üdvözölte Trump megválasztását. "Lehetséges, hogy az orosz-amerikai kapcsolatok jelentősen fejlődnek majd az új elnök alatt" - mondta az Interfaxnak. Gorbacsov még azt is megemlítette, hogy a két országnak a legmagasabb szinten kell majd külpolitikai párbeszédeket folytani. (BBC)

  • A tegnap estére megrendelt tűzijáték elmarad, Clintont megverte Donald Trump, egyelőre nem lesz női elnöke az USA-nak. Clinton beszéde elé a CNN nem győzte hangsúlyozni, hogy ez egy nagyon nehéz beszéd lesz. Pedig nem kellene annak lennie. Pl. lehetne ilyen is:

    Ezt elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon. 

  • Vagy az élő, és egyelőre egy üres színpadot mutató stream alá keverték oda csak azért, hogy ne unja halálra magát az ember? 

    Screen Shot 2016-11-09 at 17.11.08.png
  • Hillary Clinton pedig már beült a Lincolnba, ahogy azt Lukács megénekelte vagy 20 éve. Két sarkot kellene jönni, de nem megy.  

  • A mexikói elnök gratulált szerdán az Egyesült Államoknak az elnökválasztáshoz, és kijelentette, hogy kész együttműködni a győztessel, Donald Trumppal. "Üdvözlöm az Egyesült Államokat a választási folyamatért," és "megismétlem készségünket, hogy együtt dolgozzunk Donald Trumppal a kétoldalú kapcsolatok érdekében" - üzente a Twitteren Enrique Pena Nieto. Vagyis igazából nem Trumpnak gratulált, hanem az országnak.

    Egy következő üzenetben Nieto emlékeztetett arra, hogy "Mexikó és az Egyesült Államok barátok, társak és szövetségesek, akiknek folytatniuk kell az együttműködést Észak-Amerika versenyképességéért és fejlődéséért". "Bízom benne, hogy Mexikó és az Egyesült Államok erősíteni fogja együttműködését és a kölcsönös tiszteletet" - írta harmadik, befejező üzenetében.

    Trump a választási kampány során erőszaktevőknek és kábítószer-kereskedőknek nevezte a mexikói bevándorlókat, és azzal fenyegetőzött, hogy falat építtet a két ország határán, amit Mexikóval fizettet ki. Azt is kilátásba helyezte, hogy deportáltatja a mexikói illegális bevándorlók millióit, és megakadályozza, hogy hazaküldjék keresetüket. A mexikói külügyminiszter egy tévéinterjúban Trump megválasztása után leszögezte, hogy Mexikó nem fog fizetni a határt lezáró falért. "Ez nincs az elképzeléseink között" - mondta. (MTI)

  • Justin Trudeau közleményben gratulált Donald Trumpnak, kiemelve, hogy Kanadának nincs közelebbi szövetségese, barátja és partnere az Egyesült Államoknál, és szoros együttműködésre törekszik az új elnökkel is. 

    A kanadai miniszterelnök külön kitért a fontosabb ügyekre is, úgy mint a kereskedelem, a beruházások, a nemzetközi békefolyamat és a biztonság, hozzátéve, hogy a két ország kapcsolata eddig is modellértékű volt, mégpedig a közös értékek, a kulturális összetartozás és az egységes gazdaságpolitika miatt.

    A liberális politikus, aki sok szempontból pont Trump ellentéte, azért azért óvatosságának is hangot adott, amikor úgy fogalmazott: "Kanadának újra meg kell erősítenie, hogy melyek azok a témák, amelyek fontosak a kanadaiaknak, a gazdaságunknak, az ide utazóknak, és a világban elfoglalt helyünknek, és pontosan ezt is fogom tenni."

  • Eredetileg magyar idő szerint fél 4-kor kellett volna neki, aztán ezen csúsztattak egy órát, és most már ehhez képest is 23 perces késésben van. Ejnyemár. 

  • Elcsigázott arcok várnak a beengedésre a New Yorker Hotelben, ahol Hillary Clinton perceken belül beszédet mond. Ugyanitt tartotta volna a győzelmi ünnepségét is.

  • - írta a Facebookon Ricky Gervais angol viccesember, pár óra alatt több százezer lájkot besöpörve, és előrevetítve, hogy a következő négy évvel valószínűleg a standup-humoristák fognak a legjobban járni.

  • Így múlik el a világ dicsősége: a CNN-en Wolf Blitzer tulajdonképpen és képletesen el is temette Hillary Clinton politikai karrierjét, amiben négy éve, amikor Obama elnökkel szemben alulmaradt a demokrata párti jelölőgyűlésen, még volt kakaó, de mára már kiürült, és értelmetlen lenne folytatni. Hogy aztán az idén 69 éves Clintonnak van-e kedve folytatni a küzdelmet, és 4 év múlva elindul-e párja elnökjelölti posztjáért, az kérdéses, de nem túl valószínű.  

  • Lazán kapcsolódik a kettővel ezalatti poszthoz (Tényleg az iskolázatlan taplók vitték győzelemre Trumpot?):

    A kampány alatt a Nagyképben gyűjtöttük össze azokat a váratlanul intenzív pillanatokat, amikor Trump a színpadi események után leszaladt egy-egy pacsira az első sorokban várakozó hardcore rajongóihoz. Kattintson a képre!

  • Az amerikai elnökválasztáson sokáig esélyesebbnek tűnő Hillary Clinton a hajnalban elvesztett nagy menetelés után nem tartott beszédet (pedig szokás, és elegánsabb is, mint pár órával később mondani valamit), de most igen. A CNN szerint a beszéd, aminek már lassan el kellene kezdődnie, leginkább köszönetnyilvánítás lesz, ami a stábtagoknak és az önkéntesek százainak szól. 

  • Azt üzenik, remélik, Trump külpolitikája nem arról fog szólni, hogy beleavatkozik más országok függetlenségébe, és ezzel a lendülettel ki is vonja az Afganisztánban állomásozó amerikai csapatokat. (Reuters)

  • Egy elég erős, és leegyszerűsítő narratíva volt az egész kampány alatt, hogy Trump a tanulatlan tömegeket szólítja meg a legsikeresebben, de az exit pollok azért komolyan árnyalják ezt a képet. Nézzük a NY Times adatai alapján először a szavazók iskolai végzettség szerinti megoszlását:

    • Érettségi és az alatt - 51:45 Trumpnak
    • "Some college" - 52:43 Trumpnak
    • Egyetemi végzettség - 49:45 Clintonnak
    • Posztgraduális képzés - 58:37 Clintonnak

    A "some college" némi magyarázatra szorul, ebbe a kategóriába esnek a még nem végzett, aktív egyetemisták, de azok is, akik elkezdték az egyetemet, de kihullottak. Ők elég sokan vannak, a felmérések szerint a négy éves amerikai egyetemi képzést csak az iskolát elkezdő diákok 58%-a fejezi be hat éven belül. A kiesők a rendszer igazi vesztesei, mert úgy nyöghetik a tandíjra felvett hitelt, hogy nincs diplomájuk, amivel jól fizető munkahelyet szerezhetnének. Ebben a csoportban látszik a legerősebbnek Trump támogatása.

    A számok tehát azt mutatják, hogy igen, általában véve a magasabb végzettség Clintonhoz közelíti, és Trumptól távolítja a szavazókat, de a számok azért nem olyan brutálisak. 2004-ben például szinte pontosan ugyanannyi volt a nem diplomásoknál George W. Bush támogatottsága, mint most Trumpé; 2008-ban és 2012-ben pedig éppen Obamának volt ebben a rétegben 51-52%-a.

    És még érdekesebb a kép, ha a fehéreket és nem-fehéreket (ami, mint az jól látszik, az igazi választóvonal most a két szavazótábor között) is belevesszük a képbe:

    • Fehér és diplomás - 49:45 Trumpnak
    • Nem fehér, és diplomás - 71:23 Clintonnak
    • Fehér, diploma nélkül - 67:28 Trumpnak
    • Nem fehér, diploma nélkül - 75:20 Clintonnak
  • A republikánus politikusok egy része simán beállt Trump mögé, mint Chris Cristie New Jersey-i kormányzó, volt, aki kicsit duzzogott, aztán beállt a sorba, mint Paul Ryan a képviselőház vezetője vagy Ted Cruz szenátor, és voltak, akiknek volt annyi gerince, hogy azt mondják, Trump nekik nem elfogadható és nem támogatják, mint Lindsey Graham szenátor.

    Graham egészen odáig ment, hogy nyilvánosságra hozta, nem is Trumpra szavazott, hanem helyette a szavazatok 0 százalékát megszerző független Evan McCullinra szavazott. Neki és még pár társának üzent Trump kampánymenedzsere, Omarosa Manigault: 

    Örülünk, hogy az ellenségeink kiterítették a lapjaikat, így amikor bevonulunk a Fehér Házba, tudjuk majd, hogy hányadán állunk. Hadd mondjak még annyit, hogy Mr. Trumpnak remek a memóriája, és már írjuk a listát.

    Trump állítólag tényleg nem felejt, sőt, vannak, akik azt mondják, hogy akkor határozta el, hogy megszerzi az elnöki posztot, amikor Obama elnök kinevette egy fehér házi tudósítók bálján pár évvel korábban. 

    Hogy mi történik majd azokkal, akik felkerülnek Trump feketelistájára, azt nem tudni, de nem sok jót jelent, hogy alig pár órával a megválasztása után már Trump kicsinyes bosszúiról kell spekulálni.

  • De az ellenjelöltet még jobban utálja. A New York Times felmérése szerint akik a "Megbízhatónak és becsületesnek tartja-e Hillary Clintont?" kérdésre nemmel feleltek, 20%-ban mégis csak rá szavaztak. Szinte pontosan ugyanez az arány a túloldalon is, akik azt gondolják, hogy Donald Trump nem megbízható, és nem becsületes, 21%-ban azért mégis csak befogták az orrukat, és beikszelték a nevét.

    A két jelölt általános elutasítottságára jellemző, hogy mindkettejüknél éppen csak 33-36% volt, aki becsületesnek tartotta volna őket.

  • Donald Tusk, az Európai Unió fő politikai döntéshozó szervének az elnöke aggodalomtól terhes nyilatkozatot tett szerda délután az amerikai elnökválasztásról. Azt mondta: az USA és az Európai Unió jövőbeli együttműködése bizonytalanná vált. Emlékeztetett rá, hogy mindegyik uniós tagország segített felépíteni Amerikát, az Egyesült Államok pedig többet tett, mint bármelyik másik ország azért, hogy az EU létrejöhessen. Senki nem veheti el a két térséget összekötő erős kapcsolatokat, és a közös értékeket, amelyek közül az egyik legfontosabb a szolidaritás, és az egyéni szabadság védelme.

    A választás egy vészjelzés volt mindenkinek, aki hisz a liberális demokráciában. Vissza kell állítani azt az érzést az emberekben, hogy rend van a világban. 

    Az EU-nak és az USA-nak nincs más választása, hogy mint hogy együttműködjön. „Nem hiszem, hogy elzártságban akármelyik ország naggyá válhat” – hangsúlyozta. „Az EU egy erős és megbízható partner. Ugyanezt várjuk az Egyesült Államoktól és az új elnökétől is.”

  • Fél 10 helyett fél 11-kor, vagyis magyar idő szerint fél 5-kor mondja majd el beszédét a New Yorker hotelben, amelyben búcsúzik a kampánycsapatától és szavazóitól – ezt jelentette a demokrata elnökjelölt kampánycsapata.

  • Wyomingban nyert a legnagyobb előnnyel Trump: a szavazatok 70,1%-át söpörte be Clinton 22,5%-a mellett. Ekkora előnnyel az elmúlt évtizedekben senki nem nyert a hagyományos republikánus fellegvárban, ahol még Romney és McCain is 30-40%-okat vert Obamára.

    A Clintont leginkább támogató állam Hawaii: 62,3%-ot kapott, míg Trump csak 30,1-et. A 32%-os előny tekintélyt parancsoló, de igazából Obama itt mindkétszer ennél jobban, 42-45%-kal verte meg ellenfeleit négy és nyolc éve.

    És persze megemlíthetjük a külön szavazó fővárost is, ahol Hillary a szavazatok 92,8%-át söpörte be, Trump meg csak 4,1-et. Ez mindenképpen rekord, de hát DC-ben még Ronald Reagan is ki tudott kapni '84-ben, pedig akkor aztán tényleg letarolta a választást.

  • A CNN számai azt mutatják, hogy azzal együtt, hogy mennyi időt és energiát szánt Donald Trump a kampányban a kisebbségek, köztük is főként a mexikóiak sértegetésére, még így is jobban szerepelt a feketék és a latinók körében, mint 2012-ben Mitt Romney. Jó, a feketéknél nem annyira meglepő a visszaesés az első fekete elnökhöz képest, de a latinóknál aztán nincs kifogás.

    Az ábra másik fontos tanulsága, hogy a fiatalok milyen látványosan elpártoltak a demokrata jelölttől négy év alatt. Azok után pláne, hogy hogyan rajongtak az előválasztások alatt Bernie Sandersért.

    cnnpoll.png
  • Angela Merkel német kancellár is gratulált szerdán Donald Trumpnak az amerikai elnökválasztáson elért győzelméhez.

    A kancellár szerint, hogy Németországnak az Európai Unión kívül az Egyesült Államokkal van a "legmélyebb kapcsolata", ami a közös értékeken alapszik. Ezekre az értékekre a kancellár emlékeztette is Trumpot a nyilatkozatában:

    a demokrácia, a szabadság, és az ember jogainak és méltóságának tisztelete, függetlenül származástól, bőrszíntől, vallástól, nemtől, szexuális orientációtól vagy politikai meggyőződéstől

    A német vezető ezeken alapuló szoros együttműködést ajánl az Egyesült Államok következő elnökének.

    Merkel az amerikai kampány alatt végig tartózkodott attól, hogy kommentálja az eseményeket. Nem így Szociáldemokrata Pártot is vezető Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter, aki korábban a gyűlölet prédikátorának nevezte a republikánusok győztes jelöltjét.

    • Wisconsin. Sima Clinton-győzelmet jósoltak, átlagosan 5,4% előnyt mértek a demokratáknak, ehelyett 0,9%-kal nyert Trump
    • Ohio. Átlagosan 2% Trump-előny volt az előrejelzés, ebből lett a gyakorlatban 8,5%
    • Iowa. 3,4%-os Trump-fölényt mutattak az utolsó poll-eredmények, erre 9,5%-kal nyert
    • Minnesota. 5,9%-kal mutatták nyerőnek Clintont, aztán ebből csak 1,5% lett
    • Észak-Karolina. Szűk, 0,7%-os Clinton-győzelmet prognosztizáltak, de végül Trump 3,8%-kal nyert
    • Michigan. 4%-kal állt jobban Hillary az utolsó mérésekben, mégis kikapott 0,3%-kal
    • Pennsylvania. 3,7%-os előnye volt Clintonnak papíron, de a végeredmény 1,1%-os trump-győzelem
  • Barack Obama elnök meghívta utódját, Donald Trumpot a Fehér házba csütörtökre, ahol arról fognak egyeztetni, hogy hogy lehet minél problémamentesebben és gördülékenyebben megoldani a kormányváltást. Obama csapata már egy éve dolgozik ezen, a találkozó célja igazából az, hogy átbeszéljék, hogy megy majd a folyamat. 

    A Fehér ház sajtóosztálya azt is közölte, hogy Obama telefonon beszélt Hillary Clintonnal és csodálatát fejezte ki, hogy milyen erős kampányt vitt az elmúlt hónapokban. 

  • New York-i idő szerint 9:30-kor, vagyis magyar idő szerint fél négykor tartja meg a választások utáni beszédét Hillary Clinton egy manhattani hotelben. 

    Clinton eddig még nem szólalt meg vagy tett nyilatkozaott a választások eredményével kapcsolatban, csak annyit lehet tudni (Donald Trumptól), hogy felhívta Trumpot és gratulált neki a győzelméhez. 

  • A Vatikán eredményes kormányzást kíván az új amerikai elnöknek, a katolikus egyház vezetői pedig imádkoznak, hogy Isten világosítsa meg az új elnököt és segítse abban, hogy munkájával szolgálhassa nemcsak az országát, de a béke és jólét ügyét az egész világon - ezt a nyilatkozatot adta ki Pietro Parolin bíboros, a pápai állam külügyminisztere. 

    A pápa vezető diplomatája azt is mondta, hogy véleménye szerint ma a világ minden vezetőjének azon kell dolgoznia, hogy változtasson a globális helyzeten, amit ma széthúzás és konfliktus jellemez. 

    Ferenc Pápa amúgy korábban a bevándorlásról vallott nézetei miatt azt mondta Donald Trumpról, hogy aki ilyeneket mond, az nem keresztény. 

  • Mindannyiunknak meg kell hallgatni az embereket és ez az igazság az Egyesült Államokban is megmutatkozott. Gratulálni szeretnék az új amerikai elnöknek és mint kormányfő teljes mértékben elfogadom az amerikai állampolgárok akaratát

    - ezt nyilatkozta Robert Fico szlovák miniszterelnök az amerikai elnökválasztás eredményével kapcsolatban. A Bumm.sk oldal szerint Fico közvetve már a választások előtt is támogatta a republikánus elnökjelöltet, amikor a Financial Timesnak azt mondta, hogy örömmel üdvözölné, ha megváltozna a Fehér Ház Moszkvával szembeni politikája. 

    Fico Trump győzelméhez még annyit tett hozzá, hogy "a világ és Szlovákia teljesen más, mint ahogy azt a média leírja. Ezt teljes mértékben alátámasztotta az amerikai elnökválasztás".

    • Kalifornia
    • Texas
    • Utah
    • Arizona
    • Georgia
    • Massachusetts
    • Washington
    • Kansas
    • Washington DC

    Ennyi. Kilenc az 51-ből, és nincs köztük egyetlen billegő állam se. Vagyis gyakorlatilag csak tét nélküli helyeken tudott Clinton szavazati arányban javítani Obamához képest. (via)

  • Ahhoz képest, hogy milyen hisztérikus volt a kampány, és minden oldalról a világvége volt feltéve tétnek, ez elég meglepő. A Google összesítése szerint 97%-os feldolgozottságnál összesen 123 922 359 az érvényes szavazatok száma, vagyis a végleges szám valahol 127-128 millió között lesz várhatóan. 2012-ben az összes szavazat 128 768 072 volt.

    Obama négy éve közel 66 milliót, Romney majdnem 61 milliót kapott, most Clinton és Trump is valahol 61 közelében fog zárni. Gary Johnson a 2012-es 1,2 millió szavazata után most éppen a 4 milliós határt lépi át, Jill Stein pedig a legutóbbi 469 ezerből tegnap az 1,2 millió közelébe jutott. Vagyis a különutas, harmadik erőként induló jelöltek tudtak aránylag nagyot növekedni a két, nagyon erősen elutasított nagypárti jelölt kárára. 

  • A török kormányfő, Binali Yildirim is gratulált Donald Trump megválasztásához, majd nagyjából ugyanazzal a levegővel rá is tért arra, hogy mit szeretne a török kormány igazán az amerikaiaktól: 

    hogy adják ki nekik Fettulah Güllent. 

    Az Egyesült Államokban önkéntes száműzetését töltő vallási vezető az Erdogan-kormány első számú közellensége, őt vádolják a nyári puccskísérlet kitervelésével is, és már eddig is követelték az amerikai kormánytól, hogy adja ki Törökországnak.