Összefoglaló

Percről percre Obama kiváló találkozóról beszélt, Trump megtisztelve érezte magát

A kedden elnökké választott Donald Trump csütörtökön találkozott Barack Obamával a Fehér Házban
Obama azt mondta, hogy megnyugtatta Trump hozzáállása, a milliárdos pedig azt mondta, megtisztelve érezte magát
Obama azt mondta, hogy segíteni akar a gördülékeny átmenetben
A Fehér Ház után Trump a republikánus kongresszusi vezetőkkel is találkozott, a bevándorlást, az adócsökkentést, az Obamacare-t nevezte prioritásainak
Az Egyesült Államokban elnökválasztást tartottak kedden, amit Donald Trump nyert, Hillary Clinton, volt first lady és külügyminiszter elismerte vereségét. "Ez fájdalmas, és sokáig az lesz" - mondta beszédében
Térkép, Galéria, Videó
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
Elektorok

270 elektor kell a győzelemhez
Szavazati arány
    1. Olaszországban december 4-én népszavaznak Matteo Renzi szociáldemokrata kormányfő alkotmányreformjáról. Korábban azt mondta, ha elbukik a terv, lemond, de aztán végül visszatáncolt. Mindenesetre az országban a legnépszerűbb politikai erő most a populista Öt Csillag Mozgalom, amely kilépne az eurózónából és nem nagyon akarja visszafizetni az államadósságot se.
    2. Ausztriában szintén december 4-én lesz a megismételt elnökválasztás, nagyon szoros lesz a zöldpárti és a széljobbos jelölt között.
    3. Hollandiában 2017. március 15-én parlamenti választások lesznek, Geert Wilders EU-ellenes széljobbos Szabadságpártja megerősödhet. Bár a holland pártrendszer elaprózódottsága miatt magukban vélhetően azért úgyse fognak tudni kormányozni, de nagyon megnehezíthetik a fősodorbeli pártok dolgát.
    4. Hatalmas bulinak ígérkezik a francia elnökválasztás május 7-én. A szélsőjobboldali Marine Le Pen várhatóan megnyerheti az első fordulót. A második fordulóba csak az első forduló első két helyezettje jut be, és legutóbb, amikor a Le Pen család egy másik tagjának, Marine apjának, Jean-Marie Le Penek sikerült ez 2002-ben, akkor összezárt a jobb és baloldal, és 82-18 arányban leszavazták. Hogy most sikerül-e majd ez, az jóval kérdésesebb.
    5. A sort a német választások zárják majd 2017 őszén, de itt azért nem kell nagy felfordulásra számítani, biztos nem kerül kormányközelbe az Alternatíva Németországnak nevű szélsőjobbos euroszkeptikus párt. Viszont simán bejuthatnak a parlamentbe, ami már önmagában elég nagy sokk lesz Németországban. Az könnyen előfordulhat, hogy Angela Merkel kancellár és pártja, a konzervatív Kereszténydemokrata Unió (CDU) nagyot bukik majd, de ez esetben is valószínűbb egy szociáldemokrata vezetésű nagykoalíció, vagy szocdem-zöld összeborulás, mint a jobbra tolódás.

    (via Bloomberg)

  • Én nem szoktam szeretni a nagy geopolitikai megmondóembereket, mert általában vagy közhelycunami ömlik belőlük, és nem mondanak többet, mint amennyit egy átlagos egyetemista vagy egy figyelmesebb újságolvasó tud a világ dolgairól, vagy ami még rosszabb, csak úgy találgatnak bele a vakvilágba, vagy Nógrádi György.

    Ian Bremmer nagyjából az egyetlen ember ebben a kategóriában, akiben valamiért megbízom, és ő ezt mondja Trumpról:

    • ez a legnagyobb csapás Amerika nemzetközi befolyására nézve a Szovjetunió összeomlása óta (ami ugye nem csapás volt, pont ellenkezőleg);
    • a világ geopolitikai recesszió felé tart, ami azt jelenti, hogy hatalmi vákuum van kialakulóban az amerikaiak és a többi fejlett nyugati ország térvesztésével;
    • bár védelemre többet fog költeni Trump, mint Obama, és erőt akar majd sugározni, hagyományos európai és ázsiai szövetségeseivel feszülne a viszony, míg Oroszországgal javulna;
    • kereskedelmi kérdésekben megkérdőjeleződne az amerikai vezető szerep;
    • és Trump alatt elég nehéz lesz majd azzal érvelnie az amerikai külpolitikának, hogy ők a világ legigazságosabb és legjobb országa, ezért mindenki csináljon úgy, ahogy ők, bár ezt Trump vélhetően nem is erőlteti majd.
  • Manhattanben, a Trump Towernél még helyi idő szerint éjfél után is rendületlenül posztol egy tüntetőcsoport, bár a jelek szerint Trump nem jön ki velük pacsizni. 

  • Legalábbis az amerikai politika mindentudója, a Politico szerint, ami azt írja: az elnök úr kampányának pénzügyi főnökét, Steven Mnuchint akarja megbízni az Egyesült Államok pénzügyeinek irányításával.

    Róla pedig azt kell tudni, hogy az egyik legnagyobb amerikai befektetési banknál, a 2008-as válság kapcsán rengeteget bírált Goldman Sachsnál szedte össze vagyonát partnerként, majd

    dolgozott Soros György alapkezelőjénél is,

    utána meg csinált egy saját céget, azzal meg jó pár kifogásolható pénzügyi manővert. Ja, és ő volt a producere az Amerikai mesterlövész és a Mad Max: A harag útja című filmeknek.

    Sounds legit. Biztos örülni fognak neki Trump szavazói.

    • Amerika-szerte tucatnyi nagyvárosban voltak kisebb-nagyobb tüntetések Donald Trump ellen, a jellemzően fiatal balos tiltakozók ekézték rasszista, szexista, idegengyűlölő megnyilvánulásai miatt az előző nap megválasztott elnököt.
    • New Yorkban ötezren voltak a tiltakozás csúcspontján a Trump Tower előtt, Chicagóban 1800-an, Philadelphiában, Denverben, Seattle-ben, Oaklandben, Los Angelesben és még sok más helyen néhány száz és néhány ezer fő közti tömegek gyűltek össze.
    • Barack Obama helyi idő szerint csütörtökön reggel fogadja Trumpot a Fehér Házban, hogy megtárgyalják a hatalomátadást. Ő egyébként azt mondta, most már mindenki azért szurkol, hogy Trump sikeres elnök legyen.
    • A háttérben viszont állítólag hatalmas a pánik a Fehér Házban, mert Trump vélhetően le fogja bontani Obama nyolc évének minden eredményét.
    • A republikánusok egy-két kivételtől eltekintve kezdenek összezárni Trump mögött.
    • Bernie Sanders, aki Hillary Clinton demokrata kihívója volt az elnökjelöltségért, először szólalt meg a voksolás óta. Azt írta: a lecsúszó középosztály szavazta meg Trumpot, és ha a repbulikánus politikus elnökként az ő segítésükre fog törekedni, abban kész együttműködni; de a rasszista, nőgyülölő, idegenellenes uszításban meg nyilván nem.
    • A pénzpiacok kiálltak Trump mellett, a tőzsdék az első sokk után szárnyalnak.
  • Chicago képeivel búcsúzunk a tüntetőktől, akik azért vonultak utcára, hogy elmondják, szerintük szégyen, hogy egy rasszista, nőgyülölő, idegengyülölő ember lett az Egyesült Államok 58. elnöke.

  • Szerdán még hatalmas mínuszban kezdtek, csütörtökön már szárnyalnak az ázsiai tőzsdeindexek. Tegnap pluszban zártak a New York-i mutatók is.

    Ez nagyjából azt jelenti, hogy a pénzemberek egyelőre úgy vannak vele: lehet, hogy a kampányban kicsit labilisnak tűnt Trump, de a gazdasági programja rettenetesen piacbarát, tehát a vállalati profitoknak jót fog tenni. Emellett infrastruktúraépítési és adócsökkentési ígéretei gazdaságélénkítésként hathatnak, szóval lehet, hogy nem is lesz olyan rossz ez a Trump-elnökség.

    Azért a republikánus gazdasági terve ennél szerintünk kicsit árnyaltabb, itt van a cikk arról, hogy miért.

  • Az MTI azt írja a Reutersre hivatkozva, hogy öt embert meglőttek az Egyesült Államok északnyugati nagyvárosában, Seattle-ben szerdán este a Trump-ellenes tüntetések közelében.

    A sebesültek közül kettőnek életveszélyes az állapota.

    A seattle-i rendőrfőnök-helyettes, Robert Merner közlése szerint a lövöldözésnek nincs köze a tüntetésekhez, az elkövető személyes vitába keveredhetett, és ezért tüzelhetett. Az esetről ugyanakkor úgy számolt be Merner, hogy a lövöldöző az embertömegből vált ki, elsétált, majd visszafordult és ekkor lőtt, utána pedig gyalog elmenekült.

    A rendőrség nem tudta elfogni, pedig egy percen belül a helyszínen volt a mentőkkel együtt, mivel a tüntetésekre felügyeltek a közelben.

    • Vlagyimir Putyin. Nem kell magyarázni.
    • Kína. Bár Trump azt ígéri, keményen nekimegy Kínának kereskedelmileg, egyúttal azt is ígéri, hogy magasról tesz majd Amerika hagyományos szövetségeseire, és magára hagyja például Dél-Koreát vagy Japánt, a kisebb délkelet-ázsiai országokról nem is beszélve. Eddig az Egyesült Államok volt Kína ellensúlya Kelet-Ázsiában, ha Trump betartja ígéreteit, akkor a kínaiak nagyjából azt csinálhatnak, amit akarnak.
    • Bassár el-Aszad szíriai elnök. Trumpnak ugyanis elődjével ellentétben nincs komolyabb baja a saját népét irtó elnök úrral, mert hát végül is még mindig jobb, mint az Iszlám Állam, meg az a sok szedett-vedett iszlamista milícia, amelyik Szíriában tevékenykedik.
    • Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök. Barack Obamával elég fagyos volt a viszonya, főleg az iráni atommegállapodás miatt. Trump ezzel szemben Izrael nagy barátja, Bibi rögtön szívélyes videoüzenetben gratulált is neki.
    • Kanada. Rengeteg magasan képzett fiatal bevándorló érkezhet az országba, ami nyilvánvalóan jót tenne a gazdaságnak.
    • Az európai szélsőjobb. Eddig úgy tűnt, vagy legalábbis ezt sugallta a fősodorbeli, liberális média, hogy hiába erősödik a széljobb a fejlett világban, a történelem rossz oldalán állnak a gyűlöletmozgalmak. Trump győzelme ha nem is dönti össze teljesen ezt a teóriát, azért elég nagy önigazolást ad egy sor idegenellenes, euroszkeptikus, populista európai politikai erőnek.
    • Mindenki, aki szeret a zavarosban halászni. Trump elnöksége csökkenteni fogja az Egyesült Államok nemzetközi erejét és koordinálóképességét, azaz az amúgy is eltűnőben lévő amerikai hegemóniát. Ez nyílt ígérete is volt a kampányban, legyen szó akár a nemzetközi kereskedelmi rendszer elleni támadásáról vagy a NATO magára hagyásáról. Namármost ez lehetőséget fog adni egy sor országnak, amelyek eddig Amerikától való félelmükben nem tettek meg bizonyos dolgokat, hogy megtegyék ezeket a dolgokat.
    • A nemzetközi kapcsolatok demokratizálásában hívők. Ez a koncepció a fentinek a másik oldala, és nagyjából azt jelenti, hogy Amerika egy hatalmas zsarnok, amely ráerőszakolja mindenkire a világon a saját akaratát. Ha Trump akár önként visszavonul a világrendőrködésből, akár véletlenül romba dönti Amerikát, akkor nyilván könnyebb lesz letörni Washington hatalmát és kialakítani egy újfajta világrendet (ld. Kína).
    • De persze az is lehet, hogy Trump elnöksége teljesen más lesz, mint ami a kampányban elhangzott.
  • Nem eszik ám olyan forrón a kását!

    Trump csak jövőre lesz elnök, sok mindent el kell még rendezni addig. Itt írtunk arról, hogy pontosan miket.

  • Bár már bőven késő este van az Egyesült Államokban, még mindig folynak a Trump-ellenes tüntetések.

    Nem volt egyébként különösen nagy vagy szervezett a tiltakozás, bár elég sok helyen vonultak utcára, jellemzően csak néhány ezer fősre dagadt a tömeg.

    Viszont úgy látszik, Clinton veresége akár újra életet lehelhet a Bernie Sanders által a demokrata előválasztási kampányban feltüzelt újbalos mozgalomba, mert javarészt ők vonultak utcára.

  • Egyelőre persze nem lenne értelme puccsot szervezniük a tüntetőknek

    Hiszen még Barack Obama az Amerikai Egyesült Államok elnöke, a hadsereg főparancsnoka, a szabad világ vezetője.

    Mindazonáltal az első lépést már jól begyakorolták, ugyanis hatalomátvétel esetén fontos lépés, hogy meg kell bénítani a közlekedési csomópontokat, márpedig a tüntetők éppen ezt tették egy tucatnyi amerikai nagyvárosban.

    Ha esetleg január 20-a, azaz Trump beiktatása után szeretnének puccsal próbálkozni, akkor ajánlom nekik a sikeres puccsszervezés definitív kiskátéját (bár kétlem, hogy az amerikai hadseregben kisebbségben lennének a trumpisták, és hát a népet nem lehet puccsal leváltani, szóval sok értelme nem lenne). 

  • Hiszen milyen jól bejött, amikor a legutóbb a demokraták egy korábbi népszerű elnökük feleségét indították!

  • Ő Hillary Clinton elkötelezett támogatója volt, és állítólag eléggé megviselte a keddi eredmény. 

  • Bár a felszínen Barack Obama elnök nagyon gálánsan és nyugodtan viselte Donald Trump győzelmét, a Politico informátorai szerint az elnöki kabinetben a színfalak mögött mindenki kivan, konkrétan az apokalipszist várják.

    • Trump megkapja az atomfegyverek kilövési kódjait!
    • Egy tollvonással kivégezheti az iráni atommegállapodást!
    • Szét fogják verni Obama legfőbb hagyatékát, az egészségügyi reformját!
    • És nem csak ilyen nyers gyakorlati dolgokról van szó: Trump gyermekek példaképe (lesz), miközben a fehér nacionalizmust erősíti, és a gyűlöletre és az intoleranciára épít.

    Nem meglepő amúgy, hogy nem őszinte Obama nyugalma, és valójában még mindig úgy gondolja, mint ahogy néhány nappal ezelőtt a kampányban hangoztatta: Trump egy elszabadult hajóágyú, aki veszélyt jelent az amerikai demokráciára.

    De most gondoljanak bele: az ember szerény háttérrel felküzdi magát, és jogász, majd szenátor lesz, majd megválasztják az Egyesült Államok elnökének, lehúz 8 kemény (bár elég erősen vitatott megítélésű) évet, és aztán jön egy vagyonos családba született, apja pénzéből meggazdagodó, nagypofájú valóságshowsztár, aki le fog bontani mindent, amit ő 8 év alatt elnökként elért. Én is eléggé ki lennék akadva.

  • Ezt mondta a rendőrség a CNN-nek. És bár nem volt nehéz, de azt is sikerült eltalálnom, hogy Bernie Sanders békés hadseregéről van szó. Viszont most már kisebb a tömeg, mint volt, bár a keménymag még nem tágít.

    Chicagóban is folyik még a tiltakozás Trump helyi felhőkarcolóinál, itt a Reuters szerit 1800-an vannak. Los Angelesben néhány százan tüntetnek a városháza előtt, javarészt fiatalok, egyesek attól félnek, hogy Donald Trump majd kitoloncolja őket. A kaliforniaiak között vannak, akik már az állam elszakadásáról skandálnak. De a szomszédos Oregonban is megy a tiltakozás. A CNN szerint a nyugati parton még növekszik a tömeg.

  • Este tíz van lassan Amerika legnépesebb városában, a tüntetők mennek haza. A túlparton, a kaliforniai Oaklandben még utcán van egy nagyobb tömeg, de nagyon úgy néz ki, hogy kifújt a dolog, és nem lesz polgárháború Trump győzelméből.

  • Ezek a felelőtlen fiatalok ugyanis össze-vissza mászkálnak az utcán, ezért bedugult New York szíve. A közösségi oldalakon egyébként sokan nekimentek a tüntetőknek, hogy nem tisztelik a demokráciát, ha nem fogadják elnöküknek Trumpot. 

  • Legalábbis ezt nyilatkozta egy csoport középkorú középosztálybeli fehér és fekete férfi a CNN-nek. De nem igazán értik, hogy hogy a francba nyerhetett egy ekkora tuskó, mint Trump – tették hozzá.

    Közben menetelnek San Franciscóban is.

    A Trump Tower előtt egyébként van minden, Trumphitler és szocialista alternatíva is.

    #trumppresidency #prorape #notmypresident

    Daniel Mantei (@danielmantei) által közzétett fénykép,

  • A CNN tudósítása alapján a tüntetők békésen vonulgatnak több amerikai nagyvárosban, és a forgalom megzavarásán túl semmiféle galibát nem okoznak, de nincsenek is különösebben sokan. 

    Viszont a New York Times szerint Kaliforniában egy tüntető súlyos sérüléseket szenvedett, amikor elütötte egy autó.

    A résztvevők egyébként javarészt fiatalok, első ránézésre Bernie Sanders támogatóinak tűnnek, de nem akarok sztereotipizálni, biztos vannak köztük bőven clintonisták is.

    Pussy grabs back. #notmypresident #strongertogether

    Emily (@waxlinguistic) által közzétett fénykép,

    New York hates you. #fuckdonaldtrump #notmypresident

    Vivian Chui (@vwchui) által közzétett videó,

  • Az ausztrál napilap címlapja is elég ütős. Akinek nem esik le, ez miért poén, az idézze fel, hogy Obama 2008-ban milyen plakáttal kampányolt.

    Cw2PMrfUsAEIw5h
  • Gyűlnek az utcákon az emberek Egyesült Államok-szerte, hogy közöljék, Trump nem az ő elnökük.

    A Reuters becslése szerint Manhattanben és Chicago belvárosában is ezrek menetelnek, de Philadelphiában, Seattle-ben és más helyeken is zeng a #notmypresident és a Love trumps hate (a szeretet lenyomja a gyűlöletet, szójáték Trump nevével).

  • A Policio gyűjtött össze 11 kérdést, ami a kampányban elhangzott ígéretek fényében elég érdekes lesz Donald Trump regnálása kapcsán.

    1. Valóban börtönbe akarja csukatni Hillary Clintont? A kampányban folyton erről beszélt, de keddi győzelmi beszédében már elég visszafogott volt.
    2. Eladja üzleti érdekeltségeit? Korábban azt mondta, gyerekeinek adja mindenét, ha elnökké választják. Erre azonban amúgy nem kötelezik törvények, bár felmerült az is, hogy Trump külpolitikáját befolyásolhatják saját külföldi üzleti érdekeltségei.
    3. Tényleg felmondja az Iránnal kötött atommegállapodást? Korábban ezt ígérte, Teherán állítólag már ideges.
    4. Tényleg nem kér majd fizetést? Messze ő a valaha volt leggazdagabb amerikai elnök, és meg is ígérte, hogy nem fogja felvenni az évi koszos 400 ezer dollárt, ha megválasztják.
    5. Megépíti-e a falat a mexikói határon? Hogyan fogja kifizettetni Mexikóval? Mexikó már közölte, hogy nyilván nem fizetik ki.
    6. Megpróbálja-e feloldani az Oroszországra kivetett szankciókat? Európa keletebbi felén azért eléggé fontos kérdés Trump oroszbarátsága, és ha levetnék a béklyót az orosz gazdaságról, az elég sokat lendítene Vlagyimir Putyin elnök helyzetén.
    7. Beköltözik-e a Fehér Házba? Számára ugyanis visszalépés lenne a hely a Politico szerint.
    8. Kiket nem fog beengedni az Egyesült Államokba? Az az igazság, hogy mióta egyszer bejelentette, hogy a muszlimokat kitiltaná, nem igazán részletezte, hogy mégis hogyan, mikortól, stb. Kampánya pedig mostanában nem igazán hajlandó megmondani, hogy él-e még az ígéret.
    9. Hány papír nélkül Amerikában tartózkodó bevándorlót toloncolna ki? Korábban kétmillióról beszélt, pedig becslések szerint jóval többen vannak illegálisan az Egyesült Államokban.
    10. Nyilvánosságra hozza végül az adóbevallását? A kampányban kiszivárogtatott dokumentumok szerint volt egy másfél évtizedes időszak, amikor vélhetően egyáltalán nem fizetett személyi jövedelemadót, pedig milliárdos volt már akkor is.
    11. Nyomni fogja-e továbbra is a Twitteren? Nagyon remélem, mert elég vicces lenne. 
  • Nate Silver választásielőrejelzés-guru a voksolás előtti utolsó értékelésében azt írta kedden, hogy bár Clinton győzelme jóval valószínűbb a rendelkezésre álló közvélemény-kutatási adatok alapján, de ha akár csak egy-két százalékkal is tévednek a pollok, akkor hiába hozhat több voksot, mint Trump, gondban lehet, mert hagyományos támogatói köréből (a magasan képzettek és a kisebbségek) kevesebben laknak a csatatérállamokban, amelyek eldöntik a választást. A végén pedig pont ez lett: a felmérések kb. 2 pontot félremértek, Clinton pedig hiába kapott több szavazatot Trumpnál, az elektori voksok tekintetében lemosták, mert elbukta a csatatérállamokat.

    Na, Silver most azt írja, hogy a következők a fő tanulságok keddről az amerikai politikai-társadalmi vonatkozásban:

    • a demokraták "kék fala", azaz az, hogy a demokraták biztosra vehetik az északkeleti és a nyugati partvidéki államokat, megdőlt, hiszen északkeleten Clinton elbukta a rozsdaövezetet;
    • a bukta fényében a Demokrata Pártot az alapoktól kell újjáépíteni;
    • de a Republikánus Párt is örökre megváltozott: rájöttek, hogy a populizmusnak jóval nagyobb a piaca, mint az elvi alapú konzervativizmusnak; Ronald Reagan pártjából Donald Trump pártja lett;
    • a városi, jellemzően partvidéki kulturális elitek és az Egyesült Államok többi része között minden eddiginél nagyobbra nyílt a szakadék;
    • még mindig a fehérek voksai döntik el, hogy ki vezesse Amerikát;
    • az ország pedig a mai napig nem vetkőzte le teljesen a rasszizmust, antiszemitizmust, nőgyülöleletet, stb.
  • A Reuters híre szerint Chicagóban nagyjából ezren mentek utcára, a kaliforniai Berkeley-ben ezerötszázan, Los Angelesben pedig 300 középiskolás kivonult az órákról tiltakozásul.

    A texasi Austinban 400-an tüntettek, folyik egy közepesebb tiltakozás New Yorkban a Trump Towernél, és Bostonban, Detroitban, Philadelphiában és más helyeken is készülnek demonstrálni, de egyelőre nem jött hír nagyobb megmozdulásról.

  • Megindult a hivatalos hatalomátvételi folyamat, amely során Trump csapata felveszi a kapcsolatot a minsiztériumok és az elnök alá tartozó szervek vezetésével, és letárgyalják, hogy hogyan lesz pontosan az őrségváltás ezeken a helyeken.

    Az egyik ilyen szerv a szövetségi környezetvédelmi ügynökség, ahol Trump embere a hatalomátvétel lezavarására egy bizonyos Myron Ebell lesz. Ő a konzervatív Competitive Enterprise Institute (kb. Versenyképes Vállalkozások Intézete) nevű agytröszt vezetője, és ebben a minőségében általában azt hangoztatja, hogy nem kell aggódni a klímaváltozás miatt és nem kell emiatt visszafogni az energiafogyasztást és -termelést - írja a Scientific American. 

    De az energetikai minisztériumnál is érdekes jelölt lesz Trump hatalomátvételi jobbkeze: Mike McKenna republikánus energetikai lobbista. 

  • A vermonti szenátor, aki Hillary Clinton kihívója volt a demokrata elnökjelöltségért, azt írja közleményében

    • Trump a leszakadó középosztály haragját lovagolta meg;
    • az embereknek elegük van a fősodorbeli gazdasági elképzelésekből, a politikából és a médiából;
    • meg abból, hogy kevesebb pénzért többet kell dolgozniuk; hogy rendesen fizető munkák Kínába és más fejlődő országokba települnek; hogy milliárdosok nem fizetnek adót; miközben ők nem tudják kifizetni gyerekük egyetemi tandíját;
    • amennyiben Trump a dolgozó családok életének javítására fog törekedni, ő és a progresszív elvtársai együttműködnek vele;
    • de ha rasszista, szexista, idegengyűlölő és környezetromboló politikát folytat, keményen szembeszegülnek majd.

    Érdekes kérdés, hogy miután elbukott Clinton és vele a demokrata pártelit, mi lesz Sanders forradalmával? Ha én amerikai újbaloldali fiatal lennék, ettől a fentitől azért nem jönnék még lázba, de ki tudja, mi van még az öreg tarsolyában!

  • Chris Collin New York-i repbulikánus képviselő arról beszélt a CNN-en, hogy teljesen normális és bevett dolog fizikai kadályt építeni egy ország határára, nincs semmi kivetnivaló a Trump által szorgalmazott falépítésben.

    A pár fokkal rangidősebb Mitch McConnell viszont kitérő választ adott, szóval lehet, hogy lesz azért még ebből vita.

    Egyébként az Egyesült Államok és Mexikó határán, amit Trump hermetikusan le akar zárni, valóban több szakaszon ma is elég jelentős a határvédelem, és van bizony fizikai határzár is (azaz kerítés és fal).

  • Ben Carson idegsebész a republikánusok egyik, a mélyen vallásos vonalon induló elnökjelölt-aspiránsa volt. Már akkor is sokan szörnyülködtek rajta, hogy (legalábbis a Trump által örökre elsöpört liberális-technokrata értelmezésben) hogyan lehet ilyen sötét egy ember, aki az idegeinkkel bánik. 

    Azz előválasztási buktája után viszont beállt Trump mögé, és a CNN szerint ő lehet az oktatási miniszter. Egy olyan emberről van szó, aki olyanokat mondott korábban, hogy:

    • szerinte a piramisokat József (Jákob fia) építtette, és a funkciójuk a gabonatárolás volt;
    • kétségbe vonta az evolúciót;
    • korábban váltig állította, hogy szerinte 6000 éves a Föld, de később bevallotta, hogy igazából nem tudja, mennyi idős a bolygónk, bár a 6 napos teremtésben azért szó szerint hisz;
    • szerinte Hitler nem tehette volna meg, amit, ha a német lakosság fel lett volna fegyverezve;
    • viszont az Egyesült Államok sok mindenben hasonlít a náci Németországra, mert a kormány megfélemlíti az embereket a politikai korrektségen keresztül;
    • Obama egészségügyi reformja a rabszolgaság egy formája, mert kötelezővé teszi az egészségbiztosítást;
    • a legfelsőbb bíróság bírójelöltjeinek rátermettségét nem jogi tapasztalatuk, hanem barátaik alapján ítélné meg, mert ez többet elmond karakterükről;
    • homoszexuálisnak lenni egyéni választás kérdése;
    • a fiatalok az amerikai történelemoktatási tanterv miatt csatlakozni fognak az Iszlám Államhoz, hiszen a tanterv végig arról szól szerinte, hogy Amerika mekkora szemét;
    • az oktatási minisztériumnak ellenőriznie kellene a felsőoktatási intézmények politikai elfogultságát.

    Vicces négy év elé nézünk!

  • A világ legérthetetlenebb tárlata, a Masame Tussauds is nagy erőkkel készül a beiktatásra: a képen Sophie Crudgington, a múzeum londoni panoptikumának munkatársa jak szőrszálakat ültet be haj gyanánt Donald Trump viaszfigurájába Londonban, az elnökválasztás másnapján. A viaszszobrot 2017 januárjától csodálhatja meg a közönség.