Összefoglaló

Percről percre Obama kiváló találkozóról beszélt, Trump megtisztelve érezte magát

A kedden elnökké választott Donald Trump csütörtökön találkozott Barack Obamával a Fehér Házban
Obama azt mondta, hogy megnyugtatta Trump hozzáállása, a milliárdos pedig azt mondta, megtisztelve érezte magát
Obama azt mondta, hogy segíteni akar a gördülékeny átmenetben
A Fehér Ház után Trump a republikánus kongresszusi vezetőkkel is találkozott, a bevándorlást, az adócsökkentést, az Obamacare-t nevezte prioritásainak
Az Egyesült Államokban elnökválasztást tartottak kedden, amit Donald Trump nyert, Hillary Clinton, volt first lady és külügyminiszter elismerte vereségét. "Ez fájdalmas, és sokáig az lesz" - mondta beszédében
Térkép, Galéria, Videó
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
Elektorok

270 elektor kell a győzelemhez
Szavazati arány
  • Lehet, hogy mégsem bukott meg a demográfiai tézis? Hosszabb cikkünk a szavazók korbeli, etnikai és nemi megoszlásáról a címlap legtetején vagy ezen a linken elérhető.

  • Én ugyanis most reggel hatig fogok munkaügyileg liberálisan szörnyülködni Trumpon, ha nem tudnak aludni, tartsanak velem!

  • A Trump győzelme miatt örömködő Orbán Viktorral már eddig is madarat lehetett fogadni, és még jobban örül majd az elnökválasztás eredményének, ha megtudja, mit nyilatkozott az olimpiára szintén bejelentkező Los Angeles polgármestere.

    Igaz, a nyilatkozatot ismertető BBC újságírója szerint ez elsősorban Párizs esélyeit növelné a jövő szeptemberi szavazáskor, de egy éve még a brexit vagy Trump elnöksége is elképzelhetetlennek tűnt, úgyhogy miért pont a budapesti olimpia ne történhetne meg, ha már úgyis megbolondulni látszik a világ?

    Igaz, az idézett polgármester, Eric Garcetti a demokraták színeiben politizál, és még augusztusban mondta azt, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) nem örülne egy befelé forduló Amerikának, és ezt lehet, hogy a szavazáskor is kinyilvánítanák. 

    Idézi a BBC a NOB elnökét, Thomas Bachot is, aki bírálta Trump menekült- és bevándorlásellenes kirohanásait, mely sokakat Amerika ellen hangolhat a bizottságban. 

    Igaz, a fenti forgatókönyv azt is feltételezi, hogy a NOB tagjai kizárólag szimpátia és elvek alapján szavaznak, és szóba se jön, hogy bármi más befolyásolná őket a döntésükben. 

  • A Hitgyüli vezetője, Németh Sándor a Facebookon vallott színt.

  • Az első képek szerint alig egy tucatnyi tüntető van egyelőre a Trump Tower előtt, ahová Facebookon szerveződik tüntetés a választási eredmények ismerete óta. A torony előtt rohamrendőrök állnak, a tüntetők pedig ilyesmi táblákkal fényképezkednek. A forradalom valószínűleg elmarad.

  • Hát próbálsz nem elaludni, még ha ez nagyon nehezen is megy. Az online média kis hőse a 10 éves Barron Trump, Donald Trump legfiatalabb gyereke, aki pislogva, ásítozva, szemét dörgölve szenvedte végig apu köszönőbeszédét.

    És ahogy az ilyenkor lenni szokott, Barron produkciója megindult a mémesedés útján.

  • George R.R. Martin, a Trónok harca írója is kommentálta az amerikai elnökválasztást blogjában, egy "Pinafogó elnök" című bejegyzésben. Lesújtó véleménnyel ír Amerika döntéséről ("én komolyan azt gondoltam, hogy ennél jobbak vagyunk, de ezek szerint nem"), Donald Trumpról ("az amerikai történelem legrosszabb elnöke lesz") és arról, hogy a demokraták mit tehetnek ("nem lesz hatalmuk hátráltatni őt"). Aztán lezárásként átvált Eddard Starkba: 

    A következő négy évben a mostaniaknál sokkal, sokkal rosszabb problémáink lesznek.

    Közeleg a tél. Én megmondtam.

  • Észtország, Lettország és Litvánia vezetői is gratuláltak Donald Trumpnak, és mindhárman legfontosabb szövetségesüknek nevezték az Egyesült Államokat, írja a Baltic Times.

    Kersti Kaljulaid észt elnök azt várja, hogy a két ország közötti erős szövetség megmarad a jövőben is, külön kiemelve a honvédelmi és a kíberbiztonsági együttműködés szükségességét.

    Raimonds Vejonis lett elnök is a közös védelmi politikát emelte ki, illetve a terrorizmus elleni harcot, és kitért arra is, hogy a két ország ugyanazokat a demokratikus alapértékeket vallja, és az USA fontos stratégiai partner és fő szövetséges marad Lettország számára a jövőben is.

    Dalia Grybauskaite litván elnök azt mondta, tiszteletben tartják az amerikai emberek döntését,  és megbíznak az Egyesült Államokban, mint legerősebb és legszorosabb szövetségesükben. Grybauskaite  aktív együttműködést ígért, és azt is kijelentette, hogy az Európa és Amerika közötti erős transzatlanti kapcsolatok jelentik a legjobb választ a geopolitikai kihívásokra.

    Hogy aztán ugyanígy gondolja-e Donald Trump is, arról egyelőre nem érkezett jelentés. Az új amerikai elnök korábban viszont arról beszélt, ha a balti államokat orosz agresszió érné, annak függvényében nyújtana csak segítséget, ha a tagállamok tényleg teljesítették szövetségesi kötelezettségeiket. 

  • Különösebb kommentár nem is kell hozzá. A képet egyébként Damon Winter, a New York Times fotósa készítette, itt látható tőle egy csodálatos Trump-válogatás.

    liber
  • A piacok örülnek Trumpnak

    Amikor elkezdett biztossá válni a republikánus jelölt győzelme, hatalmas idegesség söpört végig a nemzetközi pénzpiacokon, de mostanra mindenki megnyugodott. Sőt: a Wall Street máris megszerette a következő elnököt, aki nagy adócsökkentést ígért. 

  • Az Archives Foundation ásta elő a lenti, majdnem harmincéves levelet, amiben Richard Nixon ír meleg szavakkal Donald Trumpról, illetve -nak. Hogyaszongya:

    Kedves Donald,

    Nem láttam a műsort, de a feleségem szerint nagyszerű voltál a Donahue Show-ban.

    Képzelheted, hogy ő eléggé jártas a politikában, és azt jósolja, hogy ha valaha választáson indulsz, nyerni fogsz!

  • A Facebookon szerveződő tüntetést egy New York-i, Szocialista Alternatíva nevű szervezet hirdette meg szerda estére, és eddig 9 ezernél is többen jelezték a részvételüket. 

    A tüntetők a Union Square-en gyülekeznének, és onnét vonulnak a Trump-toronyhoz, hogy ott a rasszizmus, a szexizmus és az iszlamofóbia ellen tiltakozzanak.

    Időközben a Szövetségi Repülési Hatóság (Federal Aviation Administration) repülési tilalmat rendelt el arra a manhattani városrész fölé, ahol a Trump-torony is található, és ahol Donald Trump is lakik. Ez annyit jelent, hogy a mondott területen a repülők 3 ezer lábnál (kb 900 méter) alacsonyabbra nem ereszkedhetnek.

    A tilalom egészen jövő év január 21-ig áll majd fenn, egy nappal azelőtt költözik át Trump a Fehér Házba.

    (via BBC)

  • A hírügynökségi fotósok gyakori látogatók mindenféle tőzsdéken és kereskedőházakban, mert ilyen helyeken készülnek legegyszerűbben az illusztrációk a napi gazdasági hírekhez. 

    A Reuters fotósa a frankfurti tőzsdén dolgozott ma késő délután, amikor záráskor sikerült elkapnia az egyik bróker egészen őszinte reakcióját a mai napra. Itt van a jelenet négy képben:

  • Oké, ez a sokadik "XXXX együttműködést akar Trumppal" hír, de hát mit csináljunk, ha egyszer a világ vezetői ezt szajkózzák. Most például Japán kormányának főtitkára, Szuga Josihide közölte, hogy az ország továbbra is szorosan együttműködne Amerikával. Az MTI szerint a főtitkár azt hangsúlyozta, nem változott az a tény, hogy a japán-amerikai szövetség "a japán diplomácia alapköve".

    A Kyodo japán hírügynökség kommentárja szerint azonban a Trump győzelme aggodalmat kelthet a szigetországban, amire nagyobb nyomás nehezedhet, hogy még többet fizessen az amerikai csapatok állomásoztatásáért. Trump a kampánya során ugyanis szóvá tette, hogy az Egyesült Államok szövetségesei nem veszik ki részüket a védelmi kiadásokból, és azzal fenyegetett, hogy kivonja az amerikai csapatokat Japánból és Dél-Koreából.

    Az együttműködés-vonatra az ENSZ főtitkára, Ban Ki Mun is felugrott. Szerdán rövid sajtónyilatkozatot tett, amelyben gratulált Trumpnak, és kifejtette, hogy számít a megválasztott amerikai elnökre a klímavédelmi megállapodás valóra váltásában. Trump ugye korábban kacsának nevezte a légkör felmelegedéséről szóló közléseket és megígérte: felfüggeszti a tavaly Párizsban kötött klímavédelmi megállapodás végrehajtását. Ban Ki Mun viszont azt reméli, hogy Trump inkább együttműködő lesz a kérdésben - írja az MTI.

  • Trump felesége, Melania szülővárosában, Sevnicában ünnepeltek az emberek, akik egy helyi kávézóban hajnali négy óráig követték az eseményeket. Miután kiderült, hogy Donald Trump valószínűleg megnyerte a választásokat, örömujjongásban törtek ki, a kávézóra amerikai zászlót tűztek, a sajtónak pedig rokonok, régi iskolatársak nyilatkoztak.

    Srecko Ocvirk polgármester sem rejtette véka alá elégedettségét. A szlovén közszolgálati televíziónak úgy nyilatkozott: a város valamivel távolabb van ugyan a főbb útvonalaktól, de most majd több ember látogat el hozzájuk. Sevnica 60 kilométerre keletre található a szlovén fővárostól, Ljubljanától. 

    A polgármester kiemelte: "Melania példaképe a fiatal lányoknak, megmutatta, mit lehet elérni." Az egykori Melania Knavs szülővárosában egyébként a Vice készített riportot még áprilisban.

    Gratulált Miro Cerar miniszterelnök is, aki nem mulasztotta el kiemelni felesége szlovén származását: "Gratulálok Donald Trumpnak, az Egyesült Államok elnökének és a first ladynek, Melania Trumpnak, aki szlovéniai" - írta Cerar Twitter-oldalán.

    Donald Trump, miután elvette Melania Trumpot, a volt modellt, egy napra Szlovéniába látogatott, hogy megismerje választottja szüleit és felesége szülőhazáját. Sajtóhírek szerint Janez Drnovsek volt miniszterelnök és államfő akkor elutasította a találkozást a New York-i milliárdossal, annak ellenére, hogy többen is azt tanácsolták, fogadja az amerikai mágnást.  (MTI)

  • Ami azért érdekes, mert az ausztrál újság tulajdonosa a Fox Newst is vezető Rupert Murdoch, és a Foxot nem lehet azzal vádolni, hogy nagy demokratabarát lenne. Aztán a címlap alján finomodik az ismert hárombetűs rövidítés feloldása: nem a szalonképtelen What The Fuck, hanem Will Trump Flourish...or fail, azaz "vajon Trump felvirágoztatja az országot vagy elbukik". Szép.

    4f27db12-7da8-4dda-88ae-0751e9cab56c.png
  • A fehérorosz vezér közleményben gratulált az elnökválasztáson győzelmet aratott Trumpnak: "Az Ön győzelme az amerikai nép választását tükrözi egy olyan politika mellett, amely becsületességen, felelősségen és a változtatás igényén alapszik. A kampány során tanúsított aktív, őszinte és bátor kiállásával Ön felrázta az amerikai társadalmat, s visszavezette az igazi demokráciához" - fogalmazott Alekszandr Lukasenko. 

    Nagy kérdés azonban, hogy Európa utolsó (?) diktátora mire gondol "igazi demokrácia" alatt, mindenesetre a jelek szerint örül az eredménynek:

    "Remélem, az Ön vezetése alatt az országaink közti viszony normalizálódása folytatódni fog" - emelte ki Lukasenko, akinek kormányát az ellenzéki csoportok és a független média elnyomása miatt az Egyesült Államok és az Európai Unió több gazdasági és utazási szankcióval sújtotta, bár ezek egy részét az elmúlt időszakban visszavonták.

    A fehérorosz államfő emellett egészséget, energiát és kitartást kívánt Trumpnak a választási kampánya során tett ígéretei teljesítéséhez. (MTI)

  • Twitteren terjed a hír ezerrel, hogy 11, más források szerint 14, sőt 15 ezren adták le a szavazatukat Harambe-ra, a cinncinati állatkert szerencsétlen körülmények között elpusztult (egy hároméves gyerek bemászott a ketrecéből, és a biztonságiak lelőtték az állatot, attól félve, hogy kárt tesz a fiúban) gorillájára. Egy csomóan tettek is fel fotót a szavazólapról, ahol a write-in rubrikában a harambe név szerepel. A write-in egy szimbolikus része az elnökválasztásnak, ide bárkit be lehet írni, tulajdonképpen az érvénytelen szavazat egy kicsit kifinomultabb megoldása.

    A tízezres szám mindenesetre nagyon nagy eséllyel hasracsapás eredményeképpen született, ilyen adatot hivatalosan még nem adtak ki, és exit pollokban sem mértek.

  • Reszketni fogunk

    - áll a szalagcím a mai Norte nevű mexikói újság címlapján, amin éppen csak megszáradni készül a nyomdafesték Ciudad Juarezben.

  • A Londonban tartózkodó kormányfő - a Theresa May brit miniszterelnökkel folytatott tárgyalása után - Donald Trump győzelmét magyar újságíróknak úgy értékelte: a világnak mindig jót tett az, ha sikerült magát kiszabadítani az éppen uralkodó ideológiai irányzatok fogságából, és vissza tudott térni a valóság talajára.

    "Szerintem most ez történt az Egyesült Államokban, és ez esélyt ad a nyugati világ többi részének is, hogy kiszakítsa magát az ideológiák, a politikai korrektség, a valóságtól eltávolodott gondolkodásmód és beszédmód fogságából, és visszatérünk végre a realitások talajára" - mondta Orbán Viktor.

    A miniszterelnök a Mayjel folytatott tárgyalásairól azt mondta: a találkozón egyetértés alakult ki arról, hogy ezt a kérdést a viszonosság elve alapján kell kezelni, tehát ha az Európában élő britek szerzett jogai nem csorbulnak, abban az esetben a brit kormány álláspontja szerint a Nagy-Britanniában dolgozó EU-állampolgárok (így a magyarok) jogai sem sérülhetnek. (MTI)

  • Kevesebb mint egy órája elindult a kereskedés az amerikai tőzsdéken, és, csodák csodájára, elmaradt az a nagy összeomlás és pánik, amit a befektetők és elemzők jósoltak arra az esetre, ha Trump nyerné meg az elnökválasztást.

    Az amerikai részvényárfolyamok elég nagyot estek még a tőzsde nyitása előtt, mire viszont a Wall Streeten is elindult a kereskedés, a befektetők, úgy tűnik, eldöntötték, hogy nem a világ vége, ha Trump lesz az elnök.

    Sőt, az, hogy Trump a győzelmi beszédében nagy infrastrukturális beruházásokról beszélt, eléggé meghajtotta az acélipari és hasonló cégek árfolyamát, de nőtt a védelmi és gyógyszeripari cégek árfolyama is.

    Más egészségügyi cégek árfolyama viszont romlott, főleg azért, mert a befektetők arra számítanak, hogy Trump, a republikánus többségű képviselőház és szenátus támogatásával eltörli vagy radikálisan átalakítja az Obama által bevezetett társadalombiztosítási rendszert, ami rosszul érintheti ezeket a cégeket.

    Trump elnöksége mindenképpen sok bizonytalanságot hoz magával, mert nem tudni, hogy pontosan mit is akar majd kezdeni a gazdasággal. De ennél rövidebb távon is bizonytalanságot okoz a választás, mert nem biztos, hogy a mostani, érzékeny piaci helyzetben a Fed, az amerikai jegybank végrehajtja-e a jövő hétre tervezett kamatemelést.

    A Fed már egyszer idén elhalasztotta a tervezett kamatemelést - aminek a feltétele az lenne, hogy minden rendben menjen a gazdaságban - akkor a Brexit népszavazás szintén váratlan eredménye okozta piaci pánik miatt. 

  • Yolo County Kaliforniában van, San Franciscóból pár órát kell autózni északkeletre, egyébként az amerikai paradicsomtermelés legfontosabb központja. Itt 68:26 arányban nyerte a szavazást Huillary Clinton. YOLO!

  • Üdvözölte Donald Trump győzelmét a francia Nemzeti Front (FN) elnöke szerdán. Marine Le Pen kijelentette: "Donald Trump megválasztása jó hír országunknak" - írja az MTI.

    "A vad globalizáció elutasítása, a kapcsolatok rendezése Oroszországgal, a bennünket sújtó nagy migrációs hullámokat kiváltó háborús expedíciókból való kiszállás. (.)  Ezek a kötelezettségvállalások, ha betartják őket, kedvezőek Franciaországnak" - mondta a szélsőjobb vezetője.

    A közvélemény-kutatások szerint Le Pen bekerül az elnökválasztás második fordulójába, de a végső küzdelemben várhatóan elbukik, feltehetően a jobboldal jelöltjével szemben. A felmérések azonban sem Donald Trump győzelmét, sem a Brexitet nem jelezték előre, és a francia szélsőjobb abban reménykedik, hogy ez így lesz esetében is.

    "Ami lehetséges az Egyesült Államokban, megtörténhet Franciaországban is" - mondta Dominique de Villepin, míg a Libération című baloldali liberális napilap szerint "ez újabb figyelmeztetés azok számára, akik úgy vélik, hogy Marine Le Pen nem kerülhet hatalomra Franciaországban 2017-ben".

  • cikkünk a témában:

    Colleen Bell: Egyenlőbb jövedelmeket kell elérnie az amerikai politikának

    Az amerikai álom köszöni szépen jól van, de ez egy fontos pillanat, amikor Amerika újraértékelheti a társadalmi identitását - így látta Colleen Bell amerikai nagykövet a választás eredményét. Egyelőre még óvatosan mérlegeli a szavakat, de meggyőződése, hogy az amerikai külkapcsolatok nem változnak egyik napról a másikra, és Budapestet sem tervezi elhagyni a közeljövőben.

  • Az ötnapos hadgyakorlatot ugyan nem Trump megválasztására válaszul hirdették meg, de gyakorlatilag egy időben jelentették be a választási eredményekkel. 

    A kubai haderő az ellenséges támadással szembeni védekezést gyakorolja majd. Ezt az átfogó hadgyakorlatot a hidegháborús években rendszerint akkor, amikor magasra hágott a feszültség az Egyesült Államokkal - például az első alkalommal 1980-ban tartották meg, közvetlenül Ronald Reagan megválasztása után.

    Donald Trump korábban azt ígérte, felülvizsgálná a Kubával kötött megállapodást - mint ismeretes, Barack Obama és Raúl Castro megkezdték a két ország közötti kapcsolatok normalizálását, és Obama volt az első amerikai elnök idén tavasszal, aki a szocialista Kubába látogatott.

    Egy kubai politológus szerint Trump megválasztásának a kubai keményvonalas kommunisták örülnek csak, akik úgy érezték, a szigetország túlzásba vitte a barátkozást Amerikával.

  • Barack Obama, az Egyesült Államok jelenlegi elnöke szerda este rövid beszédben kommentálta a választás eredményét. Elmondta, hogy gratulált Trumpnak és meghívta csütörtökre a Fehér házba, hogy az átmeneti időszakról beszélgessenek. "Vannak komoly ellentéteink, de nyolc évvel ezelőtt Bushsal is voltak" - fogalmazott. "A csapatomat arra kértem, hogy hasonlóan simán intézzük ezt az átmeneti időszakot, mint nyolc éve Bush csapata tette."

    Obama ezután megemlítette, hogy Hillary Clintonnal is beszélt. "Büszke vagyok rá, sok amerikai felnéz rá, és már a jelöltsége is történelmi és üzenetértékű volt" - mondta.

    Ezután következett a beszéd tételmondata: "nem demokraták és republikánusok vagyunk elsősorban, hanem amerikaiak és hazafik. Bízom abban, hogy Trump is ennek szellemében fog elnökölni."

    A kampányról is beszélt, ami szerinte hosszú és fárasztó volt, de "a demokrácia néha hangos és nem is feltétlenül inspiráló". A csalódottaknak azt üzenete, továbbra is bizakodjanak, és ne gondolják, hogy nem lehet megváltoztatni a dolgokat. A sorok között arra is utalt, hogy a következő választásnál le lehet váltani Trumpot. "Ez az ország soha nem egyenesben haladt, hanem cikkcakkban. Így működik a politika, megpróbálunk embereket meggyőzni, és ha veszítünk, tanulunk a hibáinkból a következő alkalomra. (...) De végső soron ugyanabban a csapatban vagyunk" - zárta beszédét.

  • A személyes kedvencem ez a mexikói lap:

    A helyi metró is vicces akart lenni, de nem lett elég vicces:

    Még délebbre Hondurasban viszont már teljesen visszafogottak a címlapok:

  • A CNN stúdiójában már tűkön ülve várják a szakértők, és addig is arról beszélgetnek, hogy Clinton veresége az obamaizmus kudarca is.

  • A keh.hu-ra szerdán kikerült az az angol nyelvű távirat, amelyben Áder János államfő szerdán gratulált Donald Trumpnak az elnökké választásához. Áder szerint az eredmény "tükrözi az amerikai nép változás és megújulás iránti vágyát egy nehéz időszakban, amelyben mindannyiunknak számos kihívással kell szembenéznie hazájában és a nagyvilágban".

    "Magyarországon meg vagyunk győződve arról, hogy történelmi partnerségünk, amely olyan közös értékeken alapszik, mint a szabadságszeretet és a demokrácia iránti elkötelezettség, segít együtt megküzdeni ezekkel a kihívásokkal" - fogalmaz Áder. Ezután az 56-os forradalom hatvanadik évfordulóját hozza fel, és leszögezi, hogy Magyarország kész folytatni az együttműködést az Egyesült Államokkal a NATO keretein belül a béke megőrzése és a nemzetközi biztonság erősítése érdekében.

  • "A feleségem és én nagyon büszkék vagyunk Hillary Clintonra" - vezette fel Tim Kaine a Clinton-beszédet. Kaine elmondta, mennyire lojálisok az emberek Clintonhoz. Arról is beszélt, hogy abban senki nem kételkedett, hogy Hillary Clinton elismeri majd a vereségét. Aztán jött Clinton, mosolyogva. 

    "Köszönöm. Köszönöm mindenkinek! Nagyon köszönöm, hogy itt vannak" - kezdte.

    Aztán beszélt arról, hogy reméli, Trump sikeres elnöke lesz minden amerikainak. "Sajnálom, hogy nem nyertük ezt a választást" - mondta, hozzátéve, hogy a jelenlévők képviselik Amerika legjobbjait.

    "Tudom, milyen csalódottak lehetnek, mert én is az vagyok" - mondta. "Ez fájdalmas, és sokáig az is lesz."

    Szerinte a kampányuk nem egy emberről és nem egy választásról szólt, hanem az országról. "Nemzetünk mélyebben megosztott, mint gondoltuk. De hiszünk Amerikában" - mondta, kicsit később pedig arról beszélt, hogy elfogadják, hogy Trump lesz az elnökük. Arról is beszélt, hogy felajánlotta Trumpnak, hogy együtt dolgozzanak az országért.