Összefoglaló

Percről percre Obama kiváló találkozóról beszélt, Trump megtisztelve érezte magát

A kedden elnökké választott Donald Trump csütörtökön találkozott Barack Obamával a Fehér Házban
Obama azt mondta, hogy megnyugtatta Trump hozzáállása, a milliárdos pedig azt mondta, megtisztelve érezte magát
Obama azt mondta, hogy segíteni akar a gördülékeny átmenetben
A Fehér Ház után Trump a republikánus kongresszusi vezetőkkel is találkozott, a bevándorlást, az adócsökkentést, az Obamacare-t nevezte prioritásainak
Az Egyesült Államokban elnökválasztást tartottak kedden, amit Donald Trump nyert, Hillary Clinton, volt first lady és külügyminiszter elismerte vereségét. "Ez fájdalmas, és sokáig az lesz" - mondta beszédében
Térkép, Galéria, Videó
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
Elektorok

270 elektor kell a győzelemhez
Szavazati arány
  • A Rolling Stones énekese már ott tart, ahol a világ nagy része még nem, és már tud nevetni azon, ami éppen történik Amerikában. Jagger a Twitterre azt írta ki

    Csak nézem a híreket... Lehet, hogy felkérnek majd, hogy énekeljem el a "You can't always get, what you want"-ot a beavatási ceremónián, haha!

  • Kalifornia két nagyvárosa, San Francisco és Oakland az elnökválasztással egy időben szavazott a hozzáadott cukrot tartalmazó üdítőitalok extra adójáról. A kezdeményezést támogatta a nép, így unciánként (kb 30 ml) 1 centes különadó jön az ilyen üdítőkre. Tehát mondjuk a mi 0,33-as, kisdobozos kólánknak nagyjából megfelelő 12 unciás kiszerelés, ami az automatákból tipikusan 1 dollárért vehető ki, 12 centes adót kap. Az így befolyt össze a gyerekek egészséges étkezésével és testmozgásával foglalkozó helyi projektekre megy majd. (via)

  • Európában elég hosszú ideje elég széles körben él az a sztereotípia az amerikaiakról, hogy ezek valami bunkó, nagypofájú, műveletlen, kulturálatlan népség, akik hangosan beszélnek baromságokat, szerelmesek a puskájukba és undorító olajzabáló teherautók nélkül nem tudnak megtenni három méternél többet. Egy szó mint száz, sehol sincsenek a mi hatalmas szofisztikáltságunkhoz képest.

    Szóval ezek után tökre nem kell meglepődni, hogy megszavaztak elnöknek egy bunkó, nagypofájú, műveletlen, kulturálatlan embert, aki nagyon hangosan nagyon-nagy baromságokat beszél, stb. stb. 

    Viszont most már sajnos én sem fogom tudni védeni az amerikaiakat, amikor szembejön ez a szöveg, hogy ők bunkók, nagypofájúak, stb.

  • 96% a feldolgozottság, és a nyugati parti, hagyományosan demokrata államokból jönnek még adatok; az állás most:

    • Clinton 58 879 610 szavazat
    • Trump 58 844 024 szavazat
    • És ha már itt tartunk, Gary Johnsonnak van 3 986 935, Jill Steinnek pedig 1 182 846

    Ez természetesen semmit nem jelent az elnökség szempontjából, azt Trump simán viszi. Arra viszont rámutat, hogy elég fura ez az elektori rendszer - és extra ironikus, hogy 2012-ben éppen Trump akadt ki azon, hogy az összességében kevesebb szavazatot elérő jelölt is nyerhet a választási szisztéma jellegzetességei miatt.

    Ilyen egyébként eddig összesen négy alkalommal fordult elő, 1824-ben John Quincy Adams, 1876-ban Rutherford Hayes, 1888-ban Benjamin Harrison, és 2000-ben ifj. George Bush lett úgy elnök, hogy valójában a riválisára szavaztak többen.

  • Most, hogy megvolt a választási buli, Donald Trump foglalkozhat végre a fontos dolgokkal, például frissítheti a Twitter-fiókját. Ezt meg is tette, a hírhedt @realDonaldTrump felhasználó leírásában már az szerepel:

    Az Egyesült Államok megválasztott elnöke
    trump twitter
    Fotó: Csurgó Dénes

    Reméljük, elnökként is olyan szórakoztató lesz a twitteres jelenléte, mint eddig volt.

  • Ezekkel a szavakkal gratulált Trumpnak Benjamin Netanyahu izraeli miniszterelnök az AFP hírügynökség szerint. Igaz, az AFP tweetjére kommentelők szerint pontosan ugyanezzel a szöveggel gratulált volna Hillary Clintonnak is. 

  • Legalábbis első ránézésre ez az a réteg, ahol a legnagyobb különbséget mutatják az exit pollok, és az előzetes közvélemény-kutatások.

    • November 3-án még úgy nézett ki, hogy ebben a csoportban Hillary Clinton 27 százalékponttal vezet.
    • A közvetlenül a szavazás után felvett adatokból viszont az jön le, hogy csak 51-45 arányban nyert itt Clinton (és ez volt a fehéreken belül az egyetlen réteg, amit nem nyert meg Trump)
  • Téglás Zoltán, az Ignite magyar-amerikai énekese elmondta az Indexnek, hogy szerinte mit jelent Trump győzelme az amerikaiaknak és azt is, minek köszönhetjük(?) azt:

    Nagy szarban vagyunk. Fel sem fogom, hogy képesek voltak megválasztani egy olyan embert, akinek eddig minden vállalkozása csődbe ment, és hogy fog egy olyan pali egy országos gazdaságot irányítani, aki az adóhivatal elől is eltitkolja a jövedelmét. Buta, dühös emberek választották meg, azok, akik sírnak, hogy nem elég magas a fizetésük, de nem tesznek érte semmit, azok, akik a középiskolát sem végezték el, és akiket Trump simán csőbe húzott. Amikor majd Trump lenullázza az Obamacare-t (általános egészségbiztosítás), akkor mér késő lesz háborogni, de ezt nem fogják fel. Mussolinit kiröhögték, ahogy Hitlert és Busht is. És röhögtek Trumpon is. Most majd nem fognak.  

  • Bár a világ már nyitva lévő tőzsdéin zuhanni kezdtek az árfolyamok a hírre, hogy Trump közel áll a győzelemhez és aztán győzött is, délelőtt már úgy tűnik, kezd elmúlni a kezdeti pánik

    Az S&P 500 amerikai részvényindex, miután akkorát esett, amekkorát csak lehet (5 százalékot, ha ennél többet esik, leállítják a kereskedést), délelőtt már elkezdett fölfelé kúszni az európai részvényárfolyamokkal együtt. A brit, német és francia részvényindexek még mindig mínuszban vannak, de már felfelé ívelnek a nyitást követő zuhanás után. 

    Emellett az arany és japán jen értékének pánikszerű növekedése is leállt, ahogy a befektetők észrevették, hogy minden előrejelzés ellenére mégsem omlott össze a világ körülöttük. A Japán kormány azért biztos-ami biztos bejelentette, hogy kész megtenni a szükséges intézkedéseket, ha tovább spekulálnak a jenre. 

    A Mexikói peso, Trump elnökségének egyik első áldozata sem zuhan tovább, bár nem is erősödik éppen. 

    Az amerikai tőzsdék még nem nyitottak ki, 

  • Több nagyvárosban kezdődtek spontán tüntetések, volt ahol kicsit össze is verték egymást a Trump-ellenes tüntetők az új elnököt ünneplőkkel.

    Washingtonban, a Fehér Ház előtt:

    Szóváltás a Times Square-n, New Yorkban:

  • Tüntetés az utcám végében? Megírom az ugyelet@mail.index.hu-ra! Trump kilakoltatja a magyarokat? Megírom az ugyelet@mail.index.hu-ra! Clintonné szellemként kísért a környékemen és nem tudok aludni tőle? Megírom az ugyelet@mail.index.hu-ra!  

  • Clinton támogatói a rémülettől a teljes kétségbeesésig:

    Meglepődött, boldog és euforikus Trump-hívek:

  • Mindenki nagy hibát követett el, aki a CNN-en, az amerikai médiában (pláne az Indexen!) követte az elnökválasztás eseményeit, miközben az orosz média ezerszer szórakoztatóbb módon számolt be az eseményekről. A Newsweek összfoglalója szerint a következők merültek fel többek között, hivatalos állami csatornákon, "szakértők" szájából:

    • Hillary boszorkány
    • Hillaryn ott van a Sátán jele
    • Trump azonnal megszünteti az Oroszország elleni szankciókat, és elismeri a Krím annektálását
    • 16 államban Soros György cégei gyártják a szavazógépeket, és így csalják el a választást (ez egy hoax)

    Felmérések szerint egyébként az oroszok 84%-a Trumpot támogatta Clinton ellenében.

  • A világ vezetői egymásnak adják a telefont és a twittert, hogy gratuláljanak Trumpnak, és hozzáfűzzenek valamit arról, hogy mit remélnek az új elnöktől. Többek között gratulált már

    • Vlagyimir Putyin
    • Abdel Fatah al-Sisi egyiptomi elnök,
    • Mahmoud Abbas palesztin elnök,
    • Narendra Modi indiai elnök,
    • Jean-Calude Junker az Európai Bizottság elnöke
    • és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.

    Rajtuk kívül pedig már gratulált Theresa May brit miniszterelnök, az Iránt vezető Ali Khamenei ajatollah, és persze Orbán Viktor is.

  • Trump kampánymenedzsere, Kellyanne Conway azt mondta a CNN-nek, a leköszönő és a leendő elnök hamarosan személyesen is találkozik Washingtonban, és egyébként "nagyszerű beszélgetést folytattak". Amit már csak azért is elég nehéz elképzelni, mert Trump programja a mexikói falon túl leginkább arról szól egyelőre, hogy mindent elpusztít, amit az országot a vesztébe kormányzó Obama felépített.

  • Pár órán belül kiáll a nyilvánosság elé és beszédet mond a választást elvesztő Hillary Clinton, aki egyszerűen eltűnt azután, hogy kiderült, Trump nyert. 

  • Sorban állnak az európai szélsőjobboldali pártok vezetői, hogy gratuláljanak Donald Trump győzelméhez. A holland muszlim- és bevándorlásellenes Geert Wilders már akkor ujjongott, amikor Trump elvitte Floridát, a Twitteren azt írta, hogy az amerikai emberek visszaveszik az országukat, és a hollandok is ugyanígy tesznek majd. 

    A francia szélsőjobb üdvöskéje, Marine Le Pen is gratulált Donald Trumpnak és a "szabad amerikai népnek".

  • A New York Times ezzel a szalagcímmel számolt be az elnökválasztás eredményéről:

    the-new-york-times

    Miközben a Washington Post meg ezzel:

    the-washington-post

    Trump - triumph (diadal), értik. Mondjuk ha kicsit tökösebbek, simán bevállalják azt, amit a NY Daily News:

    the-new-york-daily-news
  • Az uniós kvázi-kormány és a tagállami csúcsvezetőkből álló testület elnökei, Jean-Claude Juncker és Donald Tusk is gratuláltak Donald Trumpnak. „Ma minden korábbinál fontosabb, hogy megerősítsük a transzatlanti kapcsolatokat” – üzenték Trumpnak, aki a kampányban arról beszélt: nem biztos, hogy megvédené a többi NATO-országot támadás esetén.

    „Szerencsére az EU-USA stratégiai együttműködés széles és mély”, írják. Majd – nyilván véletlenül – csupa olyan dolgot sorolnak ennek a bizonyítására, ami veszélybe kerülhet Trump elnökségével:

    • energiabiztonság növelése és éghajlatváltozás elleni harc (Trump felmondaná a párizsi klímaegyezményt);
    • az EU keleti és déli szomszédságának biztonsági kihívásai, előtte külön megemlítve Ukrajna szuverenitását és területi egységét (állandó a spekuláció akörül, mennyire szoros Trump kapcsolata Putyinnal, a gyanú szerint orosz hackerek az elnökválasztásban is besegítettek a milliárdosnak);
    • az EU-USA szabadkereskedelmi egyezmény tárgyalásai (Trump leszámolna a szabadkereskedelmi egyezményekkel).

    „Meg kellene erősíteni ezeket a hidakat, amelyeket az Atlanti-óceánon át építünk” – figyelmeztetik finoman Trumpot.

  • Már ha megpróbálja betartani az összes ígéretét, amit a kampányban úgy vezetett fel, hogy "Az első elnöki napomon". A Mother Jones még szeptemberben szedte össze, mi mindent ígért a munkába állása első napjára Trump, itt a teljes, 21 darabos lista, mi csak szemezgetünk:

    • Kidobja az országból az összes illegális bevándorlót
    • Elkezdi építeni a falat a mexikói határra
    • Visszavonja Obama összes elnöki rendeletét
    • Visszavonja az Obamacare-t
    • Találkozik a hadsereg vezetőivel, és 30 napot ad nekik az Iszlám Állam elpusztítására
    • 35%-os büntetővámot szab ki az összes amerikai cégre, ami Kínába szervezi ki a gyártást
    • Kiszáll a Trans-Pacific Partrership kereskedelmi megállapodásból
    • Megszünteti az iskolák környékén a fegyvermentes zónákat
  • Az Európai Parlament elnöke, Martin Schulz gratulált Donald Trumpnak. Reméli, az ő vezetésével is tiszteletben fogják tartani az alapjogokat, és folytatódik az együttműködés az Európai Unióval, de nem lesz könnyű, mert aggasztó, protekcionista kijelentésket hallottak tőle a kampányban. "Abban reménykedek, hogy visszatérünk az ésszerű együttműködéshez" – mondta a hivatalos beszédében.

    Az Europe 1 rádiónak viszont azt fejtegette, hogy a közös munka nehezebb lesz, mint az előző kormányzattal. A szocialista politikus érzései valahol a „meglepett” és a „csalódott” között vannak. Szerinte Trump megválasztása hasonló protestszavazás volt, mint a britek uniós tagságáról szóló referendum. (Politico)

  • Több amerikai nagyvárosban, többek között New Yorkban, Oaklandben és Portlandben spontán Trump-ellenes tüntetések kezdődtek. Los Angelesben, a University of California kampuszán „Fuck Donald Trump” skandálás mellett vonulnak a diákok.

    Más városokban is főleg az egyetemek körül tüntetnek a frissen megválasztott elnök ellen, ami elég sokat elmond erről az egész választásról. 

  • Beállt a Trumpnak gratulálók sorába a világ egyetlen államfője, aki még Trumpnál is otrombábban kutyázta Obama elnököt. Rodrigo Duterte, a Fülöp-szigetek első embere, aki sátánnak nevezte Obamát, és konkrétan a kurva anyját emlegette, most meleg üdvözletét küldi az új elnöknek, és azt üzeni, már nagyon várja a kölcsönös tiszteletre épülő együttműködést a Trump-adminisztrációval.

  • A világvége mellett bónuszként Arizona állam csendben megszavazta a minimálbér 12 dollárra emelését, mármint bruttóban és óránként. Arrafelé jelenleg 8,05 dollár a minimálbér, ami közepesen alacsonynak számít az amerikai államok között, de a mostani népszavazás értelmében januártól ez 10-re ugrik, 2018-tól 10,50-re, 2019-től 11-re, és 2020-tól 12-re. Ilyen magas minimálbér jelenleg sehol nincs az USA-ban.

    Ez a mostani beszakadt dollárárfolyam mellett is kb 3300 forintot jelent, ami havi 22, egyenként 8 órás munkanappal számolva 580 ezer forint. Bruttóban, nyilván.

  • Kalifornia, Massachusetts, Maine és Nevada a fű rekreációs használatának engedélyezése mellett döntött (Arizona ugyanezt elutasította a szavazáson), Florida, Arkansas, Montana és Észak-Dakota pedig az orvosi célú felhasználást legalizálta. A szövetségi törvények ettől függetlenül még illegális drogként kezelik, ami elég hülye helyzet, mindenesetre most nyolc állammal erősebb lesz a nyomás a kongresszuson, hogy kezdjen valamit ezzel.

    (USA Today)

  • Vége a Nyugatnak, ahogy eddig ismertük? - kérdezte Anne Applebaum történész, a kelet-európai régió egyik legismertebb amerikai szakértője egy márciusi, Washington Postban megjelent írásában. Applebaum három olyan eseményt jelölt meg, ami ha bekövetkezik, akkor a nyugati értékeknek és intézményeknek búcsút mondhatunk. A történész egészen konkrétan az EU-ra és a NATO-ra utalt. A három esemény:

    • A britek kilépnek az EU-ból.
    • Trump lesz az Egyesült Államok elnöke.
    • A szélsőjobboldali, Oroszország támogatta Marine Le Pen megnyeri a jövő évi francia elnökválasztást.

    Lehet aggódni, a háromból kettő bejött.

  • Legalábbis ezt írja ünneplő tweetjében David Duke, aki már korábban is kiállt Trump mellett. Duke azt is írja, ez volt élete egyik legizgalmasabb éjszakája, és hogy 

    az embereinknek ÓRIÁSI szerepe volt Trump megválasztásában

    bár hogy ez alatt pontosan kiket ért, a KKK tagjait, minden fehér fajvédőt vagy úgy általában minden Trump szavazót, az nem derül ki. Azért #MakeAmericaGreatAgain

  • Ezzel a vidám reggeli nótával zárjuk választási zenebutik rovatunkat. Hat tip @ Csurgó Dénes.

  • ez az egymondatos hír jelent meg az MTI-ben. Elég nagy buli lehet most Moszkvában. 

  • Martin Shkreli, aki azzal vált közellenséggé, hogy csak úgy 55-szörösére emelte egy fontos AIDS-gyógyszer árát, most nagy jót tesz a néppel. 

    Megígérte, és teljesíti is, hogy közkinccsé teszi a privát gyűjteményében lévő, és eddig még sehol meg nem jelent

    • Wu-Tang Clan,
    • Beatles,
    • 2Pac,
    • Nirvana,
    • Radiohead,
    • Jimi Hendrix,
    • Smiths,
    • Elliot Smith,
    • Ramones felvételeit.

    Így remélem most végre hallhatom a Wu-Tang állítólag hosszú ideje legjobb albumát. De azért jobb lenne, ha Shkreli nem emelte volna az egekbe az AIDS-gyógyszer árát, és nem nyert volna Donald J. Trump az amerikai elnökválasztáson.