Összefoglaló

Percről percre Obama kiváló találkozóról beszélt, Trump megtisztelve érezte magát

A kedden elnökké választott Donald Trump csütörtökön találkozott Barack Obamával a Fehér Házban
Obama azt mondta, hogy megnyugtatta Trump hozzáállása, a milliárdos pedig azt mondta, megtisztelve érezte magát
Obama azt mondta, hogy segíteni akar a gördülékeny átmenetben
A Fehér Ház után Trump a republikánus kongresszusi vezetőkkel is találkozott, a bevándorlást, az adócsökkentést, az Obamacare-t nevezte prioritásainak
Az Egyesült Államokban elnökválasztást tartottak kedden, amit Donald Trump nyert, Hillary Clinton, volt first lady és külügyminiszter elismerte vereségét. "Ez fájdalmas, és sokáig az lesz" - mondta beszédében
Térkép, Galéria, Videó
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
Elektorok

270 elektor kell a győzelemhez
Szavazati arány
  • Ez egy ébresztő az EU vezetőinek - értékelte az európai parlamenti liberálisok vezetője az eredményt. Guy Verhofstadt szerint nem lehet Donald Trumpra megbízható szövetségesként tekinteni.

    Az európai parlamenti zöldek egyenesen az amerikai demokrácia legnagyobb vereségéről írnak, mert Trump a kampányban számtalanszor világossá tette, hogy nem tartja tiszteletben az alapértékeit. (Például nem zárta ki, hogy ha nem ő nyer, nem ismeri el az eredményt.) „Ha Donald Trump olyan külpolitikát folytat, amelyet a kampányában jelentett be, az súlyosan aláaknázza a transzatlanti kapcsolatokat, a nemzetközi jogrendet és a világbékét” – írják a közleményükben.

  • Trump vitte a Fehér Házat, a republikánusoké maradt a Szenátus, és nagyon úgy néz ki, hogy a képviselőház is - ez pedig azt jelenti, hogy zöld az út az összes republikánus kampányígéret öregapjának megvalósítása előtt. Magyarul az Obamacare-nek reszeltek.

    Ha Obama egészségügyi reformját kivezeti Trump, ahogyan többször megígérte, kb. 22 millió amerikai marad egészségbiztosítás nélkül. Cserébe megszűnik a 200 ezer dollár feletti keresetűeket, kórházakat, egészségbiztosítókat, és egészségügyi termékeket gyártó cégeket sújtó különadó. (via Vox)

  • 2012-ben, Obama győzelmekor Texasban terjedt el az elkeseredett "mindennek vége, lépjünk ki az Egyesült Államokból" mozgalom - aminek most pontosan a tükörképe látszik kirajzolódni Twitteren, csak éppen a demokrata fellegvár Kaliforniával. Hasít a #secede (elszakadás) hashtag, vannak, akik egész nyugati parti Washington-Oregon-Kalifornia szövetséget vizionálnak, mondván, úgyis ott van náluk Amerika összes pénze és IQ-ja, a többiek választották meg Trumpot, szenvedjenek ők vele. (via USA Today)

  • Erről ír a Politico egy hosszú cikkben, ami azt állítja: valójában ők is tudták, hogy hiába a jó felmérések és a pozitív hangulat, az esélyeik mindig nagyon törékenyek voltak. 

    Arra is panaszkodtak, hogy Trump botrányai gyorsan elültek, de Clinton ímélbalhéja végigkísérte őt a választásokig, az utolsó napokban is a nyakán volt az FBI. 

    Persze ez inkább tűnik utólagos okoskodásnak, én azért erősen kétlem, hogy nem voltak nagyon biztosak a győzelemben ottani idő szerint kedd kora estig.

  • Az amerikai média álla teljesen padlón van, már elkezdték magyarázni, hogy mi történt, de igazából egyelőre csak próbálják egymást felülmúlni a túlzó és elnagyolt jelzőkben.

    • Akik aranyat vagy más nemesfémet vettek, vagy már eddig is abban tartották a pénzüket.
    • Akik shortolták a dollárt vagy a pesót.
    • Akik eurót vagy forintot vettek.
    • Akik shortolták az amerikai tőzsdéket.
    • Akik bevásároltak államkötvényekből.
    • Akik az amerikai hadiiparba fektettek.
    • Akik az amerikai fosszilisenergia-iparba fektettek.
    • Akik Donald Trump győzelmére tettek pénzt.

    Vajon mit lépett Soros György? Hamarosan biztosan megtudjuk ezt is, ő nem szokta véka alá rejteni, hogy megint mivel kereste halálra magát.

  • Nem hagyok cserben senkit. Sem önöket, sem az országot. És majd ha két-három vagy éppen nyolc év múlva visszatekintenek erre a kalandra, azt mondják majd, jó munkát végeztem. Keményen fogok dolgozni, hogy büszkék lehessenek rám. Szeretem ezt az országot. Ja, és köszönöm Mike Pence-nek is.

  • A testőrség, a Secret Service is megkapja a nekik járó köszönetnyilvánítást, Trump azt mondta, nagyon kemények.  Ők védik az elnökjelölteket is, egyszer Trumpot is lerángatták a színpadról egy vélt fenyegetés miatt.

  • A beszéd kezd ellaposodni, a köszönetnyilvánítások már vagy öt perce tartanak, családtagok, politikusok, stábtagok, támogatók nevét sorolja az új elnök. Semmi beszólás Hillarynak, aki nem tart beszédet ma este.  

  • Mindenkinek köszönöm, a fiaimnak, a lányaimnak, a testvéremnek, bátyámnak, aki már nem lehet velünk. Köszönöm, hogy mellettem voltak, és kibírták ezt a hosszú kampányt. Köszönöm a támogatást a stábomnak, amiről mindenki azt mondja, kicsi volt, de nem, nézzék csak, ott állnak sorban. Köszönöm Rudy Giulianinak, New York egykori polgármesterének is, ott volt velünk végig.  

  • Trump a családja kíséretében, Mike Pence alelnök felvezetésével lépett színpadra New York-i főhadiszállásán, őrjöngő támogatói előtt. Az USA 45. elnöke ezzel kezdte győzelmi beszédét:

    Elnézést, hogy megvárakoztattam önöket, ez elég komplikált ügy volt. Most hívott Hillary Clinton, és gratulált nekem, önöknek. Gratulálok neki és családjának a kemény kampányhoz. Nagyon keményen és hosszan dolgozott az országért, ezért hálásnak kell lennünk. Az országnak most viszont egyesülnie kell. Ezennel megfogadom, hogy minden amerikai elnöke leszek. Azokhoz is szólok, akik nem szavaztak rám, és vannak elég sokan: ez önökről is szól. Önök is szeretik az országukat, amiben minden vallás és rassz biztonságban élhet. Újjáépítjük az országot, és megvalósítjuk az amerikai álmot. Üzletember vagyok, tudom, hogyan kell. Mindenkinek megvan a lehetősége. Senkit nem felejtünk el. Mindenre jut idő és energia, a városainkra, az infrastruktúrára, és senki mögött nem maradunk le. Végre foglalkozhatunk a háborús veteránokkal is. Nagyszerű gazdasági tervünk van.  Kiváló kapcsolataink vannak más országokkal. Amerika mostantól a legjobb lesz. Mernünk kell nagyot álmodni. 

  • Elképesztő fölény, teljesen hazavágta Clintont Trump. Már 288 biztos elektori szavazata van, és még nőhet ez a szám. A győzelemhez 269 kell.

  • Magyarország miniszterelnöke a Facebookon reagált az amerikai elnökválasztás eredményére. Orbán Viktor azt írta, angolul:

    Gratulálok. Micsoda remek hír! A demokrácia még mindig él.

  • És ezzel együtt az állam 11 elektora. Trump csaknem 5%-os előnnyel vitte ezt az államot is. Összesen 268 elektori szavazatnál tart már, mindössze kettő újabb kell, és meg is van a többsége az elektori kollégiumban. 

  • Nagyon kevesen mertek Trump mellett felszólalni, Orbán volt az egyikük. Miközben az egész európai politikai elit savazta a republikánus jelöltet, és azt sugallta, hogy ha egy kis eszük van az amcsiknak, Hillary Clintonra szavaznak, Orbán nem állt be a kórusba, sőt, pont ellenkezőleg, megalapította az ellenkórust.

    Ezek után lehet még kétségünk afelől, hogy a magyar miniszterelnök egy orákulum, aki minden esetben átlát a szitán, és amíg az európai politikai elit teljesen eltávolodott a realitásoktól, ő még több ezer kilométerről is érzi, hogyan dobog az emberek szíve.

    Credit where it's due, ahogy az amerikai mondja.

  • A CNN-en most olvasták be a hírt. A demokrata jelölt a csatorna forrásai szerint telefonon felhívta Trumpot, hogy gratulált-e neki, azt nem tudni, de a gesztussal elismerte vereségét.

    Az Egyesült Államok következő elnöke így Donald Trump lesz.

  • A patinás amerikai hírügynökség szerint Clintonnak már matematikai esélye sincs, biztos Donald Trump győzelme, ő lesz az Egyesült Államok következő elnöke.

  • Újabb tíz elektori szavazatot gyűjtött be Donald Trump republikánus elnökjelölt: hajszállal, de 48,7-46,1 százalékra vezet Wisconsinban, és ez az állás már nem tud megfordulni. Így már 257 elektori szavazata van, tehát csupán 13 másikra van már szüksége, hogy meglegyen a kellő minimum támogatottsága az elnökséghez. Persze, ennél sokkal nagyobb lesz a végső győzelme, 300 fölötti, ahogy most tűnik.

  • A YouGov és a The Economist felmérésében nem találtak olyan európai országot, ahol jobban örülnének Donald Trumpnak Hillary Clintonnál - igaz, a világon se. Az (egyelőre) uniós tagállamok közül a britek a legelfogadóbbak a milliárdossal szemben, de még ott is óriási többségben vannak a Clinton-pártiak.

    A második helyen a franciák lennének. (Innen a jövő évi elnökválasztás egyik esélyese, Marine Le Pen már gratulált is Trumpnak.) A svédek, finnek és németek hasonló mértékben utasítják el a várhatóan győztes jelöltet, aki csak 10-15 százalékon áll náluk, de a dánoknál nagyjából a fejtetűével vetekszik a népszerűségi indexe.

  • Itt lehet szavazni, Orbán makacsul vezet egész este és reggel, úgy látszik, a magyarok nem tudnak másra voksolni.

  • A Twitteren olvasható beszámolók szerint az emberek özönlenek hazafelé a partiról, nagyon nem erre készültek. 

    Egyes hírek szerint a backstage-ben Lady Gaga elsírta magát, mindenki tanácstalan, nem tudják hova tenni, hogy Clinton el se jött és fel se szólalt.

  • A New York-i Midtown Hilton hotelben tartja eredményváró partiját a manhattani milliárdos, hamarosan elmondja beszédét is. 

  • De főleg az utóbbinak. A 2012-es elnökválasztáson, amikor Mitt Romney republikánus kihívó hiába reménykedett abban, hogy a felmérések tévednek, kiderült, hogy azok szinte tűpontosak voltak. Most épp az ellenkezőjét láttuk. Önérzetes választási szakértők és matematikusok, meg fontoskodó big data-guruk eddig soha nem látott technikai eszköztárral felvértezve tökéletesen mellélőttek. Persze, mert alapvetően ők is csak azokból a felmérésekből dolgoztak, melyek tegnap éjjel szinte mind megbuktak. 

    A november 8-i választás előtt egy nappal közzétett kutatások ugyanis 90%-ban 3-6 százalékos Clinton-előnyt mutattak, és a komplexebb modellek is 70-80%-ra tették a demokrata jelölt győzelmét. Itt át lehet pörgetni a legfrissebb, de még a választás előtti felméréseket, tanulságos.

    A következő hetekben, sőt években még elég sokat fogunk róla beszélni, hol és miért mondott csődöt az eddig megbízhatónak tartott módszertan – a Brexit után másodszor.

  • A Politico összesítése szerint 266 elektori szavazaton áll a republikánus jelölt, a győzelemhez 269 kell, ami szinte egész biztosan meglesz neki hamarosan.

  • A libertariánus jelölt 3 százalékon áll országosan a leadott szavazatok arányában, pedig néhány felmérésben 6-8 százalék közé is mérték.

  • A magyarosan Új-Anglia nevű régió az északkeleti parti Connecticut, Maine, Massachusetts, New Hampshire, Rhode Island és Vermont államokat foglalja magába.

    Most Trump ezek közül Maine-ben húzott be a négyből egy elektori voksot, ott ugyanis felosztják a szavazatokat, és nem visz mindent a győztes. Legutóbb 16 éve volt, hogy egy republikánus jelölt, akkor ugye George W. Bush, elhozott egy elektori voksot ebből a demokrata fellegvárból.

  • Van ez az egyes körökben már-már megcáfolhatatlan igazságként kezelt nézet, miszerint

    • hosszú távon a demokraták fogják dominálni az amerikai politikát,
    • mert a kisebbségek és a fiatalok rájuk szavaznak,
    • és ők a választók egyre nagyobb hányadát teszik ki,
    • a fehér öregek pedig egyre kevesebbet, 
    • tehát következésképpen egyre nagyobb politikai befolyásuk lesz a demokratáknak.

    Hát lehet, hogy évtizedes távlatban így lesz, de a demokraták nagyon régen nem álltak már ilyen rosszul, mint most.

  • Nate Silver a 538-on erről elmélkedik.

    • Clinton két potens alternatívája, Bernie Sanders vermonti szenátor és Joe Biden jelenlegi alelnök már most öregek, és 2020-ban már végképp túl öregek lesznek az elnöki poszthoz.
    • A Clinton-dinasztiának vége.
    • Barack Obamának vége a politikában a két elnöki ciklusa kitöltésével.
    • Mindazonáltal a pártban a baloldalon van frissesség és erő, Sanders egy követője lehet az új messiás. De ki lesz az pontosan? Egyelőre nagyon nem látszik potens vezető a demokratáknál.
  • Úgy néz ki, 2016 két nagy politikai forradalom éve lesz. Azt hittem, a brexit nagy volt, de öregem, ez nagyobbnak tűnik!

    nyilatkozta a várható eredményről Nigel Farage. Az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának volt elnöke személyesen is kampányolt Donald Trump mellett.

    Tegnap arról beszélt telefonon a Politicónak, hogy szerinte az üzletember igenis győzni fog, és úgy érzi magát, mint a britek uniós tagságáról szóló népszavazáson. (Az előrejelzések akkor is alaposan mellélőttek.)