új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az animáció arra próbál rámutatni, hogy a hagyományos választási térkép hamis képet fest. Ahogy a CNN is napok óta magyarázza, a nagyvárosok sokkal többet tudnak nyomni a latba, nem az állam kiterjedése, a népsűrűség számít. 

  • A nevadai belügyminisztérium közlése szerint ma már nem frissítik az eredményeket. Clark megye még 51 ezer szavazatot számol össze a mai nap folyamán, de már csak holnap tudatja a frissített eredményeket – írta a Fox News. 

    Az állás egyelőre a következő:

    • Biden 604 251
    • Trump 592 813

    Eközben Pennsylvania belügyminisztere a CNN-nek azt mondta, hogy meglátása szerint még a mai napon befejezik a voksok összesítését. 

    A CNN prognózisa alapján, ha Biden nyeri meg Pennsylvaniát, akkor megvan a 270 elektori szavazata. A Fox News előrejelzése szerint pedig Bidennek Nevadára van szüksége ahhoz, hogy az elnöki széket magáénak tudhassa. 

  • A keresetben azt kérelmezték, hogy állítsák le a szavazatszámlálást. A republikánus narratíva szerint későn érkezett, valamint illegálisan leadott szavazatokat számolnak bele az eredménye, így fordult az összesítés Biden javára. 

    A többi csatatérállamban, Georgiában és Nevadában is ezzel a céllal perelt a Trump-kampány. 

  • Egy georgiai állami bíróság elutasította azt a keresetet, amelyet Donald Trump kampánystábja nyújtott be azzal a gyanúval, hogy a szövetségi államban késve, határidő után érkező szavazatokat is beleszámoltak a eredménybe.

    A kereset – amely a szavazatszámlálás megállítására kérte a hatóságokat – egy republikánus választási megfigyelő közlésén alapult, aki a georgiai Chatham megyében látta, hogy 53 késve érkező szavazatot adnak hozzá a határidőre érkezőkhöz

  • Az amerikai elnök az utóbbi 24 órában egyre inkább azt pedzegette, hogy a demokraták ellopják, elcsalják a választást, visszaélnek a levélszavazatokkal. A mai napon elkezdte a szőnyegbombázást, és az imént egy nagyobb töltetet robbantott. 

    Az elnök és kampánya azt állítja, illegális, valamint későn beérkezett levélszavazatokkal próbálják a demokraták ellopni a választást.

  • Tartsatok ki, srácok! Megnyerjük – kérte híveit Biden a Twitteren. Egy korábbi posztban pedig türelemre intett mindenkit, jelezve, hogy a szavazatszámlálás még javában folyik. 

  • A közép-nyugati államot eddig is Bidennek tulajdonította a CNN, de legfrissebb információk szerint a demokrata elnökjelölt több mint 11 ezer szavazattal előzte meg a regnáló elnököt. Ez azért érdekes, mert a republikánusok azt állítják, hogy 10 ezer szavazat származik olyanoktól, akik nem is Nevada lakosai. 

  • Az NBC riportere megkérdezte a Nevadában a Trump-kampány képviselőit, hogy miután pert indítottak az állam ellen, mert szerintük több ezer szavazat érkezett be olyanoktól, akik nem Nevadában élnek, milyen bizonyítékkal tudnak szolgálni az állításukra. A riporter arra volt kíváncsi, mivel igazolják azokat az állításokat, hogy választási csalást követnek el Nevadában, és nincsenek republikánus választási megfigyelők a szavazatszámláló-helyiségekben. 

    A Trump-kampány képviselői a kérdésekre nem válaszoltak. 

  • Minden államot, ahol Biden győzelmét hirdették ki vagy prognosztizálták, a Trump-kampány meg fogja támadni a bíróságon választási csalás vádjával. Az elnök állítása szerint erre bizonyíték is van, „elég csak a médiára nézni″. 

    GYŐZNI FOGUNK! Amerika az első!

    – zárja sorait az Egyesült Államok elnöke.

  • Minden egyes szavazatot megszámolni! – olvasható három molinón Pennsylvaniában, ahol a Trump-kampány pert indított a szavazatok újraszámlálása végett. Joe Biden demokrata jelölt korábban hasonló felszólítást posztolt a Twitteren. 

     

     Korábban arról írtunk, hogy egy bírói határozatbak köszönhetően a republikánus stáb megfigyelői testközelből követhetik a szavazatszámlálást. A bírói döntést Trump a Twitteren üdvözölte, jogi győzelemnek minősítette.

  • Sajtótájékoztatót tart az elnöki stáb Pennsylvaniában. A Trump-stáb képviselői közölték: azonnal hozzáférést kaptak bírósági úton a szavazatszámlálási folyamathoz, miután állításuk szerint mindeddig a választási tisztségviselők távol tartották őket a számlálóhelyiségektől. Bejelentették, hogy megfigyelőket küldenek egy ilyen helyiségbe, ahol két méterről fogják követni a folyamatot. A sajtótájékoztatón amúgy elhangzott az, hogy „legális szavazat″, amit széles körben annak előjelének tekintenek, hogy Trumpék az eredmény megtámadására készülnek.  

  • Az amerikai elnök elkezdte azt csinálni, amelyre a demokraták és bírálói előre figyelmeztettek: nyilvánosan kétségbe vonja a választás és a szavazatszámlálás tisztességét. A Twitter azonnal lecsapott rá, mondván, hogy a poszt tartalma félrevezető lehet. Trump a tweetben kijelentette:

    Bármely voks, amely a választás napja után érkezett be, nem fog beleszámítani az összesítésbe!

    Egyébként az elnöknek a szavazatszámlálásba nincs beleszólása. Észak-Karolinában például a választás napján és fel lehet adni a postára levélszavazatot, az államnak pedig kilenc napja van őket belevenni az összesítésbe. 

  • Egy arizonai szavazatszámláló helyiség elé vonult mintegy kétszáz Trump-támogató, hogy a voksok összesítését követeljék. Számos tüntető szerint a szavazatokat nem számolják, ezért van Trump hátrányban. Beszámolók szerint néhány tüntető lőfegyvert is vitt magával, a tömeg egy része pedig be akart jutni az épületbe, hogy maguk vegyék szemügyre, hogy dolgoznak-e a szavazatszámlálók. Végül beengedtek néhány tiltakozót, akik láthatták, hogy javában folyik a munka. A média helyszínre érkező képviselőinek is azt tanácsolták a hatóságok, hogy a biztonságuk érdekében jobb, ha az épületből tudósítanak. 

  • Nevadában és Arizonában Joe Biden vezet 7 647, illetve 68 390 szavazattal, Georgiában, Észak-Karolinában és Pennsylvaniában viszont Donald Trump áll az élen 18 586, 76 737, valamint 135 702 voksnyi különbséggel – közölte a CNN.

    Nincs végeredmény Alaszkában sem, de ott borítékolhatóan Donald Trump nyer és lesz az övé az állam három elektora.

  • Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) választási megfigyelői egyelőre nem hagyják el az Egyesült Államokat - mondta a szervezet megfigyelői küldetésének vezetője egy csütörtöki rádióinterjúban.

    Michael Georg Link a Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB) német regionális közszolgálati médiatársaság hírcsatornájának (RBB-Inforadio) Washingtonból nyilatkozva elmondta: arra számítanak, hogy nagyon sok bírósági eljárás indul az elnökválasztás miatt, ezért a megfigyelői misszió tagjai egyelőre az országban maradnak – írja az MTI.

    Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az EBESZ megfigyelői nem tapasztaltak szabálytalanságot a választás napján, a voksok postai levélként leadásának 1864 óta alkalmazott gyakorlatában és szabályozásában pedig nem állapítottak meg "semmiféle rendszerszintű befolyásolást vagy manipulációt".

  • A Fox News értesülése szerint a Trump-kampányt pert indít Nevadában a szavazatok újraszámlálása végett. Az amerikai elnök stábja azt állítja, hogy legalább tízezren úgy szavaztak a közép-nyugati államban, hogy nem ott élnek. 

    Ric Grenell, az amerikai hírszerzés korábbi vezetője várhatóan magyar idő szerint fél hatkor tart erről sajtótájékoztatót. 

    A Trump-kampány a szavazatszámlálásra vonatkozóban már pert indított Pennsylvaniában, Michiganben és Georgia államokban. Most jön Nevada.

  • Állítsák meg a számlálást!

    – írta Donald Trump a Twitteren. 

  • Joe Biden újra posztolt egyet a Twitteren arról, hogy minden egyes szavazatot számoljanak meg. Nem mintha szüksége lenne legitimációra, hiszen nála több szavazatot amerikai elnökjelölt még soha nem kapott. 71 748 218 voksnál tart.

  • Georgiában összesen már csak körülbelül 50 ezer szavazatot kell megszámolni. Donald Trump 96 százalékos feldolgozottságnál kevesebb mint 20 ezerrel vezet Joe Biden előtt.

    A CNN később javított, 61 ezer szavazat megszámolása van még hátra, Donald Trump 18 ezer szavazattal vezet.

  • Ahogy érkeznek be a szavazatok Fulton megyéből, Georgia legnépesebb megyéjéből, egyre csökken Trump előnye. Fulton Georgia legnépesebb megyéje, amely az állam fővárosát, Atlantát is magában foglalja. 

    A megyében jelenleg még 20 ezer szavazatot kell feldolgozni. Ebből 8351-et már összeszámoltak. Ezekből 6410-et kapott Biden, 1941-et Trump.

    A voksok 4 százaléka nincs még feldolgozva. 

    Georgiában 49,6 százalékkal vezet Trump, Biden 49,2 százalékon áll. A feldolgozottság 98 százalék.

    Az állam 16 elektort delegál az elektori kollégiumba. 

  • A Fox News hosszasan sorolja a csatatér államokban mikorra várható a hivatalos eredmény, amelyet a várható és már bejelentett óvások még tovább fognak halasztani. Akit érdekelnek a pontos részletek, kattintson ide.

    A cikk konklúziója, hogy minden államban más és más a hivatalos eredmény bejelentésének határideje, ezért fontos sokaknak az idő, illetve az a kérdés, hogy meddig folytatódjanak a szavazat számlálások.

    A két szélsőséget egyébként Delaware jelenti, ahol két nappal a választási nap után kötelező bejelenteni az eredményt, míg a másik New York és California ahol december 7-11-e körül várhatóak csak a hivatalos végeredmények.

  • A Russia Today által bemutatott videó szerint, amely egy októberi Jimmy Fallon show felvétele, a korábbi elnökjelölt meglehetős pontossággal jósolta meg azt a helyzetet, ami napok óta izgalomban tartja nemcsak Amerikát, hanem az egész világot. 

  • Az orosz politika és média közelről figyeli az amerikai eseményeket – írja a BBC.

    Lenyűgöző nézni, ahogy egy szuperhatalom süllyed mint egy hajó

    – reagált egy orosz parlamenti képviselő az elnökválasztásra.

    Az orosz poitika jelentős része ugyanis úgy gondolkodik, hogy Moszkva hasznot tud húzni abból, ha az Egyesült Államokban eluralkodik a káosz. A geopolitikára úgy tekintenek, mint egy zéró összegű játszmára, vagyis ha az ellenfeled gyengül, te erősödsz. Egy megosztott Egyesült Államok inkább magával lesz elfoglalva, és kevesebb energiája lesz arra, hogy több szankciót vessen ki Oroszországra.

  • A Sky News adatai alapján.

    Georgia: 95% feldolgozottság, Trump vezet 0,5 százalékkal. 16 elektori szavazat.

    Pennsylvania: 89% feldolgozottság, Trump vezet 2,6 százalékkal. 20 elektori szavazat.

    Arizona: 86% feldolgozottság, Biden vezet 2.4 százalékkal. 11 elektori szavazat.

    Nevada: 86% feldolgozottság, Biden vezet 0,6 százalékkal. 6 elektori szavazat.

    Észak-Karolina: 95% feldolgozottság, Trump vezet 1,4 százalékkal. 15 elektori szavazat.

  • Papdi-Pécskői Viktor kollégánk írja: 

    Az amerikai haditengerészet veteránja és volt NASA-asztronauta Mark Kelly is bejutott Arizonából az amerikai szenátusba. Kelly a demokraták színeiben búcsúztatta szenátor elődjét, a republikánus Marth McSallyt. Kelly 1996-tól szolgált a NASA űrsiklóján és 54 napot töltött a világűrben. Ő volt az utolsó űrsiklóküldetés parancsnoka 2011-ben. Korábban hülye ötletnek nevezte az amerikai űrhaderő felállítását. Politikai programjának egyik lényeges pontja a megfizethető egészségügyi ellátás bevezetése.

  • A száz fős felsőházba eddig 94 hely dőlt el biztosan, a jelenlegi adatok szerint mindkét párt 47 főt küldhet a szenátusba. A maradék hat hely sorsa még függőben van.

    A kongresszus 435 képviselői helyéből 199 már biztosan a demokratáké, 188 a republikánusoké. A többséghez 219 helyet kell megszerezni.

    Jelenleg a szenátusban a republikánusok, a képviselőházban a demokraták vannak többségben.

  • Az Index Kibeszélő című podcastjában visszahívtuk a Trump-hívő Jeszenszky Zsoltot, a Pesti TV munkatársát és a Bidennek szorító Lattmann Tamás nemzetközi jogászt. Mi zajlik jelenleg Amerikában, mi történik, ha a vesztes fél hívei nem fogadják el a választások eredményét és milyen hatással lesz a magyar-amerikai kapcsolatokra, ha Joe Biden lesz az USA elnöke?

    Ezekről a kérdésekről beszélgetett meghívott vendégeinkkel Szőcs László, az Index külpolitikai rovatszerkesztője.  

    Kapcsolódó

    „Ha Biden nyer, újrakezdik a kioktatásunkat”

    Jeszenszky Zsolttal és Lattmann Tamással beszéltük át az Index Kibeszélő című podcastjában, hogy áll a választás Amerikában.

  • Tegnap még tíz százalék volt az államban a különbség Trump javára, mostanra ez csaknem tizedére, 1.6 százalékra esett vissza. 89 százalékos a feldolgozottság, de már szinte kizárólag a levélszavazatok összeszámlálása van hátra, amelyek hagyományosan Bidennek kedveznek. 

    Mivel az állam 20 elektort ad az elektori kollégiumba, ha Biden mégis megnyeri Pennsylvániát, ő az elnök. 

  • Jelenleg Biden 50.5 százalékon, Trump 48.1 százalékon áll, 86 százalékos feldolgozottság mellett.

    Arizona 11 elektort ad az elektori kollégiumba.

  • Még mindig nem ért véget az amerikai elnökválasztás, amit úgy hirdetnek, mint a világ egyik legfontosabb eseményét, aminek a hatásait nem lehet félvállról venni. A szavazásra buzdító celebek után most a Pornhub is úgy döntött, beszáll a buliba.

    A felnőttfilmek széles tárházát kínáló weblap csak akkor engedi tovább a főoldalról a felhasználókat, ha bekattintják, hogy szavaztak az idei választáson – írta meg a Forbes

    Természetesen mindezt bizonyítani nem lehet, így aki esetleg elmulasztotta bejelölni a választottja nevét, az is továbbléphet, csak talán némi lelkiismeret-furdalással. A kampány neve is elég találó, ugyanis a

    GIVE A FUCK, GET A FUCK

    nevet viseli, ami jóval konszolidáltabban megfogalmazva annyit jelent, hogy törődj azzal, amivel kell, cserébe pedig élvezd a pornó nyújtotta örömöket.