Tíz film, amit látni kell tavasszal

2019.03.04. 19:16 Módosítva: 2019.03.04. 22:45
Jön a Marvel első női főszereplős szuperhősfilmje, a Marvel kapitány, és lezárásához érkezik a dollármilliárdokat termelő Bosszúállók sorozat. De nem csak szuperhősök lesznek a mozikban, érkeznek az emberiséget leigázó földönkívüliek, jön a Tűnj el! rendezőjének új horrorja és a Kedvencek temetőjének remake-je is. A magyarokat az elsőfilmes Kárpáti György Mór 1849-es gerillasztorija, és a Félvilág, A berni követ alkotóinak mozifilmje, az Apró mesék képviseli. Mi ezt a tíz filmet ajánljuk a következő két hónapra, de a cikk végén ön is szavazhat a kedvencére.

Guerilla (március 7.)

A magyar történelmi filmek fojtogató (már akinek ugye) hiányát enyhítheti Kárpáti György Mór első nagyjátékfilm rendezése, a Guerilla. A történet 1849-ben, a világosi fegyverletétel után játszódik, amikor sokan még nem tudják, hogy a szabadságharc elbukott, Görgei Artúr feltétel nélkül letette a fegyvert. Így van ezzel a főszereplő fiú is, aki korábban megszökött a sorozás elől, és az öccse vonult be helyette. Most viszont csatlakozik az erdőben bujkáló gerillákhoz. A sztori két testvér viszonyán és egy szerelmi háromszögön keresztül mutatja be az erdőben harcoló, a vereségről nem tudó, vagy azt tudomásul venni nem akaró fiatal gerillák életét. A főszereplők Váradi Gergely, Mészáros Blanka és a Terápia utolsó évadából ismert Vilmányi Benett. Kárpáti György Mór rövidfilmjeit (Gólyatábor, Erdő, Provincia) nagyon szerettük, bízunk benne, hogy első egész estés filmje sem okoz csalódást.  

Marvel kapitány (március 7.)

A Marvel első női főszereplős szuperhősfilmjében az Oscar-díjas Brie Larson játssza a Carol Danvers néven született pilótanőt, aki balesetet szenvedett, és a DNS-e összekeveredett egy földönkívüliével. Így lett belőle a szuperképességekkel rendelkező Marvel kapitány, aki ki szeretné deríteni, hogy ki is volt ő, mielőtt szuperhőst csináltak belőle, és hogy hogyan tudná megállítani azt a háborút, amit mások szerint inkább megvívnia kéne. A filmben játszik még a digitálisan megfiatalított Samuel L. Jackson és Jude Law is. A Marvel kapitány körül már kialakult egy kisebb botrány, a rajongók ugyanis kifogásolták, hogy Brie Larson sem a film plakátjain, sem az előzetesben nem mosolyog. Erre a színésznő mosolyt fotoshoppolt pár korábbi Marvel-plakát férfi szuperhőseinek arcára, finoman felhívva a figyelmet arra, hogy ők sem vigyorogtak, de tőlük nem is várta ezt el senki.  

Apró mesék (március 14.)

A Szász Attila–Köbli Norbert rendező-forgatókönyvíró duó olyan történelmi témájú tévéfilmekkel váltak ismertté, mint a Félvilág, A berni követ vagy az Örök tél. Az Apró mesék régen várt első mozifilmjük. A történet hónapokkal a II. világháború vége után, a zűrzavaros, bizonytalan Magyarországon játszódik. Egy szélhámos megpróbál hasznot húzni a zavaros időkből, és amikor menekülnie kell Pestről, egy titokzatos nő és a kisfia fogadják be a házukba. A férfi lassan szerelmi viszonyba keveredik a nővel, de a boldogságot beárnyékolja, hogy a férj bármelyik nap hazatérhet a frontról. Az Apró mesék főszerepeiben Szabó Kimmel Tamás, Kerekes Vica és Molnár Levente látható. 

Elrabolt világ (március 21.)

Elrabolt világ

A John Goodman és Vera Farmiga főszereplésével készült sci-fiben a földönkívüliek leigázzák a Földet. A film tíz évvel az invázió után játszódik Chicagóban, ahol az államhatalom és a rendőrség már az idegenek érdekeinek megfelelően működnek. A lakosság viszont két részre oszlik: vannak, akik behódoltak és kollaborálnak a földönkívüliekkel, mások viszont nem hajlandók elfogadni, hogy az emberek alávetettként élnek tovább. Ők tíz éve bujkálva élik a mindennapjaikat. Az Elrabolt világ a Hollywoodban egyre ritkább eredeti történetek egyike: A majmok bolygója: Lázadás rendezője, Rupert Wyatt írta feleségével, Erica Beeneyvel közösen, és ő is rendezte. Játszik még benne Madeline Brewer (ő volt Janine A szolgálólány meséjében) és Machine Gun Kelly. 

Mi (március 21.)

mi

„A legrosszabb ellenségünk saját magunk vagyunk"” – foglalta össze új filmjének sztoriját Jordan Peele, a nagyszerű horror-szatíra, a Tűnj el! rendezője. A Tűnj el!-t négy Oscarra jelölték a legfontosabb kategóriákban, és a legjobb forgatókönyv díját meg is kapta Peele. Ezután válogathatott a nagy stúdiók ajánlatai közül, de ő újra egy saját maga által írt projektre akart fókuszálni. Ez lett a Mi, amiben a 12 év rabszolgaságért Oscar-díjjal jutalmazott Lupita Nyong'o, valamint a Fekete Párducban feltűnt Winston Duke a filmbeli gyerekeik (Shahadi Wright-Joseph és Evan Alex) oldalán saját hasonmásaikkal néznek majd farkasszemet. És ebben a találkozásban nem lesz semmi köszönet.  

Túltolva (március 28.)

The Beach Bum.png

Matthew McConaughey a Csillagok között óta nem játszott igazán jó filmben, talán a Túltolva töri meg a pechszériát. A film középpontjában egy Moondog nevű pasi áll (őt játssza McConaughey), akit nem érdekelnek a társadalmi elvárások, úgy él, ahogy neki tetszik. Sokat lóg a tengerparton, sokat drogozik, csajozik és bulizik. Miután gazdag felesége, Minnie (Isla Fisher) meghal, Moondog szembesül a végrendelettel, mely szerint muszáj befejeznie és kiadnia régóta érlelt regényét, különben egy fillért sem kap. A Túltolva író-rendezője, Harmony Korine, akinek legutóbbi filmje a James Franco főszereplésével készült Spring Breakers – Csajok szabadon volt. Feltűnik a filmben Snoop Dogg, Zac Efron, Martin Lawrence és egy kokainfüggő papagáj is.  

Kedvencek temetője (április 4.)

petsem1

Stephen King egyik leghíresebb regényéből már készült egy sikeres horror 1989-ben. Azt maga King írta, a rendező pedig Janet Jackson és Madonna egyik kedvenc kliprendezője, Mary Lambert volt. Most új verzió készült a regényből, ami egy családról szól, akik egy olyan házba költöznek, amely mellett egy ősi temető található. Az oda temetett állatok újra életre kelnek, igaz, nem pontosan úgy térnek vissza, ahogyan korábban gazdáik ismerték őket. A Kedvencek temetőjét a Tiszta tekintet című, a hollywoodi színészvilágban játszódó horrort rendező Kevin Kölsch és Dennis Widmyer rendezi, a fontosabb szerepekben: John Lithgow, Jason Clarke, Amy Seimetz és Jeté Laurence.  

Eksztázis (április 11.)

Gaspar Noé felkavaró filmjeiről híres, a Monica Beluccival és Vincent Cassellal készült Visszafordíthatatlanban brutális nemi erőszakot, előző filmjében, a Szerelemben pedig valódi szexet láthattunk. Ezekhez képest a megtörtént eseményeket feldolgozó Eksztázis egész visszafogottnak tűnik. A film egy csapat fiatal táncosról szól, akik egy világtól elzárt épületben átélnek egy súlyos LSD tripet. Az Eksztázisba szándékosan csupa pályakezdő táncost válogattak össze ismert színészek helyett. Az egyetlen sztár a táncosnőből lett színésznő, Sofia Boutella, aki a rossz emlékű A múmiában magát a múmiát, a Kingsmanben bérgyilkost, az Atomszőkében pedig Charlize Theron rejtélyes szeretőjét alakította.  

Domino (április 18.)

domino

„Rémes élmény volt, alig volt rá pénz vagy idő, a producer folyamatosan hazudozott, és nem is fizetett ki mindenkit a stábból. Gőzöm sincs, hogy valaha moziba kerülhet-e egyáltalán” – ilyen biztatóan nyilatkozott Brian De Palma legújabb filmjének, a Dominónak forgatásáról. Mi mégis bízunk A sebhelyesarcú, a Halál a hídon és a Mission: Impossible legendás rendezőjében. A Domino középpontjában egy koppenhágai nyomozó áll, aki igazságot akar szolgáltatni társa rejtélyes meggyilkolásának ügyében. A főszereplőket a Trónok harca színészgárdájából válogatták: Carice van Houten és Nikolaj Coster-Waldau mellett azért Guy Pierce is feltűnik. Az mondjuk kissé aggasztó, hogy a film előzetese egyelőre nem jött ki.

Bosszúállók: Végjáték (április 25.)

2019 egyik legjobban várt, és valószínűleg legjövedelmezőbb filmje lesz a Bosszúállók: Végjáték. Bár az Index kritikusa egy félbemaradt dugáshoz hasonlította a Bosszúállók előző részét, a Végtelen háború több mint kétmilliárd dollárt termelt a mozikban. Ezzel bekerült a világ öt legtöbb pénzt hozó filmje közé az Avatar és a Titanic mellé. A befejező résztől sem várnak kevesebbet. Ebben a hősök egy utolsó, mindent eldöntő összecsapásra készülnek a főellenség, Thanos ellen. Természetesen mindenki visszatér, aki a Végtelen háborúban szerepelt, és hozzájuk csatlakozik Jeremy Renner, Evangeline Lilly, Jon Favreau, Paul Rudd és Brie Larson is.  

És ön melyik filmet várja a legjobban?

Ne maradjon le semmiről!