új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • – pötyögte nekünk remegő ujjakkal Gabriella, miközben a másik kezével egy feles unikumot próbált cseppveszteség nélkül áttölteni a mélyhűtőben villámfagyasztott sörösüvegbe. 

    Másnaposan már sikerült máskor is abbahagyom (könnyebben ment, mint egyébként). De most az "örökre, soha többet nem"-re pályázok! Holnaptól veletek tartok! Az erő es az akarat legyen velünk, veletek!

    Hajrá, Gabi! És persze hajrá, Index, munkatársaink leszokásának szövevényes történetét itt követheti.

  • Újabb orangután kölyök született a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A jövevény kislány, és egy kis szerencsével már most is lehet látni, amint az anyaállat, Jula bundájába csimpaszkodik. A szumátrai orangután kritikusan veszélyeztetett állatfaj, így a szaporulatnak komoly természetvédelmi jelentősége is van, írja a  Fővárosi Állat- és Növénykert.

    szumatrai orangutan04 foto Bagosi Zoltan
    Fotó: Hanga Zoltán

    Idén már másodszorra született orangután kölyök a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Ezúttal Jula, a tavaly márciusban Münchenből érkezett, 12 éves nőstény adott életet egy apróságnak. A kölyök november 24-én látta meg a napvilágot, s kis szerencsével már most láthatja őt a nagyközönség. Ehhez persze némi türelemre is szükség van, mert az anyaállat az első napokban annyira babusgatja a kölyköt, hogy sokszor alig látszik belőle valami. A  kismajom ezúttal kislány, nevet azonban eddig még nem kapott. A kölyök és az anyaállat is egészségesnek tűnik, Jula rendesen gondozza is a kölykét, így várhatóan nem lesz szükség mesterséges nevelésre.

    Ha az is érdekli, hogy néz ki egy orángután születése videón, ide kattintson.

  • Rióban, a Rodrigo de Freitas lagúnában állították fel a világ legmagasabb úszó karácsonyfáját. A 85 méteres fát 3,1 millió izzó világítja meg.

  • Képzelhetik, mennyi aktualitása van ennek a képnek vasárnap reggel:

  • Nagyon rövid híreink rovatunkban: US Airwaysnél kiverte a biztosítékot, hogy az egyik utas fedélzetre vihető poggyászként egy "érzelmi támaszt nyújtó disznót" vitt fel a gépre, ezért leszállították a járatról:

    A CNN szerint a disznó szabadon szaladgált és az utastársak szerint nem is volt teljesen szobatiszta. (Az érzelmi támasz nem kamu, a Daily Dot szerint egyes kutyák-macskák azért repülhetnek, mert gazdájuknak szüksége van rájuk. Igazságot a disznóknak!)

  • Most hétvégén is rengeteget tanultam, mondjuk nem volt nehéz: egész szombat délig vagy 20 éven keresztül azt hittem, hogy az ónos eső azért ónos, mert ón van benne. Nem mintha valaha is sokat törtem volna a fejem a kérdésen, de valahogy így maradt meg, szorosan a dolinákról, riolitokról és a dél-amerikai pamperóról szóló homályos emlékeim mellett. Nem túlzás, hogy egy világ omlott össze bennem, amikor a Pilis növényein burjánzó zúzmaraszobrok kapcsán valaki felvilágosított, hogy csak az állagára utal a neve, ráadásul azzal, hogy ez azért tutibiztos, mert egyszer egy nagy beszélgetés során már a kishúgának is elmagyarázta. Amúgy ilyet láthattak a hétvégén kirándulók:

    10409531 729550960454068 1451180476413103662 n
    Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat / Facebook

    Azt mondják, egy jó ábra felér ezer szóval, ezért az OMSZ a jelenség magyarázataként ezt is közzétette:

    afaafb0c86977e743ef2a0877f02ee2f-temp.png
    Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

    Ha valakinek ez sem elég, még kifejtették, hogy

    az időjárást az inverzió (a hőmérséklet növekedése a magassággal), és az általa okozott alacsonyszintű réteges felhőzet jellemezte. Ez az időjárási helyzet a téli időszakban kedvező feltételeket teremt a hegyekben a zúzmaraképződéshez.

    Hosszabb magyarázat és még több kép itt.

  • Zoeterwoude mellett észlelték a megbetegedéseket, a fertőzés egy baromfitelep 28 ezer szárnyasát érinti. Hogy a H5 magas vagy alacsony patogenitású fajtájáról van-e szó, még nem tudták megállapítani.

  • Igazából bármelyiket vágta rá, ma mindenképpen fontos évfordulóról maradna le, ha nem értesülne róla, hogy

    • 35 éve jelent meg a Wall című album:
    Pink Floyd - Another Brick In The Wall (old klipp)
    • 75 éve kezdődött a téli háború, azaz támadta meg a Szovjetunió Finnországot:

    Finnország két háborút veszített a Vörös Hadsereggel szemben. Az egyik 1939-1940 telén zajlott, a másik 1941-45 között, de mindkét finn vereség szinte győzelemmel ért fel. Az 1939-40-es szovjet offenzíva idején a Vörös Hadsereg például olyan súlyos veszteségeket szenvedett a maroknyi védekezővel szemben, hogy ezután leváltották a sztálinista katonai vezetőség jelentős részét.

    Sokak szerint a németek a finn vereség miatt nem tudták igazán meglepni az oroszokat a második világháborúban, ugyanis az 1941-es német offenzíva idejére már Sztálin (akit Generalisszimuszként is ajnároztak) rendezte a sorokat a Vörös Hadseregben, amelyet az 1936-37-es tisztogatás során lefejezett, meggyengített. (Bővebben erről és a magyar önkéntesekről itt, itt pedig Vlagyimir Putyin második világháború-olvasatában merültünk el.)

    • és 25 éve csapott le először a sorozatgyilkos szexmunkás Aileen Wuornos:

    Hányattatott gyerekkoránál már csak a felnőtt évei voltak tragikusabbak, az amerikai nő összesen hét kliensét ölte meg, később azt állította, mind megerőszakolta, vagy megpróbálta megerőszakolni. A felvételen kivégzése előtt egy nappal azt fejti ki, hogy a rendőrök már az első eset után elkaphatták volna, de direkt sorozatgyilkost akartak belőle csinálni, ezért hagyták tovább garázdálkodni:

  • india

    Vagy túlhajtotta magát vagy nagyon békés ember lehet Ranjit Sinha, India országos rendőrfőkapitánya, aki épp akkor bólintott be egy konferencián, amikor a miniszterelnök az "éber, elérhető és felelősségteljes rendőrségről" beszélt. A főrendőr akkor is aludt, amikor a belügyminiszter a szélsőséges csoportok által jelentette fenyegetésről tartott előadást. Mondjuk  Ranjit Sinhával nem először fordul elő ilyen: tavaly decemberben egy magasrangú rendőrökkel tartott találkozón aludt el. 

  • Nicolas Sarkozyt választotta meg a tagság a legnagyobb francia ellenzéki párt, a jobbközép Népi Mozgalom Uniójának (UMP) elnökévé. Az MTI szerint a volt államfő a szavazatok 64,5 százalékával utasította maga mögé két volt miniszterét: Bruno Le Maire-t (29,18 százalék) és Hervé Marintont (6,32 százalék). A francia média azonnal lecsapott a felvételre, mely szerint a volt államfő első dolga az UMP élén az volt, hogy a buszsávban hajtson:

    Sarkozy célja, hogy tetőtől talpig átalakítsa a pártot. Tíz évvel ezelőtt választották meg először az UMP elnökének, akkor a szavazatok 85 százalékával. A politikus 2007-es államfővé választásáig irányította a jobbközép pártot. A mostani szavazás egyetlen nyitott kérdése az volt, hogy Sarkozyt már az első fordulóban megválasztják-e a tagok vagy pedig december 6-án második fordulót kell tartani.

  • A címe Az interjú, műfaja vígjáték, Seth Rogen és James Franco a két főszereplő, és állítólag az észak-koreai vezetés annyira bevadult tőle, hogy rászabadította az ország legjobb hackereit a Sony-ra, akik egy időre lefagyasztották a szervereiket. Ügyes, de kicsit túlreagált lépés, az előzetes alapján ez a film nem dönt majd bevételi rekordokat.

    Az interjú - előzetes
  • Vasárnap reggel Santiagóban egy tűzoltóautó létrájának ütközött, kettétört és lezuhant egy rendőrségi helikopter. A balesetben csak a pilóta sérült meg.

  • Sztrájkolnak a német Lufthansa pilótái hétfőn és kedden, úgyhogy a német reptereken így fognak szépen egymás mellé simulni a gépek, ahogy az alább látható. Hétfőn a rövid és közepes távolságú járatok, kedden transzkontinentálisak nem fognak felszállni.

    A pilóták jelenleg 55 éves kortól mehetnek nyugdíjba, a munkaadó hatvan évre akarja kitolni a korhatárt. Az átlagos nyugdíjba vonulási idő jelenleg 58 éve.

    A fotó különben 2010 áprilisában készült Európa – utasszám szerinti – harmadik legnagyobb repterén, a frankfurtin.

  • A villanyfényes mérkőzésen az alabamai Bíbor Hullám 55-44 arányban győzte le az auburni Tigriseket, mondhatni, a nagymacska karmai ezúttal tompák maradtak.

  • Megvan az a jelenet a vígjátékokban, amikor a fehér csávó sértődötten kéri ki magának, hogy ő nem barátkozik feketékkel, mert van neki egy afroamerikai haverja is? Ezen persze mindenki röhög, mert legbelül tudja, hogy ez nem így van, hiszen neki van sok barátja, aki fekete.

    Hát, lófaszt van.

    Erre a következtetésre jutott Robert Jones az amerikai Public Religion Research Institute kutatója és Chris Rock komikus is, tök véletlenül, és egymástól függetlenül. Rock az élettapasztalatai alapján mondta, hogy a fehéreknek egy fekete haverjuk van, bezzeg a feketéknek mindig egy rakás fehér, Jones egy kutatásból jutott arra a következtetésre, hogy egy átlag fehér amerikainak 100 barátjából 91 fehér, 1 fekete, egy ázsiai, és így tovább, lásd a képet. 

  • Mark Hamill egy 1983-as tévéműsorban emlegette először, hogy Lucas már pedzegette neki, hogy 2011 körül lesz majd egy olyan SW-film amiben eljátszhatná az öreg Jedi mestert. NA MIT FOG JÁTSZANI HAMILL A SW VII-BEN? NA???  

    Mark Hamill discusses Star Wars Episode VII -Luke Skywalker in the Sequel Trilogy
  • A német másodosztályban az Ingolstadt a Bochumot fogadta, és volt egy olyan támadásuk, amikor pár másodpercen belül háromszor is a kapufára pattant a labda. Ezen nem múlt semmi, 3-0-ra győztek és vezetik a bajnokságot.

    Ingolstadt kapufái
  • Itt. Ékezet mehet.

    share (1).png
  • Még nyáron írtunk arról, hogy találtunk egy (1) véletlenül kinnmaradt Rajk Lászlós házszámtáblát a Pannónia utcában.

    Olvasónk nem volt rest végigsétálni, és kiderült: valójában tizenkét (12) helyen olvasható még a táblákon a Rajk László utca.

    Véletlen? Aligha.

  • Egy élelmes francia feltaláló állítólag összerakott egy olyan vegyületet, amitől a fing csokoládéillatú lesz. A 65 éves Christian Poincheval 60 kapszulát ad 12,50 dollárért, szóval a hülyének is megéri, hogy mostantól tök nyugodtan eregethesse a galambokat a zsúfolt irodában. Ha valakit érdekel a dolog, innen megrendelheti. Ha indexes kolléga teszi, tudni fogjuk. 

    Poinchevalt egyébként elég régóta foglalkoztatja a téma, mármint a fingszag, van már olyan készítménye is, amitől rózsaillatú lesz a leglaposabb, legsunyibb produktum is, és igen, a házikedvenceknek (értsd: macska, kutya) is kifejlesztett egyet, ez, ha jó értjük, ibolyaillatú. Az ötlet 2006-ban jött, amikor egy éttermi vacsora után a helyiségben fullasztó volt a szellentés bűze, és a szomszéd asztaltól szemmel verték baráti társaságát.

    Valamit tennem kellett.

    És tessék, nem csak szájkarate volt. (via)

  • A Nemzeti Sport valamiért – talán mert az újság egy nagyon fontos emberének egy nagyon jó barátja – napok óta nyomatja azt a marhaságot, hogy Détári Lajos lehet a görög szövetségi kapitány. Détári ugyebár 1988-ban szerződött az Olimpiakoszhoz, azaz ugyanúgy a pénzt választotta ahelyett, hogy igazi, nagy játékos legyen, ahogy majd jó húsz évvel később Dzsudzsák, aki meg Oroszországban temette el magát.

    A Sport szerint az Eb-selejtezőkön csúnyán égő görögök Détárit is kinézték maguknak szövetségi kapitánynak. Hogy mit látnak benne, az érthetetlen, mert 14 éves edzői pályafutása alatt 19 csapata volt Vecséstől Felsőtárkányig, Soprontól Nyíregyházáig, Ferencvárostól Nagyváradig. Az állomáshelyekben egy közös vonás van: sehol, de sehol nem ért el semmit.

    A görög megkeresés komolyságát két tény jelzi. És most átadjuk a szót a Nemzeti Sportnak:

    "Felvettük a kapcsolatot néhány görög újságíróval, vajon ők mit tudnak a jelöltekről, ám csupán annyit derítettünk ki, hogy az új kapitány kilétét Görögországban egyelőre titokként kezelik."

    A Nemzeti Sport online pedig azt írja, hogy az esetleges kinevezésről a görög szövetség reakcióját a papírújságban olvashatják. Megvettem, ahogy harminc éve minden nap, és mit mond a görög szövetség sajtófőnöke, na mit?

    "Nincsen semmi olyan információm, amit megoszthatnék a nyilvánossággal, a jövőbeni kapitányról nem mondhatok semmit."

    Amúgy Détári edzői eredménytelenségét böngészve rajta kívül még egy nyertese lenne a szerződésnek, ami nyilvánvalóan soha nem fog létrejönni: a magyar válogatott, amelyik jövőre még kétszer játszik selejtezőt a görögök ellen. Úgyhogy, hajrá, Döme!

  • A Fehér istent december harmadikán mutatják be Párizsban, egyik olvasónk pedig lefotózta a francia nyelvű plakátot, amin Hichcockhoz hasonlítják a filmet.

  • Van, hogy a lakók petíciókkal bombázzák az önkormányzatot, hogy hajtson be utcájukba is a busz. A Visegrádi utca nem tartozik ezen utcák közé, vasárnap reggel a kapun kilépve mégis azt láttam, hogy egy 15-ös busz, aminek a párhuzamos Pannónia utcában kellene járnia, pittyegve tolat. Gondolom, hogy a Katona József utcához érve döbbent rá a sofőr, hogy csapdába került, se továbbmenni, se kanyarodni nem tud a szűk hely miatt. További fejlemények: a sarkot elérve behajtott a Radnóti Miklós utcába, majd egy merész, balra nagyíves, záróvonal-átlépős kanyar után a Váci úton folytatta útját a Lehel tér felé.

    Az eset, ha csakugyan eltévedt a sofőr, nem egyedi: a héten egyik kolléganőnk a 29-es buszt navigálta, mert a vezetőnek fogalma se volt, hogy merre kell menni.

    Ha volt már részük abban, hogy eltévedt a busz, írják meg élményeiket a tszenesi kukac mail.index.hu-ra.

  • A Vanity Fair összeállításában Harry és Vilmos nem sokkal nagyobbak, mint most György herceg (aki nélkül tudjuk, milyen borzalmas hely lenne a világ), főszerepben mégis a pulcsik és szvetterek:

  • Az amerikai Comedy Central fogta a csatorna összes arcát, és belepaszírozta egy 40 perces karácsonyi különkiadásba, amiben majdnem mindegyik saját gyártású sorozata és műsora képviselteti magát egy-egy rövid szkeccs vagy miniepizód formájában. A jövőre a CBS-nél David Lettermant váltó Stephen Colberttől a nálunk is futó A munka hősei (Workaholics) három főszereplőjén keresztül egészen a zseniális Broad City egy miniepizódjáig minden van benne, amit a humorcsatorna gyárt.

    Ráadásul két sztár is vendégszerepel benne, az egyik a Reklámőrültek (Mad Men) sztárja, Jon Hamm, aki egy rénszarvasnak kölcsönzi a hangját, a másik pedig a Piafért Oscart nyerő francia Marion Cotillard, akit a legtöbben talán az Eredet című Christopher Nolan filmből ismernek. Ajánlom a teljes 40 percet, mert nagyon vicces mind, de ha valakit csak néhány érdekel, megnézheti egyenként is a szkeccseket a weboldalon. Feltehetően majd karácsonykor tűzi műsorra az amerikai Comedy Central. Itt lehet megnézni most.