Jácint
16 °C
31 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Pontosabban múlt szombaton Flachner kolléga rövid kritikájában olvastam már róluk, de csak úgy, mint bármelyik másik bandáról, amit addig (eddig, akkor – nem kívánt törlendő) nem ismertem, holott, mint az idézett kritikából kiderült, még csak nem is most léptek fel először Magyarországon. Aztán most elém sodorta a YouTube szeszélye a Faradenza című számukat – amit 8 nap alatt több mint hétmillióan láttak –, és visszalapoztam Balázs írását, és csak bólogatni tudok. Nemcsak az úgynevezett ritmusra, hanem a soraira is, miszerint

  a gopnik kultúrára és az orosz sztereotípiákra építő banda egészen egyedi módon vegyíti a hardbasst a raveléssel, és a polgárpukkasztást, meg a valós társadalomkritikát az olyan idétlen számokkal, mint a Dead Unicorn, vagy a Lollybomb. Ez az egészen abszurd keverék tökéletesen működik.

  (Mindehhez már csak személyes benyomásként teszem hozzá, hogy az ún. frontemberük stílusa valami nehezen megmagyarázható okból az ikonikus magyar alterrock-punk banda, az Üllői Úti Fuck forintemberére, Szántó Faszira emlékeztet.)

  Szóval itt a legjobb dolog, amit Csehov, na jó, a Krutov, Larionov, Makarov (lakossági igényre: a Tretyak, Fetyiszov, Kaszatanov és után a KLM) sor és Ulickaja óta Oroszország kitermelt magából, és én eddig nem is tudtam róla. Akik hozzám hasonló cipőben járnak, azoknak tessék, én most épp erre a káprázatosan elmebeteg klipre pörögtem rá – miközben most már nagyon figyelem, mikor jönnek legközelebb hozzánk –, de van még ott, ahonnan ez jött.

 • A napokban írtam arról, hogy bár logikusnak tűnne, hogy csak egy legyen, valójában öt középpontja is van Ausztráliának, attól függően, milyen módszertant használunk. A posztom nyomán két dolgot is megtudtam:

  • Magyarország középpontja nem is ott van, ahol van;
  • Európának is több földrajzi középpontja van.

  Kezdve előbbivel: mint olvasóm, Márton leveléből kiderült, már több mint tíz éve megírta a honvédelem.hu, hogy az ország középpontja valóban Pusztavacson van, csak kicsivel odébb, mint ahol annak emlékművet is állítottak.

  A leginkább sátorra emlékeztető építmény tulajdonképpen mintegy 3200 méterrel távolabb van az ország valódi középpontjával. Az ugyanis a laktanya kerítésén belül, az egyik raktárépület közelében, egy erdős részen található

  – olvasható ebben az írásban, amely egyébként a Magyar Honvédség Veszélyesanyag Ellátó Központjáról szólt.

  Szabó Gergely, a Debreceni Egyetem Természetföldrajzi és Geoinformatikai Tanszékének adjunktusa pedig azt írta meg, hogy

  a pusztavacsi középpontot még hagyományos térképekről, a múlt században állapították meg. Aztán az emlékművet mégsem oda tették, hanem néhány száz méterrel kicsit délebbre, mert az akkor valódinak hitt helyszín is problémás volt. Azóta
  modern geoinformatikai módszerekkel kiszámolva az ország a középpontját, kiderült, hogy kilométerekkel odébb van, a közeli laktanyánál.

  1200px-Orszagkozepe1
  Fotó: Wikipedia.org

  És akkor most lássuk Európát! A Wikipedián szerencsére részletes magyar nyelvű szócikk is van a kontinensünk földrajzi középpontjairól, szóval elég egyetlen részt kiemelnem.

  Azt, hogy mint írtam följebb, az egyik módszertan szerint Magyarországon van Európa középpontja. Egy 1992-es felmérés hozta ki azt az eredményt, hogy Európa geometriai központja az északi szélesség 48,23610 fokán és a keleti hosszúság 21,22574 fokán van, ami a tokaji borvidéki Tállyán található. A településen 2000-ben szobrot is állítottak azzal, hogy az jelöli a kontinens mértani középpontját. (A további versenyzők észt, litván, fehérorosz, ukrán és szlovák helyszínek.)

 • Két közlekedési rendőr kapcsolta le azt a 10 és 12 éves kislányt, akik a saját pizsipartyjukról megszöke, kézzel rajzolt térkép alapján elindultak Vancouverből Londonba, ami egy laza 4700 mérföld plusz egy óceán.

  A két kislányt egy buszra szállva kapcsolták le pizsamában a közlekedésiek, majd hazaszállították őket a szüleikhez.

  A térképen egyébként látszik, hogy gondosan megtervezték, hogyan jutnak el a buszmegállóig, hol kell majd megállniuk enni, és hogyan vezet majd az útjuk Londonig.

  Frissítés: Több olvasónk is jelezte, hogy hibás az Independent cikke, és valószínűleg a brit London helyett a kanadai Ontarióban található Londonba tartottak a lányok, de ez a Honey eredeti posztjából és a vancouveri közlekedési rendészet bejegyzéséből sem derül ki egyértelműen.

  terkep.png
 • Végre valami igazán jól, megtervezetten működik az országban. Például a Magyar Posta gondol azokra, akik idén nyáron, a nyári szünet és az éves szabadságolások idején tartósabb ideig távol lesznek otthonuktól. Így már most, jó előre, augusztus 17-én (még 14 nap van a naptári nyárból, több mint egy a csillagászatiból!) elküldte ügyféltájékoztató emailjét arról, hogy távollétünkben is biztonságban tudhatjuk a blablabla.

  Persze mondjuk amilyen a levélkézbesítés, és általában a postai szolgáltatások sebessége, talán nincs is semmi meglepő abban, hogy egy júniusban időszerű email augusztus második felében érkezik meg.

  porta