Diána
10 °C
17 °C
Index - In English In English Eng
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Ismerik az Időbevándorlók című norvég sorozatot az HBO-n, amiben váratlanul kőkorszaki, viking és XVIII. századi emberek tűnnek fel a fjordokban, és fogalmuk sincs, hogyan kerültek a XXI. századba? Ha igen, érteni fogják, miért jutott eszembe ez a hasonlat az Ivan & The Parazol kapcsán.

  Az ország egyik legszerethetőbb zenekara ugyanis pont ilyen időbevándorló. A 60-70-es évek rockzenéjét játszó banda, élén a fiatal Mick Jagger-klón Vitáris Ivánnal olyan érzést vált ki belőlem, mintha valami gigantikus féregjáratba kerültem volna. Minél többet hallgatom és nézem, annál kevésbé értem, hogy mit keresnek ők 2019-ben, és mi miért rajongunk értük ma.

  De lehet, hogy október 10-én ez is kiderül, ugyanis a Margó Irodalmi Fesztiválon többek között Vitáris Ivánt is kifaggatják arról, hogy vajon az Úton vagy a Harry Potter volt-e nagyobb hatással rá. Ráadásul a beszélgetés után az Ivan & The Parazol koncertet is ad a Várkert Bazárban, ahol a szervezők kérésére képzeletbeli könyvtárukról is mesélnek majd.

  Addig is, ha bárki megtalálja a megfejtést mondjuk az Index velük készült podcastjében, vagy a nálunk debütált Exotic Post Traumatic hallgatása közben, léci, írja meg nekem.

 • A Garfield-képregények talán a világ legértelmetlenebb dolgai, a mai napig stabilan ontja őket valami eldugott mesterséges intelligencia ( a mainstreamebb nézetek szerint egy Jim Davis nevű ember), de valójában még senkinek nem sikerült rájönni, hogy milyen célt szolgálnak. Ennek ellenére a három panelból álló kis képregények a szórakoztató napilapok stabil vendégei a keresztrejtvények mellett.

  El kell ismernem, hogy gyerekkoromban IMÁDTAM Garfieldot, mégis nehezen tudnám elmondani, hogy miről is szólnak valójában. Valami ilyesmi: adott egy elkeseredett incel*, aki a kutyájával és a macskájával ék, utóbbi fő táplálékforrása valamiért a kávé és a lasagne. Mégis lehet benne valami, hiszen az emberek imádják Garfieldot. (*Egy nálam járatosabb Garfield-szakértő kolléga szerint Jon 2006-ban összejött az állatorvosával, akit előtte éveken át üldözött a szerelmével, szóval nem tekinthető incelnek.)

  A legtöbbekben valószínűleg egy határozott kép él arról, hogy hogyan is néz ki Garfield (és remélhetőleg nem a mozifilmek torz paródiája), de valójában a kövér macska számos ráncfelvarráson átesett az évek folyamán, és a karakterek is csiszolódtak.

  Itt egy igazi ritkaság 1976-ból, a képregény ekkor még "Jon" néven futott, és a főszereplője egy képregényrajzoló volt. A Garfield igazi sikere csak néhány évre rá következett, amikor a képregényt átnevezték Garfieldra, és a dizájn is már kicsit jobban hasonlított a modern Garfieldhoz. 

  Szerző: Jim Davis
  Szerző: Jim Davis
 • A Brazíliavárostól 20 kilométerre délkeletre lévő Jardim Mangueiral közelében lévő szavannán is tűz van, írja az MTI.

  A brazil szavannának nevezett területen az esőerdőkhöz hasonlóan hihetetlen gyorsan ég le minden, a tűzoltók hiába próbálják megakadályozni a lángok továbbterjedését. Ezek a szerencsétlen baglyok meg hiába keresik egykori otthonukat:

  A Brazil Űrkutatási Intézet (INPE) szerint az idén már 6404,4 négyzetkilométer esőerdő pusztult el Brazíliában, csaknem kétszer annyi, mint a múlt év hasonló időszakában.

 • Akkor ajánlom a nemrég indult, de szuper éleslátással rendelkező magyar Instagramot, ahol csak és kizárólag olyan reklámokat posztolnak, amikben szerepel az "élmény" szó. Kifogyhatatlan lesz.

  A bejegyzés megtekintése az Instagramon

  Ezért a hatalmas bölcsességért csak a közértig kellett menni #élmény

  Egy új élmeny (@egy_uj_elmeny) által megosztott bejegyzés,

  Untitled-1
  Fotó: egy_új_élmény / instagram