Fülöp, Evelin
15 °C
27 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Ha rózsaszín-fekete seregélyszerű madarakat lát a cseresznyefáján, nagy eséllyel pásztormadarak lesznek. Ezek a Közép-Ázsia és Dél-Kelet-Európa sztyeppéin fészkelő madarak évről évre megjelennek hazánkban májusban, de rég nem voltak már jelen ekkora számban

  - írja a Kiskunsági Nemzeti Park a Facebook-oldalán.

  Fotó: Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság / Facebook

  A pásztormadarak elsősorban rovarokkal, például sáskákkal táplálkoznak, de kedvelik a gyümölcsöket, többek között a cseresznyét is. Főként alföldi környezetben, füves pusztákon van esélyünk látni őket. Rendszerint május végén jelennek meg, de június elején rendszerint tovább is állnak. Magyarországon védett, eszmei értéke 50 ezer forint.

 • Tényleg, ez nem vicc, ez a szapporói piac valósága, ahol az idei szüret első aukcióján született meg a 3,2 millió jenes rekord.

  A japán északi részén rendezett aukción összesen nyolc gazdaságból származó 507 dinnyét árvereztek el. A két, rekordáron elkelt dinnyét egyelőre nem szelik fel, az elkövetkező napokban kiállításra viszik őket.

 • A fotón Ungár Péter, az LMP elnökségi tagja látható, amint éppen valaki megborotválja (?) a párt kétnapos székesfehérvári tisztújító kongresszusán. Ungárék ma jelentették be, hogy a politikus újabb médiumban szerzett részesedést

  A MTI-ben kiadott fotók alapján egyébként nagyon jó a hangulat, amire annyiban van oka a pártnak, hogy a Fidesz után ők szerezték a legtöbb új szavazót az előző választásokhoz képest. Másrészt viszont az LMP is vastagon benne volt abban, hogy harmadszorra is kétharmaddal tudott nyerni a Fidesz, tehát talán mégsincs olyan sok okuk örülni. 

 • A Facebook általában a kedvesnek, gyermetegnek látszó rajzokat nem szokta moderálni, akkor sem, ha ezek a kedves figurák épp horogkeresztes zászlót lengetnek egy képen. Emiatt korábban sok kritikát kapott a közösségi oldal, ezért a moderátorokat felkészítő szakmai dokumentumban külön kiemelik a szélsőjobboldali trollok egyik kedvenc mémfiguráját, a gyámoltalan tekintetű Pepét, írja a Vice.

  A lapnak sikerült megszereznie a dokumentumot:

  Szomorú Pepe jó, SS-tiszt Pepe rossz
  Szomorú Pepe jó, SS-tiszt Pepe rossz

  A moderátoroknak szánt segédanyag külön kitér egy horogkeresztes Homer Simpson röntgenképre is:

  pepep2.png

  Pepe benáculása egyébként már régóta tart, az amerikai Rágalmazásellenes Liga (ADL, Anti-Defamation League) két évvel ezelőtt tette fel a rajzolt békát a náci szimbólumok listájára.

  "Pepe eredetileg egy 2005-ös képregényben szerepelt és senkit nem érdekelt évekig, mígnem 2008-ban a 4chan internetes fórumon valaki újból megrajzolta, és a kifejező békafej fölé odaírta, hogy "feels good man".  Azóta Pepe mindenhol ott van, úgy használták az interneten a béka fejét, mint a klasszikus sárga szmájlikat, volt boldog Pepe, szomorú Pepe, álmos Pepe, büszke Pepe, stb. Aztán valamiért az amerikai szélsőjobboldali mozgalom legújabb hulláma, a magát alt-rightnak nevező alternatív jobboldal elkezdte kisajátítani Pepét. Olykor hitlerbajuszt, Ku Klux Klan csuklyát, SS jelvényt rajzolnak rá, máskor zsidók vagy feketék sértő karikatúrájának rajzolják meg" – írtuk akkor.