Bernadett
5 °C
12 °C
Index - In English In English Eng
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Rendhagyó kiállítás nyílt Mostkvában egy orosz és egy azeri múzeum összefogásával. A tárlat azokat a keleties, kéziszövésű szőnyegeket mutatja be, amelyek a hagyományos szőnyegművészet és az tvenes-hatvanas évek legvadabb kommunista propagandáját ötvözik.

  Mint azt a Russia Beyond cikke bemutatja a faliszőnyegek a kommunizmusban is népszerű dekorációs elemek maradtak, ráadásul segítették a szobák melegen tartását, de a hatalom agitcáiós célokat is szolgált velük, így ebben az időszakban pártvezetőket, munkásokat, természetesen főleg sztahanovistákat és sportolókat illett ábrázolni a nagy műgonddal elkészített keleti remekműveken.

  szot
  Fotó: The State Museum of Oriental Art, Moscow

  A legtöbb propagandaszőnyeg Azerbajdzsán területén készült, de a Moszkvai Keleti Művészetek Múzeumában március végéig most a moszkvai közönség is megtekintheti őket.

 • Mármint állítólag pornóhamisításra szokták használni, én nem tudom, csak olvastam róla az Indexen. Egy csomót. És közben tökre nem gondoltam arra, hogy ugyanezt a mesterségesintelligenciás videómanipulálási technikát fel lehetne használni arra is, hogy Tom Hollandet és Robert Downey Jr-t varázsoljuk bele a Vissza a jövőbe Marty Mcflyának és Brown dokijának szerepébe. 

  5d7f79ae8e660084903fc244db8e7c0267547acd

  Az EZRyderX47 youtuber-kollektíva pont ezt oldotta meg, az illúzió még messze nem tökéletes, de rohamosan közelít:

 • Egy X-akták-rész felvezetésének se lenne rossz a cím, de ez megtörtént eset, bármennyire bizarr is a felvetés.

  A nevezett gyűrű még 1973-ban tűnt el a Maine állambeli Portlandben (nem összekeverendő Oregon állam legnépesebb városával), és elég könnyen felismerhető: a helyi Morse középiskola 1973-as évfolyamgyűrűjéről van szó, a tetején hatalmas kék ékkővel, az oldalán pedig összetéveszthetetlen véséssel. Olyasmire kell gondolni, mint amit a nagy bajnokságok győztesei kapnak, csak épp kicsit szolidabb kivitelben.

  A gyűrű az azt elvesztő Debra McKenna férjéé volt, akkor kapta a férfitól, amikor az a középiskolát befejezve egyetemre ment. A nő egy boltban felejtve vesztette el a több évtizeddel később, 20 centi föld alól előkerült gyűrűt, amit egy helyi fémkereső talált meg a dél-nyugat finnországi Kaarina egyik erdős parkjában.

  SHGHQWEUUNAJXGSZPSWKIOZONM
  Fotó: WGME via CNN

  A férfi a gyűrű letisztogatása után észrevette rajta a „Morse high school” feliratot, ami után felvette a kapcsolatot a gimnázium öregdiák szervezetével, akik a gyűrűn szereplő évszám (1973) és monogram (SM) nyomán gyorsan útba is igazították Shawn McKenna özvegyéhez.

  Az ékszer elvesztése szerencsére nem törte meg a férfi és a nő kapcsolatát, 40 évig tartó házasságuk 2017-ig, a férfi haláláig tartott.

  via The Guardian

 • Az ószeresek szakmájához hozzátartozik, hogy olyan bizarr tárgyak forognak a kezük alatt, ami egykor valakinek sokat jelentett. Egy fotóalbum azért a belga Opnieuw & Co. bolt munkatársait is meglepte, ugyanis a képeket lapozgatva feltűnő, hogy az azokon szereplő nő mellett a hollywoodi színészek és filmesek szinte teljes felső polca szerepel. Bruce Willis, Walter Matthau,  Harrison Ford, Steven Spielberg, sőt még Jon Bon Jovi is feltűnik egy képen. 

  Untitled-1.png
  Fotó: facebook

  A Mai Manó Ház posztja szerint a rejtélyes hölgy Maria Snoeys-Lagler, aki a Hollywood Foreign Press Association (HFPA) nonprofit szervezet tagja volt, amiben olyan fotósok és újságírók tömörültek, akik a szórakoztatóiparról tudósítottak. Snoeys-Lagler 2016-ban meghalt 87 éves korában, és a bolt Facebook-oldala szerint felvették a kapcsolatot a lányával, hogy eljuttassák neki az albumot, ami valószínűleg tévedésből került hozzájuk. 

  designyoutrust.com / facebook