Tölgyfahordók helyett a tenger alján érleli italait egy japán pincészet
Szokatlan technika.
![GettyImages-112767253](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5564/55641/556413/55641359_e1c7a1a7d259fa197bf5362f4e4761ed_wm.jpg)
Az érdekességek sora kifogyhatatlan az italkészítés terén is, egy vállalat ugyanis a bor és a whisky ízét az óceán mélyére süllyesztve szeretné tökélyre csiszolni. A japán vízalatti pincészet azt vallja, hogy az italok tengerfenéken hagyása tovább árnyalja azok ízvilágát és aromáit. A Hokkaido Kaiyo Matsuri nevű cég eddig is ilyen módon érlelt italokat árult, de most magánszemélyeknek is kínálja ezen különös szolgáltatásukat.
A Hokkaido szerint az elhaladó hajók rezgései, a szél által előidézett különböző frekvenciájú hangok, valamint a tenger által keltett hullámok jótékonyan hatnak a palackban lévő alkoholra, – pontosabban a benne levő vízmolekulákra. Ennek következtében pedig olyan változásokat okoz a szeszben, ami még jobban kiemeli a benne lévő aromákat. A vállalat székhelye Hokkaidó régióban található, amelyet három vízterület – a Japán-tenger, az Ohotszki-tenger és a Csendes-óceán – határol. Mivel a hullámok mozgása az egyes térségekben eltérő, azt mondják, hogy azok eltérő ízeket és aromákat hoznak elő ugyanabból az alkoholból.
![](https://kep.index.hu/1/0/5564/55641/556413/55641377_87d33c550d34197dfb9025ee65882d23_wm.jpg)