Összefoglaló

Percről percre Vizes vb: történelemórával, anekdotázó Áderrel és hanghibával nyűgöztük le a világot

Pénteken hivatalosan is megkezdődött a budapesti vizes világbajnokság
Az esti megnyitón látványos fénytechnikával mindenféle színpadi produkciók (tánc, ének) voltak
Áder János, Tarlós István és a Nemzetközi Úszószövetség elnöke is beszédet mondott
A sztárfellépő CeeLo Green fellépésének az elejét hanghiba miatt nem lehetett hallani
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kiss Szofi a 13. helyen zárt a szinkronúszók egyéni technikai versenyében a vizes világbajnokság pénteki nyitónapján, a Városligetben, így az első számú tartalék lesz a döntőben.

    A 22 éves magyar versenyző 28.-ként mutathatta be kűrjét Oláh Ibolya Magyarország című számára. Hatalmas ováció mellett állt a pódiumra, minden egyes sikeresen bemutatott elemét ujjongás és taps követte.  Végül 78,7579 pontot kapott, amivel 13. lett. Bár egy hellyel lemaradt a szombati döntőről, de amennyiben riválisai közül valaki nem vállalja a szereplést, ott lehet a legjobbak mezőnyében.

    (MTI)

  • A magyar műúszó péntek délutáni gyakorlata alatt ment a sikongatás rendesen a városligeti helyszínen.

  • A magyar versenyzőt az M4 szólaltatta meg a gyakorlata után, Kiss arról beszélt, hogy becsúszott egy-két hiba, de ettől még rendben volt a gyakorlat, és a hazai közönségnek meg helyszínnek köszönheti, hogy felszabadultan tudott versenyezni.

    Arról is beszélt, hogy kicsit izgult, és lehetett volna magasabb a pontszám, de ebben a mezőnyben egész jónak mondható. 

  • A városligeti műúszó helyszínen, volt is nagy üdvrivalgás a hazai közönségtől, végül 78.75 pontot kapott, ezzel a 12. helyen áll. 

  • A MÁV-csoport ötvenszázalékos utazási kedvezménnyel, megerősített szolgálattal és utasbiztonsági kampánnyal várja a pénteken kezdődött vizes világbajnokság szurkolóit.

    A a világbajnokság versenyszámaira jeggyel rendelkező nézők vonattal féláron utazhatnak a rendező városokba. 

    Az alkalmi menettérti jegy visszautazásra a rendezvényre szóló belépőjegy felmutatásával együtt érvényes, illetve az otthon nyomtatott FINA belépőjegyeket a rendezvény helyszínein, a MÁV-START pénztárban le kell bélyegeztetni. A Duna Arénában és a Margitszigeten 10 és 20 óra között a MÁV standjánál, valamint Balatonfüreden a vasúti mobilpénztárnál lesz lehetőség a jegyek bélyegzésére és vonatjegyek vásárlására is. (MTI)

  • A vizes világbajnokság két első magyar indulója az 1 méteres műugrás selejtezőjében versenyez a nyitónapon.

    Az első magyar bemutatkozó Bóta Botond volt. A második Ligárt Ábel.

  • A Duna Arénától nem messze, a Dagály Fürdő előtt függesztett ki molinót az Együtt „Vizes vb = 170 milliárd lopás” felirattal, hogy tiltakozzanak az esemény irtózatos méretűre duzzadt költségvetése ellen. „A lopás és korrupció versenyszámokban a magyar kormánynak jár a világbajnoki érem, 170 milliárd forintos költségével ugyanis a magyar világbajnokság nemcsak a legdrágább lett a világon, hanem biztosak lehetünk abban is, hogy nálunk lopták el a szervezők a legtöbbet!” – áll a párt közleményében.

    Az Együtt elnökségi tagja emlékeztetett, hogy 2013-ban a rendezési jog elnyerésekor még 8 milliárd forintos költségvetés szerepelt a sikerpropagandában. A barcelonai vizes világbajnokság valóban kevesebb, mint 8 milliárd forintnak megfelelő összegből, a római vb 12 milliárd forintból készült el.

    A magyar sportolóknak azért a legjobbat kívánják a vb-n.

  • A helyszínen lévő kollégánk szerint nagyjából úgy néz ki a helyzet, hogy a városligeti szinkronúszó helyszínnél a kordonon kívülről bámészkodnak a turisták, miközben a ligetvédők a VIP-bejáratnál sátraznak, nekik ugyanis van engedélyük, hogy ott tartózkodjanak, közben bentről szól a zene. 

    A VIP-bejárathoz amúgy egy fűben kitaposott ösvény vezet, egy A4-es papírra írt felirat jelzi, hogy ez itt a VIP. 

    Ott van a TEK is a helyszínen a rohamkocsijával. 

  • A FINA nemrég küldött körbe egy tájékoztató anyagot, hogy 250 akkreditációs kérelem futott be hozzájuk a megnyitóra, de ennyi igényt nem tudnak kiszolgálni, mert figyelembe kell venni a biztonságos lebonyolítást is. Ezért arra kértek mindenkit, hogy lehetőleg csak egy embert küldjenek.

  • Csak Matolcsy rokonainak sörét lehet kapni a vizes vb-n

    Nahát, mondhatnánk, de ez a mai világban már nem is meglepő, az már sokkal inkább, hogy nem tették – még – kötelezővé a vásárlást. A világbajnokság alatt csak a Pécsi Sörfőzde Zrt. termékeit lehet megvásárolni, ezt júniusban Matolcsy György unokatestvérei, Szemerey Tamás és Szemerey Zoltán vették meg.

  • Nagy meglepetéseket nem okoz az NRC és a NetPanel felmérése. Itthon a legtöbben a férfi pólóválogatottat és Hosszú Katinkát kedvelik.

    A közvéleménykutatást június közepén végezték, akkor a megkérdezettek háromnegyede tudta, hogy itthon lesz a vb, Budapesten pedig 90 százalék volt képben.

    A megkérdezettek 57 százalékát érdekelte is vb, a 39 százalék követni is akarja az eseményeket.

    Több mint 90 százalék azt mondta, hogy Hosszú Katinka (ő egyébként legtöbb ember kedvence is) aranyat fog nyerni, de közel 50 százalék Cseh Lászlónak és Gyurta Dánielnek is odaadat előre az első helyet. A kétharmad Kapás Boglárkát is éremesélyesnek gondolja.

    A pólósok sikerében ennyien nem bíznak, a férfiaktól egyharmad, a nőktől 20 százalék vár aranyat, de a dobogóban szinte mindenki bízik.

  • Fürjes Balázs kormánybiztos, aki a Duna Aréna építéséért, és a Komjádi Uszoda felújításáért felelt, a Sport1 vendége volt.

    "Vannak, akik örök ellendrukkerek. Nekik nem lehet megfelelni, de szerintem nem is kell, nem is akarunk, úgyis lehetetlen. Ha sapka van rajtunk, az a baj, ha nincs sapka rajtunk, az a baj. Ezt félre kell tenni. Megmondom őszintén, ezeket a dolgokat elengedtem a fülem mellett."

    Hozzátette, az első világcsúcsot akkor érte el Magyarország, amikor két év alatt mindent megépített.

  • Az ORFK csütörtökön azt mondta, hogy nagyjából ötkilométernyi utat kell majd lezárni a nyitóünnepség miatt péntek este. 

    A legjelentősebb, hogy az Erzsébet hidat és a Lánchidat is le fogják zárni, de az alagutat, az Ybl Miklós teret, a Széchenyi teret, a József Attila utcát, a Fő utca és a Széchenyi felső rakpart egy-egy szakaszát is érintik a korlátozások péntek 18 órától szombat reggel 4 óráig.

    Ha azt szeretné tudni, a tömegközlekedést hogyan érinti az esemény, akkor itt tájékozódhat. 

  • A  Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke, Kulcsár Krisztián úgy  gondolja, a FINA-vb sikere mindannyiunk sikere, az egész ország büszke lehet rá.

    "Itt az alkalom, hogy megmutassuk, össze tudunk fogni, partnerei tudunk lenni egymásnak! Biztos vagyok benne, hogy Budapest és Balatonfüred egy magas színvonalú, felejthetetlen világbajnokságot fog megrendezni. Ehhez kérem minden résztvevő, szurkoló és szervező további együttműködését és összefogását. Egy közös cél vezéreljen mindannyiunkat: a 2017-es FINA-vb sikere. Dolgozzunk együtt Magyarország és a magyar sportélet jó hírén a nagyvilág közvéleménye előtt."

  • Szinkronúszás, Városligeti-tó

    • 11:00 - Női - Egyéni - Technikai program – Selejtező (Kiss Szofi)

    Műugrás, Duna Aréna

    • 11:00 - Férfi - Egyéni - Műugrás (1m) – Selejtező (Ligárt Ábel, Bóta Botond)

    Szinkronúszás, Városligeti-tó

    • 16:00 - Női - Páros - Technikai program – Selejtező (Kiss Szofi, Schwart
  • Rekordnak számít, hogy több mint 200 ország versenyzői vesznek részt a pénteken kezdődő magyarországi 17. FINA vizes világbajnokságon - jelentette be Borsa Miklós, a Bp2017 Nonprofit Kft. szóvivője a péntek délelőtti sajtótájékoztatón.

    Hozzátette: a július 30-ig tartó vb-re 2400 versenyző és 1600 akkreditált kísérő érkezik, míg az augusztus 7. és 20. között rendezendő masters vb-re 12 ezer nevezés futott be.

    Az MTI szerint szóvivő kiemelte, hogy a vb-nek két, ingyenesen megtekinthető megnyitója lesz, az egyik pénteken 21 órától Budapesten, a Hotel Intercontinental előtti pesti Duna parton, a másik szombaton délelőtt Balatonfüreden.

    Borsa Miklós tájékoztatása szerint péntek este a fővárosi megnyitó idején a környéken teljes légtér- és hajózárat rendelnek el, így a drónozás is tilos lesz. A rendezvény miatt a belvárosban pénteken 18 órától szombaton hajnali 4-ig jelentős forgalmi korlátozásokra lehet számítani, ezért az érdeklődőket arra kérte, hogy tömegközlekedési eszközökkel, vagy kerékpárral érkezzenek, legalább egy órával a kezdés előtt.