Egy arany és két ezüst a magyar csapat csütörtöki mérlege

A tokiói olimpia tizenharmadik napja – élő

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Véget ért a férfi gördeszkások park versenyszámának selejtezője. A mezőny üde színfoltja volt a dán Rune Gilfberg és a dél-afrikai Dallas Oberholzer, akik 46 évesen debütáltak az olimpián. 

    Gilfberg legjobb gyakorlatára 37,61 pontot kapott, ez a 19. helyre volt elég a 20 fős mezőnyben. Oberholzer az utolsó lett 24,08 pontos legjobb teljesítménnyel.

    A selejtezőt a brazil Luiz Francisco nyerte 84,31 ponttal. A döntő magyar idő szerint 5.30-kor kezdődik.

  • Ahogy elstartolt a férfi súlylökő-finálé, egyből olimpiai csúcs született. Ryan Crouser favorithoz méltóan kezdett, első kísérletével 22.83 métert lökött, ami olimpiai rekordnak számít. Az amerikai súlylökő ezzel saját csúcsát döntötte meg, amit a riói olimpián állított be, akkori eredménye 22.52 méter volt.

  • Az első elődöntőben az Egyesült Államok párosa két szettben nyert Svájc ellen, az ausztrál duó pedig szintén ilyen különbséggel győzött Lettország ellen, így USA–Ausztrália finálét rendeznek majd ebben a versenyszámban magyar idő szerint holnap hajnalban, 04:30-tól.

  • A francia sport erejét elsősorban nem az éremtáblán elfoglalt jelenlegi 8. helye mutatja meg igazán (6 arany-, 10 ezüst-, 9 bronzéremnél tartanak pillanatnyilag), sokkal inkább az, hogy 5 csapatuk is az elődöntőre készül. 

    Férfi kézilabda

    A francia válogatottra a négy között a torna szenzációját okozó Egyiptom vár. A papírforma abszolút a franciák mellett szól, hiszen 2016-ban döntősek, 2008-ban és 2012-ben ötkarikás aranyérmesek volt. Egyiptom még soha nem jutott elődöntőbe olimpián, eddigi legjobb szereplése az 1996-os, atlantai hatodik hely volt.

    Elődöntők: 

    • Franciaország–Egyiptom 10:00
    • Dánia–Spanyolország 14:00

    Férfi kosárlabda

    A francia válogatott eddig igazán meggyőző teljesítménnyel masírozott a legjobb négy közé a tornán, kezdésként Hanga Ádám új madridi csapattársa, Thomas Heurtel vezetésével leiskolázták a sportág szupersztárjait, az olimpián 16 éve veretlen amerikaiakat. Ezzel a lendülettel hibátlan teljesítménnyel meg is nyerték a csoportjukat az amerikaiak előtt, majd a negyeddöntőben az olaszok ellen is magabiztosan győztek (84–75). Miután az amerikaiakat a csoportban megelőzték, nem nekik kellett a világbajnok spanyol válogatottat elbúcsúztatni – ezt megtették a jenkik nekik. A franciákra most az olimpia – nem is olyan titkos – favoritja, a szlovén válogatott vár az elődöntőben. A szlovénok eddig fantasztikusak a tornán, Németország ellen (94–70) igazi örömkosárlabdát mutattak be a zseniális Luka Doncic vezérletével. A Dallas Mavericks játékosa, tizenhét mérkőzés óta veretlen válogatottjával és biztos abban, hogy az amerika-verő franciákon át vezet az út az amerikaiak elleni álomdöntőhöz. A franciák viszont abban reménykednek, hogy az 1948-as és 2000-es ezüstérem után újra olimpiai döntőt játszhat csapatuk.

    Elődöntők: 

    • Egyesült Államok–Ausztrália 06:15
    • Franciaország–Szlovénia 13:00

    Férfi röplabda

    A francia közvélemény talán ezt a csapatukat tekintve a legoptimistább, miután válogatottjuk ötszettes csatában elbúcsúztatta az elmúlt két világbajnokságon aranyérmes lengyel csapatot az olimpia férfi röplabdatornájának negyeddöntőjében. A torna favoritjának kiejtése után a 2015-ben Európa-bajnok franciák először jutottak elődöntőbe olimpián. A négy között egy papíron könnyebb ellenfél, az argentin csapat vár rájuk.

    Elődöntők: 

    • Brazília–Orosz olimpiai csapat 6:00
    • Franciaország–Argentína 14:00

    Női kézilabda

    Érdekes, hogy női kézilabdában is a regnáló világbajnokot kellett búcsúztatni a francia válogatottnak az elődöntőhöz. A Hollandia elleni győzelemnek a Győr kapusa, Amandine Leynaud, és a szintén győri Estelle Nze Minko voltak a hősei. A döntőért a francia csapat ellenfele pénteken az a svéd válogatott lesz, amely az egyetlen vereségét éppen Magyarország ellen szenvedte el. 

    Elődöntők: (péntek)

    • Norvégia–Orosz csapat 10:00
    • Franciaország–Svédország 14:00

    Női kosárlabda

    A szerdai negyeddöntőben a júniusban Eb-ezüstérmes francia gárda óriási csatában gyűrte le a riói ezüstérmes spanyolokat (67–64).  A franciák az elődöntőben a torna meglepetéscsapatával, a házigazda japánokkal találkoznak, akik egyszer már legyőzték őket a csoportkörben (74–70). Persze, ez most nem sokat számít, mert a másik ágon meg ott vannak a toronymagas favoritnak számító amerikaiak, akik sorozatban hetedik aranyukra hajtanak és ők is elverték már egyszer a franciákat (93–82). 

    Elődöntők: (péntek)

    • Egyesült Államok–Szerbia 6:40
    • Japán–Franciaország 13:00
  • Döntőjéhez érkezett a férfiak súlylökő versenye, perceken belül kezdődik a finálé 12 résztvevővel. A legnagyobb favorit a győzelemre Ryan Crouser, az amerikai súlylökő egyéni csúcsa 23.37 méter, a döntő mezőnyében senki más nem lökött 23 méter feletti eredményt, sőt nagy részük a 22 métert is nehezen közelítette meg. A mezőny tagja továbbá a magyar származású Joe Kovacs is. 

  • Szoros versenyt hozott a második középfutam, amelyben a Nádas Bence, Kopasz Bálint kettős az elejétől kezdve továbbjutást érő helyen haladt, végül a német egység mögött másodikként ért célba, ezzel bejutott az A-döntőbe. Béke Kornél és Varga Ádám hajója is sokáig a negyedik helyen állt, de az utolsó 250 méterre elfáradtak, a spanyolok pedig megelőzték őket, így a másik magyar egység a B-döntőben folytatja.

  • Christian Taylor amerikai hármasugró 2012-ben Londonban és 2016-ban Rióban is aranyérmet szerzett férfi hármasugrásban. A triplázás azonban nem jöhet össze, mivel Achilles-ín sérülése miatt az amerikai sztár nem tudott indulni Tokióban. 

    A férfiak hármasugrás döntője magyar idő szerint 4.00-kor kezdődik, a favoritok közé tartozik a portugál Pedro Pichardo, valamint a 18.14 méteres egyéni rekorddal rendelkező amerikai Will Claye is. 

  • Zajlik a gördeszka férfi park versenyszámának selejtezője. Az ausztrál Kieran Woolley első próbálkozásra remekül sikerült, 82,68 ponttal át is vette a vezetést. Mutatványa végén egy kis szépséghiba is belefért, az operatőr bánta...

  • Két egységünk is érdekelt férfi K–2 1000 méteren, a Nádas Bence, Kopasz Bálint és a Béke Kornél, Varga Ádám duó is a második középfutamban indul.

  • A női hétpróbázok távolugrásánál Krizsán Xénia az első próbálkozására még érvénytelent ugrott, aztán a második ugrásánál 5.72 métert sikerült teljesítenie, ami két kör után a mezőny leggyengébb eredménye volt. Harmadik próbálkozásra 5.88 métert ugrott, azonban ezzel sem sikerült elmozdulnia a B-csoport utolsó helyéről. Teljesítménye 813 pontot ért.

    Folytatás magyar idő szerint 6.40-től gerelyhajítással.

  • Csipes Tamara gyakorlatilag rajt-cél győzelmet aratott a női K–1 500 első középfutamában, 250 méter után pedig ellenfele sem volt. Kozák a második elődöntőben volt érdekelt, kicsit beragadt a rajtnál, de féltávnál már második helyen lapátolt, végül pedig több mint egy fél hajónyit vert a mezőnyre. Mindketten ott lesznek a döntőben.

  • Női K–1 500 méteres elődöntőkkel folytatódik a program, az első futamban Csipes Tamaráért, a másodikban a címvédő Kozák Danutáért szoríthatunk.

  • Balla Virág 6., Takács Kincső pedig 8. lett saját középfutamában, azaz mindketten a B-döntőben lesznek érdekeltek.

  • Elkezdődött a női hétpróbázóknál a távolugrás, Krizsán Xénia a B-csoport hatodik ugrójaként nyitott, azonban első próbálkozása érvénytelen volt. Krizsán még kétszer próbálkozhat, hogy érvényes ugrásával pontokat szerezzen. 

  • Női C–1 200-on az első középfutamban Balla Virág, a másodikban párostársa, Takács Kincső igyekszik a szám történetének első olimpiai döntőjébe jutni.

  • Mindkét magyar kajakos megnyerte a saját futamát, így két honfitársunknak drukkolhatunk majd a magyar idő szerint 04:42-kor kezdődő fináléban!

  • Nyolcból nyolc magyar egység lesz érdekelt a középdöntőkben, elsőként Csizmadia Kolosnak szurkolhatunk a K–1 200 méter első futamában.

  • Florian Wellbrock 1500 méteren bronzérmet szerzett, 10 kilométeren pedig Rasovszky Kristófot megelőzve lett olimpiai bajnok. Németország ezzel 13 év után nyert ismét aranyérmet úszásban, legutóbb Britta Steffen tudott felállni a dobogó tetejére Pekingben.

    A 23 éves úszó büszkén nyilatkozott a ZDF-nek, elmondása szerint egy álma vált valóra.

  • Helyi idő szerint csütörtök reggel elstartolnak az események az Olimpiai Stadionban is, érmet osztanak a délelőtti programban férfi hármasugrásban, férfi súlylökésben és megrendezik a férfi 110 méteres gátfutás fináléját is. 

    Magyar érdekeltség Krizsán Xénia révén női hétpróbában lesz, magyar idő szerint 2.40-től távolugrásban, 6.40-től gerelyhajításban bizonyíthat az egyetlen magyar hétpróbázó. 

  • Ahogy arról már beszámoltunk Rasovszky Kristóf ezüstérmes lett 10 kilométeren a tokiói olimpián, ezzel ő lett az első magyar férfi nyílt vízi úszó, aki érmet szerez az ötkarikás játékokon. Bár nekünk Rasovszky Kristóf ezüstérme a legszebb, Olaszország legalább annyira boldog most, mint mi.

    A bronzérmet az a Gregorio Paltrinieri szerezte meg pár méterrel elmaradva Rasovszky Kristóftól, aki Tokióban már nyert egy ezüstérmet, 800 méteres gyorsúszásban. A Gazzetta dello Sport a befutó utáni percekben már a Csodálatos Paltrinieri című cikkben arról ír, hogy a riói 1500 méteres gyorsúszásban szerzett aranyérme után legyőzte  a mononukleózist és Tokióban két csodálatos éremmel tette teljessé az éremkollekcióját.  

  • Megvan! Rasovszky Kristóf jól bírta a hajrát is, a magyar úszó parádés versenyzéssel olimpiai ezüstérmes 10 kilométeren! Ilku Miklós kollégánk helyszíni beszámolója itt!

  • A német győzelmét semmi nem veszélyezteti, Rasovszky az olasszal küzd az ezüstéremért. Kétszáz méter van még hátra. 

  • Gregorio Paltrinieri már Rasovszky Kristófot szorongatja, kezdődik a hajrá, jön az utolsó néhány száz méter!

  • Hamarosan vége a férfi 10 kilométeres nyílt vízi úszásnak. Rasovszky Kristóf egy kilométerrel a cél előtt a második helyen áll. A német Florian Wellbrock vezet, a harmadik helyen az olasz Gregorio Paltrinieri áll.

  • ASZTALITENISZ

    női csapatverseny 

    ATLÉTIKA

    férfi hármasugrás 

    férfi súlylökés

    férfi 110 m gát 

    férfi 20 km gyaloglás 

    tízpróba (férfi)

    női rúdugrás 

    férfi 400 m 

    hétpróba (női)

    BIRKÓZÁS

    férfi szabadfogás 57 kg 

    férfi szabadfogás 86 kg 

    női 57 kg

    GÖRDESZKÁZÁS

    férfi park 

    GYEPLABDA

    férfiak 

    KAJAK-KENU

    női C–1 200 m 

    női K–1 500 m

    férfi K–1 200 m 

    férfi K–2 1000 m

    KARATE

    női kata 

    női 55 kg 

    férfi 67 kg 

    MŰUGRÁS

    női toronyugrás 

    NYÍLT VÍZI ÚSZÁS

    férfi 10 km 

    ÖKÖLVÍVÁS

    férfi 57 kg 

    PÁLYAKERÉKPÁR

    férfi omnium 

    női keirin 

    SPORTMÁSZÁS

    férfi összetett 

  • Atlétika

    Krizsán Xénia, hétpróba

    2.40: távolugrás (B-csoport)

    6.40: gerelyhajítás (B-csoport)

    14.20: 800 méteres síkfutás

    Kajak-kenu

    Elődöntők

    2.30: férfi K–1 200 m – Csizmadia Kolos

    2.37: férfi K–1 200 m – Tótka Sándor

    2.44: női C–1 200 m – Balla Virág

    2.51: női C–1 200 m – Takács Kincső

    2.58: női K–1 500 m – Csipes Tamara

    3.05: női K–1 500 m – Kozák Danuta

    3.34: férfi K–2 1000 m – Béke Kornél, Varga Ádám és Nádas Bence, Kopasz Bálint

    Döntők

    4.35: férfi kajak egyes (K–1) 200 méter – B-döntő

    4.42: férfi kajak egyes (K–1) 200 méter – A-döntő

    4.50: női kenu egyes (C–1) 200 méter – B-döntő

    4.57: női kenu egyes (C–1) 200 méter – A-döntő

    5.15: női kajak egyes (K–1) 500 méter – C-döntő

    5.22: női kajak egyes (K–1) 500 méter – B-döntő

    5.29: női kajak egyes (K–1) 500 méter – A-döntő

    5.47: férfi kajak páros (K–2) 1000 méter – B-döntő

    5.55: férfi kajak páros (K–2) 1000 méter – A-döntő

    Öttusa

    6.00: női körvívás – Gulyás Michelle, Kovács Sarolta

    9.30: férfi körvívás – Marosi Ádám, Kasza Róbert

    Vízilabda, női elődöntő

    12.50: Spanyolország–Magyarország – élőben az Indexen

  • Jó estét kívánunk! Elkezdődött a tokiói olimpia tizenharmadik napja. Tartsanak velünk ma is!