Egy arany és két ezüst a magyar csapat csütörtöki mérlege

A tokiói olimpia tizenharmadik napja – élő

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A mindössze 14 éves Csüan Hongcsan személyében kínai olimpiai bajnokot avattak a női 10 méteres toronyugrás fináléjában; 466.20-as összpontszámával bizonyult a szám legjobbjának. Az ezüstérmet honfitársa, a 15 esztendős Csen Ju-xi szerezte meg, míg a harmadik helyre az ausztrál Melissa Wu ért oda. 

  • A 2014 óta minden női vízilalabda-tornát megnyerő amerikai válogatott a mieinktől elszenvedett vereség után a csoportban 18–5-re kiütötte az oroszokat, majd 16–5-re Kanadát, így már az is kisebb meglepetést jelentett, hogy a 4. percben csak 2–1-re vezettek az elődöntőben, nemhogy az, amikor a második negyed derekán Marija Bersznyeva újabb találata már 5–2-es orosz előnyt jelentett!

    Még a szünet előtt felébredt a címvédő, és az utolsó előtti másodpercben szépítve már csak egy volt a hátránya (6–7).

    A szünet után gyorsan elléptek az amerikaiak (10–8), és bár az oroszok a záró felvonásban egyszer még visszakapaszkodtak (11–11), a végjátékban már nem volt kérdés (15–11).

    A legutóbbi két olimpiát megnyerő Team USA ellenfele a döntőben a Spanyolország–Magyarország párharc győztese lesz, a 12.50-kor kezdődő elődöntőről élő tudósítással jelentkezünk.

  • Az olimpiák történetében sosem fordult elő az, hogy egy egyéni számban ugyanazok és ugyanabban a sorrendben álljanak fel a dobogóra, mint az eggyel korábbi ötkarikás játékokon. Egészen idáig.

    Férfi súlylökésben ugyanis pontosan az az eredmény született, mint Rióban 2016-ban: az amerikai Ryan Crouser végett az első helyen, megelőzve honfitársát, a magyar származású Joe Kovacsot, míg a pódium legalsó fokára az új-zélandi Tomas Walsh állhatott fel. Egy kis déjà vu.

  • Gulyás Michelle és Kovács Sarolta végzett a vívóteremben, egy tusa után az élmezőnyben vannak a magyarok öttusában. Mindketten 20 győzelemmel és 15 vereséggel zárták a vívást, 220 pontot szereztek, s ezzel hatodikok. A német Annika Schleu vezet 29 győztes asszóval, második Kim Sze Hi 244 ponttal.

    9.30 körül következik a férfi mezőny, Marosi Ádám és Kasza Róbert képviseli Magyarországot.

  • Kiengedték csütörtökön a tokiói St. Luke nemzetközi kórházból Connor Fieldset – írja az Associated Press. Az amerikai BMX-es versenyző öt nappal ezelőtt szenvedett súlyos balesetet a tokiói olimpia elődöntőjében, a vizsgálatok később agyvérzést és más sérüléseket is kimutattak nála. 

    Az Egyesült Államok Olimpiai és Paralimpiai Bizottságának tiszti főorvosa, dr. Jonathan Finnoff nyilatkozatában kijelentette: Fields a következő napokban visszatérhet nevadai otthonába, hogy megkezdje a rehabilitációt. 

  • A tokiói olimpia szervezői bocsánatot kértek, amiért az ukrán sportolókat oroszként mutatták be a szinkronúszás páros versenyét lezáró éremátadó ceremónián. Tanaka Masa az olimpia egyik hivatalos szóvivője szerint ez egy „tisztán működési hiba” volt, és nagyon sajnálatos. 

    A hiba azért kapott nagyobb figyelmet a szokásosnál, mert Ukrajna és Oroszország között évek óta feszült a viszony. Oroszország még 2014-ben annektálta a Krím-félszigetet, majd pedig hol aktívan, hol pedig passzívan támogatta a Doneck és Luhanszk régióban folyó szeparatista tevékenységeket. Ennek hatására a nyugati világ, köztük az Egyesült Államok, szankciók teljes sorát rótta ki Oroszországra, amelynek célja az volt, hogy Oroszország hagyjon fel az Ukrajna területi integritását, szuverenitását és függetlenségét sértő tevékenységekkel. 

    A szinkronúszás páros versenyét szerdán az Orosz csapat versenyzői, Szvetlana Romasina és Szvetlana Kolesznyicsenko nyerték meg. Az ukrán duó, Marta Fiedina és Anasztazia Szavcsuk bronzérmet szerzett. Amikor felléptek a dobogóra, a szervezők azt mondták, hogy az Orosz csapat képviseletében versenyeztek. 

  • Nem jutott döntőbe a 4x100-as amerikai váltócsapat, miután az elődöntőben hatodik helyen végeztek és időeredményük nem volt elég a döntőbeli tagsághoz. A Trayvon Bromell, Fred Kerley, Ronnie Baker, Cravon Gillespie négyes 38.10 alatt teljesítette a távot, mindössze két tized másodperccel lemaradva a futamgyőztes kínai váltó mögött, azonban annyira sűrű volt a mezőny, hogy a kvalifikáció a döntőbe nem sikerült. 

  • Meglepetésnek indult, papírforma eredményt hozott a férfi kosárlabda-torna első elődöntője. Rendkívül pontos dobásokkal és szervezett játékkal kezdték a mérkőzést az ausztrálok, ennek köszönhetően a második félidő egy pontján 15 ponttal is vezetett Ausztrália. A nagyszünet után azonban magasabb hőfokra kapcsolt a Team USA, Kevin Durant vezetésével percek alatt szétszedték az ausztrál védelmet és 22 ponttal nyerték a harmadik játékrészt. A lényegi kérdések ebben a szakaszban már eldőltek, a domináns amerikai kosárlabdára már nem volt válaszuk az ausztráloknak, a vége 97–78. A Team USA készülhet a Szlovénia vagy Franciaország elleni olimpiai döntőre. 

  • Történelmi teljesítményt nyújtott szerdán a horvátok elleni 15–11-re megnyert olimpiai negyeddöntőben Manhercz Krisztián, a magyar vízilabda-válogatott játékosa.

    Az olimpiák történetében ezt megelőzően 11 játékos dobott 7, vagy annál több gólt, azonban az OSC klasszisának teljesítménye sok mindenben kiemelkedik mind közül.

    A rekordot Németh János, a jugoszláv Zoran Jankovics és a szerb Alekszandar Sapics tartja, ők kilencszer találtak be egy mérkőzésen, de előbbi kettő a Japán (1932 és 1968), utóbbi pedig 2008-ban a Kína elleni csoportmérkőzésen volt tarthatatlan. Az egyenes kiesés szakaszt tekintve hét gól a csúcs, mindkettő az 1968-as olimpián született, ráadásul néhány órán belül: a bronzmérkőzésen Felkai László az olaszok, a döntőben pedig a szovjet Alekszej Barkalov a jugoszlávok ellen talált be hétszer, ugyanakkor az akkori, csak ezt az olimpiát megélt szabályok szerint minden harmadik szabálytalanság után négyméteres járt, így mindketten góljaik jelentős részét így szerezték.

    Manhercz Krisztián szerda este Tokióban hét gólt lőtt a horvátoknak, a magyarok az elődöntőben pénteken a görögökkel találkoznak.

  • Megfordította a mérkőzést a Team USA, a második félidőben mintha egy teljesen másik amerikai csapatot látnánk a pályán. A nagyszünetben még három ponttal vezettek az ausztrálok, azonban a pihenő után minden helyzetüket elrontották, szétesett a játékuk és Kevin Durant vezérletével átgázolt rajtuk a Team USA. A Brooklyn Nets sztárja már 23 pontnál jár, a harmadik negyedet 32–10-re nyerik jelenleg az amerikaiak, összesítésben 74–55 állás. 

  • Krizsán Xénia 50.59 méteres eredményével negyedik helyen zárt a női hétpróbázók B-csoportjának gerelyhajításában. Teljesítményéért 872 pontot kapott. 

    A hétpróbázok programja délután folytatódik, a 800 méteres síkfutással.

  • Az ausztrál gördeszkázó, Keegan Palmer nyerte meg csütörtökön a férfi park versenyszámot, ezzel már 17 aranyéremnél jár az ausztrál csapat. 

    Ausztrália egyszer sem tudott ennél több aranyérmet gyűjteni. Eddigi legsikeresebb olimpiája a 2004-es, amikor Athénban 17 aranyérem jött össze a küldöttségnek. 

  • Rendkívül gyengén kezdte a kosárlabda-torna elődöntőjét a toronymagas favorit amerikai válogatott, az első negyedet 24–18-ra nyerték az ausztrálok, a második félidő közepén már 15 pont a különbség a felek között. Gregg Popovich csapatának hamar össze kell szednie magát, különben megszülethet az idei olimpia egyik legnagyobb meglepetése. 

  • Folytatódik a női hétpróbázók programja, ezúttal a gerelyhajításra kerül a sor. A nap első megmérettetése a távolugrás volt, azonban Krizsán Xénia abban a számban utolsó helyen végzett. A hétpróbázok B-csoportjának gerelyhajító versenye perceken belül kezdődik.

  • Jó reggelt a most ébredőknek! Összefoglaljuk a legfontosabb csütörtöki történéseket:

    • Rasovszky Kristóf remek úszással ezüstérmet szerzett 10 kilométeres nyílt vízi úszásban. Ilku Miklós kollégánk helyszíni beszámolóját ide kattintva olvashatja el!
    • Tótka Sándor olimpia bajnok lett férfi K–1 200 méteren, Csizmadia Kolos negyedik helyen végzett a számban. Csipes Tamara második lett női K–1 500 méteren, a címvédő Kozák Danuta a negyedik helyen csapott a célba. Negyedik lett a Nádas Bence, Kopasz Bálint kettős is K–2 1000 méteren. Palotai Barnabás kollégánk összefoglalóját itt olvashatja el!
    • a hétpróbázó Krizsán Xénia távolugrásban sem szerepelt jól, öt szám után a 20. helyen áll. A gerelyhajítás 6.40-kor, a 800 méteres síkfutás 14.20-kor kezdődik.

    Maradjanak velünk, hiszen az események folytatódnak: Gulyás Michelle, Kovács Sarolta, Marosi Ádám és Kasza Róbert öttusázóinknak is szurkolhatunk, női vízilabda-válogatottunk pedig 12.50-kor játszik Spanyolország ellen az elődöntőben.

  • Hazánk sportolói már hét ezüstéremnél járnak Tokióban. Ennél többet legutóbb 1992-ben, Barcelonában szereztünk, tizenkettőt. Rióban három, Londonban négy, Pekingben öt, Athénban hat, Sydneyben hat, Atlantában négy ezüst jött össze.

    Érdekesség, hogy pontosan hét ezüstéremmel eddig egyszer tért haza a magyar csapat, Tokióból, 1964-ben. 

  • Kezdődnek a kosárlabda-torna elődöntői, a délelőtti programban az USA–Ausztrália rangadót rendezik meg.  A Team USA egyetlen vereséggel rendelkezik a tokiói olimpián, míg az ausztrálok magabiztos játékkal, veretlenül érkeztek az elődöntőbe. 

  • A csütörtöki öttusa délelőtti programjában kettő magyar sportolónak szurkolhatunk, Gulyás Michelle és Kovács Sarolta méreti meg magát perceken belül női körvívásban. 

    A délutáni programban szintén a vívásé lesz a főszerep, magyar idő szerint 9.30-tól férfi körvívásban indul Marosi Ádám és Kasza Róbert.

  • Pedro Pichardo nyerte a férfi hármasugrás fináléját, így kilenc év és kettő olimpia után új olimpiai bajnokot avattak a szakágban. A portugál hármasugró 17.98 méteres eredményével egyértelműen maga mögé utasította a mezőnyt. A második helyen a kínai Yaming Zhu végzett, míg a bronzérem a Burkina Fasó-i Hugues Fabrice Zangoé lett. 

    Burkina Faso ezzel története első olimpiai érmét szerezte meg!

    1. Pedro Pichardo 17.98 méter
    2. Yaming Zhu 17.57 méter
    3. Hugues Fabrice Zango 17.47 méter
  • A nap utolsó döntőjét a férfi kajak páros 1000 méteres távját remekül kezdte a Nádas BenceKopasz Bálint páros, 250 és 500 méternél is dobogós helyen haladt át a mérőponton.

    A MÁSODIK 500 MÉTERRE AZONBAN A NÉMET ÉS AZ AUSZTRÁL HAJÓ NAGYON ELMENT ÉS SAJNOS A VÉGÉN A CSEHEK IS MEGELŐZTÉK A MAGYAR EGYSÉGET, AMELY ÍGY NEGYEDIK HELYEN ÉRT CÉLBA A FINÁLÉBAN.

    Az aranyérmet Ausztrália szerezte meg, az ezüst a németeké, a bronz pedig a cseheké lett.

  • A férfi kajak páros 1000 méteres B-döntőjében volt érdekelt a Béke Kornél, Varga Ádám egység, amely negyedikként ért célba, így összesítettben a 12. helyen végzett az olimpián.

  • A női kajak egyes 500 méteres döntőjében két magyarért, Kozák Danutáért és Csipes Tamaráért izgulhattunk. Az első rajt nem volt jó, másodikra viszont eljött a mezőny. Az új-zélandi Lisa Carrington rögtön az élre tört, Csipes végig a nyomában volt, de sajnos nem tudta utolérni.

    A MÁSODIK HELYE AZONBAN NEM FORGOTT VESZÉLYBEN, ÍGY MEGVAN AZ ÚJABB MAGYAR ÉREM, MÉGHOZZÁ A HETEDIK EZÜST TOKIÓBAN!

    Kozák Danuta is nagyot harcolt a dobogóért, ám végül lecsúszott róla és a negyedik helyen ért célba. 

  • Véget ért a férfiak súlylökő döntője, az előzetesen is bomba favoritnak tartott Ryan Crouser győzedelmeskedett, 23.30 méteres eredményével csak egy hajszálnyival maradt el a saját maga világrekordjától. A második helyen Rio után újra ezüstérmet szerző magyar származású Joe Kovacs végzett, míg a bronzérem az új-zélandi Tomas Walshé lett. 

    1. Ryan Crouser 23.30 méter
    2. Joe Kovacs 22.65 méter
    3. Tomas Walsh 22.47 méter
  • Következik a női kajak egyes 500 méteres döntője, Kozák Danutával és Csipes Tamarával.

  • Az Egyesült Államok újabb első hellyel gazdagodott, a női kenu egyes 200 méteres számában ugyanis Nevin Harrison győzött a kanadai Laurence Vincent-Lapointe és az ukrán Ludmilla Luzan előtt.

  • Hansle Parchment nyerte a férfi 110 méter gát döntőjét, második helyen az amerikai Grant Holloway ért célba, míg a dobogó legalsó fokára a jamaikai Ronald Levy állhat fel. Az aranyérmes Parchment 13.04-es idejével szezonbeli legjobb futását teljesítette

    1. H. Parchment 13.04
    2. G. Holloway 13.09
    3. R. Levy 13.10
  • Három próbálkozás után az előzetesen is esélyesnek tartott Pedro Pichardo áll az élen a férfiak hármasugrás döntőjében. A portugál hármasugró 17.98 méteres eredményével áll a mezőny élén, ami egyben portugál nemzeti rekordot is jelent. A második helyen Fabrice Zango, a dobogó legalsó fokán jelenleg az amerikai Will Claye áll. 

    További három kört rendeznek a fináléban.

  • Női kenu egyesben mindkét magyar a B-döntőben szerepelt, amelyet Balla Virág nyert meg egy chilei és egy fehérorosz vetélytársa előtt. Takács Kincső a hatodik helyen zárta a futamot.

  • Óriási csatában nyert a magyar kajakozó 200 méteren, megvan a magyar csapat ötödik aranyérme! 

    Tótka remekül rajtolt, de a végén nagyon rájött az olasz Manfredi Rizza, akit végül 4 ezreddel előzött meg a 27 éves versenyző. 

    Csizmadia Kolos éppen csak lemaradt a dobogóról, a brit Liam Heath mögött a negyedik helyen ért célba a másik magyar sportoló.

  • Férfi kajak egyesben 200 méteren Tótka Sándornak és Csizmadia Kolosnak is minden esélye megvan a dobogóra, ahogyan női kajak egyesben az 500 méteres távon Csipes Tamarának és az ötszörös olimpiai bajnok Kozák Danutának is.

    A Nádas Bence, Kopasz Bálint egység a K–2 1000 méter döntőjében lesz érdekelt, utóbbi második tokiói medáljára hajt a királyszám, a K–1 1000 méter megnyerése után.