új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Nagy László, a Magyar Kézilabda-szövetség (MKSZ) elnökségi tagja üzent a férfi kéziseknek, miután a csoportkörben kiestek az olimpiáról.

    „Srácok! Küzdöttetek, akartatok, ez most ennyire volt elég az olimpián. Büszke vagyok rátok és elégedett is a látottak alapján, és sajnálom, hogy nem jutottatok tovább – írta Facebook-oldalán– Rengeteg munka volt az olimpiára való felkészülésben, mint ahogy az elmúlt hónapokban, években. Az út, amin vagytok, jó, remek edzői stáb dolgozik veletek. Ez a közeg egy család, ahogy Chema is hangoztatta, hangoztatja mindig. Amíg tehetem, segíteni, támogatni, de legfőképp védeni fogom ezt a közeget.”

    A magyar válogatott vasárnapnégygólos vereséget szenvedett a házigazda és címvédő Franciaország ellen a csoportkör utolsó fordulójában, ezzel biztossá vált, hogy nem jut be a negyeddöntőbe.

  • Nagy küzdelemben, egyenletes pályát kenuzva második helyen végzett a kedd délutáni reményfutamban az Adolf Balázs, Hajdu Jonatán kenukettes C2 500 méteren. 

    A magyar egység a hajrában a csehekkel küzdött nagyot, ám a célfotónak köszönhetően végül Adolfékat hozta ki a tábla a második helyen a németek mögött, amivel készülhetnek a középfutamra. Folytatás csütörtökön.

  • Debreczeni-Klivinyi Kinga és Janurik Kinga is visszakerült a párizsi olimpia negyeddöntőjére készülő női kézilabda-válogatott keretébe.

    A nemzetközi szövetség honlapja szerint a balátlövő Debreczeni-Klivinyi poszttársát, Kácsor Grétát váltotta, Janurikkal is poszton belül cserélt cserélt Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány, ugyanis ő Szemerey Zsófi helyét vette át.

    A magyarok kedden 17.30-kor Lille-ben a svédekkel találkoznak a nyolc között. A találkozót az Indexen élőben közvetítjük. 

  • A reményfutamban folytatta szereplését a párizsi olimpián a női kenu kettesek 500 méteres versenyszámában Nagy Bianka és Kiss Ágnes. 250 méternél az első helyen írta ki őket a tábla, a franciákkal folytattak nagy küzdelmet.

    A ritmusváltásból is a magyar hajó jött ki a legjobban, így végül egy jó versenyzéssel a magyar kettős megnyerte a futamát, a chilei és a francia hajót is megelőzte. Ez az eredmény egyúttal azt jelenti, hogy a Kiss–Nagy páros futamgyőztesként jutott tovább az elődöntőbe.

  • A német Christian Kukuk győzelmével zárultak kedden a párizsi olimpia lovassportversenyei a férfi díjugratás egyéni versenyszámában. A 34 éves német lovas második aranyérmét szerezte meg a francia fővárosban, ugyanis pénteken a csapattal is felállhatott a dobogó tetejére.

    A keddi fináléban a svédek világbajnoki címvédője, a favorit Henrik von Eckermann leesett lováról, amely egyszer csak megállt alatta, ezzel számára véget ért a verseny.

    OLIMPIA, PÁRIZS 2024
    Díjugratás

    1. Christian Kukuk (Németország)

    2. Steve Guerdat (Svájc)

    3. Maikel van der Vleuten (Hollandia)

  • A világbajnoki ezüstérmes azeri Szanan Szulejmanov várt Lévai Zoltánra a férfi kötöttfogású birkózók 77 kilogrammos mezőnyének negyeddöntőjében.

    A mérkőzésen Lévai Zoltán kapta az első pontot, aki így a lenti birkózást választotta, ám az azeri hatékony védekezésének köszönhetően állásból folytatódott a küzdelem. A szünet után az azerit látta aktívabbnak a mérkőzésvezető, ezért Lévainak védekeznie kellett, amit sikeresen megoldott.

    Noha a mérkőzés 1:1-gyel ért véget, Szanan Szulejmanov szerzett pontot később, amivel ő jutott tovább az elődöntőbe. Lévai Zoltán a vigaszágban bízhat.

  • A világbajnoki címvédő német férfi kosárlabda-válogatott bejutott az elődöntőbe a párizsi olimpián. A keddi első negyeddöntőben Dennis Schröder és társai 13 ponttal verték a Milwaukee Bucksszal NBA-bajnok Jannisz Antetokunmpo által vezetett görögöket. A németeknél Franz Wagner 18 ponttal zárt, míg Antetokunmpo 22-vel.

    OLIMPIA, PÁRIZS 2024
    Férfi kosárlabda, negyeddöntő

    Németország–Görögország: 7663 (1121, 2515, 2316, 1711)

    Később:

    Szerbia–Ausztrália 14.30

    Franciaország–Kanada 18.00

    Egyesült Államok–Brazília 21.30

    Németország ellenfele a Franciaország–Kanada győztese lesz a legjobb négy között.

  • Jól kezdett, de végül nem tudott fináléba jutni Bánhidi-Farkas Petra a női távolugrók selejtezőjéből kedden a párizsi olimpián.

    A BHSE ugrója alaposan megküzdött az olimpiai részvételért, a kvótát gyakorlatilag az utolsó pillanatban biztosította be a június végi országos bajnokságon az utolsó ugrásával megszerzett aranyérmével.

    Ennek köszönhetően a kvalifikációs ranglistán éppen befért a 31 fős mezőnybe. A 26 éves atléta a délelőtti selejtezőt biztatóan, 6,40 méteres ugrással kezdte, ami a 6,75-ös selejtezőszinttől messze volt, de lehetett bízni abban, hogy javítani tud.

    A következő sorozatban ez elmaradt, 6,33 métert ért el, a harmadik, utolsó körben pedig 6,22 méterig szállt.

    Így az elsőre ugrott 6,40-nel zárt csoportjában a 11., összességében pedig a 21. helyen. A fináléhoz ezúttal 6,59 méterre volt szükség.

    Érdekes, hogy a tavalyi budapesti világbajnokságon győztes, ugyanakkor idén hónapokon át sérült szerb Ivana Szpanovics 6,51 méteres – idei legjobb – eredményével szintén lemaradt a döntőről, írja az MTI.

    Az első ugrást egy viszonylag jó ugrásnak lehet mondani, és bíztam benne, hogy ezen majd sikerül javítani, mert voltak benne technikai hibák, de valahogy mégsem sikerült. A másik két ugrásnál kicsit hiányzott a vége, kicsit kavargó volt a szél is. Nálunk leginkább hátszelet mért a szélmérő, de a nekifutás első részénél viszonylag erős volt az ellenszél, úgyhogy nehéz volt kiszámolni, honnan is lenne jó indulni

    – mondta az M4 Sportnak Bánhidi-Farkas Petra, majd hozzátette, fantasztikus élmény volt ott lenni az olimpián egy ilyen hosszú és küzdelmes kvalifikáció után.

  • Az utolsó előfutamba kapott besorolást Pupp Noémi és Fojt Sára a női kajak kettesek 500 méteres versenyszámában, egy lengyel, egy német, egy holland és egy mexikói hajó mellé.

    Fél távnál a második helyen állt a magyar egység a németek mögött, amely folyamatosan igyekezett felzárkózni riválisára, azonban a nagyot hajrázó lengyel duó végül a németek mögött másodikként ért célba, a harmadik helyen záró Pupp Noémi, Fojt Sára kettőse előtt. A magyar egység így Csipes Tamaráékhoz hasonlóan a reményfutamban bizonyíthat tovább a délutáni programban.

  • Csipes Tamara és Gazsó Alida Dóra is rajthoz állt női K2 500 méteren. A páros másodikként fordult 250 méternél.

    A belgák végül nagyot hajráztak, amivel megelőzték a magyar egységet, amely így végül a harmadik helyen ért célba, így nem lett meg az egyenes ági továbbjutás, a páros a reményfutamban folytatja.

  • A birkózók számára is megkezdődött kedden a párizsi olimpia. Első magyarként a kötöttfogásúak 77 kilogrammos mezőnyében a Budapesti Honvéd világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes versenyzője, az első olimpiáján szereplő Lévai Zoltán lépett szőnyegre a török Burkan Akbudak ellen, aki korábban a 82 kilogrammos mezőnyben világ- és Európa-bajnoki címet is nyert.

    Lévai Zoltán az első pontja után megkapta a lehetőséget az akció kialakítására, török ellenfele azonban jól védekezett a lenti helyzetben, így állásból folytatódott a küzdelem. Ám így is sikerült kitolnia ellenfelét a szőnyegről, amivel újabb pontot kapott a mérkőzésvezetőtől.

    Az első kisebb szünet után a török birkózó is kapott egy pontot, így Lévainak kellett védekeznie lentről, amit remekül megoldódott, így ismét állásból folytatódott a mérkőzés.

    A Honvéd birkózóját azonban nem lehetett kizökkenteni, így Lévai Zoltán egy taktikus birkózással 3:1-re győzött, amivel továbbjutott a negyeddöntőbe. A legjobb nyolc között a második helyen kiemelt azeri Szanan Szulejmanov vár rá.

  • A hetedik előfutamba került a K2 500 méteres távjában a Kopasz Bálint, Varga Ádám páros, akik korábban elmondták: mindkettejüknek a K1 1000 méter maradt a fő szám.

    250 méternél a második helyen állt a magyar hajó az ausztrálok mögött, amely a cseh egységgel vívott nagy csatát a táv második felében, végül a finisben meglett a második hely, egyben a biztos továbbjutás a középdöntőbe.

  • A négyes után a kajak kettesek 500 méteres távján állt rajthoz a Nádas Bence, Tótka Sándor duó, akik 250 méternél elsőként értek a fordulóhoz. Ezt a számot utoljára 2008-ban rendezték meg az olimpián, akkor a Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor páros negyedik helyen végzett a döntőben.

    Nádas Bence és Tótka Sándor végül a második helyen ért célba a német hajó mögött, amivel a kettős bejutott a szám középdöntőjébe. A Kopasz Bálint, Varga Ádám kettős révén még egy magyar egység érdekelt ezen a távon, az ő eredményükről is külön posztban számolunk majd be.

  • Ariarne Titmus, Mollie O’Callaghan és Kaylee McKeown, három olimpiai bajnok ausztrál úszó is hosszú szünetet tart a pályafutásában.

    Titmus – aki két arany- és két ezüstérmet nyert Párizsban – elmondta, hogy legalább egy év pihenőt tart, vagyis kihagyja a jövő évi szingapúri világbajnokságot is. Hozzátette, a 2028-as Los Angeles-i olimpián is megcélozza az aranyérmet.

    Mollie O’Callaghan és Kaylee McKeown ugyancsak kijelentette hétfőn, hogy hosszú szünetet tart a karrierjében, de ők nem közölték, mennyi időt terveznek kihagyni. Előbbi két arannyal, egy ezüsttel és egy bronzzal zárt a francia fővárosban, utóbbinak két arany és két bronz a mérlege.

    A hatszoros olimpiai és ötszörös világbajnok, 30 éves Emma McKeon megerősítette visszavonulását.

  • Hiába vezetett Hollandia négy góllal is a mérkőzés elején, Dánia még a szünet előtt átvette a vezetést a női kézilabda első negyeddöntőjében. A szünet után aztán magasabb fokozatra kapcsoltak a dánok, és a hat-hat gólt szerző Anne Mette Hansen és Emma Friis páros vezetésével magabiztosan győzték le a hollandokat.

    Dánia a NorvégiaBrazília-összecsapás győztesével játszik az elődöntőben.

    OLIMPIA, PÁRIZS 2024
    Női kézilabda, negyeddöntő

    DániaHollandia: 29–25 (11–10)

    Később

    FranciaországNémetország 13.30

    MAGYARORSZÁGSvédország 17.30

    NorvégiaBrazília 21.30

  • A női kenu párosok mezőnyében is elrajtolt a verseny az 500 méteres táv küzdelmeivel, ahol a Nagy Bianka, Kiss Ágnes duó révén magyar érdekeltség is volt. A táv felénél a szegedi duó a második helyen állt.

    A végén azonban megelőzték őket, így a kanadaiak és a spanyolok mögött harmadikként értek célba, amivel a reményfutamba kerültek. Folytatás délután.

  • Mégis megkapja az ezüstérmet a női 5000 méteres síkfutásban hétfőn kizárt kenyai Faith Kipyegon.

    A táv döntője drámai véget ért a Stade de France-ban, mivel a favorit Kipyegon – az 1500 méter kétszeres címvédője és a szám budapesti világbajnoka – csak második helyen ért célba honfitársa, Beatrice Chebet mögött, ráadásul utóbb kizárták, mivel az utolsó előtti körben belerúgott az etióp világcsúcstartóba, Gudaf Tsegaybe.

    Az ezüstérmet ennek értelmében a hollandok klasszisa, Stifan Hassan szerezte meg, a bronzot pedig nagy meglepetésre az olasz Nadia Battogletti.

    Két órával a viadal után aztán a versenyigazgatóság helyt adott a kenyaiak óvásának, és visszavonta az ítéletet. Hassan így csak bronzérmes lett, míg Battogletti lecsúszott a dobogóról, írja az MTI.

    Olimpia 2024

    Atlétika

    Női 5000 méteres síkfutás

    Módosított eredmény

    1. Beatrice Chebet (Kenya): 14:28.56 p
    2. Faith Kipyegon (Kenya): 14:29.60
    3. Sifan Hassan (Hollandia): 14:30.61
  • A férfiaknál a francia Kauli Vaast, míg a nőknél az amerikai Caroline Marks nyert hullámlovaglásban a párizsi olimpián.

    Az olimpiai központtól mintegy 16 ezer kilométerre, Teahupo′o településnél rendezett versenyen a férfiaknál a Tahitin élő, 22 éves Vaast a 13. olimpiai címet gyűjtötte a házigazdáknak, miután a döntőben magabiztos sikert aratott ausztrál riválisa felett.

    A nőknél szorosabb volt a finálé, melyből a világbajnok Marks jött ki győztesen.

    Eredmények, hullámlovaglás:

    férfiak, olimpiai bajnok:

    -----------------------

    1. Kauli Vaast (Franciaország)

    2. Jack Robinson (Ausztrália)

    3. Gabriel Medina (Brazília)

    döntő: Vaast–Robinson 17,67–7,83

    nők, olimpiai bajnok:

    ----------------------

    1. Caroline Marks (Egyesült Államok)

    2. Tatiana Weston-Webb (Brazília)

    3. Johanne Defay (Franciaország)

    döntő: MarksWeston-Webb 10,50–10,33

  • Hétfő este megvédte címét a férfi rúdugrás svéd klasszisa, Armand Duplantis, aki saját világrekordját megdöntve szerzett aranyérmet a párizsi olimpián. 

    A győzelem utáni ünneplés közben a 24 éves svéd atlétának az a Yusuf Dikec névre hallgató török sportlövő is eszébe jutott, akinek egyik döntőbeli mozdulata bejárta az internetet, ami még a rúdugrás klasszisát is megihlette. A török sportoló korábban vegyes 10 méteres légpisztolyban nyert ezüstérmet.

  • Adolf Balázs és Hajdu Jonatán kettőse is megkezdte szereplését a párizsi olimpián C2 500 méteren. A kettős fél távnál a negyedik helyen állt, majd végül a befutónál is ugyanebben a pozícióban zárt a magyar egység.

    Az előfutamot a független színekben induló orosz duó nyerte, a másodikként célba érő olasz és a harmadikként befutó brazilok előtt. Az Adolf–Hajdu páros a reményfutamban folytatja majd szereplését.

  • Augusztus 5-én, hétfőn rendezték a férfi rúdugrás döntőjét a párizsi olimpián. Az aranyérmet a szám világcsúcstartó címvédője, a svéd Armand Duplantis szerezte meg, méghozzá a saját világcsúcsát megdöntve.

    A Mondo becenévre hallgató 24 éves atléta mintegy 80 ezer néző figyelő tekintete előtt ért újra a csúcsra.

    Az immár kétszeres olimpiai, szabadtéri és fedett pályás világbajnokot, háromszoros Európa-bajnokot utoljára 2019-ben, alig 19 évesen győzték le, ráadásul az az amerikai Sam Kendricks (azonos eredménnyel, 597 centis ugrással, csupán kevesebb kísérletével), aki most Párizsban ezüstérmet szerzett. 

    Ha kíváncsi az egyesült államokbeli Louisianában született Armand Duplantis teljes portréjára, kattintson ide.

  • Szintén kedd délelőtt kezdte meg szereplését a párizsi olimpián K4 500 méteren a Pupp Noémi, Gazsó Alida Dóra, Csipes Tamara, Fojt Sára alkotta címvédő női kajak négyes. A magyar kvartett az ausztrál, a kínai, a német és a kanadai hajó ellen szállt vízre az előfutamban.

    Fél távnál a negyedik helyen állt a magyar, a németek, a kínaiak és ausztrálok mögött, a hajrá azonban jól sikerült, így végül a második helyen ért célba az egység. Az eredmény egyúttal azt is jelenti, hogy a magyar hajó közvetlenül bejutott a csütörtöki fináléba.

    Ennek oka, hogy ez volt az egyetlen szám kedden, amelyben a középfutamot meg lehetett spórolni, ehhez az első három között kellett végezni.

  • Pozitív lett a doppingtesztje egy görög sportolónak a párizsi ötkarikás játékokon, s már el is hagyta az olimpiai falut – jelentette be kedden a Görög Olimpiai Bizottság.

    Az ország küldöttségének vezetőit hétfőn délután értesítették, a sportoló versenyzői jogát pedig felfüggesztették, vette észre az MTI.

    Arról, hogy kiről van szó, vagy melyik sportágban érintett, nem közöltek információt.

    Az első doppingesetet az iraki Szajjad Szehen szolgáltatta, a 81 kilogrammos cselgáncsozó mintájában az anabolikus szteroidok közé tartozó metandienont és boldenont találtak egy versenyen kívüli szűrésen.

    Másodikként Cynthia Ogunsemilore nigériai ökölvívó akadt fenn a párizsi olimpián elvégzett doppingvizsgálatokon. A bokszoló mintájában a furoszemid nevű vízhajtóra bukkantak, írja az Eurosport.

  • Másodikként végzett előfutamában a Nádas Bence, Tótka Sándor, Kuli István, Csizmadia Kolos alkotta férfi kajak négyes az 500 méteres távon, amivel bejutott az elődöntőbe.

    A tavaly, Duisburgban vb-ezüstérmes magyar csapat, amely három éve szinte ugyanebben az összeállításban hetedik volt a tokiói játékokon – Kuli helyett Béke Kornél ült akkor a hajóban –, jól kapta el a rajtot, a szerbek mögött minimális hátránnyal végig a második helyen haladt, így legközelebb csütörtökön lesz feladata. Akkor rendezik a középfutamot és a döntőt is.

    Első helyen a szerb egység végzett a futamban. Az előfutamokban az első két helyen kell végezni ahhoz, hogy valaki érdekelt legyen a két nap múlva esedékes elődöntőben.

  • Augusztus 2-án rendezték a férfi párbajtőrözők csapatversenyének döntőjét a párizsi olimpián, ahol a Koch Máté, Siklósi Gergey, Andrásfi Tibor, Nagy Dávid alkotta négyes aranytus után legyőzte a címvédő Japánt, amivel 52 év után olimpiai bajnoki címet nyert Magyarországnak ebben a versenyszámban.

    A tokiói játékokon egyéniben ezüstérmet szerző Siklósi Gergely nemrég az Indexnek is nyilatkozott az alábbiakról:

    • Boldog az eredmény miatt, az út végén most már úgy érzi, hogy kicsit megpihenhet végre. Részben pedig már el is tervezte, mi lesz az olimpiai utáni program.
    • Az egyéni verseny előtt már érezte, hogy az nem az ő versenye. Elmondása szerint nem a tét nyomta, hanem az, hogy nem érezte magában azt a szokásos erőt, amit máskor. „A barátnőm, a családom és a barátaim ugyanúgy fognak szeretni, most is ezt mondogattam, és a verseny után ebben is találtam megnyugvást” – jegyezte meg Siklósi Gergely.
    • Nem félt a kudarctól, mivel szerinte az ember egy idő után megtanulja kizárni a külső elvárásokat. „Mostanra már nagyon szépen megtanultam ezt. Azt kell hogy mondjam, hogy magunknak sportolunk” – tette hozzá az olimpiai bajnok vívó.
    • Arról, hogy mi mindent tud kamatoztatni a páston a katonai pályából, úgy fogalmazott: „Megtanultam még jobban kiállni magamért, magabiztosabb lettem az alapkiképzés után és ennek köszönhetően. A küzdeni tudást és a fegyelmezettséget szerintem már eleve vittem magammal a sportból, de a Sportszázadnak köszönhetően ebben is előrébb tudtam lépni. Azt a rendszeretetet, ami alapból is bennem volt, még jobban kihozta.”
    • Siklósi Gergely arról is beszélt, hogy most fél év szünet jön a számára a vívásban, és noha iskolázni fog, de versenyezni jövő januárig nem tervez. „A köztes időt szeretném kihasználni arra, hogy futással, kerékpározással állóképességet és dinamikát fejlesszek” – mondta Siklós Gergely.

    Helyszínen lévő kollégánk, Kocsmár-Tóth István teljes interjúja Siklós Gergely olimpiai bajnok párbajtőrözővel ide kattintva érhető el.

  • Goran Ivanisevics szerint Novak Djokovics négy év múlva, Los Angelesben is részt vesz az olimpián. A horvát korábban csaknem öt éven keresztül volt a friss olimpiai bajnok edzője.

    „Amennyire őrült, egyáltalán nem lepne meg, ha Los Angelesben is láthatnánk teniszezni – mondta Goran Ivanisevics. – Hihetetlen, valahol meg volt írva, hogy ennek így kellett történnie. Ez az idei első trófeája, és az rögtön az olimpiai arany. Sérülés, műtét, rosszul sikerült wimbledoni döntő után vasárnap láthattuk, mire képes az akarat. Amikor Novak úgy játszik, ahogy tud, ő a legjobb a világon, senki sem érhet fel hozzá.

    Ivanisevics elárulta, rengeteget beszéltek az olimpiáról, és Djokovics nagyon vágyott erre a címre, és a döntőben egyáltalán nem látszott, hogy Carlos Alcaraz 16 évvel fiatalabb nála, erősebben üt és gyorsabb nála.

    A 37 éves, 24-szeres Grand Slam-győztes szerb arról beszélt az olimpiai győzelem után, ha a körülmények és a teste is engedi, szívesen játszana Los Angelesben is.

  • A házigazda Franciaország lesz a spanyolok ellenfele a párizsi olimpia férfi labdarúgótornájának pénteken sorra kerülő fináléjában, miután a hétfői elődöntőben hosszabbításban 3–1-re legyőzte az egyiptomi csapatot.

    Az észak-afrikaiak a 37. percben, büntetőből szerzett góllal kerültek előnybe, a spanyolok viszont a második félidőben az FC Barcelonában futballozó, friss Európa-bajnok Fermín López góljának és gólpasszának is köszönhetően 19 perc alatt fordítottak.

    A második spanyol gól a 85. percben esett, a marokkóiaknak így nagyon kevés idejük maradt az egyenlítésre, és bár voltak helyzeteik, végül nem tudták bevenni a rivális kapuját.

    A franciák meccsén az afrikai együttes szerezte meg a vezetést a második félidőben, majd egészen sokáig őrizte is az egygólos előnyt, de a franciáknak a 83. percben sikerült egyenlíteniük.

    A meccs végén – már a ráadásban – hosszú percekig ellenőrzött a videóbíró egy tizenhatoson belüli egyiptomi kezezést, de a hondurasi játékvezető a felvételek megtekintése után nem ítélt büntetőt Franciaországnak.

    Következett a hosszabbítás, amelynek második percében emberhátrányba került Egyiptom, a franciák pedig a létszámfölényt hét perccel később kihasználták, majd a 108. percben végleg eldöntötték az összecsapást és bejutottak a fináléba, írja az MTI.

    A meccs után a francia csapat szövetségi edzője, Thierry Henry érthetően majd kiugrott a bőréből boldogságában, az egykori világbajnok, Európa-bajnok, BL-győztes játékos örömében elképesztő táncot lejtett az öltözőfolyosón.

    Az egyiptomiaknak a bronzéremért csütörtökön Marokkóval kell megküzdeniük.

    A döntőt pénteken 18 órától rendezik a Parc des Princes-ben.

    Olimpia 2024

    Labdarúgás

    Férfi elődöntő:

    • Spanyolország–Marokkó 2–1 (0–1)
    • Franciaország–Egyiptom 3–1 (00, 11, 21) – hosszabbítás után
  • Érdi Mária világ- és Európa-bajnok vitorlázó hiába nyerte meg az utolsó megrendezett futamot az ILCA 6-os hajóosztály versenyén, az utolsót már nem tudták lebonyolítani, így kiesett és nem sikerült a legjobb tízbe kerülnie. Vadnai Jonatán viszont a hatodik helyről vághat neki az éremfutamnak, ahol a bronzéremért száll harcba.

    Érdi és Vadnai nyilatkozatait az olimpiáról ebben a cikkünkben olvashatja!

  • Tegnap véget értek a csoportküzdelmek férfi vízilabdában is a párizsi olimpián. Az már hétfő délután, a szerbek elleni győztes mérkőzés után kiderült, hogy Varga Zsolt együttese a B csoport harmadik helyén végez, már csak az ellenfél volt kérdés.

    A görög–olasz (9–8) meccs után pedig az is biztossá vált, hogy előbbi biztosan nem a mieink ellen ugrik majd vízbe a szerdai negyeddöntős napon, így már csak az olasz–horvát–amerikai hármas közül kaphatta valamelyiket a magyar csapat. Este aztán az amerikaiak három góllal, 14–11-re megverték a horvátokat,

    ezzel pedig eldőlt, hogy Jansik Szilárdék az egyetlen vereséggel álló Olaszországgal találkoznak az elődöntőbe jutásért vívott csatában. 

    Férfi vízilabda, csoportkör, 5. (utolsó) forduló:

    A csoport:

    • Görögország–Olaszország 9–8 (2–2, 4–3, 0–1, 3–2)
    • Egyesült Államok–Horvátország 14–11 (5–2, 5–3, 1–2, 3–4)
    • Románia–Montenegró

    B csoport:

    • Japán–Ausztrália 14–13 (2–5, 4–2, 4–2, 4–4)
    • MAGYARORSZÁG–Szerbia 17–13 (2–4, 7–3, 6–2, 2–4)
    • SpanyolországFranciaország 10–8 (3–1, 2–2, 2–4, 3–1)

    A negyeddöntős párosítások:

    • MAGYARORSZÁG–Olaszország
    • GörögországSzerbia
    • Egyesült ÁllamokAusztrália
    • HorvátországSpanyolország
  • A deréksérüléssel bajlódó Érdi Mária a vasárnapi részsikere után hétfőn is győzelmet aratott az ILCA6 hajóosztály küzdelmeiben a kilencedik futamon. Ezzel a világ- és Európa-bajnok vitorlázónk 118 pontos, és a 14. helyen állt összetettben. Innen várta (volna) az utolsó futamot, amely eredményén múlott, hogy ott lesz a legjobb tíz vitorlázó között, akik kedden az éremfutamban döntik el a végső sorrendet.

    Végül azonban többórás csúszás után a szélcsend miatt nem indították újra a zárófutamot, így Érdi Mária a 14. helyen zárta az olimpiát.

    Ebben már csak a legjobb tíz versenyző indul, viszont a helyezési számok duplán számítanak. Így már biztos, hogy a nőknél Bouwmeester már az utolsó futam eredményétől függetlenül olimpiai bajnok, míg a dán Anne-Marie Rindom az ezüstérmes, előnyük ugyanis behozhatatlan, harc csak a bronzért lesz.

    Ami Érdi Máriának a vesztét okozta, az Vadnai Jonatánnak jól jött: a férfiaknál hétfőn egyetlen futamot sem tudtak megrendezni (csupán egy nőit, amit Érdi meg is nyert),

    így a magyar versenyző az eddigi nyolc futam alapján a hatodik helyen kvalifikálta magát a keddi éremfutamba.

    Érdi Mária 2024. augusztus 5-én
    Fotó: Clive Mason / Getty Images Hungary