Bulcsú
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Király Gábor elvette Matthäus csúcsát

000 DV1597634
2016.06.10. 16:56
Az Európa-bajnokságot még az is nézi, akit az év további 335 napján egyáltalán nem érdekel foci. Jó, van, aki ilyenkor is bunkerba vonul, hogy még véletlenül se találkozzon a futball híreivel, de azok ezt a cikket sem nyitották meg. Mindenki más viszont meccsnézés közben, a társaságban is találkozhat váratlan, futballal kapcsolatos kérdésekkel. Jó felkészülést kívánunk!

 A magyar futballválogatott 44 év után jutott ki Európa-bajnokságra, amit akkor Belgiumban rendeztek. A mostani Eb-n bár a döntőt július 10-én rendezik, de már most három kategóriában is magyar játékos vagy a válogatott áll a dobogón.

Egyelőre nem azokban, amelyek direkten a futballtudással lennének kapcsolatosak.

  • A legidősebb játékos: Király Gábor
  • A 35 feletti játékosok számában 2. Magyarország (ötös holtversenyben) az írek és északírek vannak előttünk, náluk 3 igen rutinos játékos van
  • Átlagmagasság: 185 centivel itt hatos holtversenyben második Magyarország, a svédek egy centit vernek ránk, valamint a németekre, horvátokra. Két csoportellenfelünk, Izland és Ausztria is ezzel az átlagmagassággal büszkélkedhet, vagyis nem leszünk előnyben velük szemben.

A szombathelyi Király Gábor két hónapja múlt 40 éves, 19 nappal idősebb, mint az ír Shay Given, aki 1976. április huszadikán született. Király április elsején született, ahogy a legismertebb magyar játékos, Puskás Ferenc is.

infografika: (Szémann Tamás / Index.hu)

Az Eb-k történetében ezidáig Lothar Matthäus volt a legidősebb, aki pályára lépett, 39 évvel és 91 nappal, ez most a magyar kijutással és Király tavaly őszi reaktiválásával megváltozott. Királynak fontos szerepe volt a magyar részvétel kiharcolásában, elég csak az oslói pótselejtezőn, a harmadik percben bemutatott bravúrjára gondolni.

A mezőnyjátékosok közül amúgy továbbra is a német világbajnok a legidősebb, mert a portugál Ricardo Carvalho alig múlt 38 éves, és ő a legidősebb mezőnyjátékos a 2016-os tornán.

A legidősebb csapat az íreké – 29,39 az átlagéletkor -, őket az oroszok, csehek, szlovákok követik, itt nem vagyunk az első ötben. 29 feletti átlagéletkort egyetlen másik csapat sem tud azonban felmutatni. Írországban 11 játékos 30 éves vagy afeletti, ez a magyarázata ennek a magas számnak, és hát a többiek sem a tinédzser korosztályt képviselik.

A legfiatalabb csapat Angliáé – 25,39 az átlagéletkor -, őket szorosan követik a németek és svájciak. A németek a frissen benevezett, 20 éves Jonathan Tahhal sem tudták azonban a maguk javára fordítani ezt a különpárharcot, bár csak pár hét a különbség összesítésben, ami elenyésző.

Svájcban négy 21 év alatti játékos van, mégsem ők, hanem Anglia adja a legfiatalabb játékost. Ő pedig Marcus Rashford, a 18,5 éves csatár a Manchester Unitedben meccseket döntött el tavasszal. Ha már klubok: a legtöbb Eb-szereplőt, 12 játékost a Juventus ad és a Liverpool. 11 játékossal a Tottenham a második, a Manchester Unitedből tízen mennek.

A Ferencvárosból ugyanúgy hatan lesznek ott, mint a Napoliból, a Chelsea-ből vagy épp a Manchester City-ből.

A legmagasabb játékos a 203 centis román kapus, Pantilimon, akit valószínűleg nem láthatunk, mert a cserepadon fog ücsörögni Tatarusanu mögött. 163 centijével a legalacsonyabb az olasz Lorenzo Insigne. Az északír Jamie Ward két centivel magasabb nála, a spanyol világbajnok Pedro pedig 4 centit ver rá. Ők a pehelysúlyúak is egyébként.

További érdekességek még:

  • Az izlandi és az északír játékosok 22 különböző klubból jönnek, míg az oroszoknál 8 csapat adja a válogatottat
  • Izland, Észak-Írország és Írország a nemzeti ligából nem nevezett játékost
  • 9 játékos nem Európából érkezik, köztük Németh Krisztián is, aki Katarban futballozik. Amerikából jön például a belgák egyik védője, Cimon, aki az utolsó felkészülési meccsen győztes gólt (3-2) ért el a norvégok ellen.
  • Válogatott mezben Robbie Keane szerezte a legtöbb gólt, 67-et. Ibrahimovic 62-nél, Ronaldo 58-nál tart.
  • A legsúlyosabb játékos a szlovákok cserekapusa, a 199 centis Jan Novota. De mondhatnánk akár Novota Jánosnak is, mert Taksonyfalván született, és jól beszél magyarul. Az osztrák Rapid Wien kapusa egyébként, kétszeres válogatott.