Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az örökké fájó döntő, kikapott az Aranycsapat - Svájc, 1954

vb tortenelem 1954
2018.06.01. 18:39 Módosítva: 2018-06-05 18:58:07
A svájci világbajnokság kérdése az volt, ki állítja meg az évek óta veretlen magyar csodacsapatot. Az Aranycsapat rekordok sorát állította fel, és az 1954-es vébé végig Puskásékról szólt, de a döntőben az esélytelen német csapat legyőzte őket 3-2-r

Vb-történelem: 1930, 1934, 1938, 1950, 1954, 1958, 1962, 1966, 1970, 1974, 1978, 1982, 1986, 1990, 1994, 1998, 2002, 2006, 2010, 2014

Az Aranycsapat 1952 olimpiai bajnokaként bő egy hónappal a világbajnokság előtt egy Anglia elleni 7-1-gyel (a 6-3 visszavágójával) jelezte, mire lehet számítani tőle, a vébé előtt a szakértők egyetértettek abban, hogy kizárólag a kétszeres bajnok Uruguay, esetleg Brazília, vagy az újra rajthoz álló Ausztria állíthatja meg a magyarokat.

Svájc, 1954

1954. június 16-július 4
Stadionok: 6 (6 városban)
Résztvevők (16): Ausztria, Belgium, Csehszlovákia, Anglia, Franciaország, Németország, Magyarország, Olaszország, Skócia, Svájc, Törökország, Jugoszlávia, Brazília, Uruguay, Mexikó, Dél-Korea
Mérkőzések: 26
Gólok: 140 (5,38 meccsátlag)
Gólkirály: Kocsis Sándor (11)
Világbajnok: Németország (1)

A svájci világbajnokság 14 helyére (a címvédő és a házigazda alanyi jogon résztvevő volt) 45 ország nevezett, Európa 11 helyet kapott, Amerika kettőt, Ázsia egyet, az egyetlen afrikai indulót (Egyiptom) egy európai csoportba sorolták Izraellel együtt. A selejtezők legnagyobb meglepetése Spanyolország kiesése volt, a török válogatott a spanyolok kiütésével egyből kiemelt is lett. Az Aranycsapatnak Lengyelországgal kellett volna selejtezőt játszania, de a lengyelek nem álltak ki. A sokat kritizált (és soha többet nem alkalmazott) lebonyolítás értelmében mind a négy csoportban a két kiemelt egy-egy meccset játszott a két nem kiemelt csapattal, így alakult ki a végső sorrend. Már a csoportkörben voltak meglepetések, a kétszeres vb-győztes olasz válogatott (Czeizler Lajos irányításával) kétszer is kikapott a catenacciót feltaláló Karl Rappan svájci válogatottjától. Mellettük a jugoszlávok és a németek jutottak tovább nem kiemelt csapatként. Utóbbinál Sepp Herberger szövetségi kapitány tudta, hogy elég Törökországot legyőzniük, így a magyarok ellen egy gyengébb csapatot játszatott, az Aranycsapat pedig 8-3-ra legyőzte őket.

A világ valaha volt legjobb csapata

Az Aranycsapat az egyetlen, többé-kevésbé hitelesnek mondható mérőrendszer, az Élő-pontrendszer szerint minden idők legjobb futballcsapata volt. 1954. június 30-án 2166 ponttal állt a világranglista élén, ezt azóta csak a 62-es brazil válogatott tudta megközelíteni. Az Aranycsapat 1950. június 4-től 31 meccsen maradt veretlen, a berni vereség után még további csaknem két évig nem kapott ki (összesen 42 győzelem, 7 döntetlen 1956 februárjáig). A magyar válogatott négy évig és egy hónapig tartó veretlensége megdönthetetlennek tűnik. Az Aranycsapat tette le annak a 4-2-4-es formációnak az alapját, amit aztán később a brazilok fejlesztettek tökélyre WM-szisztéma néven.

Werner Liebrich szétrúgta Puskás Ferenc bokáját, Öcsi egészen a döntőig egy meccset sem játszott. A franciák kárára a jugoszlávok mentek tovább, az ő erejükről sokat elmond, hogy a brazilokkal is döntetlent játszottak.

A negyeddöntőkben játszották a világbajnokságok történetének legtöbb gólt hozó meccsét (az 1954-es torna öt feletti meccsenkénti átlaggal a gólokban leggazdagabb vébé volt), a házigazda Svájc 19 perc alatt hármat vágott, de a szünet előtt egy tízperces szakaszban öt gólt kapott Ausztriától, végül 7-5-tel az osztrákok mentek az elődöntőbe. A két nem kiemelt csatáján a németek legyőzték a kiváló jugoszláv válogatottat, a címvédő Uruguay pedig Angliát ütötte ki. Utóbbi meccsen sokáig fennálló rekord született, hiszen mindkét csapatban játszott egy-egy 40 év feletti klasszis: Varela és Stanley Matthews (akkor még nem Sir).

A Brazília-Magyarország negyeddöntő a vébék történetének egyik legdurvább meccsét hozta. A berni csatában a magyarok Hidegkuti és Kocsis góljaival már a 7. percben 2-0-ra vezettek, amit a brazilok igen sportszerűtlenül viseltek. A folyamatos rugdosódást Bozsik a 71. percig bírta, a kiosztott pofon után a magyar fedezet és a brazil Nilton Santos is mehetett az öltözőbe. A brazilok végig ott loholtak a magyar nyomában, Lantos gólja után is visszajöttek a meccsbe, a győzelmet végül a torna későbbi gólkirálya, Kocsis biztosította be (4-2).

A meccs nem ért véget a pályán, a brazilok verekedést provokáltak az öltözőfolyosón, üvegekkel dobálták a magyar csapat játékosait. Tóth Mihálynak betört a feje, a verekedés után nem volt az öltözőben magyar játékos, aki ne lett volna többé-kevésbé sérült, pedig az elődöntőben az Uruguay-Magyarország futballtörténelmi rangadó következett.

Muhi, Mohács, Bern - a tragédia okai

A berni döntőn Puskás (aki Czibor szerint a guruló labdába nem is tudott belerúgni sérülése miatt) játszani akart, és a csapatvezetés is úgy gondolta, neki kell átvennie a világbajnoki trófeát, hiszen az szóba sem került, hogy a csoportban 8-3-ra legyőzött németek gondot okozhatnak. A zseniális kapitány, Sebes Gusztáv néhány furcsa taktikai húzást talált ki a döntőre, az Uruguay ellen parádézó szélsőpárosból az élete formájában futballozó Budait nem játszatta, Czibort átvitte a jobb oldalra, és bekerült a csapatba az a Tóth Mihály, aki Sebes rokona volt. A döntőt felázott talajon, esőben rendezték, ez a németeknek kedvezett (csak Fritz Walter-időjárásnak nevezték), különösen azért, mert Adi Dasler egy újfajta, cserélhető stoplit talált fel, ami jobban tapadt a nehéz talajon. A magyar válogatott gyorsan kétgólos előnyt szerzett, de a fáradt csapat ellen a németek egyenlítettek. A győztes góljuk egyértelműen szabálytalan volt, a lefújás előtt nem sokkal pedig Puskás lőtt gólt, amit les miatt nem adtak meg. Egy 2002-es dokumentumfilmben egy német cserejátékos elmondta, hogy vonalban ült, és nem volt lesen Puskás, de ez már igen keveset számított 48 évvel a döntő után. A német csapat öltözőjében a mérkőzés után injekciós tűket találtak, a játékosok C-vitamin injekciókat kaptak (a vébé után a komplett keretet sárgaság döntötte le a lábáról), és néhány elvadult pletyka még Sebes Gusztávot is látni vélte egy új Mercedes vezetőülésében a világbajnokság után. (Bővebben az NST vonatkozó posztjában)

A mérkőzés nem is okozott csalódást: a magas színvonalú, sportszerű összecsapáson a jól kezdő magyarok kétgólos előnyét a lefújás előtt kiegyenlítette Uruguay, de a hosszabbításban az Aranyfejnek (Cabeza d'Oro) becézett Kocsis bebólintotta a magyarokat a döntőbe. A mérkőzésről szóló tudósítások mind kiemelték, hogy a világ két legjobb csapata hozta, amit várni lehetett, az egymást tisztelő ellenfelek csúcsfutballt játszottak.

Az uruguayiak nem rugdosódtak, de a brazilok elleni verekedés és a világ második legjobb csapata elleni kiélezett meccs sokat kivett az Aranycsapatból, míg a németek a jugoszlávok kiverése után az elődöntőben Ausztriát lépték le 6-1-re. Puskás bokája még messze volt a tökéletestől, de a magyar csapat kifacsartan, tartalékosan is a döntő favoritjának számított, senki nem gondolta, hogy Németország szakítja meg a 31 meccses veretlenségi sorozatot.

A 3-2-es vereség után úgy kellett hazacsempészni a játékosokat, akiket leszedtek a vonatról, és kocsival juttattak vissza Budapestre, mert tartottak a feldühödött tömeg haragjától. Az Aranycsapat másfél évvel később megszűnt, Puskás, Kocsis és Czibor Spanyolországba ment, Zakariást eltiltották, és bár a következő időszakban még hozott szép győzelmeket a csapat, a mítosz megszűnt, az eredmények lassan elmaradtak.

Németország első világbajnoki győzelme abból a szempontból is óriási fegyvertény, hogy a játékosok papíron mind amatőrök voltak. A német válogatott berni döntővel kezdte el megalapozni hírnevét, a Berni csodáról film is készült, a német csapat tagjai hősök lettek.

(Borítókép: Getty Images Hungary / Index)