Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az évszázad meccse az elődöntőben - Mexikó, 1970

1970 mexiko
2018.06.05. 14:10 Módosítva: 2018-06-05 19:05:48
Az előző két világbajnokság verekedős, fizikai játékát látványos támadófutball váltotta fel Mexikóban, az 1970-es világbajnokságot sokan a legjobb tornának tartják, bajnokát pedig szinte mindenki a legnagyobbnak: Brazília harmadszor ült fel a trónra, és végleg megtarthatta a kupát. Mellesleg lejátszották az évszázad meccsét az egyik elődöntőben.

Vb-történelem: 1930, 1934, 1938, 1950, 1954, 1958, 1962, 1966, 1970, 1974, 1978, 1982, 1986, 1990, 1994, 1998, 2002, 2006, 2010, 2014

1970-ben új kontinens mutatkozott be, Mexikó előtt kizárólag Európa és Dél-Amerika rendezte a tornát. A FIFA több újdonságot is bevezetett, a 70-es vébén lehetett először cserélni (kettőt), Mexikóban osztottak először sárga lapokat, itt döntött először a gólkülönbség a csapatok között, és az Adidas először készített hivatalos labdát a tornára: a Telstar óta minden vébének van saját labdája.

Az első problémát is egy újdonság okozta: a világ minden táján színesben közvetített meccsek időpontjait az európai igények szerint alakították ki, így több meccs is délben kezdődött, nem egyszer 40 fokos hőségben, ráadásul a legalacsonyabban fekvő stadion is 1600 méter magasan feküdt, de volt 2200 méterrel a tengerszint feletti is.

Mexikó, 1970

1970. május 31.-június 21.
Stadionok 5 (5 városban)
Résztvevők (16): Belgium, Bulgária, Csehszlovákia, Anglia, NSZK, Izrael, Olaszország, Románia, Szovjetunió, Svédország, Marokkó, El Salvador, Mexikó, Brazília, Peru, Uruguay
Mérkőzések: 32
Gólok: 95 (2,97 meccsátlag)
Gólkirály: Gerd Müller (NSZK) 10
Világbajnok: Brazília (3)

Néhány sztárcsapat a selejtezőket sem élte túl, a portugálok, a franciák, a spanyolok és az argentinok mellett utolsóként a magyar válogatott hullott ki. Az óriási sokként megélt marseille-i kiesést a magyar futballfolklór a legnagyobb vereségek közé sorolja, pedig egy kiváló csehszlovák csapat verte ki pótselejtezőn a gyenge bajnokságban edződő, talán magáról kicsit sokat gondoló (igaz, európai ranglista-2.) magyar válogatottat. Itt hangzott el Szepesi György klasszikussá vált mondata, a Jönnek a csehszlovákok!, Mészöly Kálmán pedig azt mondta a 4-1 után: A mi időnk lejárt.

A lebonyolítás megegyezett a 66-os tornáéval, a 16 résztvevő négyes csoportokban küzdött a továbbjutásért. Az 1. csoportból a házigazda Mexikó és a régi idők dicsőségét üldöző Uruguay jutott tovább, a kettesből – néhány igen unalmas meccs után – Olaszország és Svédország, a hármasban pedig összejött a vébék történetének egyik legdurvább csoportbeosztása.

A címvédő Anglia mellett ott volt a csodálatos csapattal érkező Brazília, valamint az európai nagyhatalomnak számító Csehszlovákia, és a szintén erős csapatot delegáló Románia. A 62-es vébédöntő visszavágóján a brazilok legyőzték a cseheket, majd a Bajnokok Csatáján Angliát is (ezen a meccsen mutatta be Gordon Banks azt a védést, amit a világ legnagyobbjának választottak). A románok is meghajtották a brazilokat (3-2), de végül Anglia ment tovább Brazília mögött, miután mindkét ellenfelét 1-0-ra legyőzte.

A 4. csoportban az ismeretlen, de lenyűgöző támadófutballt játszó Peru jutott tovább a legutóbbi vébé ezüstérmese, NSZK mögött. A csoportban volt még Afrika első automatikus vb-résztvevője, Marokkó, amely egyáltalán nem okozott csalódást, de a továbbjutásra nem volt esélye abban a csoportban, ahol a németek bombázója, Gerd Müller egymaga hét gólt szerzett.

A negyeddöntőben az Eb-címvédő olaszok megmutatták, hogy nem csak 1-0-kal operálnak, 4-1-re legyőzték a házigazda Mexikót. Brazília óriási meccsen, a támadófoci ünnepén verte Perut (4-2), Uruguay pedig 115 percig nyüstölte a szovjeteket, mire Victor Espargaro továbblőtte őket.

Már a nyolc között összejött az előző vébédöntő visszavágója, ami komoly sokkal indult a címvédő angolok számára: csodakapusuk, Gordon Banks ételmérgezés (a rossz nyelvek szerint poshadt sört ivott) miatt nem játszhatott. Az angolok így is 2-0-ra vezettek, de a német szépítés után Alf Ramsey kapitány megzavarodott, rossz cseréi után a németek – a futballtörténelemben nem először – visszakapaszkodtak, és a Bankst helyettesítő Peter Bonetti hibáit kihasználva fordítottak. A 66-os döntőt vitatott góljával eldöntő Geoff Hurst találatát a hosszabbítás elején érvénytelenítette a bíró.

Pelé
Pelé

Az elődöntő olasz-német párharcát Németországban és Olaszországban is az évszázad mérkőzésének nevezik. Az olaszok végig vezettek, de a németek megint a lefújás előtt egyenlítettek, a hosszabbításban pedig óriási adok-kapok kezdődött: a 94. percben már a németek vezettek, de jött Burgnich (11 év, 66 meccs alatt két gólt lőtt a válogatottban), és egyenlített. A németek még egyszer egyenlítettek, ekkor már úgy, hogy Franz Beckenbauer felkötött karral játszott, de Rivera 111. percben lőtt góljára már nem volt válaszuk, 4-3-mal Olaszország ment a döntőbe.

A másik ágon Uruguay vezetést szerzett, de a brazilok még a szünet előtt egyenlítettek, a hajrában pedig Jairzinho és Rivellino góljaival eldöntötték a továbbjutást. A döntőben nem volt sok kérdés, Brazília bizonyította, hogy a világ legjobb csapata, és szétszedte az elődöntőben kifárasztott olasz válogatottat. A negyedik brazil gólt sokan minden idők legszebb vb-góljának tartják, 8 játékos alázta szét az olasz védelmet, mielőtt Carlos Alberto a hálóba bombázott.

Brazília 1958 és 62 után harmadszor nyerte meg a világbajnokságot, ezzel jogot szerzett arra, hogy végleg megtartsa a Jules Rimet-trófeát (amit később elloptak, és soha nem került elő). A gyönyörű támadófutballt mutató brazilok nem csak a vébén nyerték meg mind a hat meccsüket, de már a selejtezőben sem tudta senki legyőzni őket, 42 góljuk mellé csak nyolcat kaptak a 12 meccses sorozatban.

A bronzmeccsen az NSZK Overath góljával legyőzte Uruguayt, a torna gólkirályát is a németek adták, a két egymást követő meccsen is mesterhármast lövő Gerd Müller 10 góllal nyert.

A 70-es évek az igazi támadófutballt hoztak, a brazil dominanciára négy évvel később totális futballjával Hollandia tromfolt rá nem kevésbé látványos játékkal – de szemben a mexikói vébét uraló brazilokkal, nekik nem jött össze a győzelem.

(Borítókép: AFP / Index)